Ο ρόλος της Debevoise & Plimpton

Ο ρόλος της Debevoise & Plimpton



Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Και, ξαφνικά, το όνομα της αμερικανικής νομικής εταιρείας «Ντεμπεβόιζ και Πλίμπτον» μπήκε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας! Η έρευνα που ανέλαβε σχετικά με τα ταμεία της Siemens και οι αποκαλύψεις για τη ροή του μαύρου χρήματος την έκαναν, περίπου, ρυθμιστή των εξελίξεων.
Ποια είναι, όμως, η αμερικανική εταιρεία; Πώς δουλεύει και ποιοι την αποτελούν;*Η «Ντεμπεβόιζ και Πλίμπτον» ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη πριν από 76 χρόνια και σήμερα αποτελεί μια διεθνή νομική φίρμα με έδρα τις ΗΠΑ και γραφεία σε 8 άλλες χώρες. Απασχολεί 630 δικηγόρους και συνήθως προσλαμβάνει αποφοίτους από την αφρόκρεμα των αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως τα Χάρβαρντ, Κολούμπια και Γέιλ . Ανάμεσα στους συνεργάτες της βρίσκονται πρώην υπουργοί και εισαγγελείς, ενώ ο μισθός του πρωτοεργαζόμενου δικηγόρου είναι 160.000 δολάρια ετησίως, χωρίς τα ειδικά «μπόνους».Πελάτες-κολοσσοί*Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί καλύτερη νομική εταιρεία των ΗΠΑ. Μερικοί από τους πελάτες της; Σημειώστε: CNN, Coca Cola, Sony, «The New York Times», Yahoo, ΒΝΡ Paribas, JP Morgan, Chrysler, Exxon Mobil, Deutsche Bank, Merrill Lynch και, φυσικά, η... Siemens.*Η υπόθεση Siemens δεν είναι η μόνη που έγινε πρωτοσέλιδο. Η «Ντεμπεβόιζ και Πλίμπτον» ασχολήθηκε με το μαύρο χρήμα που έφευγε από τη Ρωσία, επί Γέλτσιν, προς αμερικανικές τράπεζες, με την εκπροσώπηση της Chrysler για να πάρει κρατική επιδότηση (στις ΗΠΑ οι νομικές εταιρείες κάνουν και λόμπινγκ), με την εξαγορά της διάσημης βότκας Absolut για λογαριασμό γαλλικής επιχείρησης, αλλά και με την υπεράσπιση των καπνοβιομηχανιών των ΗΠΑ, που είχαν μπει στο στόχαστρο των αντικαπνιστών του κόσμου ολόκληρου. *Ο μεγαλύτερος, ωστόσο, ντόρος, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει για την παρουσία της νομικής εταιρείας στο Γκουαντάναμο! Οι δικηγόροι της έχουν παραστεί ως νομικοί εκπρόσωποι αιχμαλώτων, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους, κι έχουν υποστηρίξει δημόσια ότι οι πελάτες τους έχουν κακοποιηθεί και υποστεί βασανιστήρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


  • *Η «Ντεμπεβόιζ» αναλαμβάνει να ελέγξει και εταιρείες που μπαίνουν στο στόχαστρο της SEC, δηλαδή της Επιτροπής Ελέγχου του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

  • Ετσι ξεκίνησε και η εμπλοκή της στην υπόθεση Siemens, ύστερα από διαμαρτυρίες για αθέμιτο ανταγωνισμό από την General Electric.

  • Καθώς η μετοχή της γερμανικής εταιρείας είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη Wall Street, οι ερευνητές της νομικής φίρμας πήραν εντολή να εξετάσουν τι συμβαίνει όταν εντοπίστηκαν από τις ελβετικές αρχές μαύρα χρήματα.

  • Στην Ελλάδα εκλήθησαν να ελέγξουν κυρίως τις συμβάσεις της Siemens με τον ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ, όπως και το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C41.
    *Επικεφαλής του αμερικανικού κλιμακίου που ερευνά το ελληνικό σκέλος είναι ο 35χρονος Ελληνογερμανός Κάρολος Ζίγκερ, που μιλάει άπταιστα ελληνικά, ταξιδεύει συχνά στην Αθήνα αλλά επισκέπτεται και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγγενείς.*Ο Κ. Ζίγκερ εντόπισε σημαντικά στοιχεία για την κίνηση των υπεράκτιων εταιρειών που σχετίζονται με τα μαύρα ταμεία. Την πρώτη φορά, γύρω στα μέσα Μαΐου, έδωσε τα στοιχεία στον Αλ. Λυκουρέζο και τη δεύτερη φορά, τον Ιούνιο, πήγε ο ίδιος στον εισαγγελέα για να τα παραδώσει.


