Ξέμειναν κι από ιδέες οι φωστήρες

ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ * ΚΑΡΤΕΡ: ΦΡΙΚΑΛΕΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΟΥΣ

Ξέμειναν κι από ιδέες οι φωστήρες

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

«Νέες ιδέες και έναν ταχύτατο παγκόσμιο συντονισμό» αναζητεί η οικονομική ηγεσία του πλανήτη στην Ουάσιγκτον αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η αργή και βασανιστική κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος συμπίπτει με την τακτική σύνοδο G7, ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα, στην οποία οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις, «μνημειώδεις» σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές.

«Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει και η προσκόλληση σε λύσεις του παρελθόντος δεν αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή· χρειαζόμαστε νέες ιδέες», έγραψε στους χθεσινούς «Financial Times» ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, που συμμετέχει στις συναντήσεις κορυφής. «Η άμεση προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, κάτι που οι αγορές δεν μπορούν να κάνουν από μόνες τους. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τη δουλειά αυτή», τόνισε ο Ντάρλινγκ, ανακρούοντας πρύμναν από τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και των αντίστοιχων οικονομικών επιτελείων στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τα τελευταία περίπου 30 χρόνια περί αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης των αγορών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τάχθηκε με τις φωνές που ακούγονται εδώ και ημέρες και με τις οποίες έχει συνταχθεί η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπέρ μιας παγκόσμιας συντονισμένης λύσης. Ο Μπράουν προειδοποίησε τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη να υιοθετήσουν τα βήματα της Βρετανίας, η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα ρίξει άμεσα ρευστό σε 8 κορυφαίες τράπεζες της χώρας και πρόσφερε εγγυήσεις αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, προκειμένου να πείσει τις τράπεζες της χώρας του να δανείζουν η μία στην άλλη.

Στρατηγική την οποία υιοθετεί, όπως όλα δείχνουν, και η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία, μετά τις διασώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το πακέτο Πόλσον και τις τεράστιες συνεχόμενες ενέσεις ρευστότητας από τη Fed στο τραπεζικό σύστημα, μελετά -σύμφωνα με τη χθεσινή «Wall Street Journal»- νέα και πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών, και την τοποθέτηση κεφαλαίων στις τράπεζες με την αγορά μεριδίων στις επόμενες εβδομάδες, την εγγύηση δισεκατομμυριών δολαρίων τραπεζικού χρέους και τη διασφάλιση όλων των τραπεζικών καταθέσεων στις ΗΠΑ για ένα προσωρινό χρονικό διάστημα.

Τα μέτρα, αν τελικά προχωρήσουν, αποτελούν σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης από τον Αμερικανό υπουργό Χένρι Πόλσον, ο οποίος μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε ότι η τοποθέτηση κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι περίπου αποτυχία.

Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας συγκλίνουν προς κοινές λύσεις για την αντιμετώπιση του χάους που έχει προκαλέσει η χρηματοπιστωτική κρίση. Τις λύσεις αυτές πιθανότατα θα θελήσουν να προωθήσουν προς υιοθέτηση και από τις υπόλοιπες χώρες που πλήττονται. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα συναντηθεί σήμερα με τους υπουργούς Οικονομικών των επτά πιο πλούσιων χωρών του κόσμου (G7). Χθες πάντως, ο Μπους δέχθηκε σκληρή επίθεση από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος χαρακτήρισε τις οικονομικές πολιτικές του «φρικαλέες». Η αλόγιστη σπατάλη, ο μαζικός δανεισμός και οι δραματικές μειώσεις των φόρων από το 2001, όταν ο Τζορτζ Μπους κατέλαβε τον Λευκό Οίκο, βρίσκονται πίσω από τη σημερινή κρίση, είπε ο 84χρονος πολιτικός, ο οποίος προέβλεψε παράλληλα ότι θα πάρει χρόνια έως ότου διορθωθεί η κατάσταση. *
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=73281216

Σχόλια