Σκληρές συγκρίσεις...



Υπό παραίτηση ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Μάικλ Μάρτιν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί στις 21 Ιουνίου.
Σε δήλωση που έκανε ο ίδιος που κατέχει το αξίωμα εδώ και εννέα χρόνια αναφέρει ότι «αποφάσισε να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου του σώματος την Κυριακή 21 Ιουνίου».

Οι εκλογές για την επιλογή του διαδόχου του θα διενεργηθούν στις 22 Ιουνίου, πρόσθεσε στη σύντομη ενώπιον των βουλευτών δήλωσή του. Ο Μάρτιν, 63 ετών, επικρίθηκε για τους χειρισμούς του στην επιδεινούμενη κρίση που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις βουλευτικές δαπάνες.

  • Ο Μάικλ Μάρτιν, που έχει προγραμματίσει για σήμερα συνάντηση με τους ηγέτες των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, εγκαλείται μεταξύ άλλων για την απόρριψη εισηγήσεων για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιολόγησης των βουλευτικών εξόδων, ώστε να γίνει πιο διαφανές. Η τελευταία φορά που πρόεδρος της βρετανικής Βουλής υποχρεώθηκε σε παραίτηση ήταν το 1695.

Βlogger: Όλα αυτά στη Γηραιά Αλβιώνα, όπου φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική ευθιξία. Στα δικά μας πολιτικά πράγματα, οι δικοί μας κρύβονται πίσω από ειδικές διατάξεις και ειδικούς νόμους που εξασφαλίζουν το ατιμώριτο και την ασυλία όλων των πολιτικών προσώπων. Νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν, κατά το: "Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει". Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το νου κανενός πολιτικού μας παράγοντα να υπερασπισθεί την αθωώτητά του στο ίδιο δικαστήριο που δικάζει τους ιθαγενείς. Συμπεριφέρονται ως μέλη μιας εταιρείας (διόλου μυστικής!) που σκοπό έχει τον πλουτισμό και την προστασία των μελών της. Ας ελπίσουμε ότι η επελαύνουσα οικονομική κρίση, νουθετίσει το λαό και γίνει πιο απαιτητικός από τους ηγέτες του. (Αλήθεια θα είχε κάποια αξία, η άποψη των κ.κ. Βουλγαράκη και Παυλίδη για τη στάση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων;)

=======

" Mεταγεννέστερη προσθήκη (23/ΜΑΙΟΥ/2009)".

Ο πρόεδρος αυτοκτόνησε
Τραγικό τέλος για τον τέως πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Ρο Μου-χιούν

Νεκρός σε χαράδρα βρέθηκε ο τέως πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Ρο Μου-χιούν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για σκάνδαλο δωροδοκίας. Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, ο τέως πρόεδρος άφησε σημείωμα στην οικογένειά του.

«Ο τέως πρόεδρος έπεσε από βουνό. Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

  • Ο 62χρονος πολιτικός είχε πάει μαζί με ένα βοηθό του για πεζοπορία σε ένα βουνό κοντά στην εξοχική του κατοικία.
  • Η έρευνα εις βάρος του Ρο για δωροληψία επικεντρωνόταν στην καταβολή ποσού 1 εκατ. δολαρίων στη σύζυγο του πρώην προέδρου. Το ποσό φέρεται να είχε δώσει βιομήχανος, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και άλλη έρευνα για την καταβολή ποσού ύψους 5 εκατ. δολαρίων στο σύζυγο άλλου μέλους της οικογένειάς του.
  • Ο Ρο είχε απολογηθεί δημόσια μετά την ανάκρισή του από εισαγγελείς, αλλά δεν είχε παραδεχθεί ποτέ παρανομίες.
  • Ο φιλελεύθερος πολιτικός είχε εκλεγεί το 2003 υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά στη Νότιο Κορέα. (Βlogger: o κ. Ρο ήταν άτυχος γιατί μάλλον δεν είχε φίλο κάποιο έλληνα για να του αναλύσει φιλοσοφικά το νόμιμον και ηθικόν μιας τόσο μικρής λαδιάς η οποία εν κατακλείδι είναι κάτι το ελάχιστον σε σχέση με το λάδι που ρέει γενικώς... Συνάμα ο ίδιος φίλος Έλληνας θα του έβρισκε επιχειρήματα για το πως αυτή του η μικρή ζαβολιά - δεν την λέμε ποτέ εξαγορά - έχει θετική επίπτωση, έτσι γενικά στη χώρα...)
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1016628&lngDtrID=245
Mεταγεννέστερη εγγραφή, με θέμα την ατιμωρησία των πολιτικών μας.
Παγκόσμια πατέντα ο νόμος «γομολάστιχα» για τους πολιτικούς

Της Ιωαννας Mανδρου

Δικαστές και εισαγγελείς, μόλις έπεσε στο τραπέζι η πρωτοβουλία του πρωθυπουγού για αλλαγή του πολυσυζητημένου νόμου για την ευθύνη των υπουργών, παίρνουν θέση. Από αίσθημα αυτοπροστασίας, μιας και βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, λόγω της εφαρμογής του και από διάθεση να επέλθει θεσμική διαφάνεια, επικρίνουν σκληρά τον νόμο και ζητούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο κ. Χαρ. Αθανασίου, αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, καλεί τα κόμματα να «εμπιστευθούν τους δικαστές, να απαλλάξουν τη Δικαιοσύνη από θεσμικές εξαρτήσεις», εκφράζοντας τη βεβαιότητα «πως δικαστές, που θα αναλάβουν τις ευθύνες τους υπάρχουν, όπως σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες».

