Tρωκτικά

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 24-27/12-2009
Blogger: Αντιγράφω από το άρθρο της ΣΟΝΙΑΣ ΧΑΪΜΑΝΤΑ.
"Σοκ και Δέος" προκαλούν στον πολίτη τα μισθολόγια των ετήσιων αποδοχών 140 στελεχών και μεγαλοδημοσιογράφων στην ΕΡΤ, το οποία στοιχίζουν  στον φορολογούμενο περί τα 26 εκατομμύρια ευρώ, όταν άλλοι 5.000  εργαζόμενοι στο ραδιομέγαρο κοστίζουν άλλα 140 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.  Στην ΕΡΤ έχει ξεσπάσει πόλεμος φατριών - διοικητικών και συνδικαλιστικών - με τη διαρροηή των μισθολογίων  των golde boys. ....(Blogger: εξ' αιτίας της κόντρας αυτής μαθαίνουμε αυτά τα εξωφρενικά ποσά, αλλιώς.... Η μαφία των ΜΜΕ είναι πολύ ισχυρό συδνικάτο και η ομερτά σπάει πολύ δύσκολα!)
...οστόσο  υπάρχουν ακόμα πιο προκλητικές αμοιβές εργαζομένων  που είτε έχουν άλλες θέσεις στο Δημόσιο, είτε είναι αργόμισθοι είτε οι απολαβές τους είναι ανακόλουθες με το έργο τους.....
... ο νοσοκομειακός γιατρός των 1800 ευρώ, ο καθηγητής πανεπιστημίου των 2000 ευρώ, ο δάσκαλος των 1200 ευρώ, αισθάνονται θλίψη ή και οργή όταν μαθαίνει ότι ο γαλάζιος ενεταλμένος σύμβουλος πληρώνεται με 25.000 ευρώ το μήνα! (άλλα  ονόματα: Β. Πελέκης= 115.00 το χρόνο, (Blogger: για τους έχοντες ασθενή μνήμη: Πελέκης εστί πεθερός του Βουλγαράκη!Το σόϊ νάναι καλά!) Α. Ανδρικάκης=250.000 το χρόνο, Μαρία Χούκλη=218.000 το χρόνο,  Μπήλιω Τσουκαλά = 176.000  το χρόνο, Στάμος Ζούλας: 127.000 το χρόνο, Ι. Ρουμπάτης: 94.000 ευρώ το χρόνο,  Μ. Αντώναρος: 84.000 ευρω το χρόνο, (Blogger:  είμαι σίγουρος ότι προκειται για συγγενικό πρόσωπο του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, νυν βουλευτού!) Προκόπης Δούκας =77500 το χρόνο, Βίκκυ Φλέσσα= 80.000 ευρώ το χρόνο. Χρύσα Ταβουλάρη: 77.541 ευρώ το χρόνο. (πλήρης η λίστα εδώ)
Blogger:
Σχόλιο 1. 
Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ δημοσίευσε το άρθρο αυτό την Πέμπτη 24/12/09: είδατε εσείς να "παίζει" σε κανένα άλλο μέσο ΜΜΕ; εγώ προσωπικά δεν το  είδα. Αυτό είναι και ένα δείγμα της ποιότητας της ενημέρωσης που έχουμε! Μαθαίνουμε από σπόντα και αφού κάποιος σκυλοκαβγάς - πάντα για τη μάσα -  έχει σαν αποτέλεσμα να βγάζουν τα άπλητά τους στη φόρα.
Σχόλιο 2. 
Το παραπάνω μισθολόγιο δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν καβαλήσει το καλάμι για τα καλά. Ποιά οι αξία του "προϊόντος" που παράγουν  οι: Λυριτζής και Οικονόμου ώστε να κοστίζει κοντά 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο; Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ξιφουλκούν τα πρωϊνά εναντίον της διαφθοράς, για την ανάγκη νοικοκυρέματος της οικονομίας και άλλα τέτοια! Τυπικές πειπτώσεις  διανοητών της ...ούτσας. Αφού πρώτα εξασφαλίσουν τη μάσα τους, αναλαμβάνουν εργολαβικά να προετοιμάσουν το έδαφος για όποιες κυβερνητικές πολιτικές, "μαλακώνουν" τις αντιστάσεις των πολιτών, νουθετώντας τον κόσμο με τη δύναμη του μέσου που κατέχουν. Μη έχετε καμιά αμφιβολία. Δεν υπηρετούν ούτε την ενημέρωση ούτε τη δημοκρατία. Υπηρετούν μόνο την τσέπη τους και τους εκάστοτε πολιτικούς προϊσταμένους. Αποκρύπτοντας την αλήθεια εξασφαλίζουν την ασυλία και ησυχία των εκάστοτε εξουσιαστών και για τούτο η αμοιβή τους παχυλή. Μη μασάτε περί λειτουργήματος της δημοσιογραφίας και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι άνθρωποι πλουτίζουν σε βάρος  του συνόλου, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.  

Σχόλιο 3. 
Από το ίδιο φύλλο της εφημερίδας: 
Ο προϋπολογισμός της ΕΡΤ εμφανίζει ισοσκέλιση καθώς τα έσοδα προβλέπεται να αγγίξουν τα 349 εκατομμύρια ευρώ  και τα έξοδα 344 εκατομμύρια ευρώ. Το ανταποδοτικό τέλος  θα αγγίξει τα 298 εκατομμύρια ευρώ. Ωραίοι οι μάγγες: Στογγυλοκάθονται μποστά  στην πίτα του ανταποδοτικού τέλους - αυτό που πληρώνουμε όλα τα κορόϊδα - και τα φέρνουν ίσα μοιράζοντας στο εαυτό τους χοντρά - χοντρά κομμάτια, που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους. (Πιο έργο και πούτσες μπλε! Οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα χρήματα και την εξουσία τους και κανείς πολιτικός δεν φαίνεται να δείχνει διάθεση να τους βάλλει σε τάξη!). Αυτό το άθλιο κηφηναριό πρέπει να διωχθεί για απιστία και κατάχρηση και επιστροφή των κλοπιμαίων, μόνο έτσι έχουμε ελπίδα σαν χώρα να βγούμε από τα αδιέξοδά μας.  

Σχόλιο 4. 
Είμαι σίγουρος ότι το σκάνδαλο της σίτισις αυτών των τρωκτικών δεν σταματάει εδώ! Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι συνάμα και στη λίστα μισθοδοσίας διαφόρων υπουργείων! Φυσικά μη περιμένετε να σας τα πουν δημοσιογράφοι! Ψάξτε! (Μεταγεννέστερη προσθήκη: 6/2/2010: 4.000 αργόμισθα «παπαγαλάκια»! ---->)
Σχόλιο 5.
Για να δείτε ότι οι ανωτέρω κύριοι ζουν σ' ένα άλλο σύμπαν με κανόνες που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, διαβάστε πως το Ελληνικό κράτος βλέπει άλλους τομείς----> 
Σχόλιο 6.
Η διαχείριση αυτής της τεράστιας μηχανής που λέγεται ΕΡΤ και που:
· παράγει σκουπίδια (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) καταναλώνοντας τεράστιους πόρους.
· είναι ο καθρέπτης της συναλλαγής της πολιτικής εξουσίας και της δήθεν δημοσιογραφίας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

θα αποτελέσει το πρόκριμα για την επιτυχία ή όχι των άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τολμήσει η Κυβέρνηση να δώσει πειστική λύση στο σκάνδαλο των αμοιβών (λύτρα εκβιασμών) των δήθεν δημοσιογράφων, τότε θα χάσει κάθε ηθικό δικαίωμα να ζητήσει θυσίες από άλλες κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν θα πληρώνει φόρους και θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. (Η μεγάλη πλειοψηφία δεν έχει τίποτα να χάσει!) Θα συμβεί κάτι αντίστοιχο με τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Δεν πληρώνω! Οι φόροι που πληρώνω κατασπαταλώνται και δεν έχω καμία πρόθεση να αφήσω να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση!
==========
Μεταγεννέστερη προσθήκη: 12-1-2010
....Για τι πράγμα, λοιπόν, συζητάμε; Ποιες θυσίες και για ποιόν; Να πληρώνουμε έκτακτες εισφορές για να δίνονται εκατό – εκατό τα χιλιάρικα σε κάποιους έξυπνους; Κι επιπλέον, τι αντιπροσωπεύει η σημερινή κυβέρνηση; Ποιους πραγματικά εξυπηρετεί; Ήρθε για να άρει, λέει, τις αδικίες σε βάρος των εργαζομένων. Μα, αυτό που βλέπουμε δεν είναι μέτρα υπέρ των χαμηλόμισθων, αλλά υπέρ των προνομιούχων εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου. 
...Κοιτάξτε τι έγινε στη Βουλή. Εκεί υπήρξε διακομματική απόφαση να μη θίξουν τον 15ο και τον 16ο μισθό των... εργαζομένων. Δηλαδή εκείνων που τα κόμματα διόρισαν στο Κοινοβούλιο. Αν αυτό ήταν όλο, θα λέγαμε ότι μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αλλά δεν είναι έτσι. Τα γεγονότα σε ΟΣΕ, Ο.Α. και ΟΛΠ μας δείχνουν ότι η εξουσία δεν έχει αλλάξει μυαλά. Κι αυτό ακριβώς αυξάνει τους φόβους μας για την επόμενη μέρα...

