«Καταργήστε το χρήμα», «Ο καπιταλισμός απέτυχε» φώναζαν οι διαδηλωτές στη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο. Ο Ρώσος επιχειρηματίας Γκέρμαν Στερλίγκοφ ιδρυτής του Κέντρου κατά της Κρίσης, θα συμφωνούσε μαζί τους. Για να τελειώνουμε με τη χρηματοπιστωτική θύελλα, υποστηρίζει, πρέπει να επιστρέψουμε στο ανταλλακτικό εμπόριο. «Αντίο χρήμα, πιστώσεις, επιτόκια... Το καπιταλιστικό σύστημα έφτασε στα όριά του, πρέπει να βρούμε καινούργιους κανόνες του παιχνιδιού», λέει στη γαλλική «Λε Μοντ».
Ο 42χρονος Στερλίγκοφ υποστηρίζει ότι το Κέντρο του, το οποίο στεγάζεται στον 26ο όροφο ενός υπερσύγχρονου γυάλινου ουρανοξύστη στην καρδιά του επιχειρηματικού κέντρου της Μόσχας και διαχειρίζεται ανταλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ επιχειρήσεων, είναι η λύση για να βγει η Ρωσία από τον μαρασμό και μαζί της ο υπόλοιπος κόσμος. «Το χρήμα δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, αλλά δεν θα υπάρχουν πλέον πιστώσεις, συνεπώς δεν θα υπάρχουν φούσκες», εξηγεί. Δηλαδή η Ρωσία θα ανταλλάσσει σιτάρι για αυτοκίνητα και πετρέλαιο για αγγουράκια; «Δεν πρόκειται μόνο για ανταλλακτικό εμπόριο, αλλά για ένα νέο σύστημα πληρωμών, μια νέα λογιστική», προσθέτει.
Παιδί παιδιάτρου, μορφωμένος στα καλύτερα σχολεία της μοσχοβίτικης διανόησης, και ένθερμος οπαδός της ορθοδοξίας, ο Στερλίγκοφ επωφελήθηκε από την περεστρόικα και έγινε το 1990, στα 23 του, ο πρώτος εκατομμυριούχος της Ρωσίας. Ίδρυσε το πρώτο χρηματιστήριο πρώτων υλών (το ονόμασε Αλίσα, από το όνομα του σκύλου του), κέρδισε πολλά χρήματα, απέκτησε ιδιοκτησίες στο εξωτερικό, πολυτελή αυτοκίνητα, σωματοφύλακες. Θέλησε όμως να ασχοληθεί με την πολιτική και το 1998 ίδρυσε ένα εθνικιστικό και ορθόδοξο κόμμα με την ονομασία Ο Λόγος και η Δράση. Απέτυχε να εκλεγεί δήμαρχος της Μόσχας και το 2004 όλα κατέρρευσαν, όταν η υποψηφιότητά του για την προεδρία εμποδίστηκε από το Κρεμλίνο. Καταχρεωμένος, ξεπούλησε τα περιουσιακά στοιχεία του και επέλεξε για τον ίδιο και την οικογένειά του μια ασκητική ζωή στην ύπαιθρο. Εδώ και τέσσερα χρόνια, ζει με τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά τους σ΄ ένα αγρόκτημα μέσα στο δάσος σε οιονεί αυτάρκεια. Εκτρέφουν αρνιά, αγελάδες και κότες, δεν έχουν ηλεκτρικό, ζεσταίνονται με ξύλα, φωτίζονται με κεριά. Κάθε πρωί, ο Στερλίγκοφ χρειάζεται δύο ώρες με το αυτοκίνητο για να πάει από το αγρόκτημα στο γραφείο του.
Το Κέντρο κατά της Κρίσης του Στερλίγκοφ έχει τριάντα παραρτήματα στη Ρωσία και πέντε στο εξωτερικό. Λειτουργούν ως μεικτές εταιρείες για τις οποίες απαιτείται ελάχιστη συνεισφορά 30.000 ευρώ. Σιγά σιγά, το χρηματιστήριο του ανταλλακτικού εμπορίου δημιουργεί το δίκτυό του: Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Βρυξέλλες, σύντομα Παρίσι. Ο Στερλίγκοφ λέει πως έχει επενδύσει στο σχέδιό του 15 εκατομμύρια ευρώ. «Ο πλανήτης βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού», τονίζει. Φαντάζεται ορδές πεινασμένων ανέργων να φεύγουν από της μητροπόλεις, επαναστάσεις, «τοπικές πυρηνικές συγκρούσεις», τις οποίες θα πυροδοτούν κυβερνήσεις που θα θέλουν «να αποσπάσουν την προσοχή από τα αληθινά προβλήματα». Η σωτηρία, τονίζει, θα έρθει μόνο με την επιστροφή μας στη γη.
Σχόλια