Οι φτωχοί...
...σήμερα έχουν στη διάθεσή τους πολυτέλειεςτηλεοράσεις, τηλέφωνα, πλυντήρια- που οι παππούδες τους δεν μπορούσαν να τις δουν ούτε στο όνειρό τους. Γιατί λοιπόν τους πειράζει τόσο πολύ που σε κάποιον «άλλο κόσμο» από τον δικό τους, οι προνομιούχοι κολυμπάνε σε μια θάλασσα από χρήμα;
Για να δώσει...
...μιαν απάντηση σε αυτή την απορία, ο Ρίτσαρντ Ουίλκινσον χρειάστηκε να γίνει από γιατρός κοινωνιολόγος. Κι αφού μάζεψε ατράνταχτα στοιχεία από όλον τον κόσμο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως εκείνο που δεν αφήνει τους φτωχούς να βρουν ποτέ ησυχία, είναι οι κοινωνικές ανισότητες.
Έτσι, στο βιβλίο του «Οι επιπτώσεις της ανισότητας», πριν από μερικά χρόνια, έγραφε πως όσο πλούσια κι αν είναι μια χώρα δεν παύει να είναι βίαιη, αρρωστημένη και δυστυχισμένη, αν είναι μεγάλο το χάσμα που χωρίζει τις κοινωνικές τάξεις. Φτωχότερες χώρες με καλύτερη κατανομή του πλούτου μπορεί να είναι πιο υγιείς από τις πιο πλούσιες και πιο άνισες. Και έφερνε το παράδειγμα των Ελλήνων που, μολονότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο από το αμερικανικό, είναι πιο υγιείς και ζουν καλύτερα από τους Αμερικανούς.
Ο Ρίτσαρντ Ουίλκινσον, καθηγητής της Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Και παρουσίασε σήμερα στην Αγγλία το νέο του βιβλίο, «Το επίπεδο του πνεύματος», που το έγραψε μαζί με τη συνάδελφό του Κέιτ Πίκετ. Πρόκειται για έναν φιλιππικό κατά των άνισων κοινωνιών, στις οποίες οι φτωχοί σηκώνουν στους ώμους τους όλα σχεδόν τα κοινωνικά προβλήματα. Στην πολυετή έρευνά τους, τα περισσότερα και σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματατην κακή υγεία, την έλλειψη επικοινωνίας, τη βία, τα ναρκωτικά, την παχυσαρκία, την ψυχική νόσο, τις ατέλειωτες ώρες εργασίας, τους μεγάλους πληθυσμούς των φυλακών- οι δύο καθηγητές τα συνάντησαν στις χώρες με τις πιο άνισες κοινωνίες.
Στην έρευνά τους...
...ανάμεσα σε 23 από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι δύο καθηγητές ανακάλυψαν ότι οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Σιγκαπούρη και η Βρετανία είναι αυτές με τις μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες. Και η Σουηδία και η Ιαπωνία με τις μικρότερες. Σε συνέντευξή του στον Σπύρο Χατζηγιάννη της «Ελευθεροτυπίας», ο Ουίλκινσον έλεγε τις προάλλες ότι μπροστά στις σημερινές ανισότητες θα ωχριούσε η συντηρητική πλατωνική πολιτεία (όπου η ιδανική εισοδηματική διαφορά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς ήταν 5 προς 1): «Αυτή η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αν σκεφτούμε πως πολλές πολυεθνικές δεν κρύβουν ότι ο ιδιοκτήτης τους κερδίζει σε μια μέρα όσο οι εργαζόμενοί του σε έναν χρόνο. Κι αυτή είναι μια αναλογία 365 προς 1!».
Τα αίτια...
...για τη διαλυμένη οικονομία μας συνήθως τα αποδίδουμε στη συμπεριφορά των πλουσίων. Και για τη διαλυμένη κοινωνία μας, στη συμπεριφορά των φτωχών. Όμως, οι δύο καθηγητές πιστεύουν πως η διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας οφείλονται και οι δύο στην όξυνση των ανισοτήτων- τη ρίζα όλων των κακών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4505398&ct=2
Σχόλια