Πυρά Βγενόπουλου κατά κυβέρνησης, τραπεζιτών


Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη

Σκληρή κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για το νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών άσκησε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Marfin, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος.

Επιπροσθέτως, ο κ. Βγενόπουλος κατηγόρησε ευθέως και τους μεγαλομετόχους των ιδιωτικών τραπεζών ότι κάνουν χρήση του «πακέτου βοήθειας» των 28 δισ. ευρώ χωρίς οι ίδιοι να βάλουν από την τσέπη τους ούτε ένα ευρώ.
  • Σχόλιο blogger: ρε μπας κ΄έχει δίκιο ο μάγκας. Μήπως από τον ανταγωνισμό αυτό, - η Marfin δεν είναι κανένα ίδρυμα αποκατάστασης απόρων κορασίδων - μάθουμε για το ποιες τράπεζες έχουν φορτώσει τοξικά...
  • Κι αν έχουν φορτώσει τοξικά - μ' άλλα λόγια έχουν κάνει λάθος επιλογές - δεν θα πρέπει να το ξέρουμε εμείς που έχουμε μετοχές; Με τον τρόπο αυτό θα κρίνουμε τις διοικήσεις και τα καλόπαιδα. Από την άλλη δεν ακούγεται και παράδοξο να βάλλουν το χέρι στη τσέπη και η μεγαλομέτοχοι, αν οι διοικήσεις τους πιάστηκαν στον ύπνο. Έχουν μερίδιο ευθύνης και πρέπει να πληρώσουν, όπως γίνεται πάντα(?) σ' αυτές τις περιπτώσεις: έχασες; χάνεις χρήματα, αλλά και ισχύ! (Μήπως η μεθόδευση της βοήθειας προς τις τράπεζες σκοπό έχει να προστατέψει κάποιους, ώστε να μη χάσουν την ισχύ τους;
  • Τι σόϊ κρίση είναι αυτή, αν δεν αναδείξει το ποιος φταίει, τί πήγε λάθος, ποιος έκανε λάθος, ποιος κερδοσκόπισε, ώστε να του κοπούν τ' ...ίδια, ώστε να μας απαλλάξει τουλάχιστον από απογόνους του, γιατί τον ίδιο δύσκολα τον ξεφορτονώμαστε...

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ίδρυση του Marfin Foundation ο κ. Βγενόπουλος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της εξακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, κατηγορώντας την πολιτεία για έλλειψη επάρκειας.

Τόνισε ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της οικονομικής πολιτικής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, προέβλεψε τη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας σε πολύ υψηλά νούμερα.