*Ο κ. Λυκουρέζος διευκρινίζει στην «Κ.Ε.» ότι είναι δικηγόρος της Siemens και όχι της «Ντεμπεβόιζ», όπως λέγεται: «Από τη στιγμή, όμως, που η Siemens έχει συμφωνήσει και έχει αναθέσει στην "Ντεμπεβόιζ" να διερευνήσει την υπόθεση και στην Ελλάδα, εγώ έχω εντολή να συνεργαστώ μαζί της. Στις 27 Μαρτίου, μάλιστα, έστειλα επιστολή στον κ. Σανιδά όπου του εξηγώ ποια είναι η "Ντεμπεβόιζ" και ποιος είναι ο ρόλος της».Χορήγηση αμνηστίας*Τα στελέχη της Siemens Ελλάς πάντως -και ειδικά ο Κ. Χριστοφοράκος- δεν φάνηκαν πρόθυμα να συνεργαστούν. Γι' αυτό και, σε πάμπολλες περιπτώσεις, οι δικηγόροι της «Ντεμπεβόιζ» εισηγήθηκαν αμνηστία σε όσους υπαλλήλους θα έδιναν στοιχεία για τα μαύρα ταμεία. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξουν μερικά στόματα και να συγκεντρωθούν πολλά ντοκουμέντα, ίσως αποκαλυπτικότερα απ' όσο γνωρίζουμε έως τώρα. Ανάμεσά τους και ορισμένες «καυτές» συνεντεύξεις, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί στον εισαγγελέα και δεν βρίσκονται στη δικογραφία.

*Στην Αθήνα, τέλος, βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγες μέρες, και ο επικεφαλής της «Ντεμπεβόιζ» στην Ευρώπη, λόρδος Γκόλντσμιθ, από το γραφείο του Λονδίνου. Παραδόξως, δεν συναντήθηκε ούτε με τον Αλ. Λυκουρέζο, ούτε με τα πρόσωπα που απασχόλησαν τον Κ. Ζίγκερ. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η -έτσι κι αλλιώς- μυστηριώδης επίσκεψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Βρετανίας (!) μπορεί να αφορούσε κάποια άλλη, παράπλευρη, υπόθεση...



*Λεπτομέρεια: Την ώρα που η «Ντεμπεβόιζ» διερευνά ποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα πήραν μαύρο χρήμα, εκείνη δίνει 12.000 δολάρια από το δικό της ταμείο υπέρ του Ρεπουμπλικανού Μακέιν, καθώς χρηματοδοτεί, χωρίς να το κρύβει, τον υποψήφιο πρόεδρο που προτιμά στις ΗΠΑ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/07/2008


http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=44026480

================
Συνέχεια της «Ντεμπεβόιζ» στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 10/7/2008

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ SIEMENS ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ


Στα απόρρητα οι Αμερικανοί


Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Οι Αμερικανοί ξανάρχονται στην Αθήνα και στη Siemens για νέες ακροάσεις, που πολλοί ονομάζουν «ανακρίσεις» στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου για τις μυστικές πληρωμές και τα ταμεία της διαφθοράς.