Το πλήρες άρθρο εδώ: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=885813
================
Για να πάρουμε μια γεύση του εγκλήματος που διαπράττεται στη ΕΡΤ συγρκίνατε τους ανωτέρω μισθούς με τους μισθούς διοικητών τραπεζών (που άντε να δεχθούμε ότι υποστηρίζονται από σοβαρές σπουδές, ισχυρό βιογραφικό)
...Ο διοικητής Γιώργος Provopoulos Τραπεζών της Ελλάδος είναι μεταξύ των πιό καλοπληρωμένων Διοικητών Κεντρικής Τράπεζας στον κόσμο, σύμφωνα με Reuters. Ένας κατάλογος που προετοιμάστηκε από την αντιπροσωπεία ειδήσεων έδειξε ότι Provopoulos κερδίζει 362.500 ευρώ, ή $465.885 το χρόνο, εναντίον 345.252 ευρώ που πληρώνονται στον Πρόεδρο Jean-Claude Trichet Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η Κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόεδρος Ben Bernanke πληρώνεται $191.300, ενώ η ΕΚΤ αντιπρόεδρος Lucas Papademos έχει έναν ετήσιο μισθό 295.920 ευρώ. Ο κυβερνήτης Mario Draghi Τράπεζας της Ιταλίας ολοκληρώνει τον κατάλογο κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ, που κερδίζουν 500.000 ευρώ, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία ειδήσεων, ενώ η ανταμοιβή που παραλαμβάνεται από το Marko Kranjec της Σλοβενίας είναι ακριβώς 97.800 ευρώ.
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_economy_1_23/10/2008_101505
==========

"Η Μπήλιω,το τρέιλερ και τα 176 χιλιάρικα!" 
Ωραίο το τρέιλερ που φτιάξανε για να μας πείσουν ότι πρέπει στις 18 του μήνα, ημέρα Δευτέρα να σταθούμε στους δέκτες μας για να δούμε την ..ηρωϊκή επάνοδο!!! Το υπερθέαμα των 176.000 € της Μπήλιως το εννιάμηνο.
Λαμπερά και τα πρόσωπα που επέλεξαν για να συνδέσουν τη δελεαστική (!) πρόταση που αναγγέλει το τρέιλερ...
Πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών που παρά την τεράστια προσφορά τους στον πολιτισμό και την παιδεία μας, παρά τη φήμη τους και τον αγώνα που για μια ζωή κάνουν για να προσφέρουν στον τόπο, την αξιοσύνη και το πνεύμα τους, τα λεφτά που εισπράττει το εννιάμηνο η κυρία Μπήλιω μας δεν τα έχουν δει ως ετήσιο εισόδημα, ούτε στον ύπνο τους...
Βλέπετε, δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη κανένας τους.
Ούτε και Ρουσσόπουλο – Γερουλάνο για να τους χαρίζουν τον ιδρώτα του σκληρά φορολογούμενου Έλληνα, σαν ...αποκριάτικα κομφετί.
Για δύο ώρες μεσημεριανό χαβαλέ, πέντε φορές την εβδομάδα, επί εννέα μήνες το χρόνο. Δηλαδή για εκατόν ογδόντα (180) συνολικά δύωρα.
Δηλαδή 176.000 : 180 ημέρες = 978 € την ημέρα.
Δηλαδή 489 € την ώρα.
Ξέρετε κανέναν άλλο Έλληνα να έχει τέτοια αμοιβή;
Γιατί με όλα αυτά που μάθαμε προσφάτως, ότι έξι χρόνια τώρα γίνεται αυτή η αρπαχτή στην ΕΡΤ, εγώ την μούρη μου σε τέτοιο τρέιλερ δεν θα ήθελα να την δω.
Μακριά από μένα η όποια τέτοια συνενοχή...
Φυσικά υποθέτω πως ούτε και αυτοί που εμφανίζονται στο τρέιλερ, σεβαστοί όλοι και επιφανείς του τόπου, θα ήθελαν να εμφανιστούν, συμπράττωντας έτσι σε ένα απαράδεκτο φαγοπότι που δεν τους αγγίζει.
Και είμαι σίγουρος ότι είναι ανύποπτοι για τον δόλο που τους κάνουν χρησιμοποιώντας τα πρόσωπά τους ως άλλοθι.
Θέλωντας να εξαγνίσουν αυτή την προκλητική αθλιότητα, με την αμοιβή της κυρίας. Σε μια εποχή που η χώρα δεινοπαθεί.
Ερωτήθηκαν αυτοί όλοι οι συμμετέχοντες στο τρέιλερ;
Και είπαν ναι στη συμμετοχή τους; Ναι στη συνέχιση της παρουσίας της στην τηλεόραση, αυτής της εξαιρετικά σκανδαλωδώς αμοιβώμενης κυρίας;
Εάν δεν ερωτήθηκαν και δεν συμφωνούν, τί θα κάνουν;
Και το ρωτάω αυτό, γιατί ακροατές τους, αναγνώστες τους, θαυμαστές τους, δεν είναι η κυρία Μπήλιω Τσουκαλά, με τις 176.000 € το εννιάμηνο, αλλά οι νέοι των 700 €. Οι νέοι άνεργοι που σαλτάρουν με αυτά.
Και οι πατεράδες μας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Που αν τους γυρίσεις ανάποδα, ούτε 176 € δεν θα πέσουν από τις τσέπες τους. Όχι 176.000 € που παίρνει η κυρία Μπήλιω μας, για δύο ωρίτσες πρόγραμμα που της το ετοιμάζουν παιδιά των 500 € το μήνα. Για να βγαίνει αυτή και να μοστράρει την ομορφιά της.
Έλεος πια....
Μας π....ε από παντού. Πόσο ακόμα να σωπαίνουμε ρε παιδιά; Πόσο; "

http://troktiko.blogspot.com/2010/01/176.html
==============
"Έτσι ακριβώς σκέπτονται και οι σημερινοί πολιτικοί...
«…Ελπίζω ότι όσοι εξ´ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μεθ´ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να.λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματός των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ´ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…»

«…εφ´ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».