Αναφερόμενος στο «πακέτο Αλογοσκούφη» το χαρακτήρισε άδικο, αντιδεολογικό και αντιδημοκρατικό, δίνοντας του παράλληλα το χαρακτηρισμό «νομοσχέδιο της μεγάλης κοινωνικής αδικίας», ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα: «ποιες είναι αυτές οι τράπεζες που έχουν τόσο μεγάλα προβλήματα και δεν τα αποκαλύπτουν;». «Γιατί ο Έλληνας φορολογούμενος θα πρέπει να βοηθήσει τους ισχυρούς του χρήματος να σώσουν τις περιουσίες τους;» «Για ποιο λόγο οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών νίπτουν τας χείρας τους και δεν βοηθάνε με δικά τους χρήματα τις δικές τους τράπεζες αν έχουν πρόβλημα να επιβιώσουν;»
  • Σχόλιο blogger: δεν το βρίσκω και παράλογο: Να δεχθώ ότι οι τράπεζες χρειάζονται βοήθεια. Δεν θα πρέπει όμως να αναδειχθούν ως πρώτοι συμμετέχοντες στην προσπάθεια αυτή, οι μέτοχοι των τραπεζών; Αν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε πολύ απλά το Κράτος δίνει κεφάλαια, αλλά παίρνει μετοχές (άρα και μελλοντικά κέρδη), αλλά και θέσεις (ισχύ) στο Διοικητικό Συμβούλιο, τόσο απλά. Συνάμα θα πρέπει να μειωθεί και η ισχύς των όποιων μετόχων δεν συμμετέχουν στην αύξηση του κεφαλαίου της κάθε Τράπεζας. Αν αυτό δεν γίνει, τότε έχουμε προφανή κάλυψη μεγαλομετόχων ( που τώρα δεν είναι μεγαλομέτοχοι!!!) και χάρισμα χρημάτων του Κράτους για διαχείρηση σε κάποιους που έχουν αποδείξει την ανεπάρκειά τους στο οικονομικό παίγνιο!
  • Με τούτα με τ' άλλα δεν βλέπω γιατί το κράτος πρέπει να προφυλάξει τον κώλο κάποιων μεγαλοπαραγόντων της οικονομίας που χάσανε σ' ένα παιχνίδι που υποτίθεται το ξέραν καλά (κεδροσκοπία)
  • Πόση αξιόπιστο είναι ένα σχέδιο σωτηρίας των Τραπεζών που δεν θα μεταβάλλει Δ.Σ. διευθυντές κ.τ.λ.π., αν αφήσει στην ίδια θέση ισχύος άτομα που είναι υπεύθυνα για το σημερινό χάλι!
  • Προσοχή! Τα πιο επικίνδυνα τοξικά στο Τραπεζικό σύστημα δεν βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Βρίσκονται στα μυαλά των αγράμματων στελεχών που δεν έχουν σχέση ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με την πραγματική οικονομία! Οι άνθρωποι έχουν εθισθεί στον τζόγο και θα πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και να μάθουν την οικονομία από την αρχή!
  • Κάποιος πρέπει να τους θυμίσει ότι: Ηθική και εμπιστοσύνη είναι σημαντικές παράμετροι της αγοράς, αλλιώς γινόμαστε (μήπως ήδη γίναμε;) ζούγλα! Και σε μια ζούγλα ούτε ο πιο καλά εξοπλισμένος κυνηγός δεν έχει μακρύ μέλλον. Θα υπάρξουν και για τον ίδιο μικρές μυγούλες, που τα όπλα του δεν εξοντώνουν, για να τον ξεσκίσουν. Να το πούμε αλλιώς μαλάκα κυνηγέ! Χρειάζεσαι το οικοσύστημα ολόκληρο, δεν μπορεί να εξοντώνεις αδιάκρητα επειδή βρήκες το καλό όπλο! Αυτό έκανες μέχρι σήμερα, κατέστρεψες τα πάντα, έχοντας καλό εξοπλισμό, και τώρα κάθεσαι και βλέπεις την καταστροφή! Μην καμώνεσαι ότι στενοχωριέσαι. Είναι ώρα να χρησιμοποιήσεις της καλή σφαίρα που γυάλιζες καιρό και να μας αφήσεις ήσυχους. ....βλέπω ότι διστάζεις - όλοι οι τάχα μου - τάχα μου δεν είναι τόσο σκληροί όταν πρέπει - γι' αυτό έχουμε για την περίσταση το τσεκούρι .... κάποιος να τον βοηθήσει να πεθάνει το μαλάκα...
Ο επικεφαλής της MIG έφερε ως παράδειγμα τις τράπεζες του εξωτερικού που εξαγοράστηκαν όπως η Merrill Lynch και η Goldman Sachs. Το ίδιο, κατά τον κ. Βγενόπουλο, θα έπρεπε να γίνει και στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της MIG διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Εθνική Τράπεζα, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν έχει κανέναν πρόβλημα ρευστότητας, αναγκάζεται να κάνει χρήση του «πακέτου Αλογοσκούφη».

Αναφερόμενος στη φημολογία που υπάρχει αυτή τη στιγμή για αύξηση της ανεργίας ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι η MIG δεν πρόκειται να απολύσει ούτε ένα εργαζόμενο, ενώ σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG κατά 5 δισ. ευρώ τόνισε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Επίσης, προέτρεψε τις κρατικές τράπεζες και τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα να δουλέψουν με μικρότερα περιθώρια κέρδους στα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια προκειμένου να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και εξήγησε ότι όποιες τράπεζες μπουν στο «πακέτο Αλογοσκούφη» θα πρέπει να ασκήσουν κοινωνική πολιτική υπέρ των δανειοληπτών.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=607323

Σχόλιο blogger: Γιατί όμως τόσο ξεδιάντροπα κάποιοι δεν θέλουν να αποκαλυφθούν οι ένοχοι της τωρινής κατάστασης. Είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι που τζογάρησαν τον πλούτο των ταμείων, να είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα διαχειρισθούν την έξοδο από την κρίση; (μια απάντηση μπορεί να είναι το κείμενο αυτο)
====

Σχόλια