Το... σχέδιο Πόλσον για διάσωση της Goldman Sachs

Σκάνδαλο διαπλοκής σκιάζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον, ο οποίος φέρεται ότι με τις αποφάσεις του ευνόησε, στο ζενίθ του χρηματοπιστωτικού κραχ τον περασμένο Σεπτέμβριο, την Goldman Sachs, την τράπεζα στην οποία δούλεψε επί 32 χρόνια.

Ο Πόλσον άφησε την Goldman Sachs και τη θέση του διεθύνοντος συμβούλου που κατείχε σε αυτήν το 2006, αναλαμβάνοντας υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπους. Πούλησε τότε όλες τις μετοχές του που είχε σε αυτήν και δεσμεύτηκε ότι θα αποφύγει οποιαδήποτε ουσιαστική συνεργασία με τα στελέχη της Goldman, εκτός εάν του εζητείτο το αντίθετο από την κυβέρνηση. Σύμφωνα όμως με ντοκουμέντα που δημοσίευσαν το περασμένο Σάββατο οι «New York Times», ο Πόλσον είχε 24 τηλεφωνικές συνομιλίες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν, στην πιο κρίσιμη εβδομάδα του χρηματοπιστωτικού κραχ τον Σεπτέμβριο του 2008. Ηταν η εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η ανταγωνίστρια της Goldman, Lehman Brothers, κατέρρευσε, σκορπώντας πανικό στις κεφαλαιαγορές του πλανήτη, και που η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να διασώσει την άλλοτε μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία του κόσμου, AIG, με τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων - δαπανώντας 85 δισ. δολάρια. Η Goldman ήταν ο μεγαλύτερος κερδισμένος από αυτές τις αποφάσεις -όπως και άλλες που έλαβαν στη συνέχεια οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ- αφού έλαβε περί τα 13 δισ. δολάρια, οφειλούμενα από την AIG. Χρήματα που θα είχε χάσει αν η τελευταία είχε αφεθεί στην τύχη της όπως και η Lehman ή η Bear Stearns νωρίτερα. Σύμφωνα με τους «Times», ο Πόλσον καλύφθηκε ηθικά -λαμβάνοντας έγγραφη απόφαση άρσης της αρχικής δέσμευσης του να μη συνεργαστεί με στελέχη της Goldman από τον Λευκό Οίκο και το υπουργείο Οικονομικών- κατόπιν εορτής, στις 17 Σεπτεμβρίου. Μια ημέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης Μπους να διασώσει την AIG και ενώ, όπως αποκαλύπτουν τα ντοκουμέντα των «Times», είχαν προηγηθεί αναρίθμητες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Μπλανκφέιν. Είχε, αντίθετα, πολύ λιγότερες συνομιλίες με τους επικεφαλής των υπόλοιπων τραπεζών, που κινδύνευαν με κατάρρευση.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=10/08/2009&id=71700

Mεταγεννέστερη εγγραφή (15/10/2009)

Με εντυπωσιακή αύξηση στα καθαρά της κέρδη, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ολοκλήρωσε το τρίτο τρίμηνο χρήσης η JP Morgan, η οποία ανοίγει τον χορό των τραπεζικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Αναλυτικά, η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 3,6 δισ. δολαρίων ή 82 σεντς ανά μετοχή, συντρίβοντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 52 σεντς ανά μετοχή. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η τράπεζα είχε εμφανίσει κέρδη 527 εκατ. δολαρίων ή 9 σεντς ανά μετοχή.

Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα της JP Morgan ενισχύθηκαν στα 26,62 δισ. δολάρια από 14,74 δισ. δολάρια πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά κέρδη από τις επενδυτικές δραστηριότητες σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 1,90 δισ. δολάρια από 1 δισ. δολάρια. Τα καθαρά έσοδα σημείωσαν αύξηση 85% σε σύγκριση με πέρυσι, διαμορφούμενα στα 7,5 δισ. δολάρια. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 διαμορφώνεται στο 10,2%, από 8,9% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και 9,7% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, στα 9,8 δισ. δολάρια.

