Επάγγελμα σύμβουλος ΕΡΤ

Tου Σωκρατη Τσιχλια

  • Η επίσκεψή μου σε γιατρό, καθηγητή Πανεπιστημίου, είχε αντικείμενο ένα μικρό χρόνιο πρόβλημα. Το κλίμα επομένως ήταν χαλαρό και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας προλογίσαμε τη συνάντηση με ένα θέμα επικαιρότητας. Με ελεγχόμενη οργή και υποφώσκουσα πικρία τον άκουσα να σχολιάζει τους υπέρογκους μισθούς των συμβούλων του πρόεδρου της ΕΡΤ. Οι 14 διακεκριμένοι συμπολίτες μας που περιστοίχιζαν τον επικεφαλής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης απολάμβαναν ετήσιες αποδοχές που κυμαίνονταν από 250.000 έως 70.000 ευρώ, χρήματα που ο συνομιλητής μου, 35 χρόνια μάχιμος νοσοκομειακός γιατρός, δεν έχει δει ούτε στον ύπνο του. «Και καλά με τους συμβούλους», μου λέει, με το περιπαιχτικό κεφαλλονίτικο ύφος του, «είναι βέβαιο ότι ένας καθηγητάκος, έστω και πανεπιστημίου, δεν μπορεί να συγκριθεί, αλλά εδώ εγώ υπολείπομαι των ετήσιων απολαβών και του τελευταίου εκπομπάρχη που για εξάμηνη σύμβαση δεν πέφτει κάτω από 50.000 ευρώ».

  • Και επειδή με είδε λίγο αμήχανο, και κατάλαβε ότι μια ανείπωτη απορία μου επλανάτο στον αέρα «μα πόσα παίρνεις τελικά, γιατρέ;», ανέσυρε την τελευταία απόδειξη απολαβών του και μου την παρέδωσε. Πολλαπλασιάσαμε επί 14, διαιρέσαμε διά 12· με όλες τις πράξεις τα χρήματα δεν υπερέβαιναν τις 35.000 το χρόνο μεικτά, καθώς ο συγκεκριμένος γιατρός δεν κάνει εφημερίες.
  • Στο αξιακό σύστημα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού ένας επιστήμονας που συχνά καλείται να σώσει ζωές, εκτιμάται σαφώς λιγότερο από έναν μετρ της ενημέρωσης. Και στις δύο περιπτώσεις οι αμοιβές προέρχονται από χρήματα των φορολογουμένων. Εχω μια αμυδρά υποψία ότι η μοιρασιά γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η βούληση αυτών που πληρώνουν. (Click εδώ)

Υ.Γ. Το κερδοφόρο MEGA με τηλεθέαση που το φέρνει πρώτο ανάμεσα στα τόσα κανάλια της μικρής, φτωχής μας πατρίδας, δεν πληρώνει βέβαια κανέναν σύμβουλο γενικών καθηκόντων. Η νέα κυβέρνηση μαθαίνω ότι καταργεί τους εντεταλμένους συμβούλους και απλώς περικόπτει τους μισθούς των υπολοίπων. Αρα το πάρτι με τα δανεικά συνεχίζεται, απλώς με φθηνότερα ποτά...
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4555592&ct=2
========

Mεταγεννέστερη εγγραφή 17/1/2010


================




Προσωπικά δεδομένα σε τίτλους τέλους...



