Στο στόχαστρο οι μισθοί των CEO λόγω της οικονομικής κρίσης

Στο στόχαστρο οι μισθοί των CEO λόγω της οικονομικής κρίσης
Οι αστρονομικοί μισθοί των διευθυντικών στελεχών προκαλούν την οργή των πολιτών και μπαίνουν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον, καθώς καλύπτουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του σχεδίου σωτηρίας.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε την περικοπή των υψηλών μισθών των διευθυντικών στελεχών των εταιρειών προκειμένου να εξοικονομηθούν τα 700 δισεκ. δολαρίων για το σχέδιο σωτηρίας της Wall Street. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την οργή των πολιτών στην προοπτική, τα διευθυντικά στελέχη να ξεφύγουν από την οικονομική κρίση με τα μεγάλα μπόνους, ενώ οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν γι' άλλη μία φορά τον λογαριασμό.

Η οικονομική δύναμη των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Wall Street απεικονίζεται ξεκάθαρα στα παρακάτω στοιχεία. Το πιο ακριβοπληρωμένο στέλεχος για το 2007, ήταν ο διευθυντής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάκφαϊν, είχε ετήσιο εισόδημα 70,3 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα, ο διευθυντής της πτωχευμένης Lehman Brothers, Ρίτσαρντ Φουλτν, είχε εισόδημα 34 εκατ. δολαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 μόλις το 5% των κατοίκων της Νέας Υόρκης εργαζόταν στον χρηματοοικονομικό τομέα, ωστόσο εκπροσωπούσαν το 1/3 του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της πόλης και πλήρωναν το 1/4 των φόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ περιμένει το 2008 μείωση των εσόδων από τους φόρους έως και 12% εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των περικοπών στους μισθούς.. Προκειμένου ν' αντισταθμίσει τις απώλειες ανακοίνωσε την αύξηση του φόρου ακινήτων.

Από την αρχή της κρίσης έχουν χαθεί 11.000 θέσεις εργασίες στη Γούλ Στριτ, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να χαθούν άλλες 40.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, αυτή η πρόγνωση έγινε πριν από την σημερινή κρίση, στην οποία θα χαθούν όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες. Μόνο η Lehman Brothers απασχολούσε 25.000 εργαζομένους, τους μισούς εκ τω οποίων στη Νέα Υόρκη.

Δραματική είναι μείωση των μπόνους που λαμβάνουν τα στελέχη στο τέλος της χρονιάς, που έως τώρα αντιπροσώπευαν το 60% των εισοδημάτων των εργαζομένων της Wall Street. Οι τραπεζίτες περίμεναν, ακόμη και πριν από την τελευταία κρίση, ότι το 2008 τα εισοδήματά τους και τα πριμ θα ήταν μειωμένα κατά 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2007. Με τα σημερινά δεδομένα, η πρόβλεψη των τραπεζιτών, ενδεχομένως να είναι το αισιόδοξο σενάριο, καθώς οι εταιρείες που ήταν υπό έρευνα, είτε πτώχευσαν, είτε πουλήθηκαν, είτε τέλος έγιναν απλές τράπεζες, που δεν μπορούν να καταβάλλουν τόσο υψηλούς μισθούς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες απο Reuters, Spiegel

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_02/10/2008_250643

Λίγο μετά την κρατική παρέμβαση
Αγανάκτηση εκφράζει ο Λευκός Οίκος για πολυτελείς διακοπές στελεχών της AIG
H AIG διασώθηκε λίγο πριν την πλήρη κατάρρευση
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη του ασφαλιστικού ομίλου AIG πέρασε τις διακοπές της σε υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα της Καλιφόρνια, λίγες ημέρες μετά από τη σωτηρία, με κρατική παρέμβαση, του στα πρόθυρα χρεοκοπίας ομίλου.

«Αντιλαμβάνομαι την έντονη αγανάκτηση του αμερικανικού λαού. Και εγώ είμαι έξαλλη με αυτά που έμαθα. Είναι εξαιρετικά περιφρονητικά» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο.

«Ο πρόεδρος δεν θέλει να προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης για να βοηθήσει όσους βρίσκονται σε ανώτερες θέσεις στη Γουόλ Στριτ» δήλωσε η Ντ.Περίνο. «Τον ενδιέφεραν οι απλοί πολίτες, όπως εσείς και εγώ. Δεν το έκανε για να βοηθήσει τους ανώτερους αξιωματούχους να πάνε σε ένα σπα» πρόσθεσε.

Αν και στο ξενοδοχείο δεν διέμειναν στελέχη του οικονομικού τμήματος που οδήγησαν την εταιρεία κοντά στην χρεοκοπία, βουλευτές που διεξάγουν έρευνα δηλώνουν εξοργισμένοι από τη συμπεριφορά της ηγεσίας της AIG.

Οι δηλώσεις της Ντ.Περίνο έγιναν μετά από πληροφορίες και καταγγελίες βουλευτών.

«Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά από το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έσωσαν από την πλήρη κατάρρευση τον ασφαλιστικό όμιλο AIG, οι υπεύθυνοι του ομίλου έτρωγαν και έπιναν ανέμελοι στο πανάκριβο αυτό ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένα από τα πλέον ακριβά της χώρας» κατάγγειλε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Χένρι Ουάξμαν μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι για τις διακοπές τους οι υπεύθυνοι της AIG ξόδεψαν τεράστια ποσά, αφού μόνο η βραδιά για ένα άτομο στοίχισε τουλάχιστον χίλια δολάρια, ενώ χιλιάδες δολάρια κόστισαν οι βόλτες, η γυμναστική, τα σπα και οι πανάκριβες αγορές των στελεχών της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα έσωσε τον όμιλο από την χρεοκοπία, αγοράζοντας το 79,9% του ομίλου, ουσιαστικά κρατικοποιώντας τον.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press


Κόσμος: Περισσότερες ειδήσεις
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=945750&lngDtrID=245

Σχόλια