Ιωάννης Καποδίστριας

πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, προς την Δ´ Εθνοσυνέλευση


http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_2029.html 
----------- 
Blogger: 
Ποιά άλλη απόδειξη του γεγονότος ότι η ΕΡΤ είναι μνημείο συναλαγής: 
Δυο βουλευτές που είναι και βολευτές, έχουν την τιμητική τους αύριο από την εφημερίδα Real News, που σύμφωνα με το πρωτοσέλιδό της, αμείβονται και από την ΕΡΤ. Πρόκειται για την...
Άρια Αγάτσα, βουλευτή Βοιωτίας και τον Παντελή Ασπραδάκη, που παίρνει και 3000 από την ΕΡΤ 
http://troktiko.blogspot.com/2010/01/blog-post_1970.html 
Real News17/1/2010
=======
Σιγά την οικονομία----->
===
Mεταγεννέστερη εγγραφή ----->
----------------
Μεταγεννέστερη εγγραφή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_24/01/2010_388114Χρυσές αμοιβές στη Βουλή από «κρυφούς» κωδικούς!
Μεταγεννέστερη εγγραφή: 11/3/2010

Αθάνατο κομματικό κράτος

Είσαι συνδικαλιστής στο δημόσιο τομέα και αγωνίζεσαι για τα αιτήματα των συναδέλφων σου; Μην ανησυχείς για κάτι. Έχεις το δικαίωμα να γίνεις μέχρι και βουλευτής, αφού θα έχεις «βαπτιστεί» στην κολυμπήθρα των «κοινωνικών αγώνων». Στη χειρότερη θα βρεθεί κάποιος Ανωμερίτης να σου δώσει ένα μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ. 
Η αποκάλυψη της εφημερίδας Ε.Τ. μας βγάζει από τα ρούχα μας. Σε εποχή που η κυβέρνηση ζητάει θυσίες από όλον τον ελληνικό λαό, στον ΟΛΠ ο κ. Ανωμερίτης αποφασίζει να δώσει ένα επίδομα σε συνδικαλιστές, επειδή θα μπορούσαν να γίνουν διευθυντές και δεν έχουν γίνει.

Θυμάστε το «Τσοβόλα δώστα όλα»; Αυτό συμβαίνει και σήμερα. Αλλά που; Όχι σε όλους, αλλά στους λίγους και εκλεκτούς. Στους εκπροσώπους της κομματικής νομενκλατούρας. Και μάλιστα σε μέρες που η χώρα προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κάνει περικοπές δαπανών και αξίζει της βοήθειας των εταίρων της στην Ε.Ε.

Δεν είναι δυνατόν να δίνουν οι εργαζόμενοι χρήματα από το υστέρημά τους για να σωθεί η πατρίδα και από την άλλη τα χρήματα αυτά να σπαταλούνται σε κομματικά ρουσφέτια. Δίκαια κάποιος μπαίνει στη διαδικασία της αμφισβήτησης, όταν το παρελθόν μας το επιτρέπει και όταν το παρόν επιβεβαιώνει ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στην νοοτροπία πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Το σχετικό δημοσίευμα του Ε.Τ διαψεύστηκε από τον ΟΛΠ και χαρακτηρίστηκε «κατασκεύασμα». Προσέξτε, λίγο ένα μέρος της ανακοίνωσης: «Το δημοσίευμα αφορά Απόφαση, η οποία δεν έχει εκδοθεί». Τι σημαίνει αυτό κύριοι; Την πήρατε ή δεν την πήρατε την απόφαση; Πλάκα μας κάνετε; Προφανώς εννοείτε ότι δεν την έχετε υλοποιήσει. Κι ύστερα σας φταίνε οι δημοσιογράφοι και οι εφημερίδες. Προσέξτε την διατύπωση που χρησιμοποιούν στη συνέχεια: «Η εφημερίδα έπεσε προφανώς θύμα κύκλων, οι οποίοι δεν αντέχουν τα νέα δεδομένα αξιοκρατίας και ανάπτυξης στον ΟΛΠ». Τι δεν αντέχουν, οι «ύποπτοι κύκλοι», κύριε Ανωμερίτη; Αν τους ξέρετε, δώστε ονόματα και διευθύνσεις και πέστε μας και ποια συμφέροντα θίγει η πολιτική σας. Για να τα μάθουμε όλοι μας, να μην έχετε μόνο εσείς το προνόμιο της γνώσης. Με την «διάψευσή» σας καταφέρατε ένα μόνο πράγμα: Να επιβεβαιώσετε το ρεπορτάζ.

Τα κόμματα φροντίζουν τους ανθρώπους τους. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάνε με κάθε ευκαιρία οι εκπρόσωποι του σκληρού πυρήνα τους. Ακόμη και σε εποχές ανέχειας. Κοιτάξτε τι γίνεται στη Βουλή. Προσλαμβάνουν μία στρατιά εργαζομένους με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Στη Βουλή που τείνει να γίνει ένας από τους πλέον πολυάριθμους οργανισμούς του ελληνικού δημοσίου. Να μας χαιρόμαστε και μη χειρότερα...

Θανάσης Μαυρίδης http://www.capital.gr/Articles.asp?id=923363
 
==============










Διαχειριστικό έλεγχο σε ΕΡΤ, ΔΕΚΟ ζητά ο γ. επίτροπος Επικρατείας

Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την τελευταία εξαετία στην «ΕΡΤ Α.Ε.», στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ΔΕΚΟ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κρατικούς οργανισμούς κ.λπ., ζητεί με έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας, Γιώργος Σχοινιωτάκης.
Στο έγγραφό του ο Γ. Σχοινιωτάκης αναφέρει ότι οι αποδοχές στην ΕΡΤ, ΝΠΔΔ, κ.λπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου, που ανέρχονται στα 6.090 ευρώ (καθαρά). Σε περίπτωση, που ορισμένοι έλαβαν αποδοχές πάνω από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, πρέπει «σε βάρος των προσώπων αυτών να εκδοθούν καταλογιστικές πράξεις για το επιπλέον ποσό και να κηρυχθούν οι συμβάσεις του άκυρες».
Ακόμη, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί εάν υπάρχουν στην ΕΡΤ κ.λπ. πολυθεσίτες και αν υποβάλλεται η προβλεπόμενη δήλωση πολυθεσίας, αλλά και να αναζητηθεί, στις περιπτώσεις αυτές, αν οι αποδοχές τους υπερβαίνουν αυτές του προέδρου του ΑΠ, προκειμένου να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά.
Επίσης, ο Επίτροπος ζητεί να ελεγχθεί αν είναι νόμιμες όλες οι συμβάσεις στην ΕΡΤ (προέδρου, διευθυντών, παρουσιαστών, δημοσιογράφων, σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών) κ.λπ.. Με άλλα λόγια, να ελεγχθεί αν έχει διενεργηθεί σχετικός διαγωνισμός, ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης», κάτι που -στην τελευταία περίπτωση- είναι άκυρες ως παράνομες.
Tέλος, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να ελεγχθεί αν για τις συμβάσεις στις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ υπήρξε «προσυμβατικός προληπτικός έλεγχος» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος -κατά τον Επίτροπο- πρέπει τα ποσά των συμβάσεων να καταλογιστούν στα στελέχη της ΕΡΤ και σε όσους τα εισέπραξαν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/03/2010_328155 
============
 ====================

4/7/2010

Εκαναν την ΕΡΤ... Θρύλο στη σπατάλη

Ακόμα και τα ουισκάκια τους χρέωναν στους Ελληνες φορολογούμενους οι «εκλεκτοί» του πρώην προέδρου Χρ. Παναγόπουλου

ΣΟΝΙΑ ΧΑΪΜΑΝΤΑ
Ακόμη και τα... φιστίκια για το ουίσκι που απολάμβαναν από την άνετη σουίτα τους στο γήπεδο Καραϊσκάκη παρακολουθώντας τους αγώνες του Ολυμπιακού, χρέωναν στην ΕΡΤ οι «επίλεκτοι» της προηγούμενης διοίκησης, που αποδείχθηκαν ανοικονόμητοι μια και ξόδεψαν για ξηρούς καρπούς 1.915 ευρώ και 1.480 ευρώ, το 2008 και το 2009, αντίστοιχα.