Tης Τασουλας Kαραϊσκακη
Πρέπει ή όχι να δημοσιοποιούνται οι αμοιβές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων; Αποτελούν ή όχι εν μέσω οικονομικής κρίσης υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, άρα προσβάσιμο δεδομένο;
Πάντως ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος επανέλαβε προ ημερών, κατά την ενημέρωση για την ΕΡΤ, ότι η δημοσιοποίησή τους είναι παράνομη, αφού ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο προστατεύεται από τον σχετικό νόμο, τον οποίο ο ίδιος θα τηρήσει μέχρις ότου αυτός αλλάξει. Και όμως, η σημερινή κυβέρνηση, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, είχε δώσει στη δημοσιότητα τις αμοιβές των golden boys σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Είχε αποκαλύψει ποιες ακριβώς είναι οι ετήσιες αποδοχές και τα bonus των κ. Αράπογλου, Πεχλιβανίδη, Παλαιολόγου, Κωστόπουλου, Χατζηεμμανουήλ, Αθανασόπουλου, Βουρλούμη και δεκάδων άλλων στελεχών οργανισμών. Γιατί τώρα, μετά τις περικοπές στην ΕΡΤ, δεν δημοσιοποιούνται αρμοδίως οι νέοι μισθοί; Δεν αποτελεί η διαφάνεια ζητούμενο; Δεν είναι η δημοσιοποίηση των «χρυσών συμβολαίων» στο Δημόσιο ένα εργαλείο της κυβέρνησης για άσκηση πίεσης, ελέγχου; (Πρόσφατα ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρ. Μπρουνέτα ζήτησε από τον γενικό διευθυντή της RAI να αναφέρονται ευκρινώς οι αμοιβές των τηλεπαρουσιαστών και το κόστος της εκπομπής στους τίτλους αρχής και τέλους).
Γιατί δεν ζητείται πάραυτα η τοποθέτηση της αρμόδιας Αρχής;
  • Μήπως διότι, παρ’ όλες τις μειώσεις, αυτοί παραμένουν σκανδαλιστικά υψηλοί; Διότι δεν είναι σαφές εάν, πλην του ξεκαθαρίσματος, υπήρξε και σύμπλευση; Δεν δόθηκε η υπόσχεση για πλήρη διαφάνεια και έλεγχο μέσω του Διαδικτύου; Η υπουργική εμμονή στο «παράνομο» της δημοσιοποίησης ξεσήκωσε νέο κύμα δυσφορίας. Πάνω από όλα ενοχλεί το απόρρητο ενός δεδομένου που σχετίζεται με την τσέπη του φορολογουμένου: από το ανταποδοτικό τέλος μέσω ΔΕΗ εισπράττονται ετησίως υπέρ της ΕΡΤ 290 εκατ. ευρώ. Ακριβώς το απόρρητο της τιμής των «χρυσών συμβολαίων» (τα οποία, βεβαίως, αποτελούν «καθεστώς» στο Δημόσιο από την προ του 2004 εποχή) είναι που γεννά τα φαινόμενα αδιαφάνειας και διαπλοκής.
  • Προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε διαβούλευση την εξής πρόταση. Να δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο τα εισοδήματα που δηλώνονται από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις, αν αυτό γίνει αποδεκτό από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. (Θα βοηθούσε πράγματι στον έλεγχο εκείνων που ζουν με προκλητικό τρόπο, ενώ δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα). Γιατί δεν προτείνεται κάτι ανάλογο και για τις συμφωνίες με ιδιωτικά κριτήρια σε δημόσιο πλαίσιο;
  • Σίγουρα η προστασία του ύψους του μισθού συνδέεται όχι μόνο με την προσβολή της προσωπικότητας αλλά και με ένα ολόκληρο δίχτυ κοινωνικών ισορροπιών. Αν αποκαλυπτόταν ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν παχυλούς μισθούς, οι μέσοι πολίτες θα συνειδητοποιούσαν με πόσα λίγα αμείβονται οι ίδιοι και αυτό θα προκαλούσε αναταράξεις. Αν ιδιωτικές εταιρείες ανακοίνωναν τους μισθούς των στελεχών τους, η σύγκριση θα εξάλειφε το κίνητρο της ισότητας με πλήθος ανεπιθύμητων συνεπειών, όπως πιέσεις για αυξήσεις ή μείωση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να υφίστανται έλεγχο. Παράλληλα με την προστασία της προσωπικότητας, συνταγματικά προστατευμένο είναι και το δικαίωμα του «πληροφορείσθαι».
  • ΄Η μήπως δεν έχουμε το πολιτικό υπογάστριο να αποδεχθούμε τις αναιδείς αλήθειες;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_17/01/2010_387154
================










