«Μακελειό» στο Σίτι-- Ρουμπίνι: Δυστυχώς επτωχεύσαμε

Στάχτη και... μπούρμπερη για τους εργαζόμενους του γνωστού οίκου πολυτελών ειδών Burberry, που αν και αύξησε κατά 30% τα έσοδά του το τελευταίο τρίμηνο του 2008, ετοιμάζεται να απολύσει περισσότερους από 500 εργαζόμενους στη Βρετανία και την Ισπανία (Α.Ρ.)

Tου ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Νέο χρηματιστηριακό «μακελειό» χθες για τις μετοχές των τραπεζών, με επίκεντρο τα αξιοσέβαστα άλλοτε ονόματα του βρετανικού τραπεζικού ιμπέριουμ.
  • Τα τραπεζικά σύμβολα του Σίτι συνεχίζουν την ελεύθερη πτώση, με τη μετοχή της Lloyds να υποχωρεί πάνω από 30% και της Barclays σχεδόν 18%.
  • Από κοντά και τα... μεγαθήρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις μετοχές της Citigroup και της Bank of America να υποχωρούν αργά χθες το απόγευμα κατά 10% και 20% αντίστοιχα.
  • Από την κατρακύλα δεν γλίτωσαν ούτε οι μετοχές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών, με τη βελγική KBC να υποχωρεί σχεδόν κατά 24% εν μέσω εικασιών ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη κρατική ενίσχυση. Με πτώση 13% έκλεισε και η γαλλική ΒΝΡ Paribas, που φέρεται ως μία από τις τράπεζες που θα χρειαστούν νέα αιμοδοσία σε κρατικά κεφάλαια.
Μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων οι τράπεζες βρίσκονται ξανά στο στόχαστρο, καθώς η αρχική αιμοδοσία με κρατικά κεφάλαια δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την περαιτέρω διάβρωση των ισολογισμών τους από τα «τοξικά» δάνεια.

Ζημιές 3,6 τρισ.
Ο Αμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι, που έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «προφήτης» που προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση, χαρακτήρισε το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «στην πραγματικότητα χρεοκοπημένο», εκτιμώντας ότι οι απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση θα φτάσουν στα 3,6 τρισ. δολάρια, από ένα τρισ. δολάρια που είναι μέχρι στιγμής σήμερα.
«Βρήκα ότι οι ζημιές από τη χρηματοπιστωτική κρίση θα φτάσουν στα 3,6 τρισ. δολάρια για τις αμερικανικές τράπεζες», δήλωσε σε συνέδριο στο Ντουμπάι. «Αν είναι αλήθεια, σημαίνει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα έχει στην πραγματικότητα χρεοκοπήσει γιατί ξεκινά με κεφάλαια 1,4 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται γιια συστημική τραπεζική κρίση».

«Τα προβλήματα της Citi, της Bank of America και άλλων δείχνουν ότι το σύστημα έχει χρεοκοπήσει. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ρουμπίνι.
Η κατακρήμνηση των αγγλικών τραπεζών συμπαρέσυρε και τη στερλίνα, που υποχώρησε 3,5% κάτω από το 1,39 δολ., καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1992. Κάτω από το 1,29 δολ. υποχώρησε για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου και το ευρώ. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2009
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=6603036

Σχόλια