Καλύτερα η τιάρα των αδίστακτων λογιστών παρά το φέσι των ημεδαπών κοτζαμπάσηδων.

ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ είναι συνήθως αμφοτεροβαρείς.
Κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις.
Παίρνεις, ας πούμε, ρευστό, που αδυνατείς να αντλήσεις από τις αγορές.
Και δίνεις το πηδάλιο της οικονομικής πολιτικής σ΄ έναν υπερεθνικό παράγοντα που παραδοσιακά Δοκιμάζει τα όρια των κοινωνιών, αντιμετωπίζο- ντας τα υποκείμενά τους ως «μονάδες κόστους».
Ωστόσο το «ελληνικό πρόβλημα» έχει μια από καιρό διαγνωσθείσα ιδιαιτερότητα.
  • Στην Ελλάδα δεν μόλυναν οι χρεοκοπημένες τράπεζες τα δημόσια οικονομικά. Δεν αναγκάστηκε για χάρη τους να αυξήσει το Δημόσιο τα ελλείμματά του. Η κρίση στην Ελλάδα είναι απότοκη της διαχρονικής ανεπάρκειας του πολιτικού προσωπικού. Της ατροφίας των θεσμών και της ανικανότητας των προσώπων που τους ενσαρκώνουν.
  • Η χώρα χρεοκοπεί εξαιτίας της πολιτικής της κουλτούρας. Χρεοκοπεί επειδή οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών δανείζονταν για να συντηρούν μαύρες τρύπες: ζημιογόνες ΔΕΚΟ, υδροκέφαλο ασφαλιστικό σύστημα, σπάταλα νοσοκομεία, διεφθαρμένες πολεοδομίες.

  • Η επιβολή καθεστώτος κηδεμονίας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσε, λοιπόν, να εκτυλιχθεί ως αναγκαστική, βίαιη προσγείωση στο μοντέλο της δυτικής δημοκρατίας. Ως μια αναγκαία μετάγγιση δυτικού ορθολογισμού στο ντοβλέτι της βαλκανικής αναρχίας.

«Μη δαιμονοποιείτε το ΔΝΤ», ήταν το μήνυμα που έστειλαν το Σαββατοκύριακο δύο καταστατικές φιγούρες του πολιτικού συστήματος.

Πάγκαλος και Μπακογιάννη μοιάζουν να αποδέχονται ότι ο τρόπος που γίνονται εδώ οι δουλειές-τα ήθη που υπηρέτησαν- έχουν ξοφλήσει: Οι επιτηρητές απλώς θα επιβάλουν τη δικτατορία του αυτονόητου στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού.

Δεν έχουν εντελώς άδικο. Η χώρα συνθηκολογεί και καπελώνεται για καλό σκοπό... Καλύτερα η τιάρα των αδίστακτων λογιστών παρά το φέσι των ημεδαπών κοτζαμπάσηδων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artID=4570432

Σχόλια