Μια μικρή...
... χώρα όπως ο Ισημερινός δείχνει τον δρόμο σαν ένας «οικονομικός δείκτης». Δείχνει πως τίποτα από όσα συμβαίνουν σήμερα στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι δεδομένο και πως αύριο, μεθαύριο όλα μπορεί να είναι διαφορετικά. Ο Ισημερινός...
... ανακοίνωσε πρόσφατα πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φορτώνουν τη χώρα με χρέος. Έγινε, έτσι, η πρώτη χώρα που αμφισβήτησε τη νομιμότητα του εξωτερικού χρέους. (Blogger: Δες κάτι σχετικό με νομιμότητα - κλοπή και δημιουργία χρέους--->Ποινική διώξη σε μέλη του ΔΣ της Citibank για τα προϊόντα της Lehman) Ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου αποκάλυψε εκατοντάδες παρανομίες στις συμβάσεις του χρέους, οι οποίες εξυπηρετούσαν τους ξένους δανειστές. Έτσι, ο Ισημερινός δημιούργησε ένα προηγούμενο, εξαρτώντας την αποπληρωμή των δανείων του από τη νομιμότητα των δανειακών συμβάσεων. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι ΗΠΑ προσέφεραν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής δάνεια τα οποία αυτές δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποπληρώσουν. Το 1970 ενθάρρυναν τον Ισημερινό να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο. Γρήγορα όμως το χρέος της χώρας αυξήθηκε 1.200%, κυρίως εξαιτίας των επιτοκίων, τα οποία οι αμερικανικές τράπεζες ανέβασαν από 6% το 1979 σε 21% το 1981. Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής πάντα δίσταζαν να αντισταθούν σε αυτούς τους εκβιασμούς, για να μην προκαλέσουν την οργή των διεθνών αγορών. Σήμερα πια, φαίνεται πως το όνειρο του Ουρουγουανού συγγραφέα Εντουάρντο Γκαλεάνο παίρνει σάρκα και οστά, καθώς η αντίσταση των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι ενιαία. Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Παραγουάη συγκρότησαν πρόσφατα επιτροπές ελέγχου του χρέους. Η εμπειρία της Αργεντινής δεν πήγε χαμένη.
- Το 2001 με τον βρόχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Αργεντινοί ηγέτες πειθάρχησαν στις εντολές αυτού του θεματοφύλακα της περιουσίας των διεθνών δανειστών: ανακοίνωσαν περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων, πεπεισμένοι πως, παρά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας, δεν έπρεπε να εγκαταλείψουν τη σύνδεση του εθνικού νομίσματος με το δολάριο (η οποία εξασφάλιζε τα χρήματα των δανειστών). Στη στιγμή ξέσπασαν ταραχές στο Μπουένος Άιρες και η πόλη τυλίχτηκε στις φλόγες. Είκοσι επτά πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των αστυνομικών. Ο πρόεδρος Ντα Λα Ρούα φυγαδεύτηκε από το προεδρικό μέγαρο με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σύνδεση του νομίσματος της χώρας με το δολάριο κατέρρευσε. Και η Αργεντινή δήλωσε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της. «Οι οικονομολόγοι περίμεναν να κατακρημνιστούν οι ουρανοί», σχολιάζει ο Ίβανς-Πρίτσαρντ στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». «Οι ουρανοί όμως αρνήθηκαν να το κάνουν. Στη συνέχεια, η Αργεντινή πέτυχε κινεζικούς ρυθμούς ανάπτυξης για μισή δεκαετία: 8,8% το 2003, 9% το 2004, 9,2% το 2005, 8,5% το 2006 και 8,7% το 2007».
Επιστροφή...
... στις μικρές χώρες της Ευρώπης και στον οικονομολόγο Ντένις Γκουλντ, που γράφει: «Αν η Ελλάδα και η Ιρλανδία υποφέρουν δεινά τα προσεχή χρόνια, ίσως να πάρουμε επιτέλους το μάθημα πως η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική σε μια αδύναμη οικονομία δεν έχει νόημα. Και ίσως αυτό το μάθημα να μας γλιτώσει από την επόμενη ύφεση. Ας το ελπίσουμε».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555074&ct=2
Σχόλια