Φαιδρή η Σύνοδος της ΕΕ

Φαιδρή η Σύνοδος της ΕΕ«E» 1/9
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το στοιχείο της πολιτικής φαιδρότητας κυριαρχεί στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικρίνουν και απειλούν με... κυρώσεις (!) τη Ρωσία επειδή η Μόσχα ακολουθεί στις περιπτώσεις της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ακριβώς την ίδια γραμμή που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην περίπτωση του Κοσόβου! Υποκρίνονται ότι ξέχασαν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι πως τρεις ολόκληρους μήνες βομβάρδιζαν το 1999 τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αναγκάσουν διά της στρατιωτικής βίας το Βελιγράδι να αποδεχθεί την απόσπαση του Κοσόβου από τη σερβική επικράτεια, και δηλώνουν βαθύτατα τεθλιμμένοι επειδή οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν επί τρεις ημέρες τις ένοπλες δυνάμεις τους για να διαλύσουν τον στρατό των Γεωργιανών επιδρομέων που κατέσφαζαν κατά εκατοντάδες τους Οσέτιους αμάχους.

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ακρωτηρίασαν αδίστακτα με τη βία των όπλων τη Σερβία, δηλώνοντας ότι η διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας δεν είχε καμία σημασία μπροστά στο δικαίωμα των Αλβανών του Κοσόβου για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Αντιθέτως, στην περίπτωση του Καυκάσου διατείνονται ότι η θέληση των λαών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία δεν έχει καμία ισχύ μπροστά στο «ιερό και απαραβίαστο» δικαίωμα της Γεωργίας για διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας! Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν με αυτήν την απίθανη επίκληση «α λα καρτ» όποιας αρχής του διεθνούς δικαίου κρίνουν ότι τους συμφέρει, ανάλογα με την περίπτωση;
Κάθε συζήτηση περί επιβολής κυρώσεων στερείται σοβαρότητας. Ελπίζουμε ότι οι υστερικές κραυγές των καταποντιζόμενων Βρετανών Εργατικών περί οργάνωσης αντιρωσικής σταυροφορίας δεν θα βρουν απήχηση μεταξύ των υπόλοιπων ηγετών της ΕΕ.
Αλλωστε οι Αγγλοι είναι γνωστοί ως φερέφωνα των Αμερικανών και κανείς δεν τους παίρνει σοβαρά υπόψη του στην Ευρώπη σε τέτοια θέματα.
Από την πλευρά της υπεράσπισης των δικών της συμφερόντων, η Μόσχα έπραξε άριστα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, η οποία κατέχει τις μισές γεωργιανές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα.
Αυτό είναι το ελάχιστο τίμημα που θα πληρώσει η Γεωργία για τη στρατιωτική συντριβή της στον πόλεμο ουσιαστικά εναντίον της Ρωσίας που την οδήγησε ο γελοίος τυχοδιώκτης πρόεδρός της Μιχαήλ Σαακασβίλι, τυφλό όργανο των ΗΠΑ σαν τον Γκρούεφσκι των Σκοπίων. Πολύ φθηνά τη γλίτωσε η Γεωργία που δεν είναι σήμερα υπό ρωσική κατοχή, κατά το πρότυπο του υποδηλωμένου από τους Αμερικανούς Ιράκ.
Η κρίση στον Καύκασο δεν θα είχε όμως τόσο σοβαρές διεθνείς διαστάσεις αν πίσω από τη γεωργιανή επίθεση εναντίον της Ρωσίας δεν κρυβόταν η κυβέρνηση Μπους, παρά την ανεπιτυχή εκ των υστέρων προσπάθειά της να ισχυριστεί το αντίθετο.
Οι πιο ακραίοι κύκλοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με εγκέφαλο τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι και τους ακραία επιθετικούς κύκλους που εκπροσωπεί, οργάνωσαν την επίθεση της Γεωργίας για να προκαλέσουν κρίση με τη Ρωσία, εκτιμώντας σωστά ότι μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί τους Ρεπουμπλικάνους και μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στην εκλογή ως προέδρου των ΗΠΑ του ΜακΚέιν.
Θεωρούν ότι υπό ομαλές συνθήκες η νίκη του Ομπάμα είναι αναπότρεπτη και μόνο αν επικρατήσει κλίμα ανωμαλίας ο ΜακΚέιν έχει ελπίδες, οπότε εργάζονται προς την κατεύθυνση πρόκλησης μείζονος διεθνούς κρίσης. Δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Καύκασο που έδειξαν τον ΜακΚέιν να προηγείται του Ομπάμα εδραίωσαν αυτήν την πεποίθησή τους και την επικίνδυνη γραμμή τους.
Ο Τσένι και οι περί αυτόν είναι έτοιμοι για όλα. Καθώς δε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πλήγμα κατά των αμερικανικών συμφερόντων σε κάποια χώρα εξαιτίας παράτολμων επιλογών θεωρείται και είναι εντελώς δευτερεύον ζήτημα σε σχέση με τη διατήρηση της πλανητικής εξουσίας μέσω της εκλογής Ρεπουμπλικάνου προέδρου, τα νεοσυντηρητικά γεράκια δεν ορρωδούν προ ουδενός. Είναι ικανοί να προκαλέσουν αιματοκύλισμα οπουδήποτε για να κερδίσουν τις εκλογές!
Ο κόσμος ενδέχεται να περάσει δύσκολες ώρες αυτό το φθινόπωρο, ιδίως πριν από τις αμερικανικές εκλογές, αλλά και αμέσως μετά, όσο ο Τσένι θα έχει την εξουσία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2009 που θα την παραδώσει. Ευτυχώς πάντως που η ακαριαία και αποτελεσματική αντίδραση της Ρωσίας στη Ν. Οσετία τίναξε στον αέρα τα σχέδια του Τσένι στον Καύκασο και έκοψε τα πόδια των Αμερικανών, συνεισφέροντας αντικειμενικά στην αποτροπή ακόμη πιο επιθετικών ενεργειών του Λευκού Οίκου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Ο ΤΣΕΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙΕπιδιώκουν νίκη ΜακΚέιν με κρίση
Η μέσω CNN έκκληση του πανάθλιου Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι για αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Τιφλίδα αποτελούσε τμήμα του αμερικανικού σχεδίου. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσένι κι οι περί αυτόν ακραίοι αμερικανικοί κύκλοι θα ήταν πανευτυχείς αν πέντε - έξι Αμερικανοί στρατιώτες έπεφταν νεκροί από ρωσικά πυρά σε αψιμαχίες. Η υστερία που θα επικρατούσε στις ΗΠΑ με το σύνθημα «οι Ρώσοι σκοτώνουν Αμερικανούς» θα καθιστούσε σίγουρη την εκλογή του ΜακΚέιν ως προέδρου! Η ακαριαία επικράτηση της Ρωσίας όμως δεν άφησε περιθώρια υλοποίησης αυτού του σχεδίου αποστολής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8397&pubid=1524576

Σχόλια