Αυτή την ερμηνεία στη διεθνή οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση δίνει ο Παντελής Οικονόμου, πρώην βουλευτής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του εσωκομματικού ρεύματος «Ελληνες Σοσιαλιστές».
- Προειδοποιεί, μάλιστα, ότι όταν τα «υπολείμματα» αυτής της κλεπτοκρατίας, «τα αφεντικά, τα golden boys, οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, αλλά και εξαρτημένοι μιντιατζήδες, δημοσκόποι, αναλυτές κ.λπ.» μιλούν για έξοδο από την κρίση, εννοούν την παλινόρθωσή τους στην εξουσία.
- Ωστόσο, για όλους αυτούς, και κυρίως τους Αλμούνια και Τρισέ, ήρθε η δική τους σειρά «να γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι από την Ευρώπη των πατρίδων, των πολιτισμών και των κοινωνικών ρευμάτων» και τονίζει: «Θέλουμε την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους τοποτηρητές της κλεπτοκρατίας. Την έξοδό της από την κρίση το ταχύτερο δυνατόν». Πιστεύει στη δυνατότητα φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως και στη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Κάνει λόγο για την ανάγκη μιας, εκ θεμελίων, πολιτισμικής ανατροπής, από την οποία θα προκύψει και η μεγάλη ανασύνθεση των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Αλλο ασφαλιστικό σύστημα, άλλο μισθολογικό, άλλες σχέσεις εργασίες -ελαστικές κατά την επίσημη ορολογία-άλλος τρόπος ζωής... Τελικά είμαστε τόσο ένοχοι, κ. Οικονόμου, και, «στην τελική», όπως είναι η φράση της νέας γενιάς, ο εργαζόμενος και ο φορολογούμενος τι φταίνε;
- «Με την επιμονή των υπαίτιων της κρίσης, να τη βγάλουν καθαρή σε πρώτη φάση, ώστε να συνεχίσουν, αμέσως μετά, ανεμπόδιστοι τις "κακεργεσίες" τους, ε, στην "τελική" θεωρώ δίκαιο και εφικτό να αξιώνουμε όχι απλώς αθώωση, αλλά δικαίωση, και σας παρακαλώ να το τονίσετε αυτό. Κύριε Ρουμπάνη, ζούμε την κατάρρευση της κλεπτοκρατίας, που είχε επικρατήσει στην αναμέτρησή της με τον "υπαρκτό σοσιαλισμό" πριν από είκοσι χρόνια. Και σήμερα, τα υπολείμματά της (αφεντικά, golden boys, πολιτικοί τους υπάλληλοι, αλλά και εξαρτημένοι μιντιατζήδες, δημοσκόποι, αναλυτές κ.λπ.) μιλώντας για "έξοδο από την κρίση" εννοούν την παλινόρθωσή τους στην εξουσία.
- Πρέπει να είναι σαφές ότι εμείς εννοούμε ακριβώς το αντίθετο: την πλήρη κονιορτοποίηση των συμμοριών και την εγκαθίδρυση μιας βιώσιμης, δίκαιης, δημοκρατικής και ειρηνικής παγκόσμιας κοινότητας!».
Οταν λέτε «εμείς», ποιους ακριβώς εννοείτε;
«Τους πολλούς και αδύναμους όπου γης: άνεργους, φτωχούς, πρόσφυγες, τους απόκληρους της ελπίδας γενικότερα. Τα κινήματά τους. Την πολιτική τους εκπροσώπηση. Και στα τρία επίπεδα, ο συσχετισμός της δύναμης είναι εξαιρετικά ευνοϊκός. Από κάθε άποψη: μεγέθους, ποιότητας, δίκιου. Η μόνη ελπίδα των "νοσταλγών" είναι οι αντιθέσεις μεταξύ μας. Το μόνο το οποίο δεν τσιγκουνεύτηκαν να μας "δωρίσουν". Και για να τις υπερβούμε έχουμε ανάγκη μια, εκ θεμελίων, πολιτισμική ανατροπή».
