Η Γιάλτα των τραπεζών

ΣΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ της κρίσης συνήλθε τέλη Σεπτεμβρίου σ έναν πύργο του 17ου αιώνα έξω από το Παρίσι ένα είδος Γιάλτας των τραπεζών. Στο διαβούλιο, που αποκάλυψε τις επόμενες μέρες ο γαλλικός τύπος, κορυφαίοι ευρωπαίοι τραπεζίτες ανασκόπησαν την κοσμογονία που παράλληλα με την καταστροφή συντελείται στην αντίπερα ακτή του Ατλαντικού επισημαίνοντας ότι: με λιγότερους παίκτες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη (όπου επίσης βγήκαν από το παιγνίδι οι πιο αδύνατοι) παρουσιάζεται μια λαμπρή ευκαιρία για να αναπτύξουν δράση οι εύρωστοι τραπεζικοί κολοσσοί της Γηραιάς Ηπείρου.

Ιδιαίτερα στα πεδία της επενδυτικής τραπεζικής και των παραγώγων, στα οποία άλλοτε κυριαρχούσαν οι εξειδικευμένες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που τσάκισε η καταιγίδα που ενέσκηψε στη Wall Street.

Οι πρόεδροι-διευθύνοντες ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως οι UBS, ΒΝΡ Paribas, Barclays, Deutsche Bank, Commerzbank, Societe Generale, αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών Allianz, Axa, Aviva, Generali, RE, κατέληξαν σε δυο βασικά συμπεράσματα:

*Οτι οι ΗΠΑ, ο τραυματισμένος γίγαντας, θα ανακάμψει και θα επανέλθει δριμύτερος, αλλά και ότι

*Σήμερα η αγορά επιλέγει το επιχειρηματικό μοντέλο του μέλλοντος και «ψηφίζει» ένα καθολικό τραπεζικό μοντέλο.

Αξιοσημείωτο: Ολοι οι παραπάνω ευρωπαϊκοί τραπεζικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εξαγοράσει ή διεκδικούν τμήματα των μεγαθηρίων της Γουόλ Στριτ που ναυάγησαν.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=35492128

============

Ρωσία: Ξαναμοιράζουν την τράπουλα


ΚΙΝΔΥΝΟ «κλασικού στασιμοπληθωρισμού» αντιμετωπίζει η Ρωσία, προειδοποίησε σύμβουλος του προέδρου Μεντβέντεφ. Ο πανικός αυτή την εβδομάδα παρέλυε και την αγορά της Μόσχας , που υποχρεώθηκε να κλείσει και πάλι προσωρινά έχοντας καταγράψει πτώση πάνω από 60% σε πέντε μήνες.


Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και τη ζήτηση να μειώνεται, ο ρυθμός ανάπτυξης ενδέχεται από το 8% να πέσει στο 4% εκμηδενίζοντας την αγοραστική δύναμη και προκαλώντας ακόμη και πολιτική κρίση, ανέφερε ο Ιγκόρ Γιούργκενς, επικεφαλής think tank, που συμβουλεύεται ο αρχηγός του κράτους.

Επίσης αποκάλυψε ότι η Μόσχα θα πάρει μέτρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, δεδομένου ότι οι ξένοι επενδυτές φοβούνται ότι ρωσικές επιχειρήσεις θα πληγούν καίρια από το «τσουνάμι», που έχει ενσκήψει στις διεθνείς αγορές.

Εξαγορές

Την ίδια ώρα με κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο πληθωρικό -αριθμεί πάνω από μια χιλιάδα μεγάλα και μικρά πιστωτικά ιδρύματα- ρωσικό τραπεζικό σύστημα, κλονισμένο από την πρόσφατη χρηματιστηριακή καταιγίδα.

Και αυτό παρά την απόφαση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύσει τη ρευστότητά τους με μια ένεση άλλων 50 δισ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό θα διευκολύνει τράπεζες και εμμέσως άλλες επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε ξένους δανειστές για δάνεια που είχαν πάρει πριν από τις 25 Σεπτεμβρίου. Η νέα «ένεση ρευστότητας» γίνεται πέρα από το πακέτο των 120 δισ. δολαρίων (πιστώσεις, μειώσεις ή αναστολές πληρωμής φόρων), που δόθηκε τον περασμένο μήνα μόλις ξέσπασε ο πανικός στα ρωσικά χρηματιστήρια. Τα χρήματα προέρχονται από τα ύψους περίπου 600 δισ. (πέτρο-)δολαρίων συναλλαγματικά αποθέματα και διατίθενται μέσω της κρατικής τράπεζας για την ανάπτυξη. Δυτικοί αναλυτές παρουσίαζαν τη «φυγή κεφαλαίων» από την αγορά της Μόσχας σαν «εκδίκηση των επενδυτών» για τη ρωσική πολιτική στον Καύκασο.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν το θέμα είναι ότι: «Οι αμερικανικές αρχές δεν κατόρθωσαν να χειριστούν τα οικονομικά προβλήματα (τους) και μια ολοφάνερη χρηματοοικονομική κρίση», με αποτέλεσμα «ο ιός να μεταδοθεί στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Κατά τους υπολογισμούς της ΒΝΡ Paribas, οι ξένοι απέσυραν από τη μοσχοβίτικη αγορά 56,7 δισ. δολάρια από τις 8 Αυγούστου ώς τις 19 Σεπτεμβρίου. Το «πακέτο Πούτιν», όμως, «ανέβασε ψυχολογικά» την αγορά για μερικά εικοσιτετράωρα μόνο. Αυτή την εβδομάδα τα ρωσικά χρηματιστήρια ξανάκλεισαν. Εν τω μεταξύ ο μεγιστάνας των μεταλλείων Μιχαήλ Προχορόφ είχε ανοίξει το χορό των deals αρπάζοντας με 500 εκατομμύρια δολάρια το 50% της επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capital (είναι η διεθνής επωνυμία της). Σε τιμή ευκαιρίας, λένε, εφόσον πριν από το πρόσφατο κραχ άξιζε πολλά δισεκατομμύρια.

Την ίδια ώρα ισχυρές κρατικές τράπεζες χορηγούν εν είδει σανίδας σωτηρίας δάνεια σε ιδιωτικές με απώτερο σκοπό να τα μετοχοποιήσουν και να τις καταβροχθίσουν. Συγχωνεύσεις-εξαγορές είναι στην ημερήσια διάταξη σε διάφορους κλάδους, ιδιαίτερα του λιανικού εμπορίου.


Φ. Γ. Χ.


Σχόλια