Τι προτείνουν, όμως, δικαστές και οι εισαγγελείς για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών; Να αλλάξει άμεσα. Εδώ και τώρα.

Το γιατί, το λένε οι ίδιοι: «Εχει ασάφειες, προκαλεί συγχύσεις, εξασφαλίζει ατιμωρησία, εμπλέκει τη Δικαιοσύνη στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και αδικεί τον πολιτικό κόσμο». Αυτή είναι η άποψη του κ. Σωτ. Μπάγια, του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

  • Είναι ένας νόμος - «γομολάστιχα», όπως λένε. Υπάρχει για να σβήνει τις «αμαρτίες» των πολιτικών, να κάνει «μαλλιά κουβάρια» τη διάκριση των εξουσιών, και όπως παραστατικά δήλωνε έμπειρος δικαστικός, «είναι σαν λές ότι είσαι χορτοφάγος, να τρως κρέας, το οποίο βαφτίζεις ψάρι!».

Η διαχείριση των σκανδάλων το τελευταίο διάστημα, από Δικαιοσύνη και Βουλή αποκάλυψαν με δραματικό τρόπο τη γύμνια του νόμου, προκαλώντας μετωπικές συγκρούσεις στη Βουλή και πρωτοφανείς προκλήσεις στην κοινωνία.

Οι τριβές, δηλαδή πότε πρέπει να πάει ένας φάκελος στη Βουλή, πότε και από ποιον, αλλά και τα πορίσματα των επιτροπών του Κοινοβουλίου που μοιάζουν με τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, δεν αφήνουν αμφιβολία πως πρόκειται για νόμο «πλυντήριο σκανδάλων».

Μπορεί όμως να αλλάξει άμεσα; Ναι, λένε δικαστές και εισαγγελείς.

Και μέσω της «Κ» δημόσια για πρώτη φορά, κάνουν προτάσεις. Εφικτές και άμεσες. Δίχως να χρειάζεται και αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα γίνει το 2013.

Ξέρουν όμως -και δεν είναι οι μόνοι- πως η αλλαγή και μόνον του νόμου είναι ημίμετρο. Είναι αυτό που μπορεί να γίνει τώρα για να μαζευτούν τα «πολλά νερά». Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα. Για τότε, λοιπόν, προτείνουν να αλλάξουν όλα. Και το Σύνταγμα και ο νόμος και ο Κανονισμός της Βουλής.

«Σβήνει» και φόνους…

  • Η παραγραφή σε χρόνο ρεκόρ για τους υπουργούς δεν είναι, δυστυχώς, το μόνο προκλητικό που προβλέπει ο νόμος για την ποινική τους ευθύνη.
  • Είναι μια από τις πολλές διατάξεις που εξασφαλίζουν –κατά κοινή ομολογία- την ατιμωρησία τους. Οι ρυθμίσεις του, αν κάποτε εφαρμοστούν, θα προκαλούσαν θεσμικές ακρότητες μεθέγους.

Ο συνταγματολόγος ο κ. Νίκος Αλιβιζάτος, κάνει λόγο για ένα «νόμο που αποτελεί ανήθικο προνόμιο για τα πολιτικά πρόσωπα», ενώ ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, με χρόνια πολιτικής πείρας έχει ζητήσει την αλλαγή του: «Οι διατάξεις του παραβιάζουν κάθε έννοια ισότητας και δικαίου, αντίκεινται στην ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος και δίνουν την εντύπωση στους πολίτες, ότι θεσπίστηκαν για να καλύπτουν «αμαρτίες»…

