Γλιτώνουν την οικονομική κρίση οι ισλαμικές τράπεζες

Οι επενδυτές στις ισλαμικές τράπεζες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς ακριβώς επενδύονται τα κεφάλαιά τους.

Το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα μοιάζει να έχει αποφύγει τις δεινές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, χάρη στους ιδιότυπους κανόνες του, που απαγορεύουν τις επισφαλείς επενδύσεις, κύριο αίτιο της παρούσας πιστωτικής κρίσης.

Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι εξαιτίας της προτίμησης που επιδεικνύει σε επενδύσεις ακινήτων και στην καταναλωτική πίστη, το ισλαμικό τραπεζικό σύστημα με ετήσιο τζίρο ενός τρισ. δολαρίων, μπορεί να υποστεί καίριο πλήγμα, εάν η παγκόσμια αναταραχή συνεχισθεί και η αξία της ακίνητης αυτής περιουσίας υποχωρήσει.

«Στη σημερινή οικονομική κρίση, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ισλαμική τραπεζική πίστη πρόλαβε μεγάλο μέρος της ζημιάς, που προκάλεσαν οι συμβατικές τραπεζικές πρακτικές τη Δύσης. Οι προοπτικές για τις ισλαμικές τράπεζες είναι λαμπρές και θα βοηθήσουν στην επανεξέταση των διεθνών τραπεζικών πρακτικών», αναφέρει σε έκθεσή του το ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών του Κουβέιτ.

Οι κανόνες για τις ισλαμικές τράπεζες και τα ισλαμικά πιστωτικά ιδρύματα απαγορεύουν την πληρωμή και την είσπραξη τόκων, που θεωρούνται μορφή τζόγου, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύονται και τα σύνθετα τραπεζικά προϊόντα, όπως παράγωγα και δομημένα ομόλογα. Οι συναλλαγές στις ισλαμικές τράπεζες πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικά κεφάλαια, και όχι από σκιώδη επισφαλή δάνεια, ενώ το γεγονός ότι το τραπεζικό ίδρυμα μοιράζεται τους κινδύνους με τον πελάτη του, υποχρεώνει τις ισλαμικές τράπεζες σε ιδιαίτερη προσοχή.

Οι επενδυτές στις ισλαμικές τράπεζες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν πώς ακριβώς επενδύονται τα κεφάλαιά τους, ενώ το σύνολο του τομέα επιβλέπουν ειδικά διορισμένες επιτροπές, εκτός από τους ρυθμιστικούς θεσμούς κάθε κράτους.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μαλαισίας, Ζέτι Αχτάρ Αζίζ, τονίζει ότι τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης, τα σχέδια για δημιουργία ειδικών ισλαμικών ομολόγων (με όνομα «σουκούκ") αναβλήθηκαν από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του Ντουμπάι και της Μαλαισίας. «Οι ισλαμικές τράπεζες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, μπήκαν δυναμικά στην αγορά της καταναλωτικής πίστης και των κτηματομεσιτικών επενδύσεων. Αν λοιπόν η αγορά γης καταρρεύσει, θα οδηγηθούμε σε μαζικούς πλειστηριασμούς», λέει η Τζένιφερ Τσανγκ, στέλεχος της επενδυτικής Pricewaterhouse Coopers στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Ο προβεβλημένος σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ-Καραντάουι, κάλεσε τους μουσουλμάνους στις αρχές του μήνα να εκμεταλλευθούν την οικονομική αναταραχή, ώστε οικοδομήσουν ένα οικονομικό σύστημα, που να συνάδει με τις αρχές του Ισλάμ. «Η κατάρρευση του καπιταλιστικού συστήματος, βασισμένου στην τοκογλυφία και το χαρτί και όχι στα εμπορεύσιμα αγαθά, αποτελεί απόδειξη ότι η ισλαμική οικονομική φιλοσοφία διατηρείται εν ισχύ», είπε ο σουνίτης κληρικός.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_20/10/2008_252977

Σχόλια