Στους καιρούς της Βιστωνίδας

Tου Σωκρατη Τσιχλια

Τι συνέβη τελικά πριν από ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη; Για ποιο λόγο άραγε ο κύριος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σθεναρώς τον Γ. Βουλγαράκη και τον Θ. Ρουσόπουλο, απαντώντας μάλιστα με συγκρατημένη οργή στο μπαράζ των δημοσιογραφικών ερωτήσεων; Και πώς εξηγείται ότι αυτοί τελικώς οι δύο υπουργοί υποχρεώθηκαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα ο ένας μετά τον άλλον σε παραίτηση;

Επειδή από την ημέρα που ο κ. πρωθυπουργός εγγυήθηκε την πολιτική και ηθική ακεραιότητα των συνεργατών του έως την ώρα που παραιτήθηκαν δεν μεσολάβησε κανένα καινούργιο γεγονός, ευλόγως υποθέτει κανείς ότι τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε σαφή εικόνα και αντικειμενική ενημέρωση για τις δραστηριότητες των οικογενειών Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη ή ότι γνώριζε αλλά θέλησε να τους καλύψει με το προσωπικό του κύρος, υπερτιμώντας προς στιγμήν την αφοσίωσή τους στον ίδιο και το κόμμα. Η τρίτη λογική εκδοχή θα ήταν να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Καραμανλής εννοεί απολύτως όσα είπε στη Θεσσαλονίκη για τα δύο στελέχη του, αλλά τα θυσίασε σε μία προσπάθεια να άρει το δυσμενές πολιτικό κλίμα που δημιούργησαν αδίκως η αντιπολίτευση, τα media και οι δημοσκοπήσεις. Μπορείτε να διαλέξετε όποια από τις τρεις εκδοχές σάς φαίνεται λογικότερη, αν και, τελικώς, εκτός από το θέαμα που προσφέρουν αυτές οι παραιτήσεις και ίσως κάποια οφέλη στην παράταξη που κυβερνάει, για τον μέσο πολίτη και τη δημοκρατία έχουν ελάχιστη σημασία.

Γιατί ο μέσος πολίτης, αυτός ο «συντηρητικός», που ψηφίζει, φορολογείται, ανασταίνει παιδιά, δουλεύει σκληρά, αγωνιά και ονειρεύεται ακόμη, αυτός ο πολίτης στο όνομα του οποίου γίνονται όλα και τίποτα, διαπίστωσε έντρομος ότι στους καιρούς της Βιστωνίδας, ακόμη μια φορά θρησκευτική, πολιτική και δικαστική εξουσία συνεργάστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, δίχως ενοχές, για να ζημιώσουν εν τέλει την Ελλάδα.

Γνωρίζουμε καλά ότι με ή χωρίς Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο, εάν δεν εκσυγχρονιστεί θεσμικά η έρημη πατρίδα, τίποτα απολύτως δεν θ’ αλλάξει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_25/10/2008_289654

Σχόλια