Η χρεοκοπία των ΗΠΑ

Ο Μαρκ Φάμπερ, η διασημότερη «αρκούδα» των αγορών, μιλά αποκλειστικά στην «Η-Online» για τις ακροβασίες των αμερικανικών τραπεζών

Το στόμα του δεν έσταξε μέλι ποτέ για τους «σοφούς» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτούς άλλωστε θεωρεί ως ηθικούς αυτουργούς της τρέχουσας κρίσης που απειλεί τα θεμέλια του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος.

Ο λόγος για τον Μαρκ Φάμπερ, τον Ελβετό «γκουρού» των αγορών που έγινε διάσημος όχι μόνο για τις αιρετικές απόψεις του, που τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων εκπροσώπων της απαισιόδοξης σκέψης στις αγορές, αλλά και για την έγκαιρη πρόβλεψή του για το ράλι στα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας.

Η «Η» τον βρήκε και πάλι στην Βόρεια Ταϊλάνδη, σε μια έπαυλη μετααποικιακού ρυθμού όπου ζει με την τέως αεροσυνοδό σύζυγό του, πάντα πρόθυμο να θίξει τα κακώς κείμενα στις αγορές και να δώσει συμβουλές σε ευήκοα ώτα.

«Μην κοιτάτε το δέντρο και χάνετε το δάσος», είναι ο πρώτος χρησμός του για τα τελευταία επεισόδια της κρίσης. Όπως επισημαίνει, τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στον χρηματοοικονομικό κλάδο των ΗΠΑ, όπως η πτώχευση της Lehman Brothers, η εσπευσμένη πώληση της Merrill Lynch στην Bank of America και η κρατικοποίηση του ασφαλιστικού κολοσσού AIG, δεν αποτελούν το πρόβλημα αλλά απλώς ένα σύμπτωμα του πραγματικού προβλήματος: της τεράστιας φούσκας μοχλευμένου χρήματος που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed τα τελευταία 25 χρόνια.

«Το σύστημα είναι διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο κι έχει ως κινητήριο δύναμη την απληστία και την αδιαφορία, οι οποίες ενθαρρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τα υπερβολικά χαμηλά της επιτόκια η Fed», τονίζει ο κ. Φάμπερ κατηγορώντας ευθέως τόσο τον νυν επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, όσο και τον επί σειρά ετών προκάτοχό του, Άλαν Γκρίνσπαν, για ανεύθυνη πολιτική.

Όταν, λέει, για ένα τόσο μεγάλο διάστημα τα πραγματικά επιτόκια στην αγορά είναι αρνητικά, τότε είναι αναμενόμενο να προκύψουν υπερβολές. Αποτέλεσμα αυτών των υπερβολών είναι η δημιουργία μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος φούσκας μοχλευμένων κεφαλαίων πάνω σε σαθρά θεμέλια.

Τα παθήματα των αμερικανικών επενδυτικών οίκων αποτελούν ενδεικτικό παράδειγμα, τονίζει ο κ. Φάμπερ: «Η Lehman Brothers είχε αξία κεφαλαιοποίησης 20 δισ. δολάρια, με την οποία υποστήριζε συνολική μόχλευση 600 δισ. δολαρίων»...

για όλο το άρθρο κάντε Click εδώ


Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Φάμπερ θα δημοσιευτεί στην «Ημερησία», το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Γιώργος Ι. Μαύρος
gmavros@pegasus.gr

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9502&pubid=3215252

Σχόλια