Το κονδύλι αυτό ξοδευόταν στην... υγειά του Ελληνα φορολογούμενου, που πληρώνει την ΕΡΤ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και του ανταποδοτικού τέλους της ΔΕΗ.
Η χρέωση γινόταν μέσω της διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων της δημόσιας τηλεόρασης που πλήρωνε τους καφέδες, τα ποτά και τους ξηρούς καρπούς όσων στελεχών της ΕΡΤ έκαναν χρήση του δικαιώματος δωρεάν παρακολούθησης των αγώνων των «ερυθρολεύκων»...
Ας όψεται το αλμυρό συμβόλαιο που είχε υπογραφεί επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εντός έδρας αγώνων του Ολυμπιακού, των αγωνιστικών περιόδων 2007-2008 και 2008-2009 για ποσόν που ξεπερνούσε τα 7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Είναι αλήθεια ότι μεταξύ των στελεχών και «κολλητών» της ΕΡΤ, που σήμερα οι «κακές γλώσσες» ψιθυρίζουν ότι δεν μιλιούνται μεταξύ τους επειδή τα ρίχνει ο ένας στον άλλον, υπήρχε μια περίεργη ομερτά: ο ένας κάλυπτε τον άλλον ακόμη και για? ψύλλου πήδημα. Για ψιλολόγια δηλαδή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και γι' αυτήν την αγορά των T-shirt (με το σλόγκαν «Τ' αγαπημένο μου της ΕΡΤ») που παραγγέλθηκαν τον Απρίλιο του 2006 για την ελληνική διοργάνωση της Euro-vision, έγινε υπερτιμολόγηση, καθώς από 100.000 ευρώ αίφνης το ποσόν εκτοξεύθηκε στις 370.000 ευρώ.
Το ζήτημα καταγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης το θέμα της εκταμίευσης ποσού υπέρ του Χρ. Παναγόπουλου την περίοδο που είχε προσληφθεί επισήμως στον Σκάι με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου (ΦΕΚ 1482/2010).
Ετρεχε ο μισθός
Σύμφωνα με την καταγγελία, παρά το γεγονός ότι στις 9/11/2009 ο πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε την παραίτησή του και έκτοτε δεν ασκούσε τα καθήκοντά του και δεν προσερχόταν στο γραφείο του, αφού εργαζόταν στο Ν. Φάληρο, συνέχιζε να εισπράττει από την ΕΡΤ τους μισθούς του που ανέρχονταν στο ποσό των 11.500 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
Την ευθύνη βεβαίως δεν έχει ο ίδιος, καθώς κανείς έκτοτε δεν του έχει ζητήσει να επιστρέψει το εν λόγω ποσό, ενώ λέγεται ότι ακόμη και τον Φεβρουάριο του 2010 που επισήμως ανέλαβε στον Σκάι (5/2) εισέπραξε τον μισθό του από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Το βέβαιο είναι ότι τόσο η εισαγγελέας Παναγιώτα Φάκου, που συνεχίζει την έρευνά της για δύο ακόμη στελέχη της ΕΡΤ (έναν εντεταλμένο σύμβουλο και ένα στέλεχος της ERT World) όσο και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης που έχουν μπλέξει σε ένα απίστευτο χαρτοβασίλειο στο Ραδιομέγαρο, δεν πρόκειται να βαρεθούν με τα ευρήματά τους.
Ούτε εξάλλου και ο τακτικός ανακριτής στον οποίο έχει ήδη μεταβιβασθεί ο φάκελος του εισαγγελέα αναφορικά με τις ποινικές διώξεις κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα εναντίον 7 υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΡΤ.
Για τα 70 χρόνια
Η ραδιο...φονική επέτειος που κόστισε 1 εκατ. ευρώ
Δυό χρόνια πίσω μας γυρίζει η καταγγελία για την ανάθεση του έργου του εορτασμού των 70 χρόνων Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ. Ο πανηγυρικού τύπου εορτασμός, με ενδιαφέρουσα έκθεση στο πλαίσιο της διοργάνωσης -οφείλουμε να ομολογήσουμε-, υπήρξε έμπνευση του γενικού διευθυντή Ραδιοφωνίας Αντώνη Ανδρικάκη και πραγματοποιήθηκε από τις 4/12/2008 έως τις 2/2/2009.
Το μεμπτό είναι ότι ενώ το ποσό που δαπανήθηκε για τις εκδηλώσεις ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, δεν ελήφθη καμία απόφαση από το ΔΣ για έγκριση προϋπολογισμού, δεν καταρτίστηκε αναλυτικό κοστολόγιο και δεν συντάχθηκε οικονομικός απολογισμός.
Αντ’ αυτών επελέγη η μέθοδος της «σαλαμοποίησης» δαπανών και των απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες χωρίς προκήρυξη διαγωνισμών ή έρευνα αγοράς και λήψη τουλάχιστον τριών προσφορών και χωρίς γνωμοδότηση της Οικονομοτεχνικής Επιτροπής (κατά παράβαση του Κανονισμού Προμηθειών). Οι δαπάνες πιστώθηκαν στους προϋπολογισμούς του 2008 και του 2009 και χρεώθηκαν στους αντίστοιχους προϋπολογισμούς του Τμήματος Υποστήριξης Υπηρεσιών Προέδρου και της Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΑ.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι προμήθειες:
Φιλμ, μοντάζ, χαρτί, εκτυπώσεις και βιβλιοδεσία έναντι 73.672 ευρώ.
Για υποδοχή του κοινού -λες και η ΕΡΤ δεν έχει πολυπληθέστατο τμήμα δημοσίων σχέσεων 25.837 ευρώ.
Για καφέδες, αναψυκτικά, 10.236 ευρώ.
Με αποφάσεις του προέδρου δόθηκαν στην εταιρεία R.B. Δ.Γ. και ΣΙΑ 15.470 ευρώ για τη δημιουργία και σχεδίαση φυλλαδίου!
Δόθηκαν 176.000 ευρώ για κατασκευή σκηνικών μολονότι η ΕΡΤ διαθέτει ικανότατους σκηνογράφους και τεχνίτες.
«Χρυσά» ξηροκάρπιαOι «επίλεκτοι» της προηγούμενης διοίκησης χρέωσαν ούτε λίγο ούτε πολύ με 3.395 ευρώ την ΕΡΤ για ξηρούς καρπούς που κατανάλωσαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη, τη διετία 2008 - 2009...
370.000 για μπλουζάκιαΤα T-shirt που παραγγέλθηκαν για τη διοργάνωση της Eurovision, υπερτιμολογήθηκαν εν μία νυκτί, καθώς από 100.000 ευρώ αίφνης το ποσόν εκτοξεύθηκε στις 370.000 ευρώ...
=========================================

Για  τους δημοσιογράφους – υπηρέτες μεγαλοεπιχειρηματιών και κεφαλαιούχων,τους γνωστούς «παπαγάλους» του συστήματος έχω γράψει κατ’ επανάληψη. Ο Δ. Ρίζος τους χαρακτηρίζει ως τα τσιράκια κάθε εξουσίας και αναφέρει με αφορμή την παρέμβαση της διαβόητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία απαγόρευσε για άλλη μια φορά τη δημοσιοποίηση των δημοσιογράφων που σιτίζονται από το κράτος, (με το πρόβλημα ασχολήθηκε και «Το Παρόν» αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία…)
Η κυβέρνηση έστειλε στην Ένωση Συντακτών λίστα με 1.832 δημοσιογράφους που παίρνουν μισθό από το Δημόσιο!
Ο κατάλογος όμως δεν είναι πλήρης, αφού παραλείπονται πολλοί φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οπως οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοτικοί Ραδιοσταθμοί κ.ά.
…Που αν τους συνυπολογίσεις, οι κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι ξεπερνούν τις 2.500–3.000!
ΤΟ χειρότερο όμως δεν είναι οι 2.500 ή 3.000 μισθοί…
Είναι οι αργομισθίες των λεγόμενων λειτουργών των ΜΜΕ.
Είναι ασύλληπτο, αλλά οι περισσότεροι από τους πιο πάνω έχουν ο καθένας τους και δύο και τρεις και πέντε και περισσότερες αργομισθίες!!!
…Ο ίδιος δημοσιογράφος εισπράττει μια αργομισθία από την ΕΡΤ χωρίς να πατά το πόδι του εκεί… Μια δεύτερη αργομισθία από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων… Μια τρίτη αργομισθία από το Γραφείο Τύπου κάποιου υπουργείου!.. Μια τέταρτη αργομισθία από τη Γενική Γραμματεία Τύπου!..
Και πάει λέγοντας και… εισπράττοντας!
Υπάρχει δημοσιογράφος, δεν θα το πιστέψετε, που ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ εισπράττει από 7 (επτά) αργομισθίες!!!
ΠΡΟΣΕΞΤΕ κάποιους «αστέρες» μόνιμους «παραθυράκηδες» της Τηλεόρασης…
…Οι περισσότεροι είναι γνωστοί στην πιάτσα ως «παπαγαλάκια» είτε της εξουσίας είτε μεγαλοεπιχειρηματιών!
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΕΡΤ πληρώνει 1.224 δημοσιογράφους, το ΑΠΕ ΜΠΕ 307, το υπουργείο Τύπου 156 κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ενωση Συντακτών και η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων ζητούν επιμόνως να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των κρατικοδίαιτων και αργόμισθων δημοσιογράφων…
Αλλά αρνείται επίμονα η ανεκδιήγητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων…
Και η παρακμή του δημοσιογραφικού συστήματος συνεχίζεται…
…Εις βάρος των έντιμων και σκληρά εργαζομένων χαμηλόμισθων λειτουργών της ενημέρωσης!…
=========================
Mεταγεννέστερη εγγραφή (7/2/2012)

