περί τραπεζών συνέχεια

«Παρά τις αλλεπάλληλες δεσμεύσεις τραπεζών για περιορισμό των ριψοκίνδυνων πρακτικών, οι κακές συνήθειες του παρελθόντος φαίνεται να έχουν επιστρέψει στο χρηματοπιστωτικό κλάδο»
ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΡΟΤ, Ελβετός κεντρικός τραπεζίτης
* «Ορισμένες τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης έχουν καθυστερήσει να αναγνωρίσουν τις ζημιές τους από επισφαλή δάνεια. Η ημέρα της κρίσης όμως δεν αργεί. Θα έρθει στις αρχές του 2010»
ΕΡΙΚ ΜΠΕΡΓΚΛΟΦ, αξιωματούχος της EBRD
* «Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα μέσω των επιτοκίων να αποτρέπουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές ενεργητικού»
ΤΖΑΝΕΤ ΓΙΕΛΕΝ, επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2009 07:00http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1742862
Blogger: "Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει!" . Μα γιατί να σκοτιστούν και ν' αλλάξουν στάση οι άνθρωποι (τραπεζίτες) αφού έτσι κι' αλλιώς κερδίζουν; Έχουν εξελιχθεί σ' ένα είδος ιερατείου, που αρνείται να αλλάξει. Είναι ένα σύστημα αυτοοριζόμενο που βλέπει μόνο τα στενά του συμφέροντα. Για την ενίσχυση των παραπάνω δείτε εδώ ----->

Mεταγεννέστερη εγγραφή: 24/1/2010
Η επανάσταση του Ομπάμα
Του Γιαννη Kοτοφωλου
Σε μια νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος οδηγεί η πολιτική απόφαση του Ομπάμα να οριοθετήσει το μέγεθος των κολοσσών του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να επιβάλει τον διαχωρισμό των εμπορικών τραπεζών, από τη μια πλευρά, και των επενδυτικών τραπεζών, από την άλλη. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία -εφόσον δεν υπονομευτεί και εφαρμοστεί τελικά- θα σηματοδοτήσει την επικράτηση της πολιτικής πάνω στη Wall Street έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.
  • Ο Ομπάμα, υιοθετώντας τις εισηγήσεις του πολύπειρου σοφού συμβούλου του Πολ Βόλκερ, κυρίως για τη «διαχωριστική γραμμή», αναβιώνει στην ουσία τη μεταρρύθμιση του 1933 (πάλι τότε μετά τη μεγάλη κρίση του 1929) που σήκωσε ένα τείχος ανάμεσα στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται τις καταθέσεις του κοινού και χορηγούν ασφαλή δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και τις επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες τζιράρουν κερδοσκοπικά απίστευτα χρήματα στην παγκόσμια αγορά.  
  • Αυτές οι δύο διαφορετικές δραστηριότητες δεν μπορούν κατά το «σχέδιο Βόλκερ» να είναι συνδεδεμένες.  (Επιβολή «κανόνα Βόλκερ» για τις τράπεζες---> αλλά και "OΚ... Ενας πρόεδρος στα βήματα του Φραγκλίνου Ρούζβελτ"--->)
  • Δεν μπορεί τα χρήματα των καταθετών και τα κεφάλαια που πρέπει να προορίζονται για παραγωγικές επενδύσεις να τα σηκώνουν τα διάφορα hedge funds ή άλλοι χρηματιστικοί οργανισμοί και να κατευθύνονται σε χρηματιστηριακά παράγωγα ή άλλου αντίστοιχου τύπου επενδυτικά προιόντα, αμφίβολης βιωσιμότητας. 
  • Διότι έτσι, ολόκληρο το χρηματοοικονομικό σύστημα κινδυνεύει να τιναχτεί στο αέρα (όπερ και εγένετο) και το άγριο κερδοσκοπικό ρίσκο των ολίγων να το πληρώσουν οι πολλοί, με την ύφεση και την ανεργία.
Οι αποφάσεις του 1933, να υπενθυμίσουμε ότι, καταργήθηκαν το 1999 (ας όψεται ο… πολύς κύριος Γκρίνσπαν) και οδηγηθήκαμε στα γνωστά αποτελέσματα του 2007 - 2008.
Τώρα, για να υπάρξει ένα τέλος στο πρόβλημα και να αποφευχθεί και στο μέλλον ο κίνδυνος να βυθιστεί ο οικονομικός κόσμος στο σκοτάδι, ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να κόψει δραστικά την αχαλίνωτη δύναμη των διεθνών κολοσσών του δικού του συστήματος. Τώρα δηλαδή τραπεζικοί γίγαντες, όπως η Citigroup, η Bank of America, η Morgan Stanley, η J. P. Morgan κ. λπ., θα υποχρεωθούν να αλλάξουν δομή και να περιοριστούν. Και εφόσον η μεγάλη αυτή αλλαγή περάσει στην πράξη (ας σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκάιτνερ είναι κόντρα σε αυτήν την πολιτική Ομπάμα), τότε θα πυροδοτήσει ανάλογης κλίμακας και σημασίας αναδιάρθρωση και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Να επισημάνουμε ότι ο Σαρκοζί και η Μέρκελ έχουν ήδη, προ πολλών μηνών, εκφραστεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Την Παρασκευή το μεσημέρι, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να επικροτήσει με δηλώσεις της την πολιτική Ομπάμα και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Και στην Κομισιόν, όμως, έχει ήδη μεταφερθεί από τις ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας αυτή η «πολιτική γραμμή». Την Τετάρτη, σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο στο Σίτι του Λονδίνου, ο νομικός σύμβουλος της Κομισιόν για τα χρηματοπιστωτικά θέματα Γιώργος Ζαββός επισήμανε ότι το θέμα των «ορίων» όσον αφορά το μέγεθος και τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, προετοιμάζεται η επιβολή κανόνων ελέγχου στην επενδυτική τραπεζική, στα hedge funds, στα «παράγωγα», αλλά και στους ομίλους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_24/01/2010_388020

Σχόλια