Για να τα δούμε ένα ένα λοιπόν. Πόσο εφικτό είναι να φορολογηθεί η μεγάλη περιουσία και βεβαίως να μας πείτε πώς αυτή ορίζεται;
«Ασφαλώς και είναι εφικτό. Με τον όποιο ορισμό της επιλέξουμε. Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι στενά φορολογικό. Δεν είναι καν δημοσιονομικό. Αν το καλοσκεφθούμε, θα συνειδητοποιήσουμε μια "βαριά" πολιτική διάστασή του: την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το τελευταίο ίσως προπύργιο των συμμοριών. Ο κύριος Αλμούνια, ο κύριος Γιουνκέρ, ο κύριος Τρισέ λένε τίποτε διαφορετικό από όσα ακούμε τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου σ' όλη την Ευρώπη και την πατρίδα μας, από το Μάαστριχτ και μετά; Από όσα ακριβώς οδήγησαν στην κατάρρευση; Νομίζω όχι. Ε, οι καιροί άλλαξαν. Ηρθε η δική τους σειρά να γίνουν δακτυλοδεικτούμενοι από την Ευρώπη των πατρίδων, των πολιτισμών και των κοινωνικών ρευμάτων. Γι' αυτό ακριβώς, οι "Ελληνες Σοσιαλιστές" -μιλώ για το ρεύμα μας στο ΠΑΣΟΚ- ξεκινάμε, αυτές τις μέρες, πολιτική καμπάνια με τίτλο "βλάπτουν σοβαρά την οικονομία και εμάς". Θέλουμε την απελευθέρωση της Ευρώπης από τους τοποτηρητές της κλεπτοκρατίας. Την έξοδό της από την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Τη συμμετοχή της στην οικουμενική προσπάθεια συνεννόησης για την πρόοδο».
Θα τολμήσει κανείς να ακουμπήσει και την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία; Το λέω αυτό, επειδή και το ΠΑΣΟΚ έχει τις δικές του ευθύνες με την απαλλαγή και της στοιχειώδους φορολόγησής της...
«Η πολιτική βούληση για τη φορολόγηση και ο σαφής "διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους", μέρος του οποίου θα πρέπει να είναι η υπαγωγή της εκκλησιαστικής περιουσίας στους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν για όλους, είναι οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις. Νομίζω ότι μπορούμε να τις διασφαλίσουμε γρήγορα και χωρίς αχρείαστες παρεξηγήσεις».
Πάντως, για να επανέλθω στην αρχή της συζήτησης, ο κόσμος αναρωτιέται, κ. Οικονόμου, πού έχουν πάει τελικά τα χρήματα; Στην Ελβετία, την οποία πιέζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ν' ανοίξουν λογαριασμοί; Πού;
«Μα δεν τα βλέπουμε δίπλα μας κάθε μέρα; Δεν είναι αντιληπτή στην Ελλάδα η προκλητική και αντιαισθητική σπατάλη; Εδώ διαθέτει μέχρι και δικά της media για την αυτοπροβολή της».
Ο Καραμανλής κουράστηκε, η ήττα για τη Ν.Δ. φαίνεται αναπόφευκτη... Το ΠΑΣΟΚ μπορεί; Και με ποια στελέχη; Τα στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη; Μα αυτά αποδοκιμάστηκαν...
«Οι εκτιμήσεις μου συμπίπτουν με τις δικές σας για τα "πλησιάζοντα". Εάν η βουή αυτών των τελευταίων υπόσχεται και κάτι πραγματικά μεγάλο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Θέλω να το πιστεύω».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεται καθόλου καλά τελευταία. Η υπόθεση της ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος τελικά ναυάγησε;
- «Η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος θα είχε ουσία μετά την πολιτισμική ανατροπή για την οποία σας μίλησα παραπάνω, και όχι πριν από αυτή. Απλούστατα γιατί οι κομματικές δυνάμεις, χωρίς εξαίρεση, οφείλουν να πάρουν θέση υπέρ ή εναντίον της. Κάθε άλλη ανακατάταξη θα μπορούσε να ενδιαφέρει κύκλους, δεν θα αφορούσε όμως ουσιαστικά το εθνικό και δημόσιο συμφέρον». *
Σχόλια