Επώνυμη καταγγελία για φαγοπότι με εξωτερικές παραγωγές ΕΡΤ

Mε αφορμή το σχετικό άρθρο του "Λυσσία" και σε συνέχεια παλαιότερου μηνύματος που σας είχα στείλει, θα ήθελα να σας ενημερώσω πως μέχρι σήμερα έχω στείλει πέντε επστολές στον πρόεδρο της ΕΡΤ και από μία σε Χυτήρη και Γερουλάνο για το θέμα της παραγωγής "Το απουσιολόγιο του χρόνου" και αρνούνται πεισματικά να μου απαντήσουν. Αποφάσισα να τους στέλνω καθημερινά από μία επιστολή για το ίδιο ζήτημα, για να δω μέχρι που μπορεί να φθάσει η αναισθησία τους. Προσπαθούν να παρουσιάσουν το όλο θέμα σαν μία προσωπική διαμάχη που έχω με την παραγωγό εταιρεία, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Έχω στα χέρια μου αποδεικτικά στοιχεία και τους τα έχω παρουσιάσει. Αρνούνται όμως να τα δουν. Τους είπα να το κάνουν εσωτερική παραγωγή και να γλιτώσουν 150.000 και να εργαστούμε όλοι αφιλοκερδώς και δεν το δέχονται. Έχω μιλήσει με την κα Λένα Διβάνη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, η οποία έδειξε ενδιαφέρον αλλά απέκλεισε τη δυνατότητα εσωτερικής παραγωγής, λέγοντας πως σε όλες τις τηλεοράσεις τού κόσμου κάνουν εξωτερικές παραγωγές. Μίλησα σήμερα και με τον κο Πάνο Σαμούρη, διευθυντή τού πολιτικού γραφείου του Τηλ. Χυτήρη και μέλος του Δ.Σ. της ΕΡ ΑΕ. Έδειξε και εκείνος ένα ενδιαφέρον, αλλά απέφυγε να πάρει θέση επί της ουσίας. Μου είπε ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ τον ενημέρωσε ότι έχει κλείσει το θέμα. Δεν είναι όμως έτσι. Ενώ η διευθύντρια προγράμματος λέει ότι η παραγωγός έχει στείλει επιστολή για λύση συνεργασίας, η εταιρεία παραγωγής λέει ότι δεν έχει στείλει τίποτα και ότι θα την κάνει τη σειρά. Δεν ξέρω τι να κάνω. Τόλμησα και έκανα επώνυμη καταγγελία και πέφτω πάνω σε ένα τείχος σιωπής και άρνησης. Υπάρχει ένα σύστημα αλληλοπροστασίας και αλληλοκάλυψης. Βοηθήστε με.
ΘΩΜΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Συγγραφέας Ερευνητής

Επιστολή προς Τηλέμαχο Χυτήρη :
Προς: Αξιότιμο Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κο Τηλέμαχο Χυτήρη
Θέμα: Παραγωγή τηλεοπτικής εκπομπής από την ΕΡΤ με τίτλο «Το Απουσιολόγιο του χρόνου»
Αθήνα, 02-11-2010
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ορισμένα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Το Απουσιολόγιο του Χρόνου», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο μου και η οποία ενεκρίθη ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ για την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011. Πρόκειται για μία σειρά, η οποία καταγράφει έρημα διδακτήρια της υπαίθρου, καθώς και το θεσμό τής εκπαίδευσης από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα έως και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Στο φόντο βρίσκονται τα έρημα διδκατήρια, ενώ στο προσκήνιο άνθρωποι που με τον έναν ή άλλο τρόπο σχετίζονται με τα διδακτήρια αυτά. Στην πραγματικότητα η σειρά είναι η ιστορία της Ελλάδας, ιδωμένη από την οπτική τής ανέγερσης των σχολικών κτιρίων.
Η σειρά ανετέθη σε εξωτερικό συνεργάτη της ΕΡΤ ΑΕ και συγκεκριμένα στην εταιρεία «Μ. Γεντέκου – Κ. Λεγάκη Ο.Ε.» με τον διακριτικό τίτλο «Portolanos Film», η οποία και ανέλαβε τα καθήκοντα του εκτελεστή παραγωγού.
Η συγκεκριμένη εταιρεία:
• Στην πρόταση που κατέθεσε στην ΕΡΤ ΑΕ και ενεκρίθη, δήλωνε προσωπικό το οποίο ποτέ δε χρησιμοποιούσε, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εισπράξει παράνομα τις αμοιβές του ανύπαρκτου προσωπικού.
• Δήλωνε ψευδή εξοπλισμό και μεταφορικά μέσα, προσπαθώντας να εισπράξει τα προβλεπόμενα ποσά.
• Υπερτιμολογούσε δαπάνες που αφορούσαν στη διαμονή και διατροφή για τα εκτός έδρας γυρίσματα, αφού το προσωπικό που συμμετείχε ήταν λιγότερο από αυτό που είχε δηλωθεί.
• Σύμφωνα με υπολογισμούς το ποσό το οποίο θα εισέπραττε παράνομα από την ΕΡΤ ΑΕ θα ξεπερνούσε τα 5.000 ευρώ.
• Παράλληλα, τροποποίησε πλήρως την αρχική σκαλέτα, προκειμένου να πραγματοποιήσει όσο το δυνατόν λιγότερα εξωτερικά γυρίσματα και να αποκομίσει επομένως μεγαλύτερο οικονομικό όφελος.
Στην εν λόγω εταιρεία, εκλεκτή της ΕΡΤ ΑΕ –και κυρίως εκλεκτή της κας Ευαγγελίας Τσιλίκουνα, διευθύντριας προγράμματος-, οι κύριοι μέτοχοί της καταλαμβάνουν διάφορες θέσεις και ως εκ τούτου θα ελάμβαναν και τις ανάλογες αμοιβές. Η κα Κ. Λεγάκη, εκτός από σκηνοθέτης είναι συμπαραγωγός και μέτοχος της εταιρείας, ενώ η κα Μ. Γεντέκου, εκτός από διευθύντρια παραγωγής, ήταν συμπαραγωγός και μέτοχος της εταιρείας (στα γυρίσματα, μάλιστα, ασκούσε και τα καθήκοντα του ηχολήπτη, για τον οποίο είχε δηλώσει το ποσό των 800 € ανά επεισόδιο). Οι νόμιμες και παράνομες αμοιβές τής εν λόγω εταιρείας και των δύο μετόχων της, θα ξεπερνούσαν το ποσό των 15.000 € ανά επεισόδιο, επί συνόλου περίπου 21.000 € ανά επεισόδιο.
Η εν λόγω εταιρεία προσπάθησε κατ’ επανάληψη να με αποκόψει από τη διαδικασία παραγωγής της εκπομπής, προκειμένου να μην της ασκείται κανενός είδους έλεγχος, ενώ προέβη σε συστηματική καταπάτηση του πνευματικού μου έργου και όσων απορρέουν από αυτό, προκειμένου να με εξοστρακίσουν εντελώς από τη σειρά.
Η αντίδρασή μου ήταν άμεση και για το λόγο αυτό απέστειλα μία επιστολή στη διευθύντρια προγράμματος, κα Ε. Τσιλίκουνα, και δύο επιστολές στον εκτελών χρέη προέδρου, κο Θ. Παπαγεωργίου, στις οποίες κατήγγειλα την παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά τής παραγωγού εταιρείας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει κάποια γραπτή απάντηση από την ΕΡΤ ΑΕ, στην οποία θα τοποθετούταν επίσημα η δημόσια τηλεόραση στις καταγγελίες μου αυτές.
Στην τελευταία επιστολή μου προς τον κο Θ. Παπαγεωργίου, προέβην στην πρόταση να αναλάβει η ΕΡΤ ΑΕ την εσωτερική παραγωγή τής σειράς, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο περίπου 150.000 €. Παράλληλα, γνωστοποίησα στον εκτελώντα χρέη προέδρου ότι τόσο εγώ όσο και η επιστημονική συνεργάτης θα εργαζόμασταν αφιλοκερδώς, ήτοι η ΕΡΤ ΑΕ θα εξοικονομούσε επιπρόσθετα άλλες 12.000 €.
Μετά την επιστολή μου αυτή, η κα Ε. Τσιλίκουνα με κάλεσε στο γραφείο της (η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 02-11-2010) και αφού για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε εντέχνως την παραγωγό εταιρεία, μου γνωστοποίησε ότι η σειρά θα παραπεμφθεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ (09-11-2010), προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή της.

