«Πατρωνεία των πολιτικών στους βοσκούς»
Ο διάσημος ανθρωπολόγος Μάικλ Χέρτσφελντ εξηγεί πώς η ζωοκλοπή μετεξελίχθηκε σε οργανωμένο έγκλημα στην ορεινή Κρήτη
Συνέντευξη στη Μαργαριτα Πουρναρα
Ο Βρετανός ανθρωπολόγος Μάικλ Χέρτσφελντ που διδάσκει στο Χάρβαρντ μιλάει άπταιστα ελληνικά και άπταιστα κρητικά. Γνωρίζει τα χωριά του Μυλοπόταμου σαν την παλάμη του, καθώς τα πρωτοεπισκέφθηκε το 1974. Εκανε για χρόνια επιτόπια έρευνα και μπήκε στο πετσί των Κρητικών, που είναι ένας μικρός άθλος για έναν ξένο. Μίλησε στην «Κ» για την πλούσια εθνογραφική του έρευνα στη χώρα μας, τις διαπιστώσεις του για τη σύνθετη προσωπικότητα του λαού μας, την ευθύνη των πολιτικών για την ασυδοσία σε ορισμένα ορεινά χωριά της κεντρικής και δυτικής Κρήτης. Εξηγεί πώς η ζωοκλοπή μετεξελίχθηκε σε οργανωμένο έγκλημα και πώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να εφαρμοστεί κάποτε η έννομη τάξη.
— Πώς ανακαλύψατε την ελληνική γλώσσα και την Ελλάδα;
— Ως μαθητής Λυκείου έκανα αρχαία ελληνικά και λατινικά. Σε αυτή την ηλικία έμαθα μόνος μου ιταλικά και νέα ελληνικά. Τότε ήρθα και για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια εκδρομή που οργάνωσε το σχολείο μου. Το όραμά μου ήταν να γίνω αρχαιολόγος και ακολούθησα αυτό το αντικείμενο σπουδών στο πανεπιστήμιο. Αντελήφθην γρήγορα ότι με ενδιέφεραν περισσότερο οι άνθρωποι παρά τα αρχαία και έτσι έγινα ανθρωπολόγος. Πολλοί συμφοιτητές μου ήταν Ελληνες και Κύπριοι και έτσι μιλούσα νέα ελληνικά κάθε μέρα. Οταν πια πήγα στην Κρήτη για επιτόπια έρευνα, έμαθα και κρητικά γιατί αν μιλούσα μόνο τα ελληνικά της Αθήνας, θα με έβλεπαν σαν αστυνομικό. Ακόμα και σήμερα κάθε φορά που επιστρέφω στο νησί, οι ντόπιοι μου κάνουν «εξετάσεις» στο καφενείο να δουν αν τα θυμάμαι καλά. Η γλωσσομάθεια πάντως είναι θέμα επιθυμίας όχι τόσο δεξιοτήτων.
Η δικτατορία
— Η πρώτη σας ουσιαστική επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν το 1967. Πώς ήταν τότε η κατάσταση;
— Εχω σκεφτεί πολύ για το τι συνέβη εκείνη την περίοδο. Εκείνη την εποχή ήμουν 18 ετών, αρκετά συντηρητικό παιδί και ίσως δεν ήθελα να καταλάβω τι γινόταν. Σιγά σιγά, όσο βάθαινε η επαφή μου με τη χώρα, ευαισθητοποιήθηκα. Τότε δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας μεγάλες υποθέσεις για βασανιστήρια. Περισσότερο καταλάβαινα το πόσο απαίσια φέρεται στον λαό ένα τέτοιο καθεστώς από την καθημερινότητα. Μετανιώνω πάντως που δεν είχα την προθυμία να ανακατευτώ ενεργά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιπτώσεις όπου έβλεπα ότι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Σήμερα δεν θα κρατούσα τέτοια στάση. Θεωρώ πλέον ηθικό μου χρέος ως κοινωνικός ανθρωπολόγος να χρησιμοποιήσω το ειδικό βάρος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ όπου εργάζομαι και της προσωπικής μου καταξίωσης για να μιλήσω δημόσια για τέτοια φαινόμενα. Τώρα ασχολούμαι με μια πάμφτωχη κοινότητα στην καρδιά της Μπανγκόκ που απειλείται με συλλογική έξωση, και κάνω ό,τι μπορώ για να τους βοηθήσω.
— Αυτή είναι η στάση που πρέπει να κρατάει ένας ανθρωπολόγος;
— Αυτή είναι η δική μου στάση και δεν μπορώ να την επιβάλω σε άλλους συναδέλφους μου. Ενας ανθρωπολόγος πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους που μελετάει. Η ανθρωπολογία είναι μια επιστήμη πολιτικού περιεχομένου με την ευρεία έννοια της πολιτικής και όχι την κομματική.