  • Για να φθάσει στο εδώλιο ένας υπουργός, ακόμα κι αν έχει διαπράξει βαρύτατο κακούργημα, πρέπει να βοηθήσει μόνον η θεά Τύχη. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών κάνει, ό,τι μπορεί, για να επέλθει ποινικά λήθη και ατιμωρησία…
  • Και δεν είναι μόνον η παραγραφή που τόσο επικρίνεται τελευταία.
  • Δαιδαλώδεις διαδικασίες και διπλές πλειοψηφίες καθιστούν σχεδόν αδύνατον να φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο ένας υπουργός. Για να ξεκινήσει έρευνα στη Βουλή πρέπει να ψηφίσουν 151. Το ίδιο και για να παραπεμφθεί, αν προκύψουν σε βάρος του στοιχεία ενοχής.
  • Αλλά κι αν περάσει ο υπουργός τις Συμπληγάδες των δύο ψηφοφοριών και φθάσει στο Ειδικό Δικαστήριο, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να «σβηστούν» όλα, ακόμα κι αν έχει γίνει η δίκη, αρκεί να μην έχει εκδοθεί η απόφαση!
  • Και σαν να μην έφθαναν αυτά, προβλέπει παραγραφή, ό,τι κι αν έκανε ένας υπουργός, ακόμη και φόνο. Αρκεί να έκλεισε και η δεύτερη σύνοδος της Βουλής και να μην ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του. Αν δηλαδή έκανε το έγκλημα το 2009, και το 2011 δεν πρόλαβαν να του ασκήσουν δίωξη, όλα έχουν τελειώσει διά παντός!

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_24/05/2009_315939

================

Mεταγεννέστερη προσθήκη: (25/5/2009)

Οργή για τη διεφθαρμένη «νέα τάξη»

Η απογοήτευση και η οργή των Βρετανών πηγάζουν αλλά δεν οφείλονται αποκλειστικά στο πρόσφατο σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών. Ενισχύονται τα τελευταία 30 χρόνια από την ανάδειξη των πολιτικών σε «νέα τάξη πολιτών», που με υπεροψία πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργούν όπως επιθυμούν, χωρίς συνέπειες, και κινούνται σε δικό τους πλαίσιο νόμου.
Με τον μετρ της ανανέωσης της δημόσιας εικόνας των Εργατικών συναντήθηκε μυστικά ο Γκόρντον Μπράουν στο πλαίσιο των προσπαθειών εξόδου από την κρίση, ενώ τα 2/3 των Βρετανών σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της «Guardian» ζητούν πρόωρες καλπές μετά τις ευρωεκλογές.

Οι συνομιλίες Μπράουν - Μπλερ στην Ντάουνιγκ Στριτ δεν θύμιζαν τίποτε από αυτές του όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος, όταν ο πρώην τσάρος της οικονομίας απαιτούσε να γίνει πρωθυπουργός. Τώρα, σύμφωνα με πηγές του Νο 10, ζήτησε συμβουλές για το πώς θα παραμείνει στην εξουσία, και θα αντιμετωπίσει το διπλό πλήγμα της 4ης Ιουνίου, καθώς παράλληλα με τις ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και τοπικές σε ορισμένες περιοχές.

Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν «δάκτυλο Μπλερ» πίσω από τις δηλώσεις Μπράουν για «εθνικό σχέδιο για τη Βρετανία», στο πλαίσιο της στρατηγικής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων.

Στον ίδιο άξονα, ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσιάζεται έτοιμος να αντικαταστήσει την «παλιά φρουρά» του κόμματος. Και ανακοινώνει ότι το ψηφοδέλτιο των Συντηρητικών στις επόμενες γενικές εκλογές (προγραμματισμένες για το 2010) θα είναι ανοιχτό και σε υποψηφίους εκτός του κόμματος.

Πάνε για «μαύρισμα»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 326 από τους συνολικά 646 βρετανούς βουλευτές δεν αναμένεται να ξαναπεράσουν την πόρτα του κοινοβουλίου. Τουλάχιστον 30 θα διαγραφούν, λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο, 200 θα παραιτηθούν καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την οργή των ψηφοφόρων τους και περίπου άλλοι 90 θα «μαυριστούν» από τους ψηφοφόρους.

Εν τω μεταξύ η εφημερίδα «Τέλεγκραφ» συνεχίζει ακάθεκτη τις αποκαλύψεις και επικεντρώνεται τώρα στην «οικογενειακή διάσταση» του σκανδάλου. Στο στόχαστρο μπαίνουν βουλευτές που προσέλαβαν εικονικά και μη μέλη της οικογενείας τους (βοηθοί, σύμβουλοι, ερευνητές) με υψηλές αμοιβές. Ο Τζον Γουίκ, πρώην μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων SAS, που πρόσκειται στους Συντηρητικούς, φέρεται να λειτούργησε ως μεσολαβητής μεταξύ του ανθρώπου που είχε τα στοιχεία των βουλευτικών δαπανών και της εφημερίδας.

Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων στην κοινωνία. «Τέλος» ζήτησε ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας μιλώντας για μη αναστρέψιμο πλήγμα στη δημοκρατία. Για διάβρωση του θεσμού μιλά τώρα και ο «Independent», υποστηρίζοντας ότι οι αποκαλύψεις μετατρέπονται σε εκστρατεία εκφοβισμού, ενώ απορρίπτει ως αφελή την ιδέα ότι το σκάνδαλο κάνει τους Βρετανούς να ασχοληθούν ξανά με την πολιτική.



Σχόλια