Αυτό όμως που επανειλημμένα ζητούσα και ζητώ κύριε Υπουργέ, δεν είναι η διακοπή των γυρισμάτων αλλά η ορθολογική διάθεση του προβλεπόμενου ποσού για μία άρτια παραγωγή, με ένα σημαντικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, παρά την επίμονες ερωτήσεις μου προς τη διευθύντρια προγράμματος, γιατί η ΕΡΤ ΑΕ δε μου απαντά γραπτώς στις καταγγελίες μου και γιατί ο πρόεδρος δε με καλεί σε μία προσωπική συνάντηση, οι απαντήσεις που έλαβα ήταν ότι αφενός η απόφαση του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για διακοπή τής σειράς υπέχει τής θέσης απάντησης και αφετέρου ότι η ίδια είναι «καθ’ ύλην αρμόδια» για το θέμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι οι θέσεις της και οι θέσεις του κου Παπαγεωργίου συμπίπτουν απόλυτα.
Στην ερώτησή μου γιατί η ΕΡΤ ΑΕ δεν προβαίνει στην υλοποίηση της πρότασής μου για εσωτερική παραγωγή, γεγονός που θα έφερνε στα ταμεία της το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 €, η κα Ε. Τσιλίκουνα μού ανέφερε ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μπορεί να διαθέσει εικονολήπτες και μονάδα μοντάζ. «Γι’ αυτό το σκοπό συνεργαζόμαστε με εταιρείες παραγωγής», μου είπε χαρακτηριστικά.
Κύριε Υπουργέ, με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σάς δηλώνω ότι εάν εγώ δεν προέβαινα στις καταγγελίες και συμβιβαζόμουν με την όλη κατάσταση, η ΕΡΤ ΑΕ δεν έχει κανέναν ελεγκτικό μηχανισμό ώστε να ελέγχει με ακρίβεια το εξοδολόγιο. Η διευθύντρια παραγωγής και μέτοχος κα Γεντέκου θα συνέχιζε να κάνει τον ηχολήπτη, εισπράττοντας παρανόμως και σε βάρος τού ελληνικού λαού το ποσό των 800 €. Οι δύο μέτοχοι της εταιρείας, έχοντας αποκλείσει a priori την παρουσία της επιστημονικής συνεργάτιδος, θα εισέπρατταν παρανόμως το ποσό των 1.000 € που προβλεπόταν στην πρόταση και πάλι χωρίς να μπορεί να τους ελέγξει κανείς. Το ίδιο θα έκαναν και με τον βοηθό παραγωγής – φάντασμα και με το πουλμανάκι – φάντασμα που υποτίθεται ότι ενοικίαζαν. Εκείνο που θα μπορούσε να ελέγξει η ΕΡΤ ΑΕ είναι ένα ελάχιστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι επιτήδειοι θα είχαν καρπωθεί παρανόμως τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Με προκλητικό τρόπο, η κα Τσιλίκουνα όταν τη ρώτησα εάν η παραγωγός εταιρεία καταθέσει εκ νέου πρόταση την προσεχή περίοδο με παρεμφερές θέμα, τι πρόκειται να πράξει η δημόσια τηλεόραση, μου απάντησε ότι η κα Λεγάκη (σκηνοθέτης, συμπαραγωγός και μέτοχος) είναι πολύ καλή στη δουλειά της και ότι ναι, μπορεί να της εγκριθεί. Εξάλλου, μου είπε χαρακτηριστικά ότι «Δεν έχετε το copyright εάν επανέλθουν με μια σειρά που θα έχει τίτλο “Τα παλιά σχολεία τής Ελλάδας”. Εσείς μπορεί να είχατε προβλέψει να κάνετε γυρίσματα στα Ιωάννινα και εκείνη να κάνει γυρίσματα για το σχολείο τής Δημητσάνας». Στο σημείο αυτό, και νομίζω ότι αξίζει να το αναφέρω, η παραγωγός εταιρεία προσπάθησε να οικειοποιηθεί το πνευματικό έργο μου, αποστέλλοντας δηλώσεις σε όλους όσοι μού έδωσαν συνεντεύξεις, προκειμένου να βεβαιώσουν ότι οι συνεντεύξεις παραχωρήθηκαν για τη σειρά «Τα παλιά σχολεία τής Ελλάδας» και όχι για «το Απουσιολόγιο του Χρόνου», που είναι η εγκεκριμένη σειρά. Νομίζω ότι η σκοπιμότητα και η μεθοδολογία είναι προφανείς.
Την ίδια στιγμή που η εν λόγω παραγωγός εταιρεία:
• Προσπαθεί να καταχραστεί τα χρήματα της δημόσιας τηλεόρασης με τρόπους που περιγράφηκαν ανωτέρω
• Τροποποιεί τη σκαλέτα τής σειράς για τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους της
• Δεν αμείβει τους συντελεστές και δεν προχωρά σε διαδικασίες πρόσληψης, όπως ρητά προβλέπονται από το νόμο
• Ψεύδεται ασυστόλως και εκβιάζει ανθρώπους (πολλοί εκ των οποίων είναι καθηγητές πανεπιστημίου)
• Καταπατούν βάναυσα το δημιουργό, το πνευματικό έργο του και όλα όσα σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία του
η ΕΡΤ ΑΕ ενοικιάζει και προβάλλει παραγωγές της Portolanos Film (στις 24-10-2010 πρόβαλε την ταινία «Φιλό και Μαρίνα»). Όλως τυχαίως, κατά την πρώτη προσωπική συνάντησή μου με την κα Τσιλίκουνα στις 19-10-2010, η διευθύντρια προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης είχε πάνω στο γραφείο της δύο παραγωγές τής Portolanos Film, την ταινία «Φιλό και Μαρίνα» και «Στην εξορία».
Και σας ερωτώ κύριε Υπουργέ,
η δημόσια τηλεόραση επιβραβεύει και συνεχίζει να χρηματοδοτεί την εν λόγω εταιρεία που με τρόπο καταφανή και απροκάλυπτο προσπαθεί να καταχραστεί τα χρήματα του ελληνικού λαού; Χρηματοδοτεί και επιβραβεύει μία εταιρεία που κινείται έξω από τα όρια της νομιμότητας; Χρηματοδοτεί μία εταιρεία που έχει ως έδρα το σπίτι τής σκηνοθέτιδας, η οποία είναι και συμπαραγωγός και μέτοχος, ενώ η σκηνοθέτης δεν έχει κάποιο πτυχίο σκηνοθέτη; Κατά τα λεγόμενα της κας Τσιλίκουνα, ο σκηνοθέτης δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιο πτυχίο. “Αρκεί να πείσει την ΕΡΤ ότι είναι σκηνοθέτης”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κύριε υπουργέ,
η πρότασή μου προς την ΕΡΤ ΑΕ, η οποία ενέκρινε ομοφώνως την τηλεοπτική σειρά «Το Απουσιολόγιο του Χρόνου», είναι σαφής και αναφέρεται στην εσωτερική παραγωγή της από τη δημόσια τηλεόραση, προκειμένου να εξοικονομηθούν 150.000 ευρώ. Ουδέποτε ζήτησα να διακοπεί η σειρά και απορώ με ποια λογική η δημόσια τηλεόραση προωθεί τη διαγραφή της από τον φετινό προγραμματισμό. Η ΕΡΤ ΑΕ οφείλει να αναζητά δίκαιες και επωφελείς για την ίδια λύσεις. Παρά ταύτα προέβην εγώ ο ίδιος στην καλύτερη δυνατή λύση, η οποία όμως απ’ ότι φαίνεται απορρίπτεται.
Κύριε υπουργέ,
για τις καταγγελίες μου αυτές υπάρχουν μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία. Κάποια από τα στοιχεία αυτά έχουν κατατεθεί στην κα Τσιλίκουνα και στον κο Παπαγεωργίου. Περιττό να σας αναφέρω ότι τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αγνοηθεί πλήρως.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής: Το θέμα δεν είναι μόνο η καταπάτηση του πνευματικού μου δικαιώματος. Το ζήτημα είναι η μεθοδολογία της παραγωγού εταιρείας να υλοποιήσει μία τηλεοπτική σειρά εύκολα και γρήγορα, αποκομίζοντας το μέγιστο οικονομικό όφελος, ενώ παρανόμως δηλώνοντας ψευδή στοιχεία προσπαθεί να καταχραστεί το δημόσιο χρήμα. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω γιατί η ΕΡΤ ΑΕ αρνείται να μου απαντήσει εγγράφως στις καταγγελίες μου. Και τέλος, θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν εξετάζει με σοβαρότητα την πρόταση να υλοποιηθεί η σειρά ως εσωτερική παραγωγή, γεγονός που επέφερε το μέγιστο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αφού οι εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση είναι οι καλύτεροι στις ειδικότητές τους.
Ο πλήρης φάκελος με τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας.
Επίσης, σας επισυνάπτω την τελευταία επιστολή που απέστειλα στον εκτελώντα χρέη προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, κο Θ. Παπαγεωργίου, για να έχετε μία πλήρη εικόνα του ζητήματος.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Μετά τιμής
Θωμάς Σίδερης
Συγγραφέας - Ερευνητής
ΥΠΟΨΗ ΛΥΣΣΙΑ. Διαβάζοντας με περισσή προσοχή τις απόψεις σου για τις εξωτερικές παραγωγές, σου επισυνάπτω μία συνομιλία μου με την κα Διβάνη στο FACEBOOK για το θέμα αυτό. Νομίζω ότι θα βρεις αρκετά ενδιαφέρουσα τη συνομιλία. Μαζί, σου παραθέτω και μία επιστολή που μου απέστειλε ένας καθηγητής πανεπιστημίου, από τον οποίο πήρα συνέντευξη για τις ανάγκες τής σειράς. Επιστολή κ.Ν. Παπαγεωργίου Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Διδάσκων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:
Αγαπητέ Θωμά καλησπέρα,
