Ποιος φταίει για την πιστωτική κρίση

Βολές κατά του χρηματοπιστωτικού τομέα

O λόρδος Τέρνερ, επικεφαλής της πανίσχυρης βρετανικής αρχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (FSA), τάχθηκε χθες υπέρ της φορολόγησης των μπόνους των τραπεζικών στελεχών και τόνισε πως ο τομέας αυτός έχει «διογκωθεί πέραν του κοινωνικά αποδεκτού μεγέθους».

Και ενώ πολλά ακούγονται τελευταία για το ρόλο των τραπεζών και την εισαγωγή περιορισμών στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, η αποστροφή του λόρδου Τέρνερ για «κοινωνικά» αποδεκτό μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα, ανοίγει μια τεράστια συζήτηση. Και τούτο διότι το αφεντικό της FSΑ δεν είναι δα και κανένας ρηξικέλευθος... επαναστάτης.

Κατ' ουσίαν η παρατήρησή του αυτή σημαίνει πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αναπτυχτεί εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Βέβαια ο λόρδος Τέρνερ αναφέρεται κυρίως στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Βρετανίας, δηλαδή του Σίτι, μιας περιοχής του Λονδίνου όπου τον καλό καιρό «παρήγαγε» το 10% του ΑΕΠ της χώρας και πολλοί ελπίζουν, ότι αυτό θα συμβεί και πάλι. Παραδοσιακά το Λονδίνο συνέβαλε τα μέγιστα στη βρετανική οικονομία.

Παρ' όλα αυτά ο πλέον αρμόδιος διοικητικός παράγων της χώρας στον τομέα αυτό, θεωρεί πώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, δηλαδή οι τράπεζες που λειτουργούν εκεί, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτό που βλέπει ενώπιόν του ο λόρδος Τέρνερ είναι η μεγαλύτερη αγορά ομολογιακών τίτλων του κόσμου, που όμως έχει εξελιχθεί στην πλέον ανεξέλεγκτη δραστηριότητα «κατασκευής» παραγώγων.

Να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο μέγεθος της αγοράς αυτής κινείται μεταξύ 400 και 600 τρισ. δολαρίων, με κύριο στόχο την απομύζηση ενός μεγαλύτερου τμήματος από τις πραγματικές αξίες της οικονομίας, είτε αυτές βρίσκονται στο real estate, το πετρέλαιο, τα εμπορεύματα, τα επιτόκια, τα νομίσματα ή τις μετοχές.

Βέβαια, οι κίνδυνοι που βρίσκονται κρυμμένοι στη ζούγκλα αυτή, οδήγησαν το 2007 στη μεγαλύτερη πιστωτική κρίση μετά το 1929 και στη συνέχεια στη σημερινή βαθιά ύφεση της πραγματικής οικονομίας. Ευτυχώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα κρατήθηκαν μακριά από τους κινδύνους αυτούς και γι' αυτό σήμερα οι μετοχές τους αποτελούν πρώτη επενδυτική επιλογή.

Το θέμα είναι πάντως πως οι μεγάλες αγορές επιστρέφουν σταδιακά στην προηγούμενη πλήρως ανεξέλεγκτη κατάσταση και το αφεντικό της FSΑ αντιδρά ακριβώς στην προοπτική αυτή.

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/08/28/1707268.htm

Σχόλια