Τσομπαναραίοι και πρόβατα

  • ...Οι άνθρωποι, που είναι αποκλειστικά και ονομαστικά υπεύθυνοι για το φαγοπότι του δημόσιου ταμείου, αποφασίζουν για τη μοίρα των πολιτών αντί να κάθονται στα εδώλια των κατηγορουμένων από τους πολίτες για τη νοοτροπία διαφθοράς που έχουν σπείρει στον τόπο!
Συνέχεια εδώ---->
  • ....Η κατάσταση αυτή έχει διαβρώσει τις αξίες και έχει ακυρώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Για να επιβάλει τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων, ένα πολιτικό σύστημα πρέπει το ίδιο να είναι αξιόπιστο. Αυτό δεν ισχύει. Το γεγονός ότι η κάθε είδους αυθαιρεσία όχι μόνο δεν τιμωρείται, αλλά και ενίοτε επιβραβεύεται, έχει διαμορφώσει νοοτροπία ευκολίας και υπεκφυγής από την κοινωνική ευθύνη. Αυτή η νοοτροπία εκ των πραγμάτων λειτουργεί διαλυτικά και ακυρώνει το Κράτος Δικαίου και τις δυνατότητες για υπέρβαση της κρίσης. Συνέχεια εδώ------->
Blogger: 
Αμετανότητοι οι άνθρωποι. Ενεργούν χωρίς ντροπή, ούτε τα προσχήματα δεν τηρούν. Ιδού η απόδειξη. Χάνουν με τον τρόπο αυτό κάθε νομιμοποίηση για αιτούμενες θυσίες.


«Νομιμοποίηση» των ρουσφετιών στο Κοινοβούλιο

  • Την ώρα της μεγάλης κρίσης και στη σκιά των κινητοποιήσεων για τα έκτακτα μέτρα, που προκαλούν καθημερινό αποκλεισμό του Κοινοβουλίου, στο εσωτερικό του ναού της Δημοκρατίας πραγματοποιούνται τυπικές τελετές επισημοποίησης ρουσφετιών του παρελθόντος.
  • Πρόκειται για πράξεις ορκωμοσίας, στα νέα τους καθήκοντα, 232 νέων υπαλλήλων οι οποίοι, κάνοντας χρήση ρύθμισης στην οποία είχαν συμφωνήσει τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα τον Ιούνιο 2008, ζήτησαν και πέτυχαν τη μονιμοποίησή τους! Πρόκειται για ένα «άγος από το παρελθόν», σημείωσε σχολιάζοντας το γεγονός ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλ. Πετσάλνικος ενώ μιλούσε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.  
  • Από τη συζήτηση προέκυψε ότι πρόκειται για μετακλητούς υπαλλήλους που είχαν προσλάβει τα κόμματα από το 2004 έως και τη διάλυση της Βουλής το 2009. «Επί των ημερών μου, δεν πρόκειται να επαναληφθούν τέτοιες διαδικασίες», δεσμεύθηκε ο κ. Πετσάλνικος. Ανέφερε δε, ως επιπρόσθετο δείγμα της νέας αντίληψης -μένει να φανεί αν εφαρμοστεί στην πράξη-, ότι όταν και αν προκύψουν νέες ανάγκες για μόνιμους υπαλλήλους, η αναλογία θα είναι μία πρόσληψη (μέσω ΑΣΕΠ) για κάθε 10 συνταξιοδοτήσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως διευκρίνισε, αναζήτησε από την πρώτη στιγμή τρόπους και δυνατότητα να ακυρώσει τη διαδικασία των 232, πλην όμως ενημερώθηκε από νομικές υπηρεσίες ότι δεν θα μπορούσε να καταργήσει «θεμελιωμένα, διά νόμου, δικαιώματα».
  • Στο μεταξύ, «εσωτερική υπόθεση» της Βουλής παραμένει το θέμα της ρύθμισης του ύψους των επιδομάτων που λαμβάνουν οι υπάλληλοί της. Το «προνομιακό» αυτό καθεστώς διατηρείται με την επίκληση σχετικής συνταγματικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία είναι αποκλειστικά η Βουλή που ρυθμίζει τα οικονομικά της. Επισημοποιήθηκε δε χθες, με την απόφαση να αφαιρεθεί η φράση «συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Βουλής» από το άρθρο του κατεπείγοντος ν/σ μέσω του οποίου προβλέπεται «μείωση κατά ποσοστό 12% στα πάσης φύσεως επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές» όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου.
Ο κ. Πετσάλνικος, που είχε προαναγγείλει την περικοπή των επίμαχων επιδομάτων στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής δαπανών της Βουλής, επανέλαβε χθες ότι η απόφασή του ισχύει. Και πως η περικοπή θα είναι ίδιας τάξεως (12%) με εκείνη που αποφάσισε η κυβέρνηση για όλους τους άλλους δημόσιους υπάλληλους. Θα υλοποιηθεί δε μέσω ειδικών αποφάσεων που θα υπογράψει άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη απόφαση θα περικοπεί σε ποσοστό 17% το επίδομα που έχει θεσπιστεί ειδικά για τους υπαλλήλους της Βουλής, αν αντιστοιχεί σε ποσό άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.
«Δεν είναι δική μας βούληση, αλλά υπάρχει ζήτημα με τις συνταγματικές προβλέψεις», είπε αιτιολογώντας τη συγκεκριμένη αλλαγή χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Του Γιωργου Σ. Mπουρδαρα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_05/03/2010_393074 