Επιτόπια έρευνα
— Πώς πήρατε την απόφαση να πάτε στην Κρήτη για έρευνα;
— Πήγα για πρώτη φορά το 1967 ως προπτυχιακός φοιτητής στο Κέιμπριτζ. Τότε με ενδιέφερε η λαογραφία και ήθελα να μαζέψω ριζίτικα τραγούδια. Επειτα από λίγα χρόνια, το 1974 ξαναγύρισα για τη διδακτορική μου διατριβή που ήταν πάνω στις σχέσεις ενσωμάτωσης και αποκλεισμού στον πληθυσμό, όπως οι περιπτώσεις ενδογαμίας κ.λπ. Ενώ σχεδιάζαμε να πάμε με τη γυναίκα μου σε ένα συγκεκριμένο χωριό, βρεθήκαμε σε ένα άλλο από λάθος οδηγίες του εισπράκτορα στο λεωφορείο. Ολα τα χρόνια που μελέτησα τους ανθρώπους του χωριού αυτού δεν έγραψα ποτέ το πραγματικό τους όνομα στα βιβλία μου. Σέβομαι την επιθυμία των χωριανών να μη δημοσιοποιηθεί. Αλλωστε μιλάμε για χωριά που είναι σχεδόν εκτός νόμου. Εκεί ανακάλυψα ένα περίπλοκο σύστημα συγγένειας αλλά και τη ζωοκλοπή, τους αρωτηχτάδες που είναι οι συγγενείς θυμάτων ζωοκλοπής που αναζητούν τους συντέκνους τους σε άλλα χωριά για να μάθουν πού είναι τα κλεμμένα ζώα.
Στα χωριά του Μυλοπόταμου
— Πώς καταφέρατε να κάνετε τους ντόπιους να σας εμπιστευτούν;
— Μαθαίνοντας άπταιστα κρητικά. Ολοι μιλούσαν σε μένα διότι διαισθάνονταν ότι η ζωοκλοπή είναι ένα είδος λεβεντιάς και δεν ήθελαν να υπολείπονται. Ετσι άρχισα να καταλαβαίνω ότι αυτό το φαινομένο ήταν ουσιαστικά η συμμαχία μεταξύ οικογενειών, χωριών και βοσκών αλλά και η πατρονία των πολιτικών στους βοσκούς. Οι πολιτικοί της Αθήνας και της Κρήτης ήξεραν καλά ποιες ήταν οι ισχυρές φάρες που είχαν συχνά και 200 αρματωμένους άνδρες και αναλάμβαναν σχέσεις πολιτικής προστασίας τους. Αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Αυτό εξηγεί πολύ καλύτερα την κατάσταση στον Μυλοπόταμο παρά η ατίθαση φύση των Κρητών, στην οποία φορτώνουν πολλά πράγματα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι πολλοί παραδοσιακοί βοσκοί ενοχλούνταν πολύ από το γεγονός ότι νεότεροι άρπαζαν ζώα μόνο για εμπορικούς λόγους διότι απειλούν το σύστημα δημιουργίας συμμαχιών και σχέσεων στο νησί, το οποίο κρατάει αιώνες.
Η ευθύνη των πολιτικών
— Θεωρείτε ότι οι πολιτικοί έχουν μεγάλη ευθύνη για την ασυδοσία στην Κρήτη;
— Βέβαια. Θυμάμαι παλαιότερα που έβγαιναν πολιτικοί με εκκλήσεις και νομοσχέδια κατά της ζωοκλοπής, την ώρα που οι ίδιοι ή οι αντιπρόσωποί τους πήγαιναν σε δίκες για ζωοκλοπή και πίεζαν μάρτυρες να ανακαλέσουν, ώστε να κερδίσουν ψήφους. Στη συνέχεια έγινε η ζωοκλοπή θέμα εμπορικής εκμετάλλευσης και οι ντόπιοι πέρασαν στην καλλιέργεια κάνναβης, το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Πώς όμως το κράτος θα καταφέρει να διασπάσει αυτές τις δομές, τη στιγμή που οι ίδιοι οι αντιπρόσωποί του παίζουν διπλό ρόλο; Οι ντόπιοι όταν ακούν τους πολιτικούς να εξαγγέλλουν μέτρα γελάνε διότι ξέρουν την αλήθεια. Από την άλλη το σύνολο της τοπικής κοινωνίας δεν αναμειγνύεται οπωσδήποτε στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά επικρατεί ο νόμος της σιωπής. Η κοινωνική ηθική δεν τους επιτρέπει να μιλήσουν.
Η στάση της αστυνομίας
— Η αστυνομία έχει ευθύνες;
— Παλαιότερα οι αστυνομικοί έψαχναν να βρουν μια λύση και αναζητούσαν συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Είχα κάνει μάλιστα και διαλέξεις ανθρωπολογικού περιεχομένου στους αξιωματικούς για να καταλάβουν τις σχέσεις συμμαχιών και συγγένειας. Η νέα στάση της αστυνομίας είναι ότι αντιμετωπίζει τους ντόπιους συλλογικά, ενώ πρόκειται για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν τα ηνία. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Από την άλλη πλευρά χάρις στην προστασία των πολιτικών κάποιοι Κρητικοί έχουν εκπαιδευτεί να αψηφούν το νόμο εδώ και δεκαετίες. Οσο λοιπόν υπάρχει η κάλυψη από πολιτικής πλευράς, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της που είναι να βοηθήσει αυτά τα χωριά να ενταχθούν σταδιακά στη νομιμοφροσύνη και στην οικονομική ζωή. Δεν ακυρώνεται ενάμισης αιώνας κακής διακυβέρνησης με ένα νομοσχέδιο…
— Η ανυπακοή είναι μέσα στο αίμα του Ελληνα;
— Δεν μου αρέσει η έκφραση «μέσα στο αίμα». Δεν έχει θέση στην επιστήμη. Μιλάμε ουσιαστικά για κοινωνικές αξίες όχι για βιολογία. Αυτή η στάση που λέτε χαρακτηρίζει κάθε κράτος που έχει πολεμήσει και πετύχει την ανεξαρτησία του. Αυτό συμβαίνει διότι οι νέες αρχές ταυτίζονται με τις παλιές, δηλαδή τον κατακτητή. Ο Καποδίστριας μιλώντας για τους προύχοντες της Πελοποννήσου τους χαρακτήριζε Χριστιανούς Τούρκους. Το 1981 όταν βγήκε το ΠΑΣΟΚ ένας Κρητικός βοσκός μου είπε: «Εχουμε τους συντηρητικούς στην πλάτη μας εδώ και 400 χρόνια!». Συγχώνευσε τους Τούρκους με τη Νέα Δημοκρατία. Βέβαια οι Ελληνες έχουν αλλάξει πολύ. Σχηματίζουν ουρές στις τράπεζες κ.α. Ολοι οι λαοί και οι πολιτισμοί αλλάζουν.
