Ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού!

Εξοργιστικές ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι δε θλιβερό το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα της χώρας μας δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να τις απορρίψουν αμέσως και χωρίς περιστροφές.

Μπορεί οι αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ να βολεύουν καιροσκοπικά την αντιπολίτευση, που έχει κάθε λόγο να θέλει να παρουσιάσει την κυβέρνηση Καραμανλή αποτυχημένη και στον οικονομικό τομέα, αλλά αυτή δεν είναι επαρκής αιτιολογία για να υιοθετούν την κριτική του ΔΝΤ που γίνεται από... δεξιότερη σκοπιά!

  • Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ΔΝΤ παραμένει... «ταλιμπάν του νεοφιλελευθερισμού», όπως έχει εύστοχα αποκληθεί και οι προτάσεις που κάνει είναι απολύτως ίδιες σε οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε εποχή - ανεξαρτήτως αν αναφέρεται στην οικονομική κατάρρευση της Ινδονησίας το 1998 ή της Ισλανδίας το 2009.
  • Ο εντελώς ανυπόληπτος αυτός διεθνής οργανισμός, ο οποίος ανασύρθηκε από την ΕΕ και τους G20 προ διμήνου από τα έγκατα της περιφρόνησης των λαών όπου βρισκόταν και ξαφνικά εμφανίστηκε ως δήθεν «σωτήρας της ανθρωπότητας» από την οικονομική κρίση, έχει δικούς του στόχους που προωθεί και οι οποίοι δεν έχουν καμιά ουσιαστικά σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και τις συνέπειές της.

Προσέξτε τι μέτρα απαιτεί να ληφθούν, ποιοι να πληρώσουν δηλαδή για τον απίστευτο τζόγο των τραπεζιτών και των χρηματιστών απατεώνων του σύγχρονου καπιταλισμού - καζίνου.

  1. Πρώτον, να παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις των εργαζομένων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα!
  2. Δεύτερον, να μειωθεί η πλήρης απασχόληση και να αυξηθεί η μερική απασχόληση - να παίρνουν δηλαδή οι εργαζόμενοι χαμηλότερες αποδοχές!
  3. Τρίτον, να μειωθούν οι συντάξεις ή να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων!
  4. Τέταρτον, να πάψει κάθε ενίσχυση νέων επαγγελματιών! Πέμπτον, να αυξηθούν πάλι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα τσιγάρα κλπ. που πληρώνουμε όλοι μας, καθώς π.χ. η αύξηση στον φόρο καυσίμων σημαίνει ότι ακριβαίνουν τα πάντα, από τις τιμές των αστικών εισιτηρίων ως το ψωμί και τα τρόφιμα και οποιοδήποτε αγροτικό ή βιομηχανικό προϊόν!

Και πάει λέγοντας, χωρίς φυσικά να εξαιρείται η παρότρυνση για περαιτέρω εκποίηση και λεηλασία όποιου μέρους της δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει, όπου το ΔΝΤ απαιτεί άμεση ιδιωτικοποίηση...Το ΔΝΤ δηλαδή προτείνει μια επαίσχυντη πολιτική μιζέριας και οικονομικής δυστυχίας ολόκληρου του ελληνικού λαού, προκειμένου να ευτυχήσουν ορισμένοι μακροοικονομικοί δείκτες.

Οχι μόνο δηλαδή μεταθέτει όλα τα βάρη της κρίσης το ΔΝΤ στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά απαιτεί επιπροσθέτως δραματική επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, λες και αυτοί προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

Δεν είναι δυνατόν τέτοιες απαράδεκτες προτάσεις δογματικών εκπροσώπων του νεοφιλελευθερισμού όπως είναι το ΔΝΤ να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα ελληνικά κόμματα, τα ΜΜΕ και την κοινωνία.

Είναι σίγουρα λυπηρή η στάση της αντιπολίτευσης, η οποία σιώπησε από πολιτικό και εκλογικό καιροσκοπισμό αντί να χλευάσει και να καταγγείλει τις συστάσεις του ΔΝΤ.

Είναι όμως πολύ πιο ύποπτη και επικίνδυνη η σιωπή της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπει τις υποδείξεις του ΔΝΤ ως επικριτικές προς την πολιτική της τόσο, όσο ως υποβοηθητικές της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές.

ΦΕΡΝΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΙΑ
Οχι σε τέτοιες «μεταρρυθμίσεις»

Οι απαράδεκτα αντιλαϊκές υποδείξεις του ΔΝΤ αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πόσο υποβολιμαία είναι η απαίτηση των πιο ακραίων κύκλων του κατεστημένου για «μεταρρυθμίσεις» που θα προωθήσουν ένα δήθεν «εκσυγχρονισμό».

Μόνο ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού θα φέρουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Υπ αυτό το πρίσμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία η δήλωση του υπουργού Οικονομίας ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στα επόμενα δύο χρόνια στις μεταρρυθμίσεις που για τρεις ολόκληρες δεκαετίες δεν έγιναν πράξη».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=3864809

Σχόλια