  • Μεταγεννέστερη εγγραφή:
    Δύο ταχύτητες
    Η πολιτική τάξη της χώρας μάλλον δεν καταλαβαίνει πόσο αγανακτισμένη είναι η κοινή γνώμη με τον τρόπο που διαχειρίσθηκε αλλά και διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Την ίδια ώρα που παγώνουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο και χιλιάδες νέοι βιώνουν την ανεργία, στη Βουλή επισημοποιείται η μονιμοποίηση πολλών μετακλητών υπαλλήλων. Δεν είναι πειστική η δικαιολογία πως ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε επί των ημερών του προηγούμενου προέδρου της Βουλής. Η φαυλότητα δεν νομιμοποιείται αναδρομικά και εν πάση περιπτώσει ας καταλάβουν και οι πολιτικοί ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τέτοιες πράξεις απλώς φουντώνουν την οργή της κοινής γνώμης.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100069_06/03/2010_393255
============
Η πώληση του ΟΤΕ στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ από την κυβέρνηση Καραμανλή, πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των διατάξεων της σχετικής κοινοτικής ντιρεκτίβας.
διαίτερα εκείνων των οδηγιών που αφορούν την υποχρεωτική προσφορά, την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων και την ισότιμη μεταχείριση των μετόχων, αποκάλυψε, χθες, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Οι συνθήκες αυτής της αγοραπωλησίας, όπως αποκαλύπτει ο Γάλλος επίτροπος, βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ξεκινήσει, μάλιστα, από τις 22 Οκτωβρίου 2009, επίσημη διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας, γεγονός που γνωστοποιήθηκε στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπαρνιέ, από τις 22 Οκτωβρίου 2009 που ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει, ακόμη, απάντηση στο ερώτημα «γιατί στην περίπτωση της απόκτησης μετοχών του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom δεν ενεργοποιήθηκε η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς, καθώς και πώς έχει εξασφαλιστεί η προστασία των συμφερόντων των μειοψηφούντων μετόχων».
Εκτεθειμένοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο εκτιμούσαν, χθες, ότι η απάντηση-βόμβα του Γάλλου επιτρόπου, εκτός του ότι αφήνει σοβαρά εκτεθειμένες τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου στο θέμα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, εντοπίζει, εμμέσως πλην σαφώς, και σοβαρές αντιφάσεις στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης.
Κύκλοι, πάντως, του υπουργείου Υποδομών τονίζουν πως «δεν συντρέχουν λόγοι για πώληση του συνόλου των μετοχών του ΟΤΕ», ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας.
  • Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμιζαν οι ίδιοι κύκλοι, η γερμανική κυβέρνηση να πιέζει, στο όνομα του σεβασμού των κοινοτικών οδηγιών και του Συμφώνου Σταθερότητας, την Ελλάδα να λάβει περισσότερο οδυνηρά για τον ελληνικό λαό μέτρα, προκειμένου να περιστείλει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα και να αποκαλύπτεται τώρα ότι έχει τουλάχιστον συναινέσει σε μια αγοραπωλησία-μαμούθ, που πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση της σχετικής κοινοτικής ντιρεκτίβας.
Κατά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, από την απάντηση του Γάλλου επιτρόπου, όχι μόνο ματαιώνεται η προσπάθεια της Deutsche Telekom να εξαγοράσει επιπλέον μετοχές που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά τίθεται, επιτακτικά, το θέμα της επανεξέτασης της πώλησης του ΟΤΕ ή της, εκ των υστέρων, αποζημίωσης των «μικρομετόχων», η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
  • Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ξεκινούν το 2008 με την πώληση του 19,9992% του Οργανισμού από την MIG έναντι 2,5 δισ. ―. Το ελληνικό Δημόσιο πούλησε δύο φορές, 3% έναντι 380 εκατ. ― και 5% έναντι 673 εκατ. ―, ενώ η DT απέκτησε άλλο 2% μέσω του Χρηματιστηρίου έναντι 150 εκατ.
  • Μέσω αυτής της αγοραπωλησίας, σημειώνει ο κ. Χουντής, καταπατήθηκαν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων του ΟΤΕ και συγκεκριμένα 108.000 φυσικών προσώπων, 4.000 νομικών προσώπων, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικών ταμείων εργαζομένων, τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά.
  • Αγωγή κατά της DT κατατέθηκε το 2008 από το Ταμείο Αντασφάλειας της Εθνικής που κατέχει 145.000 μετοχές για απώλειες 2 εκατ. ―, καθώς σημείωνε ότι η δημόσια πρόταση έπρεπε να είναι στα 29― ανά μετοχή για το σύνολο των επενδυτών. Τυχόν αποδοχή της αγωγής συνεπάγεται πρόσθετη δαπάνη 10 δισ. ― για τη γερμανική εταιρεία.
Σήμερα, κατέληξε ο Ελληνας ευρωβουλευτής, αποκαλύπτεται η μεθόδευση με την οποία διευκολύνθηκε η Deutsche Telekom να αγοράσει πολύ φθηνά τις μετοχές του ΟΤΕ, σε βάρος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και σε βάρος χιλιάδων μικρομετόχων του οργανισμού.
  • «Οπως προκύπτει από την απάντηση του κ. Μπαρνιέ, η ελληνική κυβέρνηση από τις 22 Οκτωβρίου -για τουλάχιστον τέσσερις μήνες- όχι μόνο κρατάει κρυφό το γεγονός της επιστολής της επιτροπής, αλλά μέχρι χθες ενθάρρυνε τους Γερμανούς να ζητούν επιπλέον μετοχές από αυτές που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ και των θυγατρικών του». 
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/03/2010&id=139530
Blogger: η προηγούμενη εγγραφή, αφιερωμένη εξαιρετικά σε όλους εκείνους που πιστεύουν ή πιστέψαν στους νόμους της ελεύθερης αγοράς (και ..ούτσες μπλε)

Σχόλια