Το νέο σήμα από το Μόναχο έφτασε στη θυγατρική της Αθήνας και αναφέρει ότι κλιμάκιο της δικηγορικής εταιρείας Debevoise - Plimpton LLP θα φτάσει στην οδό Αρτέμιδος στις 21 Ιουλίου και για ένα πενθήμερο θα εξετάσει στελέχη, συμβάσεις, πληρωμές, ενώ θα διασταυρώσει νέα ύποπτα «ευρήματα».Η επέλαση των Αμερικανών ελεγκτών, που εξελίσσεται επί ενάμιση περίπου χρόνο, αυτή τη φορά αγγίζει συμβάσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, με την ΕΥΠ και άλλους κρατικούς φορείς, αλλά και τομείς όπως οι μεταφορές (τρένα, συγκοινωνίες) και οι εξοπλισμοί στον χώρο των δημόσιων νοσοκομείων.Ηδη από το εσωτερικό της ελληνικής Siemens, υψηλόβαθμα στελέχη εγείρουν ζητήματα που άπτονται του απόρρητου συμβάσεων με κρατικές αρχές και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Αν παραδώσουν τις συμβάσεις αυτές στην ελεγκτική εταιρεία, λένε, θα παραβιάσουν ρήτρες μυστικότητας και κυρίως θα καταστούν συνυπεύθυνοι σε οποιαδήποτε «χρήση» γίνει περαιτέρω των διαβαθμισμένων πληροφοριών ή κωδίκων.Κάποια στελέχη της Siemens, που εξετάστηκαν από κλιμάκιο της Debevoise την άνοιξη, απαίτησαν να γραφτεί στις καταθέσεις τους ειδική διατύπωση για το απόρρητο κάποιων συμβάσεων, που περιήλθαν στην αμερικανική ελεγκτική εταιρεία.Τώρα το ίδιο θέμα επανέρχεται, με τους εργαζομένους στη Siemens να διαπιστώνουν ότι κινδυνεύουν να εκτεθούν, ενώ από μερίδα νομικών εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο της προσφυγής σε ένδικα μέσα για την προστασία διαβαθμισμένων συμβάσεων από ιδιώτες... ελεγκτές.

Η μελέτη αυτής της πτυχής, πάντως, που έχει απρόβλεπτες προς το παρόν διαστάσεις, δεν εκδηλώνεται από συντελεστές που επιθυμούν τη συγκάλυψη του σκανδάλου των δωροδοκιών.Εν τω μεταξύ, στην εταιρεία διάχυτη είναι η αίσθηση ότι «το κακό στη Siemens Ελλάδας έρχεται με δρασκελιές», όσο ο όμιλος διοικείται από δικηγόρους και οι ανταγωνιστές κερδίζουν έδαφος.

Η καχυποψία για τον ρόλο των ελεγκτών μεγαλώνει, κυρίως απ' όσους έχουν διακρίνει ότι η Debevoise δρα χειρουργικά, ρεπορτάρει επιλεκτικά, κόβοντας και ράβοντας στοιχεία της έρευνας.Η ελεγκτική εταιρεία, αν και έχει πλέον στο πιάτο όλα τα άπλυτα της Siemens και για την Ελλάδα, επέλεξε, προφανώς με την έγκριση της εργοδότριάς της Siemens, να παραδώσει στην Εισαγγελία στοιχεία επιλεγμένα με δικά τους κριτήρια, αποσπασματικά και κυρίως σε δόσεις.

Δύο ή τρεις φορές παραδόθηκαν πίνακες και στοιχεία, που συνέλεξε η Debevoise, με ελλείποντα παιγνιόχαρτα τις πολιτικές πληρωμές κάποιων χρόνων, κρίσιμες διαδρομές μαύρου χρήματος και μισά παραστατικά.Δεκάδες σελίδες λείπουν, ενώ κάποια πρόσωπα καίγονται εμφανώς, όταν πρόσφατες αμαρτίες δεν παραδίδονται όπως έχουν ιχνηλατηθεί.Πάντως, ο εσωτερικός έλεγχος της Siemens έχει συλλάβει πλείστες συμβάσεις εικονικού χαρακτήρα από το 2005 και μετά, μέσω των οποίων εξασφαλιζόταν άνομο χρήμα για το πολιτικό σύστημα, όταν τα «Ταμεία» είχαν πέσει στα χέρια των ξένων εισαγγελέων. Κάποιοι, πάντως, απ' όσους μέχρι στιγμής κατέθεσαν στην Debevoise διέκριναν τάσεις προστασίας εγχώριων πολιτικών τζακιών, όταν, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν μικροεκταμιεύσεις υπέρ της φύλαξης προσώπων, που φιλοξενήθηκαν από τη Siemens στο εξωτερικό.

Αγνωστο προς στιγμήν παραμένει αν ο έλεγχος της εταιρείας έχει προσεγγίσει και κονδύλια, που διαχειρίστηκε επί χρόνια φορέας πολιτικής επικοινωνίας για λογαριασμό της Siemens. Ο τελευταίος διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/07/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=73897216

Σχόλια