Τα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς
— Ποια είναι η γνώμη σας για τα πρόσφατα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς στην Ελλάδα;
— Μιλήσαμε πριν για τις πελατειακές σχέσεις. Σκάνδαλα όπως αυτό της Siemens βγαίνουν από αυτό το καλούπι. Είναι δυνατόν όμως σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί είναι διεθφαρμένοι να μη γίνει κάτι τέτοιο; Στην Ελλάδα αν ο πολιτικός δεν τα κάνει αυτά, θα θεωρηθεί αφελής. Στην Ιταλία αν κάποιος δεν είναι furbo, δηλαδή πονηρός δεν κάνει γι’ αυτήν τη δουλειά. Οι Ιταλοί δεν θα ψηφίσουν τον μη διεφθαρμένο. Εγώ βλέπω με επιείκεια τη διαφθορά, όχι διότι την εγκρίνω, διότι είμαι σίγουρος ότι δεν θα καταπολεμηθεί αν δεν καταλάβουμε πώς δημιουργήθηκε.
Πολυετής έρευνα στην Ελλάδα
Ο Μάικλ Χέρτσφελντ είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους επιστήμονες στον χώρο της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Σπούδασε αρχαιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και νέα ελληνικά στο Μπέρμινγχαμ, ενώ πήρε το διδακτορικό του στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εκανε πολυετή επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα (Ρόδο και Κρήτη), την Ιταλία και την Ταϊλάνδη. Εχει γράψει πολλά βιβλία σχετικά με την Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι τα: «Portrait of a Greek Imagination: An Ethnographic Biography of Andreas Nenedakis». (Chicago: University of Chicago Press, 1997), «A Place in History: Monumental and Social Time in a Cretan Town», (Princeton: Princeton University Press, 1991), «Anthropology Through the Looking-Glass: Critical Ethnography in the Margins of Europe», (Cambridge: Cambridge University Press, 1987 κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια), «The Poetics of Manhood: Contest and Identity in a Cretan Mountain Village», (Princeton: Princeton University Press, 1985) και «Ours Once More: Folklore, Ideology, and the Making of Modern Greece», (Austin: University of Texas Press
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100052_31/08/2008_282699
==========
Blogger:
Μεταγεννέστερη προσθήκη: 9/4/2009
Αν το παραπάνω άρθρο δεν σας έπεισε, σχετικά με την ποιότητα του πολιτικού δυναμικού μας διαβάστε και την επόμενη εγγραφή:
===========
Ζούγκλα στις άγονες γραμμές κατήγγειλε ο Μανούσης
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009 07:00
- Με ζούγκλα παρομοίασε ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης το καθεστώς που επικρατεί στις αναθέσεις των άγονων γραμμών, κάνοντας λόγο για φωτογραφικές διατάξεις, στημένους διαγωνισμούς και αυθαίρετους αποκλεισμούς δικαιούχων στη χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.
Στην πολύωρη κατάθεσή του ο εφοπλιστής, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι αν δεν έδινε κανείς χρήματα δεν μπορούσε να πάρει τη «δουλειά» καταγγέλλοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις χρηματισμού.
Επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, την κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή, ο εφοπλιστής επανέλαβε τις καταγγελίες του περί εκβιασμού και υπογράμμισε ότι ο τότε υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης χειριζόταν προσωπικά τους φακέλους των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές.
Ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης υποστήριξε ότι αν δεν έδινε κανείς χρήματα δεν μπορούσε να πάρει τη «δουλειά» καταγγέλλοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις χρηματισμού. |
Ο κ. Μανούσης φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόβλημά του με τον κ. Παυλίδη δημιουργήθηκε όταν η εταιρεία του έχασε παρανόμως το διαγωνισμό για τη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Σάμος από off-shore εταιρεία συμφερόντων Αλέξανδρου Αγούδημου η οποία είχε ένα μόνο πλοίο (Πηνελόπη) με σημαία Μπαχάμες που δεν είχε περάσει κανένα έλεγχο.
Ο κ. Μανούσης επανέλαβε επίσης ότι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Παυλίδη, Παναγιώτης Ζαχαρίου τού ζήτησε χρήματα για «προστασία» και παρομοίασε αυτή τη συμπεριφορά με τις ενέργειες των νονών της νύχτας.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Μανούσης υποστήριξε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Αργύρης Καρράς ήταν εκείνος ο οποίος υπέδειξε στον κ. Παυλίδη πώς να συντάξει την αναφορά που κατέθεσε το 2007 στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, όπου καταγγέλλει εκβιασμό από πλευρά του κ. Μανούση. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Μανούσης φέρεται να ξέσπασε συναισθηματικά στην επιτροπή και να δήλωσε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει την ακτοπλοΐα.