Τραπεζικοί όμιλοι όπως η JP Morgan, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν δει τις επενδυτικές τους μονάδες να κερδίζουν μερίδιο στην αγορά, καθώς ανταγωνιστικές τράπεζες όπως η Lehman Bros., η Bear Stearns και η Merrill Lynch έχουν καταρρεύσει ή εξαγοραστεί στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

"Ενώ διακρίνουμε αρχικά σημάδια σταθεροποίησης της καταναλωτικής πίστης, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί", ανέφερε, ο CEO, Jamie Dimon. "To πιστωτικό κόστος παραμένει υψηλό και αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στο ορατό μέλλον όσον αφορά τα δάνεια και τις κάρτες", συμπλήρωσε.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=832136

===============

Mεταγεννέστερ εγγραφή: 17/10/2009

Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία για Goldman Sachs

Οι αναλυτές της αγοράς ανέμεναν μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας από την GoldmaSachs, αλλά η αμερικανική τράπεζα ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, γεγονός που ήταν βέβαιο ότι θα «ενοχλούσε τους εξωτερικούς παρατηρητές, λόγω των μπόνους που θα παραχωρήσει στα ταλαντούχα στελέχη της», όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Τζον Γκάπερ στην εφημερίδα Financial Times. Τα κέρδη της τράπεζας αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 73%, στα 3,19 δισ. δολάρια ή 5,25 δολάρια ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών του πρακτορείου Bloomberg, που περιορίζονταν στα 4,24 δολάρια ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη αύξηση κερδών δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα και από την JPMorgaChase, καθώς έφθασαν τα 3,6 δισ. δολάρια κυρίως, λόγω των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής, με υπερδιπλασιασμό εσόδων από τον αυξημένο όγκο συναλλαγών στις αγορές σταθερού εισοδήματος και εμπορευμάτων.

Στην περίπτωση της GoldmaSachs, η βασική πηγή των κερδών ήταν η αύξηση των κερδών από τη διαπραγμάτευση ιδίων κεφαλαίων, τα οποία αντιστάθμισαν δαπάνες για την αποζημίωση στελεχών της τάξεως των 5,35 δισ. δολαρίων για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, αλλά και την πτώση των εσόδων σε κάθε άλλο σκέλος των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένης της επενδυτικής τραπεζικής. Αυτός ήταν ο λόγος που η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχωρούσε χθες έως και 2,1%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των 3,29 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο είναι πολύ υψηλότερα των 845 εκατ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της GoldmaSachs έχει παρουσιάσει τις υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με κάθε άλλο ανταγωνιστή στη Γουόλ Στριτ.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις αυτές, ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας δήλωσε ότι «στο διάστημα του δεύτερου τριμήνου σημειώθηκε ρεκόρ σε σχεδόν κάθε τομέα των δραστηριοτήτων μας. Το τρίτο ήταν το υπ' αριθμόν τρία καλύτερο τρίμηνο σε όρους διαπραγμάτευσης ιδίων κεφαλαίων σε σταθερό εισόδημα, εμπορεύματα και νομίσματα. Οπότε ήταν ένα φανταστικό τρίμηνο, αλλά όχι τόσο σε σχέση με το δεύτερο». Για παράδειγμα, τα έσοδα από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, κατά παράδοση ένας από τους ισχυρότερους της τράπεζας, υποχώρησαν στα 899 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο.

Η GoldmaSachs φέτος αναμένεται να παραχωρήσει μπόνους που υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 22 δισ. δολάρια, γεγονός που προκαλεί την προσοχή και την κριτική ορισμένων που υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή είναι υπερβολική, δεδομένου ότι επωφελήθηκε από χρήματα των φορολογουμένων για να επιβιώσει από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Πράγματι, ένα χρόνο πριν ελάμβανε κρατικά κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων, τα οποία επέστρεψε πρόσφατα, και εξέδωσε ομόλογα 21 δισ. δολαρίων με τις εγγυήσεις, δηλαδή την πλήρη κάλυψη, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εγγύησης καταθέσεων (FDIC). Από μια αμιγώς επενδυτική τράπεζα μετατράπηκε σε χρηματοπιστωτικό όμιλο συμμετοχών για να μπορεί να κρατήσει, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, τη μονάδα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity funds). O κ. Γκάπερ τονίζει στη στήλη του στους Financial Times ότι η GoldmaSachs αποτέλεσε μια «ιστορία επιτυχίας από το 1999, όταν πραγματοποιήθηκε η δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», καθώς φαίνεται να αξιοποιεί αποτελεσματικά «ένα προηγμένο δίκτυο και πληροφορίες για να επενδύει και να πραγματοποιεί συναλλαγές με δικά της κεφάλαια».

Mεταγγνέστερη εγγραφή *16/11/2009)----

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_16/10/2009_333492 για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, διαβάστε: ---->H Μεγάλη της Φούσκας Σχολή

Σχόλια