Γράφει ο Γεώργιος Χ. Χουρμουζιάδης
Η ζωή μας είναι γεμάτη διλήμματα. Ξοδεύουμε ώρες για να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Ακούμε τους πολιτικούς, τους υπεύθυνους, τους στρατευμένους. Και βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κόσμο από αλήθειες που μας φαίνονται όλες σωστές. Εξάλλου, αυτό σημαίνει δίλημμα: να βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με γνώμες που του φαίνονται όλες σωστές. Δεν θέλω να ισχυριστώ πως βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με πολλές «αλήθειες». Μας περιβάλλουν πολυσήμαντα ψέματα και βαρύγδουπες «αφηγήσεις».Οι επιλογές μας αποπροσανατολίζονται από αμφίσημα «μεταδεδομένα».
Και βρισκόμαστε παγιδευμένοι μέσα σε έναν κόσμο «μετά», ενώ εμείς πορευόμαστε στην αθωότητα του «πριν». Ακόμα και ο Σοσιαλισμός περιγράφεται από την παραπαίουσα σοσιαλδημοκρατία ως ένας μετα-Σοσιαλισμός. Ως ένα ψευδώνυμο μετα-όραμα, όπου οι κοινωνικές τάξεις θα είναι ομάδες «ενεργών» πολιτών, οι εργαζόμενοι θα είναι καταναλωτές, μικρομεσαίοι, δανειολήπτες και η δουλειά και το μεροκάματο θα αντικατασταθούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οπως είναι γνωστό, ένα κλειστό σύστημα, όταν δηλαδή, δεν ανταλλάσσει πληροφορία με το περιβάλλον, και δεν επανατροφοδοτείται, εκφυλλίζεται και πεθαίνει.
- Κι αυτό συνέβη στις μέρες της μη πραγματικής οικονομίας: το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατάντησε ένα μισάνθρωπο «κλειστό σύστημα», που αρνείται να ανταλλάξει πληροφορία με το περιβάλλον, τους πραγματικούς ανθρώπους, δηλαδή.
- Δεν επανατροφοδοτείται, ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη του.
- Ετσι, ήταν επόμενο να εκφυλλιστεί και τώρα να βρίσκεται στο χείλος του θερμικού του θανάτου, γιατί έπαψε πια να παράγει ενέργεια, ανθρώπινη ευτυχία, δηλαδή πραγματικό πλούτο.
- Παράγει αποκλειστικά και μόνο θερμότητα, ανθρώπινη φτώχεια.
Κι όμως, δεν μας έχουν πει κουβέντα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι πατριάρχες της ελεύθερης καπιταλιστικής αγοράς: F. von Hajek, Μ. Freedman, G. Alogoskufis. Η θερμοδυναμική, ωστόσο, το λέει καθαρά: ένα σύστημα που δεν παράγει ενέργεια υποκύπτει στην «εντροπία» και αφανίζεται.
Το δίλημμα είναι: τι τους κάνουμε τους τραπεζίτες, παραγωγούς της Εντροπίας και υπαίτιους του «θερμικού θανάτου» της οικονομίας; Τους σώζουμε ή τους αφήνουμε να «σιγοψηθούν»;
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11933&subid=2&tag=8397&pubid=1862780
Σχόλια