Με αφορμή τις λήψεις και τις συνεντεύξεις της περασμένης εβδομάδας για τα διδακτήρια στην περιοχή των Γρεβενών, στο πλαίσιο της "σειράς - ντοκυμανταίρ" το «Απουσιολόγιο του Χρόνου», θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και εκ μέρους όλων όσοι πήραν μέρος σε αυτά, για τη συνεργασία μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω μία παράληψη και να επιστήσω την προσοχή σας στα υπόλοιπα γυρίσματα. Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν από τους ομιλητές για το Δημοτικό Σχολείο Κοσματίου, αναφέρθηκε εκτός των άλλων και το γεγονός της εκτέλεσης 29 ανδρών, κατοίκων του χωριού, ηλικίας 18 έως 50 ετών και το κάψιμο των σορών που ακολούθησε από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις 9 Ιουλίου 1944, καθώς επίσης και η πυρπόληση των περισσοτέρων οικιών του χωριού. Το συμβάν που έλαβε χώρα μέσα στο μικρό ναό του Αγίου Νικολάου στη νότια άκρη του χωριού (μόλις διακόσια μέτρα από το Δημοτικό Σχολείο), υπενθυμίζει σήμερα το σχετικό μνημείο που στήθηκε δίπλα στον τόπο που μαρτύρησαν οι άνθρωποι αυτοί. Παρά λοιπόν τις σχετικές αναφορές από τους ομιλητές, τόσο στο συμβάν όσο και στο μνημείο και παρά τις οδηγίες που δόθηκαν στο "τηλεοπτικό συνεργείο" από τους συμμετέχοντες στη συνέντευξη, αυτό όχι μόνον δεν θεώρησε πως έπρεπε να πάει στο συγκεκριμένο σημείο αλλά αγνόησε επιδεικτικά όλες τις σχετικές υποδείξεις και μαζεύοντας τη μηχανή τους αποχώρησαν με αποτέλεσμα να μη ληφθεί ούτε ένα σχετικό πλάνο το οποίο θα μπορούσε να επενδύσει οπτικά τη σχετική αφήγηση. Συμπληρωματικά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το "απουσιολόγιο του χρόνου" δεν είναι ένα αλλά πολλά και σε έναν μικρό τόπο όπως το Κοσμάτι το απουσιολόγιο έγινε απουσιολόγια και σε τελική ανάλυση όλοι εκείνοι που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς από το συγκεκριμένο σχολείο αποφοίτησαν και μάλιστα πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου από το Αλβανικό Μέτωπο επέστρεφαν τις επιστολές των παιδιών τους με διορθωμένα τα ορθογραφικά τους λάθη, βλέπετε πως καμιά φορά τα ασύνδετα μεταξύ τους θέματα (μνημείο-σχολείο) είναι αλληλένδετα και συνδέονται με τον καλύτερο ή τουλάχιστον με αναπάντεχο τρόπο και μας αποκαλύπτουν ένα κρυμμένο μεγαλείο το οποίο εμείς καλούμαστε να αξιολογήσουμε ή τουλάχιστο να το γνωρίσουμε. Ένα πλάνο λοιπόν επιπλέον θα προσέδιδε νομίζω μεγαλύτερη έμφαση στην κάθε σημειωμένη απουσία. Ζητώντας εκ των προτέρων συγγνώμη για αυτή την παρατήρηση-επισήμανση εύχομαι καλή συνέχεια και υπενθυμίστε στις σκηνοθέτιδες ότι μια παράλειψη αυτού του είδους μεγιστοποιεί τις απουσίες και τα απουσιολόγια. Καλή ευκολία στη συνέχεια του έργου σας. Φιλικά Ν. Παπαγεωργίου
Συνομιλία με κ. Διβάνη:
Sideris Thomas 15 Νοεμβρίου στις 10:37 μ.μ. Κυρία Διβάνη, το ζήτημα δεν είναι κάποια προσωπική διαφωνία με την εταιρεία παραγωγής. Ήμουν υποχρεωμένος να καταθέσω πρόταση με κάποια εταιρεία παραγωγής, την οποία επέλεξα. Η εταιρεία αλλοίωσε κατά 90% την εγκριθείσα σκαλέτα και τα αρχικά σενάρια, έκοψε το μεγαλύτερο μέρος των εξωτερικών γυρισμάτων και δε χρησιμοποίησε το προσωπικό και τον εξοπλισμό που είχε συμπεριλάβει στην πρόταση. Θα εισέπραττε όμως παράνομα τα ανάλογα ποσά. Με δυο λόγια, ήθελε να κάνει μια σειρά αποτελούμενη κατά μεγάλο μέρος από φωτογραφίες και υλικό αρχείου, κοινώς αρπαχτή. Θα πληρωνόταν όμως για εξωτερικά γυρίσματα. Από τη στιγμή που ενημέρωσα την ΕΡΤ, η παραγωγός εταιρεία προέβη σε διάφορες παράνομες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και ο εκβιασμός ανθρώπων που ήδη είχαν παραχωρήσει συνέντευξη για τη σειρά. Χαρακτηριστικά αναφέρω την καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Ιωαννίνων , την κα ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ, η οποία και με ενημέρωσε σχετικώς. Για όλα αυτά που έγραψα και γράφω έχω και φάκελο με τα αποδεικτικά στοιχεία, μέρος των οποίων έχω καταθέσει στην ΕΡΤ. Αφού η εταιρεία δεν έκανε καλά τη δουλειά της και αφού η ΕΡΤ ήθελε τη σειρά, πρότεινα στον Πρόεδρο να γίνει εσωτερική παραγωγή, ώστε να εξοικονομηθούν τα 150 χιλιάρικα και να γίνει εξολοκλήρου από το προσωπικό τής δημόσιας τηλεόρασης. Μάλιστα είπα στον Πρόεδρο ότι στην περίπτωση αυτή τόσο εγώ όσο και οι επιστημονικοί συνεργάτες τής σειράς δε θέλαμε αμοιβή για τη δουλειά μας, ούτε αμοιβή για τα πνευματικά δικαιώματα. Θα μπορούσα να σιωπήσω, να πάρω τα λεφτά μου και να δω το βιβλίο μου στην τηλεόραση. Δεν το έκανα όμως γιατί το πράγμα πήγαινε εντελώς αλλού. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ο εισαγγελέας ερευνά ήδη τις εξωτερικές παραγωγές τής προηγούμενης διοίκησης. Γιατί λοιπόν βρίσκετε περίεργα αυτά που σας έστειλα; Αν θέλετε περαιτέρω ενημέρωση, μπορώ να σας στείλω όλη την επιστολογραφία μου με την ΕΡΤ, από την οποία όμως -όσες φορές και αν το ζήτησα- δεν πήρα ποτέ μία γραπτή απάντηση. Γιατί;
Θωμάς
Lena Divani 15 Νοεμβρίου στις 10:52 μ.μ. Αναφορά Κατάλαβα περίπου πως έχει η κατάσταση και λυπάμαι βαθυτατα που γίνονται τόσα ατοπηματα με τις εταιρείες παραγωγής. Πολύ καλά κάνατε και τα καταγγείλατε. τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου δεν είναι για πέταμα. Αγανακτώ τρομερά. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τι θέλετε να κάνουμε. Εσωτερικές παραγωγές αν μπορούσαμε θα τα κάναμε όλα εξ αρχής. Γι αυτό κάνουμε εξωτερικές. Αν λοιπόν είναι αδύνατον να το κάνουμε εσωτερική παραγωγή, τότε δεν μπορούμε παρά να σταματήσουμε τη σειρά. Τι άλλο προτείνετε;
Sideris Thomas 15 Νοεμβρίου στις 11:14 μ.μ. Ευχαριστώ, σε κάθε περίπτωση, που μπαίνετε στον κόπο και ασχολείστε. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να διακόψει τη σειρά. Η εταιρεία παραγωγής πρέπει να στείλει επιστολή και να πει ότι δε θέλει να την κάνει. Με τι αιτιολογία όμως θα τη διακόψει; Έπειτα, υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην ΕΡΤ, σκηνοθέτες και τεχνικοί, που θέλουν να ασχοληθούν με τη σειρά και να την κάνουν. Στο χέρι του Δ.Σ. είναι. Πώς γίνονταν τόσα χρόνια εσωτερικές παραγωγές και μάλιστα σε εποχές χωρίς τα τεχνικά μέσα που έχουμε σήμερα; Οι εξωτερικές παραγωγές έγιναν για να εξυπηρετήσουν ένα σύστημα ανθρώπων που τα δίνουν και ανθρώπων που τα παίρνουν. Δεν είναι σωστό να λέτε ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να κάνει εσωτερικές παραγωγές. Η ΕΡΤ έχει άριστο τεχνικό προσωπικό και επαρκέστατο εξοπλισμό. Η εταιρεία παραγωγής έκανε γυρίσματα με μία κάμερα των 1.000 ευρώ. Συγκρίνεται με τον εξοπλισμό της ΕΡΤ; Η εσωτερική παραγωγή είναι εφικτή λύση και τα γυρίσματα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και από αύριο. Βούληση θέλει. Ας είναι "Το απουσιολόγιο του χρόνου" η αρχή. Ας μη γίνει το "Απουσιολόγιο μιας παραγωγής". Μπορεί η ΕΡΤ να φωνάξει την εταιρεία και να της θέσει συγκεκριμένους όρους. Δεν ξέρω παργματικά και δεν είναι εντέλει δικό μου θέμα το τι τελικώς θα γίνει. Το ότι η εταιρεία δεν έκανε καλά τη δουλειά της μπορώ να το επιβεβαιώσουν δέκα καθηγητές πανεπιστημίου και να πιστοποιηθεί από μια σειρά εγγράφων. Ελάτε στη θέση μου που παλεύω με ένα απρόσωπο τέρας και κοντεύω στην τελική να γίνω γραφικός και να χαρακτηριστώ περίεργος.
Θωμάς
Lena Divani 16 Νοεμβρίου στις 2:06 μ.μ. Αναφορά υποχρέωσή μου είναι να ασχοληθώ Θωμά. Απλώς δεν καταλαβαίνω μέχρι να ενημερωθώ σήμερα ελπίζω στο ΔΣ οπου θα θεσω ερώτημα. Φυσικά μπορούμε να σταματήσουμε την παραγωγή αφού έχουμε καταγγελλία δική σου και άλλων ότι είναι ατάσθαλος (αν αποδειχτεί ότι είναι βέβαια). πρόκειται για καταστρατηγηση της σύμβασης εκ μέρους της. Τωρα για την εσωτερική παραγωγή, κάνεις ένα βασικό λάθος. Νομίζεις ότι μπορεί να γίνει όλο το πρόγραμμα της ΕΡΤ εσωτερική παραγωγή όσο άριστο προσωπικό κι αν έχει; Και μάλιστα με χωρίς συμβασιούχους; Καποιες εκπομπές μπορούν να γίνουν και κάποιες δεν μπορούν. Κάνεις μεγάλο λάθος που γενικεύεις. Επίσης λάθος κάνεις αν νομίζεις οτι οι εξωτερικές παραγωγές δίνονται για "εξυπηρεστήσεις". Μάλιστα εγώ προσβάλλομαι που το ακούω. Ολες οι δημόσιες τηςλοράσεις έχουν κυρίως εξωτερικές παραγωγές. Αλλιώς θα έπρεπε να συντηρούν έναν τεράστιο μηχανισμό χωρίς λόγο. Τέλος πάντων, θα μάθω λεπτομερώς τι λένε όλες οι πλευρές και θα τα πούμε επισήμως να είσαι σίγουρος. φιλικα Λ.Δ.
-------------------------------------------------------------------------------
.....
Αλλοι σκηνοθέτες μού έχουν πει ότι πούλησαν τα σπίτια τους για να κάνουν σειρές στην ΕΡΤ. Εσείς;

