Παραιτήθηκε ο ακατάδεκτος υπουργός της Βαυαρίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Το πρώτο πολιτικό θύμα της οικονομικής κρίσης στη Γερμανία λέγεται Ερβιν Χούμπερ και ήταν μέχρι χθες υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, αλλά και μέχρι πριν από λίγες ημέρες αρχηγός του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος. Παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη για την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί η κρατική τράπεζα της Βαυαρίας, L.Β. Bayer. Η «μαύρη τρύπα» της φτάνει τα 6,4 δισ. ευρώ.


Το αστείο στην υπόθεση αυτή είναι ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, αυτός που αντιδρούσε πιο πολύ στο πακέτο διάσωσης των τραπεζών, ύψους 480 δισ. ευρώ, ήταν ο Χούμπερ. Για τον λόγο αυτό, χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι η πρώτη τράπεζα που χρειαζόταν ένεση ρευστού για να σωθεί ήταν η LBB, ο Χούμπερ δεν είχε άλλο δρόμο παρά να παραιτηθεί.

**Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του διοικητή της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, ο οποίος είναι και ο πιο ακριβοπληρωμένος μάνατζερ στη Γερμανία, με ένα μισθό που φτάνει τα 14 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ο Ακερμαν δήλωσε ότι «εγώ και η τράπεζά μου ντρεπόμαστε να πάρουμε μέρος χρημάτων από το οικονομικό πακέτο της κυβέρνησης, και αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει με κάθε τράπεζα». Οι δηλώσεις αυτές έχουν μέχρι στιγμής αποθαρρύνει όλες τις μεγάλες τράπεζες να ζητήσουν κρατική παρέμβαση, καθώς ειδικοί λένε ότι κάτι τέτοιο θα ζημίωνε την εικόνα της τράπεζας.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο: αν ο κ. Ακερμαν ζητούσε κρατική βοήθεια, θα αναγκαζόταν να τηρήσει και τους όρους που θέτει η κυβέρνηση, δηλαδή τη μείωση του μισθού του από 14 εκατομμύρια σε 500.000 ευρώ τον χρόνο.

**Χθες το πρωί, εισαγγελείς της Φρανκφούρτης και αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της κρατικής τράπεζας KFW, ζητώντας στοιχεία εναντίον 9 μάνατζερ για το αδίκημα της απιστίας. Στις 15 Σεπτεμβρίου και ενώ η τράπεζα Lehman Brothers είχε ανακοινώσει την κατάρρευσή της, με διαταγή της διοίκησης της τράπεζας, 319 εκατομμύρια ευρώ κατατέθηκαν με προορισμό τα ταμεία της Lehman Brothers.

Οπως δήλωσε η αρμόδια εισαγγελέας στη Φρανκφούρτη, «η κοινή λογική* δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς κάποιοι ακριβοπληρωμένοι μάνατζερ και ειδικοί στο να αντιλαμβάνονται το ρίσκο, κατέθεσαν 319 εκατομμύρια ευρώ σε μια τράπεζα που είχε καταρρεύσει».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/10/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=12055072

Σχόλιο Blog: Αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία όπου φαίνεται ότι λειτουργεί η κοινή λογική. Στα καθ' υμάς η κοινή λογική δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιες τράπεζες έχουν τοξικά, ενώ από την άλλη ο κρατικός φορέας θα τα χώσει χοντρά για την επιβίωση των τραπεζών. Μήπως είναι πρέπον να γνωρίζουμε ως επενδυτές τα επίπεδα έκθεσης σε τοξικά κάθε Τράπεζας, τι σκατά ελεύθερη αγορά υλοποιούμε όταν υπάρχει ασσύμετρη πληροφόρηση!

Σχόλια