Η κατάθεση του κ. Μανούση συνεχίζεται και σήμερα το πρωί στην επιτροπή της Βουλής. Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν, επίσης, να κληθούν ως μάρτυρες τα πρόσωπα που κατέθεσαν στον ανακριτή.
Πέραν αυτών η επιτροπή θα εξετάσει ακόμη 16 μάρτυρες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι εφοπλιστές Αγούδημοι, η κόρη του κ. Παυλίδη, Αγγελική, ο αδερφός του Αναστάσιος, και ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης (blogger: λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή!). Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του αδελφού του κ. Παυλίδη όσο και του πωλητή του ακινήτου που αγόρασε η Αγγελική Παυλίδη.
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/09/1651311.htm=======
Τα παραπάνω να τα δείτε και μέσα από το πρίσμα του άρθρου 86 που στην πραγματικότητα εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο των πολιτικών!!!
http://www.skai.gr/master_story.php?id=117000
Τι ορίζει το άρθρο 86 του Συντάγματος για την προκαταρκτική εξέταση
Η υποβολή της πρότασης στηρίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, στο οποίο προβλέπεται ότι:
1 Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
2 Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
4 Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, ειδικό δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ειδικού δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του ειδικού δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του ειδικού δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι μέλη του ειδικού δικαστηρίου. Με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Αρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο και στο δικαστικό συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του.
Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5 Αν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
2 Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
- 3 Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τουλάχιστον τριάντα βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
- Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την κατά την παράγραφο Ι αρμοδιότητά της μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής, η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.
4 Αρμόδιο για την εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό είναι, ως ανώτατο δικαστήριο, ειδικό δικαστήριο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου. Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του ειδικού δικαστηρίου κληρώνονται, μετά την άσκηση δίωξης, από τον πρόεδρο της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, μεταξύ των μελών των δύο ανώτατων αυτών δικαστηρίων, που έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν πριν από την υποβολή πρότασης για άσκηση δίωξης. Του ειδικού δικαστηρίου προεδρεύει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και μεταξύ ομοιόβαθμων ο αρχαιότερος.
Στο πλαίσιο του ειδικού δικαστηρίου της παραγράφου αυτής λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δεν μπορεί να είναι μέλη του ειδικού δικαστηρίου. Με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Αρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Καθήκοντα εισαγγελέα στο ειδικό δικαστήριο και στο δικαστικό συμβούλιο της παραγράφου αυτής ασκεί μέλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται μαζί με τον αναπληρωτή του.
Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και για τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, ενώ το δεύτερο εδάφιο και για τον εισαγγελέα.
Σε περίπτωση παραπομπής προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, συμπαραπέμπονται και οι τυχόν συμμέτοχοι, όπως νόμος ορίζει.
5 Αν για οποιοδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/01/2009
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=02.01.2009,id=86263100
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=02.01.2009,id=86263100
=================
Μεταγεννέστερη εγγραφή: 21/ΜΑΙΟΥ/2009
====
"Την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζουν οι ειδικοί φρουροί Κρήτης σχετικά με την δίκη των κατηγορουμένων της υπόθεσης "ΖΩΝΙΑΝΑ"που βρίσκεται σε εξέλιξη.Σε ανακοίνωση -παρέμβαση τους,επισημαίνουν ότι είναι πεπεισμένοι πως οι δικαστές θα απονείμουν σωστά δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για παραδειγματισμό αλλά...
και να ικανοποιηθούν ηθικά οι συνάδελφοι τους που τραυματίστηκαν στην ένοπλη ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου 2007.ΖΩΝΙΑΝΑ.jpg
Ωστόσο,η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης,στην ανακοίνωση της εκφράζει την απορία των μελών της σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα των κατηγορουμένων να πληρώνουν τα μεγαλύτερα ονόματα των ποινικολόγων της χώρας προκειμένου να τους υπερασπίσουν.Χωρίς να μέμφονται τους δικηγόρους,για τους οποίους αναφέρουν ότι κάνουν την δουλειά τους,οι ειδικοί φρουροί τονίζουν την αντίφαση μεταξύ των ισχυρισμών των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαστικής έδρας όπου εμφανίστηκαν ως αγρότες και κτηνοτρόφοι και της ευχέρειας τους να αναθέσουν την υπεράσπιση τους στα "μεγαθήρια της νομικής"όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ειδικότερα,στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ένωση Ειδικών Φρουρών,επισημαίνονται τα παρακάτω:
"Κατά την έναρξη της δίκης των Ζωνιανών στο Εφετείο Πειραιά στις 28 Απριλίου 2009 γίναμε μάρτυρες ενός οξύμωρου γεγονότος. Και ενώ οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων δήλωναν ο ένας μετά τον άλλο στην Έδρα μικροαγρότες και κτηνοτρόφοι, έβλεπες εκ δεξιών τους την ομάδα των δικηγόρων υπεράσπισής τους, που αποτελούνταν από την ελίτ της ελληνικής δικηγορίας. Πράττοντας σωστά ο καθηγητής νομικής Κονταξής, οι δικηγόροι Δ. Τσοβόλας, Α. Λυκουρέζος, Α. Κούγιας και κάποιοι ακόμα, λιγότερο γνωστοί νομικοί, ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων για μια πλειάδα κατηγοριών. Το απορίας άξιο είναι, πως αυτοί οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως οι ίδιοι ισχυρίστηκαν, της επαρχίας Μυλοποτάμου, βρήκαν τα χρήματα για να καλύψουν τις απαιτήσεις των παραπάνω μεγαθήριων της νομικής για την υπεράσπισή τους.
Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της δίκης από την πρώτη μέρα και έτσι θα συνεχίσει μέχρι τη μέρα που θα βγει η τελεσίδικη απόφαση. Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε πεπεισμένοι για την καταδίκη των ενόχων για παραδειγματισμό αλλά και για την ηθική ικανοποίηση των οικογενειών και των συναδέλφων που τραυματίστηκαν στην ενέδρα της 5-11-2007".
"Προχωρήσαμε στην δημοσιοποίηση αυτής της ανακοίνωσης διότι θέλαμε να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει και να προβληματιστούν όλοι,να αναρωτηθούν,που βρίσκουν οι "φτωχοί"κτηνοτρόφοι - κατηγορούμενοι,τόσα χρήματα να πληρώνουν αυτά τα μεγάλα ονόματα.Εμάς πάντως μας φάνηκε παράξενο"δήλωσε στα Ρ.Ν.ο αντιπρόεδρος της ένωσης ειδικών φρουρών Κρήτης Δημήτρης Θεοδοσιάδης,αναγνωρίζοντας ωστόσο το δικαίωμα τοων κατηγορουμένων να προσλαμβάνουν όποιο δικηγόρο επιθυμούν και στους δικηγόρους επίσης να υπερασπίζονται όποιον πελάτη θέλουν."Την αντίφαση μεταξύ όσων λένε οι κατηγορούμενοι και όσων έχουν την δυνατότητα να πράττουν,θέλαμε μόνο να αναδείξουμε"πρόσθεσε,ενώ δεν έκρυψε τους φόβους που δημιουργήθηκαν στον ίδιο και στους συναδέλφους του όταν στις 28 Απριλίου,είδαν στην αίθουσα του Εφετείου τους μεγαλοδικηγόρους:
"Είναι αλήθεια πως φοβηθήκαμε μήπως τα μεγάλα ονόματα επηρρεάσουν το αποτέλεσμα της δίκης.Όμως εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι δικαστές θα τιμωρήσουν τους ενόχους" μας είπε.
"Ηθικά υπεύθυνος για ότι έγινε στις 5 Νοεμβρίου,είναι ο κ.Βιτωράκης"
Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 25 περίπου ειδικοί φρουροί οι οποίοι αποτελούσαν την μισή αστυνομική δύναμη που επιχείρησε να μπεί στα Ζωνιανά στις 5 Νοεμβρίου 2007 και δέχτηκε την ένοπλη επίθεση από κατοίκους του χωριού.Μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης.Σήμερα,ένα μισυ περίπου χρόνο μετά τα γεγονότα,του ζητάμε να μας πεί πως ένοιωσε τότε,αν φοβήθηκε ότι θα χάσει την ζωή του,πως νοιώθει τώρα.
"Να σας πώ για τότε.Όπως φτάναμε με τα τζήπ κοντά στην είσοδο του χωριού,αρχίσαμε να δεχόμαστε βροχή πυροβολισμών.Δεν προλάβαμε ούτε να νοιώσουμε ούτε να σκεφτούμε τίποτα τότε.Όλα γίναν τόσο γρήγορα που οι κινήσεις μας ήταν μηχανικές.Μετά από 7-8 λεπτά,όταν φτάσαμε στην Αξό,καταλάβαμε τι είχε συμβεί"μας διηγείται και περνώντας στο σήμερα λέει με ειλικρίνεια:"Να σας πω ότι και τώρα ακόμα,όταν φέρνω στο μυαλό μου όσα έγιναν,νομίζω ότι ήταν κάτι που έζησα μόνο στην φαντασία μου,ότι ήταν ένα γεγονός σαν παραμύθι κι ότι ήταν η ιδέα μου...δεν ήταν όμως,ζήσαμε όλοι μας μια πραγματικότητα τραγική".
Φέρνοντας στην μνήμη του ο ειδικός φρουρός κείνες τις στιγμές,συνεχίζει:
"Ο Στάθης ο Λαζαρίδης ήταν στο ακριβώς μπροστινό τζηπ απ'το οποίο επέβαινα εγώ.Δεν γνωρίζαμε ότι είχε τραυματιστεί ούτε αυτός ούτε οι δυο άλλοι συνάδελφοι μας,ο Χρήστος ο Τσαναχτσίδης και ο Θόδωρος ο Γώγος."Έχουμε τραυματία,έχουμε τραυματία"ακούγαμε από τους ασυρμάτους των τζηπ όλοι, αλλά δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι οι τραυματίες.Γινόταν μεγάλος πανικός.Κι ενώ οι πυροβολισμοί συνεχιζόταν και μείς αρχικά συνεχίζαμε την πορεία μας πήραμε εντολή και τα μισά τζηπ έφυγαν προς Ανώγεια και τα άλλα μισά προς Αξό,σύμφωνα με τον σχεδιασμό.Και οι τρείς τραυματίες επέβαιναν σε τζηπ που έφυγαν προς τα Ανώγεια.Στην Αξό πλέον που σταμάτησε η δική μου ομάδα μάθαμε ότι έχουμε τρείς τραυματίες και πραγματικά δεν γνωρίζαμε αρχικά αν ήταν απλά τραυματίες ή νεκροί".
Στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών,την μέρα που ξεκίνησε η δίκη και αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των μαρτύρων,ανάμεσα τους ακούστηκε και κείνο του τότε γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Βιτωράκη.Οι μάρτυρες αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί καθόταν στην μια πλευρά της αίθουσας κι αρκετά μακρύτερα,στην άλλη πλευρά ο εν αποστρατεία πλέον αξιωματικός της ΕΛΑΣ .Δεν συναντήθηκαν ούτε τα βλέμματα τους.
Σε σχετική ερώτηση μας στον κ.Θεοδοσιάδη μας απαντά:
"Τον είδαμε την πρώτη μέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου.Δεν τον πλησίασε κανείς μας και δεν υπήρχε κανένας λόγος να του πούμε οτιδήποτε...Δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά πριν τα γεγονότα του Νοέμβρη του '07.Τον γνωρίσαμε τότε μια και καλή απ'την χειρότερη πλευρά του .Είναι ηθικά υπεύθυνος για ότι έγινε και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς γι αυτό.Ούτε αξιωματικός ούτε πολίτης.Αδιάφορο με τις ΕΔΕ και τα πορίσματα,για μας αυτός είναι ο υπεύθυνος με τους χειρισμούς που έκανε και τον τρόπο με τον οποίο μας οδήγησε στον κίνδυνο...Μπορεί να πέρασε 1,5 χρόνος από τότε αλλά δεν ξεχάσαμε τίποτα για κανέναν"μας είπε με πικρία ο ειδικός φρουρός.
Τι περιμένει ο ίδιος ο κ.Θεοδοσιάδης και οι συνάδελφοι του από την δίκη που είναι εξέλιξη:"Περιμένουμε από τους δικαστές να μην επηρρεαστούν από πουθενά κι από κανέναν.Από κανένα όνομα δικηγόρου όσο ισχυρό κι αν είναι"είπε ,προσθέτοντας:"Είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν.Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερα απ'αυτά που ξέρουμε.Τα ευρήματα που υπάρχουν είναι αρκετά σημαντικά και σε συνδυασμό με τις καταθέσεις όλων των αστυνομικών που συμμετείχαν σε κείνη την επιχείρηση,ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν το δικαστήριο ώστε να αποφασίσει σωστά τουλάχισταν για κάποιους κατηγορούμενους και να τους τιμωρήσουν όπως πρέπει.Θα καταθέσουμε χωρίς κανένα φόβο,δεν θα κρύψουμε την αλήθεια,δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε πίσω.Κινδυνεύσαμε όλοι το ίδιο,το ότι τραυματίστηκαν οι τρείς συνάδελφοι ήταν τυχαίο.Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε από μας να είναι στην θέση τους"
Της Πόπης Παπαδάκη
http://paramythia.pblogs.gr/2009/05/eidikoi-froyroi-krhths-gia-dikh-zwnianwn.html
http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_9125.html
========
ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 2004 Ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Συνελήφθη για κατοχή φυτείας κάνναβης στην Ιεράπετρα ο Κωνσταντίνος Βασσάλος. Ο 31χρονος καλλιεργούσε 200 δενδρύλλια στην τοποθεσία Κεφάλα του Δήμου Ιεράπετρας όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν δίπλα σε θερμοκήπιο και να τον συλλάβουν. Το Σεπτέμβριο του 2003 στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου...
... άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου είχαν ξανασυλλάβει τον ίδιο χασισοκαλλιεργητής του είχαν ασκηθεί κατηγορίες και η δικαιοσύνη τον είχε κρίνει ένοχο, όταν μετά από καιρό προέκυψε από καταθέσεις αστυνομικών ότι είχαν δεχτεί πιέσεις από το τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στέλεχος της Ν.Δ για να πουν ο Κωνσταντίνος Βασσάλος ήταν αθώος.
Για την υπόθεση αυτή το 2008, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγορήθηκε για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και καταδικάστηκε. Μάλιστα χρειάστηκε να παραιτήθεί από τη θέση του συμβούλου του Καραμανλή...
Μεταγεννέστερη εγγραφή: 21/ΜΑΙΟΥ/2009
====
"Απορίες για τις υψηλές δικηγορικές αμοιβές στην δίκη Ζωνιανών"
"Την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη εκφράζουν οι ειδικοί φρουροί Κρήτης σχετικά με την δίκη των κατηγορουμένων της υπόθεσης "ΖΩΝΙΑΝΑ"που βρίσκεται σε εξέλιξη.Σε ανακοίνωση -παρέμβαση τους,επισημαίνουν ότι είναι πεπεισμένοι πως οι δικαστές θα απονείμουν σωστά δικαιοσύνη ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για παραδειγματισμό αλλά...
