Διαφάνεια και έλεγχο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζητά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Διαφάνεια και έλεγχο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζητά ο Γκέρχαρντ Σρέντερ
Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ (φωτ.αρχείου)
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Στις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση επικέντρωσε την ομιλία του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε σε φόρουμ κατά τη διάρκεια τεχνολογικής έκθεσης.

Χρειάζονται κανόνες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το εμπόριο, τόνισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και υπογράμμισε ότι η κερδοσκοπία και η έλλειψη διαφάνειας οδήγησαν την κατάσταση στη σημερινή παγκόσμια κρίση για να συμπληρώσει: «Το θέμα το είχαμε θέσει από το 2005 στη Σύνοδο των G8 Αλλά οι αγγλοσάξονες τότε αντιδρούσαν».

Οι ΗΠΑ και Βρετανία αποδέχονται την ύπαρξη ελέγχου στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα, δήλωσε ο κ.Σρέντερ. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στάση σε αυτό το ζήτημα, χαρακτήρισε θετικό ότι οι εθνικές λύσεις είναι και ευρωπαϊκές λύσεις.

Πάντως ο πρώην Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι η εποχή που οι ΗΠΑ μπορούσαν μόνες τους να καθοδηγούν τις παγκόσμιες οικονομίες έχει παρέλθει και ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία των αναδυόμενων οικονομιών ενώ και οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να ακούν τις απόψεις τους.

Ο κ.Σρεντερ ανέφερε ακόμη ότι χρειαζόμαστε όλες τις χώρες της βαλκανικής, ακόμη και την Τουρκία στην Ευρώπη.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει είναι τρεις: η κοινή στρατηγική άμυνας και ασφάλειας, ένα κοινωνικό μοντέλο που θα του διασφαλίσουμε το μέλλον και το οποίο θα έχει στόχο όσοι το δυνατόν περισσότεροι να συμμετέχουν στον πλούτο και, τρίτον, η οικονομική ευρωστία και διαφύλαξη των φυσικών πηγών ενέργειας.

Όπως ακόμη επισήμανε ο κ.Σρέντερ, η τεχνολογία αλλάζει τη φύση της σημερινής κοινωνίας και οι επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν για να προχωρούν σε καινοτομίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις για το αύριο, περισσότερα κονδύλια για την παιδεία, την εκπαίδευση και την έρευνα. Επίσης είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στη σημερινή κρίση όχι μόνο με οικονομικά μέτρα αλλά κυρίως πολιτικά προωθώντας την ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=955269&lngDtrID=244

Σχόλια