το όραμα και τις φιλοδοξίες του ανθρώπινου είδους...την τάση μας για τρέλα και ύβρι

  • «Θα έρθει σίγουρα η μέρα που το Ντουμπάι θα κάνει να στερέψουν τα αποθέματα υπερβολής αυτού του κόσμου». Με την ενδεικτική αυτή εισαγωγή σχολίασε συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας Guardian τα μεγαλεπήβολα σχέδια του αραβικού Εμιράτου που, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «αντιπροσωπεύει τη βούληση, το όραμα και τις φιλοδοξίες του ανθρώπινου είδους, αλλά πολλοί πιστεύουν πως ρίχνει ένα καθόλου κολακευτικό φως στην τάση μας για τρέλα και ύβρι».

Ο συντάκτης του Guardian δεν φείδεται σχολίων σε ό,τι αφορά την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό που, όπως εύλογα υποθέτει, θα κάνει τους περιβαλλοντολόγους όλου του κόσμου να κρατούν το κεφάλι τους. Δεν παραλείπει, πάντως, να τονίσει πως «σε ένα μέρος σαν το Ντουμπάι, αυτό το θρασύ σχέδιο περνάει σχετικά απαρατήρητο μεταξύ άλλων», όπως η μεταφορά 30.000 ώριμων δέντρων στο Εμιράτο για τη δημιουργία τεχνητού τοπίου με γήπεδο γκολφ. Και διερωτάται εγκαίρως συγκριτικά με άλλους: «Ακόμη και χωρίς τις δίδυμες απειλές της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας ύφεσης, είναι λογικό να οικοδομεί κανείς σχέδια τέτοιας κλίμακας σε ένα μέρος που ο ΟΗΕ περιγράφει ως την πλέον επισφαλή περιοχή του πλανήτη σε ό,τι αφορά την επάρκεια νερού»;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_05/12/2009_382053
Βlogger: 
Σχόλιο1. Ενώ λοιπόν τα παραπάνω ήταν γνωστά σ' όλους, κάποιοι τραπεζίτες θαμπώθηκαν και χρηματοδότησαν αυτά τα φαραωνικά σχέδια, αγνοώντας τις παραπάνω επισημάνσεις.  Αυτοί οι τραπεζίτες πήραν τα παχυλά μπόνους και τώρα κινδυνεύουν οι τράπεζες που "τ'άχωσαν"  ! Λάθος δεν κινδυνεύουν! Θα τις στηρίξει το κράτος (το όποιο κράτος) και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κάποιοι πονηροί θα συνεχίσουν να κάνουν τις ίδιες αλχημείες και ενώ οι ίδιοι θα μετατρέπουν χαρτιά σε χρυσό για την πάρτη τους, τα χρέη θα τα φορτώνουν στους "χρήσιμους ηλίθιους" με τη βοήθεια των πολιτικών - υπαλλήλων τους.  Οι τραπεζίτες μάλλον ενδιαφέρονται μόνο για τη μεταφορά κεφαλαίων, αφού σ'αυτή  τη διαδικασία εισπράτουν τη δικιά τους προμήθεια - συχνά και από τον αποδέκτη. (Μοιάζουν με παρθένες έτοιμες να εκπορνευτούν, αρκεί το τίμημα να είναι καλό. H επίκληση ηθικών αντιστάσεων - κανόνων είναι απλά κούφια επιχειρήματα για να αυξηθεί ... το τίμημα!)

Σχόλιο2. Μήπως ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ-Μακτούμ αποτελούσε (και συνεχίζει να αποτελεί) μια αναγκαία παράμετρο μέσα σ' ένα οικονομικό σύμπαν  που έχει ανάγκη για τη λειτουργία του, την ανισοτροπία; Σ' αυτή την ανισοτροπία συνεισέφερε η δράση του σεΐχη και για τούτο είναι σημαντική η συνεισφορά του!  

Σχόλια