και να ικανοποιηθούν ηθικά οι συνάδελφοι τους που τραυματίστηκαν στην ένοπλη ενέδρα της 5ης Νοεμβρίου 2007.ΖΩΝΙΑΝΑ.jpg
Ωστόσο,η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης,στην ανακοίνωση της εκφράζει την απορία των μελών της σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα των κατηγορουμένων να πληρώνουν τα μεγαλύτερα ονόματα των ποινικολόγων της χώρας προκειμένου να τους υπερασπίσουν.Χωρίς να μέμφονται τους δικηγόρους,για τους οποίους αναφέρουν ότι κάνουν την δουλειά τους,οι ειδικοί φρουροί τονίζουν την αντίφαση μεταξύ των ισχυρισμών των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαστικής έδρας όπου εμφανίστηκαν ως αγρότες και κτηνοτρόφοι και της ευχέρειας τους να αναθέσουν την υπεράσπιση τους στα "μεγαθήρια της νομικής"όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Ειδικότερα,στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ένωση Ειδικών Φρουρών,επισημαίνονται τα παρακάτω:
"Κατά την έναρξη της δίκης των Ζωνιανών στο Εφετείο Πειραιά στις 28 Απριλίου 2009 γίναμε μάρτυρες ενός οξύμωρου γεγονότος. Και ενώ οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων δήλωναν ο ένας μετά τον άλλο στην Έδρα μικροαγρότες και κτηνοτρόφοι, έβλεπες εκ δεξιών τους την ομάδα των δικηγόρων υπεράσπισής τους, που αποτελούνταν από την ελίτ της ελληνικής δικηγορίας. Πράττοντας σωστά ο καθηγητής νομικής Κονταξής, οι δικηγόροι Δ. Τσοβόλας, Α. Λυκουρέζος, Α. Κούγιας και κάποιοι ακόμα, λιγότερο γνωστοί νομικοί, ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων για μια πλειάδα κατηγοριών. Το απορίας άξιο είναι, πως αυτοί οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως οι ίδιοι ισχυρίστηκαν, της επαρχίας Μυλοποτάμου, βρήκαν τα χρήματα για να καλύψουν τις απαιτήσεις των παραπάνω μεγαθήριων της νομικής για την υπεράσπισή τους.
Η Ένωση Ειδικών Φρουρών Κρήτης παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της δίκης από την πρώτη μέρα και έτσι θα συνεχίσει μέχρι τη μέρα που θα βγει η τελεσίδικη απόφαση. Εμπιστευόμαστε την Ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε πεπεισμένοι για την καταδίκη των ενόχων για παραδειγματισμό αλλά και για την ηθική ικανοποίηση των οικογενειών και των συναδέλφων που τραυματίστηκαν στην ενέδρα της 5-11-2007".
"Προχωρήσαμε στην δημοσιοποίηση αυτής της ανακοίνωσης διότι θέλαμε να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει και να προβληματιστούν όλοι,να αναρωτηθούν,που βρίσκουν οι "φτωχοί"κτηνοτρόφοι - κατηγορούμενοι,τόσα χρήματα να πληρώνουν αυτά τα μεγάλα ονόματα.Εμάς πάντως μας φάνηκε παράξενο"δήλωσε στα Ρ.Ν.ο αντιπρόεδρος της ένωσης ειδικών φρουρών Κρήτης Δημήτρης Θεοδοσιάδης,αναγνωρίζοντας ωστόσο το δικαίωμα τοων κατηγορουμένων να προσλαμβάνουν όποιο δικηγόρο επιθυμούν και στους δικηγόρους επίσης να υπερασπίζονται όποιον πελάτη θέλουν."Την αντίφαση μεταξύ όσων λένε οι κατηγορούμενοι και όσων έχουν την δυνατότητα να πράττουν,θέλαμε μόνο να αναδείξουμε"πρόσθεσε,ενώ δεν έκρυψε τους φόβους που δημιουργήθηκαν στον ίδιο και στους συναδέλφους του όταν στις 28 Απριλίου,είδαν στην αίθουσα του Εφετείου τους μεγαλοδικηγόρους:
"Είναι αλήθεια πως φοβηθήκαμε μήπως τα μεγάλα ονόματα επηρρεάσουν το αποτέλεσμα της δίκης.Όμως εξακολουθούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι δικαστές θα τιμωρήσουν τους ενόχους" μας είπε.
"Ηθικά υπεύθυνος για ότι έγινε στις 5 Νοεμβρίου,είναι ο κ.Βιτωράκης"
Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν 25 περίπου ειδικοί φρουροί οι οποίοι αποτελούσαν την μισή αστυνομική δύναμη που επιχείρησε να μπεί στα Ζωνιανά στις 5 Νοεμβρίου 2007 και δέχτηκε την ένοπλη επίθεση από κατοίκους του χωριού.Μεταξύ αυτών και ο Δημήτρης Θεοδοσιάδης.Σήμερα,ένα μισυ περίπου χρόνο μετά τα γεγονότα,του ζητάμε να μας πεί πως ένοιωσε τότε,αν φοβήθηκε ότι θα χάσει την ζωή του,πως νοιώθει τώρα.
"Να σας πώ για τότε.Όπως φτάναμε με τα τζήπ κοντά στην είσοδο του χωριού,αρχίσαμε να δεχόμαστε βροχή πυροβολισμών.Δεν προλάβαμε ούτε να νοιώσουμε ούτε να σκεφτούμε τίποτα τότε.Όλα γίναν τόσο γρήγορα που οι κινήσεις μας ήταν μηχανικές.Μετά από 7-8 λεπτά,όταν φτάσαμε στην Αξό,καταλάβαμε τι είχε συμβεί"μας διηγείται και περνώντας στο σήμερα λέει με ειλικρίνεια:"Να σας πω ότι και τώρα ακόμα,όταν φέρνω στο μυαλό μου όσα έγιναν,νομίζω ότι ήταν κάτι που έζησα μόνο στην φαντασία μου,ότι ήταν ένα γεγονός σαν παραμύθι κι ότι ήταν η ιδέα μου...δεν ήταν όμως,ζήσαμε όλοι μας μια πραγματικότητα τραγική".
