(κάντε click πάνω στην εικόνα για να είναι αναγνώσιμο το κείμενο. Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26/06/2009)
Κρατάω για σχολιασμό την πρόταση: "Καμιά ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σταθεί πίσω από μια πραγματικά διεθνή τράπεζα".
Κρατάω για σχολιασμό την πρόταση: "Καμιά ευρωπαϊκή οικονομία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να σταθεί πίσω από μια πραγματικά διεθνή τράπεζα".
- Αφού λοιπόν οι μάγκες έχουν βάλει στην άκρη το κράτος για να προχωρήσει η παγκοσμιοποίηση με τους όρους που βολεύει τους ίδιους, τώρα το επαναφέρουν, αφού το χρειάζονται για να βάλλουν όριο στο μέγεθος των τραπεζών, που μπορούν με το δεδομένο πλαίσιο να αποκτήσουν ισχύ (ήδη την έχουν αποκτήσει) μεγαλύτερη από πολλά κράτη και να θέσουν έτσι σε κίνδυνο όλο το παγκόσμιο οικονομικό οικοδόμημα. (Αν αυτό δεν είναι αντίφαση, τότε τί είναι η αντίφαση...)
- Δεν τολμούν να πουν ευθέως ότι οι τραπεζικές φούσκες ως φούσκες υπάρχουν μόνο στο βαθμό που στηρίζονται από πραγματικές οντότητες, όπως τα κράτη και τα οποία είναι τα μόνα που κατέχουν πραγματικό πλούτο (πραγματικές αξίες και όχι χαρτιά!).
- Τα κράτη είναι και τα μόνα που μπορούν να δώσουν υπόσταση σε συμφωνίες που εμπλέκουν τον χρόνο (βλ. ομόλογα). Βέβαια τα κράτη εκτός από αξίες πρέπει να έχουν και ισχύ (όλων των μορφών) για να δίνουν αξία στις συμφωνίες και στα χρεώγραφα που αλλάζουν χέρια!
- Κρατήστε κι' αυτό! Με τον πολυεθνικό (πολυμετοχικό) χαρακτήρα πολλών τραπεζών ποιο κράτος θα έχει λόγους για να αποτρέψει την κατάρευση μιας τράπεζας; (Μα φυσικά αυτό που θα χάσει περισσότερα, από την κατάρευσή της!)
Σχόλια