...η κατάρρευση της μεσαίας τάξης...

Οταν έχεις...
... ξεμείνει στον άσο, δεν σκέφτεσαι το αύριο. Είναι πολυτέλεια. Ο αριθμός των αμερικανών εργαζομένων που βάζουν χέρι στο κομπόδεμα για τα γεράματά τους έχει φτάσει σε ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Φιντέλιτι. Με πραγματική ανεργία στο 20% και μειώσεις των μισθών παντού, δεν δίνουν πια δεκάρα για το αύριο. Βάζουν χέρι στα λεφτά για τη σύνταξη που θα πάρουν (;) αύριο, για να επιζήσουν σήμερα.

Η έρευνα...
... πιστοποιεί την κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Και χωρίς μεσαία τάξη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Γι΄ αυτό, διαβάζοντας κάθε τόσο τα επίσημα στοιχεία των κυβερνήσεων που όλο προαναγγέλλουν μια ανάκαμψη από την κρίση, που όμως δεν έρχεται ποτέ, ο οικονομολόγος Τζέραλντ Σελέντε μιλάει για μια «επιχείρηση συγκάλυψης». Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος βαδίζει σε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση, με κοινωνικές αναταραχές και ταξικούς πολέμους.  
  • «Η κρίση δεν έληξε ποτέ», λέει. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Και δεν υπάρχει τρόπος να βγούμε από αυτήν, αν δεν επιστρέψουμε στην παραγωγή. Δεν βγαίνεις από μια κρίση τυπώνοντας χρήμα». Διευθυντής του Ινστιτούτου Τρεντς Ρισέρτς, ο Τζέραλντ Σελέντε προέβλεψε τη χρηματιστηριακή κρίση του 1987, την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς από την οποία ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση. 
  • Σήμερα λέει πως όσο οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών θα εξακολουθούν να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας για να βουλώνουν τις μαύρες τρύπες τους τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για κοινωνικές αναταραχές. «Θα τις δούμε σε όλον τον κόσμο», λέει. «Γιατί τι είναι τα μέτρα λιτότητας; Τι κάνουν; Σώζουν τους τραπεζίτες με τα λεφτά του κοσμάκη. Κι αυτό δεν του αρέσει καθόλου».

Οι διαμαρτυρίες  που λίγο έλειψε να μετατραπούν σε ταραχές την προηγούμενη εβδομάδα στην Ατλάντα, όταν 30.000 άνθρωποι απαιτούσαν να χωρέσουν στη λίστα αναμονής ενός προγράμματος στέγασης είναι, σύμφωνα με τον Σελέντε, ενδεικτικές για το μέλλον. «Οποιος θέλει σήμερα να ανοίξει μια καλή επιχείρηση, θα πρέπει να σκεφτεί την κατασκευή λαιμητόμων», λέει δηκτικά. «Γιατί έχει ξεχειλίσει η οργή. Οι άνθρωποι έχουν πια σιχαθεί». Σε εκείνους που κάθε τόσο μιλούν για καλύτερες μέρες, ο αμερικανός οικονομολόγος λέει πως οι αναγκαίες προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν υπάρχει παραγωγή: «Από μια χώρα εμπόρων, βιοτεχνών και βιομηχάνων, γίναμε μια χώρα υπαλλήλων και ταμιών. Πρέπει να επιστρέψουμε στη βιομηχανία». Αυτή η θλιβερή διαπίστωση του Σελέντε για την Αμερική ισχύει για όλες τις δυτικές χώρες που εφάρμοσαν το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έθαψε την παραγωγή για να εκθρέψει χρηματιστές και τραπεζίτες.

Η επιχείρηση...
... συγκάλυψης της αλήθειας όμως συνεχίζεται από τις κυβερνήσεις που, παρά την εξόφθαλμη αποτυχία αυτού του συστήματος, επιμένουν στα ίδια. Στην περίπτωσή τους ταιριάζει απόλυτα ο ορισμός του Αϊνστάιν για την παράνοια: «Να κάνεις το ίδιο πράμα ξανά και ξανά κι ωστόσο κάθε φορά να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4590634

Σχόλια