Φέρνοντας στην μνήμη του ο ειδικός φρουρός κείνες τις στιγμές,συνεχίζει:
"Ο Στάθης ο Λαζαρίδης ήταν στο ακριβώς μπροστινό τζηπ απ'το οποίο επέβαινα εγώ.Δεν γνωρίζαμε ότι είχε τραυματιστεί ούτε αυτός ούτε οι δυο άλλοι συνάδελφοι μας,ο Χρήστος ο Τσαναχτσίδης και ο Θόδωρος ο Γώγος."Έχουμε τραυματία,έχουμε τραυματία"ακούγαμε από τους ασυρμάτους των τζηπ όλοι, αλλά δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι οι τραυματίες.Γινόταν μεγάλος πανικός.Κι ενώ οι πυροβολισμοί συνεχιζόταν και μείς αρχικά συνεχίζαμε την πορεία μας πήραμε εντολή και τα μισά τζηπ έφυγαν προς Ανώγεια και τα άλλα μισά προς Αξό,σύμφωνα με τον σχεδιασμό.Και οι τρείς τραυματίες επέβαιναν σε τζηπ που έφυγαν προς τα Ανώγεια.Στην Αξό πλέον που σταμάτησε η δική μου ομάδα μάθαμε ότι έχουμε τρείς τραυματίες και πραγματικά δεν γνωρίζαμε αρχικά αν ήταν απλά τραυματίες ή νεκροί".
Στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών,την μέρα που ξεκίνησε η δίκη και αναγνώστηκαν τα ονόματα όλων των μαρτύρων,ανάμεσα τους ακούστηκε και κείνο του τότε γενικού αστυνομικού διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Βιτωράκη.Οι μάρτυρες αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί καθόταν στην μια πλευρά της αίθουσας κι αρκετά μακρύτερα,στην άλλη πλευρά ο εν αποστρατεία πλέον αξιωματικός της ΕΛΑΣ .Δεν συναντήθηκαν ούτε τα βλέμματα τους.
Σε σχετική ερώτηση μας στον κ.Θεοδοσιάδη μας απαντά:
"Τον είδαμε την πρώτη μέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου.Δεν τον πλησίασε κανείς μας και δεν υπήρχε κανένας λόγος να του πούμε οτιδήποτε...Δεν τον γνωρίζαμε προσωπικά πριν τα γεγονότα του Νοέμβρη του '07.Τον γνωρίσαμε τότε μια και καλή απ'την χειρότερη πλευρά του .Είναι ηθικά υπεύθυνος για ότι έγινε και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς γι αυτό.Ούτε αξιωματικός ούτε πολίτης.Αδιάφορο με τις ΕΔΕ και τα πορίσματα,για μας αυτός είναι ο υπεύθυνος με τους χειρισμούς που έκανε και τον τρόπο με τον οποίο μας οδήγησε στον κίνδυνο...Μπορεί να πέρασε 1,5 χρόνος από τότε αλλά δεν ξεχάσαμε τίποτα για κανέναν"μας είπε με πικρία ο ειδικός φρουρός.
Τι περιμένει ο ίδιος ο κ.Θεοδοσιάδης και οι συνάδελφοι του από την δίκη που είναι εξέλιξη:"Περιμένουμε από τους δικαστές να μην επηρρεαστούν από πουθενά κι από κανέναν.Από κανένα όνομα δικηγόρου όσο ισχυρό κι αν είναι"είπε ,προσθέτοντας:"Είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν.Ούτε παραπάνω ούτε λιγότερα απ'αυτά που ξέρουμε.Τα ευρήματα που υπάρχουν είναι αρκετά σημαντικά και σε συνδυασμό με τις καταθέσεις όλων των αστυνομικών που συμμετείχαν σε κείνη την επιχείρηση,ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν το δικαστήριο ώστε να αποφασίσει σωστά τουλάχισταν για κάποιους κατηγορούμενους και να τους τιμωρήσουν όπως πρέπει.Θα καταθέσουμε χωρίς κανένα φόβο,δεν θα κρύψουμε την αλήθεια,δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε πίσω.Κινδυνεύσαμε όλοι το ίδιο,το ότι τραυματίστηκαν οι τρείς συνάδελφοι ήταν τυχαίο.Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε από μας να είναι στην θέση τους"
Της Πόπης Παπαδάκη
http://paramythia.pblogs.gr/2009/05/eidikoi-froyroi-krhths-gia-dikh-zwnianwn.html
http://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_9125.html
========
Mεταγεννέστερη προσθήκη: 14-7-2010
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_9924.htmlΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟ 2004 Ο ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Συνελήφθη για κατοχή φυτείας κάνναβης στην Ιεράπετρα ο Κωνσταντίνος Βασσάλος. Ο 31χρονος καλλιεργούσε 200 δενδρύλλια στην τοποθεσία Κεφάλα του Δήμου Ιεράπετρας όταν οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν δίπλα σε θερμοκήπιο και να τον συλλάβουν. Το Σεπτέμβριο του 2003 στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου...
... άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου είχαν ξανασυλλάβει τον ίδιο χασισοκαλλιεργητής του είχαν ασκηθεί κατηγορίες και η δικαιοσύνη τον είχε κρίνει ένοχο, όταν μετά από καιρό προέκυψε από καταθέσεις αστυνομικών ότι είχαν δεχτεί πιέσεις από το τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, στέλεχος της Ν.Δ για να πουν ο Κωνσταντίνος Βασσάλος ήταν αθώος.
Για την υπόθεση αυτή το 2008, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης κατηγορήθηκε για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και καταδικάστηκε. Μάλιστα χρειάστηκε να παραιτήθεί από τη θέση του συμβούλου του Καραμανλή...
Σχόλια