«Γάτες» και κορόιδα

«Γάτες» και κορόιδα

Tου Σωκρατη Τσιχλια

Αναρωτιέμαι τι έγιναν τον τελευταίο καιρό, πού να κρύφτηκαν άραγε όλοι εκείνοι οι ορθόδοξοι της ελεύθερης ασύδοτης αγοράς, όλοι εκείνοι που εξεθείαζαν μαινόμενοι κάθε είδους «προϊόν», δηλαδή κάθε τύπου τζόγο, που κυκλοφορούσε στην παγκόσμια οικονομία. Πού είναι άραγε όλοι αυτοί οι ειδικοί δημοσιογράφοι, αλλά και οι καθηγητάδες διαφόρων βαθμίδων και οι πολιτικοί και οι εξέχοντες τραπεζικοί και σπεσιαλίστες οικονομολόγοι που ορκίζονταν στα 5 - 6 πτυχία τους, την εποχή των δομημένων ομολόγων;

Πού είναι τώρα τα καλόπαιδα που πάθαιναν αλλεργία και μόνο στο άκουσμα της λέξης «κράτος». Τι να λένε τώρα που τα έθνη και τα κράτη καλούνται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης; Τι λένε τώρα που τα κράτη εγγυώνται τις καταθέσεις, αγοράζουν γονατισμένους κολοσσούς, σώζουν χρεοκοπημένες τράπεζες;

Είναι πολύ αστείο αλλά οι ίδιοι παπαγάλοι, λομπίστες ενός παντοδύναμου παγκόσμιου συστήματος, οι ίδιοι που έσκιζαν τα ρούχα τους υπερασπιζόμενοι τον καπιταλισμό του άκρατου τζόγου και του φρικτότερου κυνισμού, οι ίδιοι λοιπόν ουρλιάζουν τώρα υπέρ της κρατικής παρέμβασης.

Εκείνο πάντως που δεν ακούσαμε ποτέ από τους απολογητές αυτής της φρενίτιδας είναι αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος παίκτης: ότι δηλαδή στον τζόγο ποτέ κανείς δεν κερδίζει για πάντα... Δεν μας είπαν επίσης ότι στον τζόγο για να κερδίσει κάποιος, ένας άλλος πρέπει να χάσει και όταν τα κορόιδα τέλειωσαν, τέλειωσε και το πάρτι για τους «γάτους». Απλώς τώρα τα ποτά και τον μπουφέ θα τα πληρώσουμε όλοι.

Το πιο σημαντικότερο συμπέρασμα, πάντως, που μπορεί κανείς να βγάλει από την οικονομική κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ και τον κόσμο είναι ότι παρουσιάζεται στην ανθρωπότητα μια χρυσή ευκαιρία: να πάψει να μετράει την οικονομία με νούμερα, να τη μετράει με ανθρώπους. Να βάλει τέλος στην απληστία και στον κυνισμό. Είναι μια ιστορική ευκαιρία για να μπουν τα θεμέλια ενός ηπιότερου, «δικαιότερου» καπιταλισμού. Αλλιώς, η επόμενη κρίση ίσως να είναι το ίδιο ολέθρια και για τους «γάτους» και για τα κορόιδα
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_04/10/2008_287045

Μεταγεννέστερη προσθήκη: (17/3/2009)
ΑΔΙΣΤΑΚΤΕΣ ΟΙ AIG ΚΑΙ CITIGROUP ΜΟΙΡΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΑ GOLDEN BOYS ΤΟΥΣ

Πάρε τα λεφτά των «κορόιδων» και τρέχα

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Μπόνους με τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων μοίρασαν η AIG και η Citigroup, επιβραβεύοντας με αδρά αμοιβή αυτούς που έφεραν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της καταστροφής.

Η ασφαλιστική εταιρεία American International Group, η οποία έχει απομυζήσει συνολικά από το φθινόπωρο πέρυσι 173 δισ. δολάρια από το αμερικανικό δημόσιο, το οποίο έχει αποκτήσει πλέον το 80% του ασφαλιστικού ομίλου, για το 2008 μοίρασε 165 εκατ. δολάρια σε μπόνους, προκαλώντας έντονη πολιτική κατακραυγή στις ΗΠΑ.

Επιπλέον η AIG, που πήρε τα λεφτά για να μη χρεοκοπήσει, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έδωσε πάνω από τα μισά χρήματα που πήρε από το αμερικανικό δημόσιο, 93 δισ. δολάρια, σε οφειλές προς αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, μερικές εκ των οποίων κατέφυγαν σε κρατική χρηματοδότηση για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Μεταξύ των τραπεζών που πήραν λεφτά από την AIG περιλαμβάνεται η αφρόκρεμα της Γουόλ Στριτ (Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bank of America, Citigroup, Wachovia), καθώς και οι ευρωπαϊκές τράπεζες (Societe Generale, Deutsche Bank, Barclays, UBS).

Κάποιες από τις τράπεζες αυτές είχαν ανοίγματα μέσω χρηματιστηριακών παραγώγων της AIG (derivatives), ενώ άλλες ήταν απλά πελάτες της.

«Βούταγαν» ώς τον Δεκέμβριο

Οι πληρωμές που έγιναν μεταξύ Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου εγείρουν ερωτήματα για το κατά πόσο τελικά ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου η χρηματοδότηση της AIG με λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων, την ίδια μάλιστα ώρα που χιλιάδες Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους.

11 δισ. δολ. στον... λούζερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πάντως, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ανακοίνωση της εταιρείας, έδωσε εντολή χθες στο υπουργείο Οικονομικών να μπλοκάρει τα μπόνους της AIG.

**Η Citigroup, η άλλη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που θεωρούνταν μέχρι χθες «ξεγραμμένη» και η μετοχή της οποίας υποχωρούσε κάτω από το ένα δολάριο, έχοντας πάρει περισσότερα από 45 δισ. δολάρια κρατική ενίσχυση, «επιβράβευσε» τον διευθύνοντα σύμβουλό της Βικράμ Πάντιτ για τις.. αποτυχίες του, με συνολική αποζημίωση 10,82 δισ. δολαρίων για το 2008. *


Σχόλια