Ο ζουρλομανδίας του Euro

Η Γκερνίκα...
... που θα ξαναζήσουμε δεν θα έρθει με σφαγές από μελανοχίτωνες, γερμανικά αεροπλάνα και βόμβες. Θα είναι όμως πάλι γερμανικής έμπνευσης. Και θα είναι μια οικονομική Γκερνίκα, σαν αυτή που ζει σήμερα η Ελλάδα, λέει ο οικονομολόγος Τζόζεφ Χαλέβι. Μια εκστρατεία οικονομικής κατατρομοκράτησης της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Ιταλίας, που θα εκπορεύεται πάλι από τη Γερμανία. Γι΄ αυτό ακριβώς υποβάλλει σήμερα την Ελλάδα σε παραδειγματική τιμωρία.

Ο γερμανικός...
... φανατισμός για τα ελλείμματα των άλλων χωρών έχει μια πολύ απλή εξήγηση. Εμείς, λένε οι επικυρίαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να δώσουμε δεκάρα (ούτε στην Ελλάδα ούτε στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου), επειδή στο μεταξύ ο δικός μας καπιταλισμός βγήκε από την κρίση χάρη στα πλεονάσματά μας από τις εξαγωγές. Το πάγωμα των μισθών που έφερε η ανεργία, βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά μας. Και οι λαοί της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας; Ποιος θα τους προστατέψει; Το μοναδικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο Τζόζεφ Χαλέβι στην ιταλική εφημερίδα «Μανιφέστο», είναι για την ώρα η προστασία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που κρατούν στα χέρια τους κρατικά ομόλογα αυτών των χωρών. Η λιτότητα που θα επιβληθεί σε αυτούς τους λαούς θα καθησυχάσει τις τράπεζες, τις αγορές και τους τοκογλύφους που τους δανείζουν. Σαν να μην είχε συμβεί ποτέ η κρίση, σαν να ξεχάστηκαν εντελώς οι δεκάρικοι της Μέρκελ και του Σαρκοζί κατά των κερδοσκόπων, ο γερμανικός καπιταλισμός σπρώχνει στο βάραθρο την Ελλάδα και κατόπιν την Ισπανία και την Πορτογαλία, μολονότι πρόκειται για μια ομάδα χωρών που το 2008 απορροφούσαν το 9% των ιταλικών, το 10% των γαλλικών και το 6% των γερμανικών εξαγωγών. Δεν είναι αυτό μυωπικό; Ασφαλώς, γιατί τα αυστηρά προγράμματα λιτότητας θα εκμηδενίσουν τη ζήτηση σε αυτές τις χώρες.

Τις αιτίες...
... για όλα αυτά ας τις αναζητήσουμε καλύτερα στη Γερμανία και στη (γερμανική) νομισματική ένωση. «Η αυστηρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στους Γερμανούς εργαζόμενους απέδωσε μόνο και μόνο επειδή οι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας στην ευρωζώνη δεν είχαν πια το δικαίωμα να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους», εξηγεί στην εφημερίδα «Μπάντισε Τσάιτουνγκ» ο Χάινερ Φλάσμπεκ, οικονομολόγος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Αν μπορούσαν να τα υποτιμήσουν, θα ανέβαιναν οι τιμές των γερμανικών εξαγωγών και θα μειώνονταν τα γερμανικά πλεονάσματα». (Βlogger: Η Λαγκάρντ ζητεί από Γερμανία να τονώσει την εγχώρια ζήτηση---->)Ακόμη και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση των ελλειμματικών χωρών, λέει ο Χάινερ Φλάσμπεκ. (Blogger: ....Η έκρηξη της ελληνικής δημοσιονομικής βόμβας επιβεβαίωσε όσους εξ αρχής υποστήριζαν ότι νομισματική χωρίς δημοσιονομική ένωση, δηλαδή χωρίς πολιτική ένωση, είναι αντίφαση. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν έλυσε αυτήν την αντίφαση. Αντιθέτως, εγκλώβισε την Ευρωζώνη σε έναν ασφυκτικό κορσέ, στερώντας την από την πολύτιμη ευελιξία. Τώρα, διχάζεται όχι μόνο από διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά και από τις εθνικές ιδιοτέλειες. Χωρίς αλληλεγγύη, όμως, δεν μπορεί να επιβιώσει...συνέχεια εδώ:---->)
  •  Όπου επενέβη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μόνες χώρες που τα κατάφεραν ήταν εκείνες που υποτίμησαν τα νομίσματά τους, αφού προηγουμένως υποχρεώθηκαν να καταβάλουν ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος.
Τα γερμανικά...
... πλεονάσματα λοιπόν είναι τα ελλείμματα των εμπορικών εταίρων τους στην ευρωζώνη. Και το αντίστροφο. Όμως έτσι είναι πάντα τα πράγματα, όταν οικονομικοί νάνοι συνεταιρίζονται με γίγαντες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4565062&ct=2

Σχόλια