  • Η ΕΡΤ με πτώχευσε! Ιδιαίτερα, στη σειρά “Πέρα από τον ορίζοντα”, έχασα ό,τι είχα και δεν είχα. Είχα εξασφαλίσει έναν ιδιώτη χρηματοδότη, επειδή όμως δεν έδωσα κάποια μίζα που μου ζητήσανε, διώξανε τον χορηγό. Το αποτέλεσμα ήτανε να πάρω δάνειο, να περάσουν τρία χρόνια για να πάρω κάποια χρήματα, όταν έτρεχαν υπερημερίες και τόκοι. Όταν με εξόφλησαν τέλος πάντων, και αφού μου παρακράτησαν το 10%, όλα πήγαν στις τράπεζες. Εκτέθηκα στην αγορά, με έφτασαν να χρωστάω σ’ ένα σωρό ανθρώπους. Στο μεταξύ, με καταντήσανε φοροφυγά, αφού εγώ είχα κόψει τα τιμολόγια, αλλά αυτοί δεν μου είχανε πληρώσει ούτε το ΦΠΑ. Τότε, είπα μέσα μου ότι δεν πρόκειται να ξανακάνω τίποτα για την ΕΡΤ.
  • Υ.Γ. Απόσπασμα από τη ραδιοφωνικής συνέντευξη του Θόδωρου Μαραγκού στην εκπομπή των Θωμά Σίδερη και Θανάση Λαζαρίδη “Αρσενικοί και παλιά δαντέλα” στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”.
http://mediasoup.gr/node/37014

Σχόλια