Πρόγραμμα Αποσταθεροποίησης

Του Στεφανου Mανου*
Πολύ πριν από την κυβερνητική αλλαγή, αλλά και έπειτα από αυτήν, αναρίθμητες φορές έγραψα στην «Καθημερινή» για την ανάγκη δραστικού περιορισμού των δαπανών. Προϋπόθεση για τον περιορισμό των δαπανών είναι το σωστό μέτρημα. Να γνωρίζουμε πού ακριβώς πάνε τα λεφτά μας. Σε πόσους, σε ποιους και για ποιον λόγο.
Εγραψα και ξανάγραψα ότι το μετεκλογικό πολιτικό διακύβευμα θα ήταν ποιες δαπάνες θα περικοπούν και πώς. Εγραψα και ξανάγραψα για την ανάγκη να επιδιωχθεί από το ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. για το ποιες δαπάνες θα περικοπούν.
Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) έγραψα πριν από 40 ημέρες (09.12.09) ότι θα ήταν λάθος να επιδιωχθεί ο περιορισμός του ελλείμματος ομοιόμορφα κατά την προσεχή τριετία, αλλά θα έπρεπε να μειωθεί με ρυθμό πιο γρήγορο στην αρχή και βραδύτερο στο τέλος: 4% τον πρώτο χρόνο, 3,1% τον δεύτερο, 2,8% τον τρίτο προβλέπει το ΠΣΑ, 5,5%, 3,0%, 1,4% ζητούσα εγώ. Εγραψα επίσης ότι τον πρώτο χρόνο θα απέφευγα σοβαρές φορολογικές αλλαγές (ΦΜΑΠ π. χ.) και θα έριχνα όλο το βάρος της κυβέρνησης στον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης, σπατάλης και κλοπής. Τίποτε από όσα έγραψα δεν έγινε και τώρα καλούμαι να κρίνω το κυβερνητικό ΠΣΑ. Είναι αργά. Είμαι πολιτικός και όχι σχολιογράφος τετελεσμένων. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμα σε ποσοστό χαμηλότερο από 3% το 2012. Αν εξαρτιόταν από εμένα θα επέστρεφα το ΠΣΑ στην κυβέρνηση και θα ζητούσα να το αναθεωρήσει. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν θα επαναλάβω τα επιχειρήματά μου. Θέλω μόνο να σταθώ σε μερικά παραδείγματα και μια σκέψη που αφορούν τη μείωση των κρατικών δαπανών.
Η κυβέρνηση υπόσχεται να περιορίσει τις δαπάνες, με εξαίρεση τις δαπάνες για την παιδεία. Ετοιμάζεται να προσλάβει 7.000 εκπαιδευτικούς. Στην Ελλάδα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανά μαθητή αναλογούν τέσσερις φορές περισσότεροι εκπαιδευτικοί από ό, τι στη Φινλανδία (που παγκοσμίως θεωρείται ότι έχει το καλύτερο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό σύστημα). Οπως όλοι γνωρίζουμε, οι γονείς δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά που κάνουν οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά τους και γι’ αυτό ξοδεύουν πολλά χρήματα σε φροντιστήρια για να συμπληρώσουν τα κενά του σχολείου. Ενδιαφέρον είναι ότι οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων είναι περίπου όσοι των δημόσιων σχολείων. Ετσι, αν υπολογίσουμε και αυτούς, σε κάθε μαθητή αναλογούν οκτώ φορές περισσότεροι εκπαιδευτικοί από ό, τι στη Φινλανδία. Και όμως, η κυβέρνηση θα προσλάβει 7.000 νέους εκπαιδευτικούς! Στενοχωριέται ο κ. Παπακωνσταντίνου επειδή οι ξένοι δεν εμπιστεύονται ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Ορθώς δεν την εμπιστεύονται.
Το ζήτημα με τους εκπαιδευτικούς και πολλούς άλλους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι πώς θα προσλαμβάνονται (θέμα με το οποίο καταπιάνεται η κυβέρνηση, για να μας πει ότι εφεξής όλα θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ), αλλά πώς θα απολυθούν σταδιακά οι υπεράριθμοι (με αυτό το αντικείμενο θα έπρεπε να ασχοληθεί το ΑΣΕΠ). Θυμίζω με την ευκαιρία ότι, ενώ το Σύνταγμα και ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέποουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που καταλαμβάνουν θέσεις που καταργούνται απολύονται, δεν υπάρχει νόμος που να προβλέπει πώς αποζημιώνονται και πώς στηρίζονται για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
  • Πριν από λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε το ύψος των μισθών διαφόρων στην ΕΡΤ. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ αναζητούσαν τόσο καιρό τα golden boys των τραπεζών ενώ ήταν στην αυλή τους, στην κρατική ΕΡΤ. 
  • Η κυβέρνηση αρκέστηκε να μας διαβεβαιώσει αορίστως ότι θα μειώσει τις εξαιρετικά υψηλές αμοιβές. Δεν μας είπε όμως ότι θα απολύσει τους αργόμισθους. Είναι στάση κυβέρνησης που θα μειώσει τις δαπάνες; Οχι βέβαια, και ορθώς δεν πρέπει να γίνει δεκτό το ΠΣΑ.
Στη Βουλή μάθαμε ότι καταβάλλεται στους υπαλλήλους της 15ος και 16ος μισθός που φορολογείται αυτοτελώς. Εφεξής θα φορολογείται, ισχυρίζεται η κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα. Μάθαμε όμως επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια διπλασιάστηκε ο αριθμός των υπαλλήλων για να υπηρετούν τον ίδιο αριθμό βουλευτών. Το μείζον λοιπόν είναι ο περιορισμός του αριθμού των υπαλλήλων και όχι αν οι παροχές φορολογούνται αυτοτελώς. Για το μείζον, ούτε λέξη. Από τη μείωση του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% θα εξοικονομηθούν 650 εκατ. ευρώ, λέει η κυβέρνηση. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το σύνολο των επιδομάτων φθάνει τα 6,5 δισ. ευρώ. Είναι τόσα; Ποιοι τα παίρνουν; Ποιος τα μέτρησε; Δεν είμαι οπαδός του περιορισμού των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Του παγώματος ναι, όχι όμως του περιορισμού. Γιατί; Διότι δυστυχώς πολύ μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχει μάθει στη διαφθορά και την παρανομία. Ετσι, εκτιμώ ότι ο περιορισμός των αποδοχών θα οδηγήσει σε έξαρση της διαφθοράς και της παρανομίας για την αναπλήρωση των περικοπών. Αντιθέτως υποστηρίζω ότι μόνιμες περικοπές δαπανών μπορούν να γίνουν μόνο με τη σταδιακή απόλυση των υπεράριθμων.
Γενικό συμπέρασμά μου: Ελπίζω να απορριφθεί το ΠΣΑ από την Ε.Ε., ώστε να αναγκαστούμε να σοβαρευτούμε μια ώρα αρχύτερα, πριν πάθουμε μη αναστρέψιμες ζημίες.
* Ο κ. Στέφανος Μάνος είναι μέλος της Δ. Ε. της ΔΡΑΣΗΣ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_17/01/2010_387160 
==========

Σχόλια