Μοιράζουν στα στελέχη τους παχυλά πριμ,...


Με μια βροχή...
... από σχόλια, αρθρογράφοι που υποστηρίζουν τον Ομπάμα πλημμύρισαν την περασμένη εβδομάδα τις αμερικανικές εφημερίδες με τις ανησυχίες τους για την πορεία που έχουν πάρει οι κοινωνικές σχέσεις στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν «αστέρια» όπως ο Φρανκ Ριτς, ο Πολ Κρούγκμαν και ο Μπομπ Χέρμπερτ στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και η Κατρίνα βαν ντεν Χέφελ στο περιοδικό «Νέισον». Τι κοινό είχαν μεταξύ τους οι ανησυχίες τους;

Όλοι αυτοί...
... οι αρθρογράφοι αρχίζουν από ένα γεγονός που δύσκολα περνάει σήμερα απαρατήρητο στην Αμερική: τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στον πλούτο των τραπεζιτών και το εισόδημα της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων. Οι γίγαντες της Γουόλ Στριτ, οι ίδιες εκείνες επιχειρήσεις που προκάλεσαν την οικονομική κρίση, τρίβουν τα χέρια τους, γράφει ο Στέφαν Στάινμπεργκ στο «World Socialist».
  • Μοιράζουν στα στελέχη τους παχυλά πριμ, ενώ ανεβαίνει η ανεργία και πέφτουν οι μισθοί σε επίπεδα που οι Αμερικανοί είχαν να τα δουν δεκαετίες.
  • Η πλημμυρίδα των σχολίων από τους ανησυχού- ντες είναι, και αυτή, μια ένδειξη του βάθους των κοινωνικών εντάσεων και της λαϊκής δυσαρέσκειας. Και είναι αυτές οι εντάσεις τόσο οφθαλμοφανείς, που υποχρεώνουν ακόμη και τον Μπομπ Χέρμπερτ να γράψει σε τόνους λαϊκίστικους:
  • «Την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι πασχίζουν να γαντζωθούν στις δουλειές τους και να κρατήσουν το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, οι εξυπνάκηδες της Γουόλ Στριτ γλείφουν τις ζουμερές μπριζόλες τους γλεντοκοπώντας ύστερα από έναν ακόμη επαίσχυντο γύρο από πριμ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων». Μάλιστα, ο Μπομπ Χέρμπερτ αλλά και ο Φρανκ Ριτς προτρέπουν την κυβέρνηση να προβεί στη διάλυση των πιο προκλητικών τραπεζών (όπως η Goldman Sachs).

Το υπόβαθρο...
... αυτής της προειδοποιητικής αρθρογραφίας δεν είναι άλλο από την ανησυχία των αρθρογράφων, καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί αρχίζουν να διαπιστώνουν ότι τα προεκλογικά συνθήματα του Ομπάμα για «ελπίδα» και «αλλαγή» ίσως δεν ήταν παρά λέξεις κενές περιεχομένου. Μάλιστα η Κατρίνα βαν ντεν Χέφελ μιλάει πιο ξεκάθαρα από όλους και καλεί τον Ομπάμα να υιοθετήσει αριστερή γραμμή: «Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η δημόσια εικόνα του Ομπάμα να στιγματιστεί από το σχέδιό του για τη διάσωση των τραπεζών. Και αυτό είναι πραγματική απειλή για τις υποσχέσεις του. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει αυτή την εικόνα. Αφού μοίρασε στις τράπεζες τρισεκατομμύρια δολάρια που αυτές τα μετέτρεψαν σε πριμ, είναι καιρός πια να δράσει με την ίδια τόλμη και για λογαριασμό των απλών ανθρώπων».

Η κατάσταση...
... που περιγράφουν οι αρθρογράφοι και οι ανησυχίες τους για την ανέχεια των πολλών και τα πλούτη των λίγων δεν αφορούν μόνο τους Αμερικανούς αλλά και πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, που αναρριχήθηκαν στην εξουσία κάνοντας πρότυπό τους τον Ομπάμα και τα πολιτικά του προγράμματα. Θα φανούν άραγε πρόθυμοι να ακούσουν τις προειδοποιήσεις τους;
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4542927&ct=2
=========
Mεταγεννέστερη προσθήκη: 11-1-2010
Προκλητική απόφαση
Παχυλά μπόνους ετοιμάζονται να δώσουν οι αμερικανικές τράπεζες
Τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη
Ουάσινγκτο
Έντονες αντιδράσεις, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, που διασώθηκαν χάρη στην οικονομική ενίσχυση από το κράτος, να προσφέρουν στα στελέχη τους τεράστια μπόνους.
Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, που επικαλούνται διευθυντικά στελέχη των τραπεζών, ορισμένα μπόνους θα φτάσουν «τα έξι, επτά, ή ακόμη και οκτώ ψηφία».
  • «Η εποχή των τραπεζικών επιδομάτων, αυτή η ετήσια ιεροτελεστία του θεού χρήματος και του ακόμη πιο ενισχυμένου 'εγώ', ουσιαστικά ξεκινά αυτήν την εβδομάδα κι όπως φαίνεται θα είναι ένα από τα πιο φιλελεύθερα και πιο αμφιλεγόμενα γλεντοκόπια που έχει βιώσει ποτέ ο τομέας αυτός» τονίζει η εφημερίδα.

«Παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για αυτοσυγκράτηση και την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, οι τράπεζες που έχουν ξαναβρεί τον βηματισμό τους προετοιμάζονται να χορηγήσουν μπόνους που θα συναγωνίζονται εκείνα κατά τα χρόνια της τρυφηλότητας πριν την κρίση. Η λεία, σε μετρητά και μετοχές, μετριέται σε πολλά δισ. δολάρια» προσθέτει η εφημερίδα.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs θα πρέπει να χορηγήσει κατά μέσο όρο 595.000 δολάρια σε καθέναν από τους εργαζόμενούς της για το 2009, ένα από τα πλέον κερδοφόρα έτη στα 141 χρόνια της ιστορία της.
Στην Morgan Chase, οι υπάλληλοι στον τομέα των τραπεζικών επενδύσεων θα λάβουν περίπου 463.000 δολάρια κατά μέσο όρο», αναφέρουν οι Times.
Newsroom ΔΟΛ
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1093206&lngDtrID=251

Σχόλια