Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών


Αγώνας άγονος από τους μετανάστες Ηρθαν στη χώρα μας με ελπίδες, δουλεύουν εντατικά στα χωράφια χωρίς, όμως, να καρπώνονται πάντα τους κόπους τους
Της Μαριας Δεληθαναση

Από την εποχή που οι μετανάστες ήταν καλοδεχούμενοι σε ορεινά χωριά της Ελλάδας από εγκαταλελειμμένους γέροντες μέχρι σήμερα που φτηνή εργατική δύναμη, άψυχα νούμερα, εναλλάσσονται μέσα σε χαρτόκουτα στις εντατικές καλλιέργειες έχουν περάσει 18 χρόνια. Λίγος χρόνος για τόσο μεγάλη αλλαγή...

Το 2001 στην έρευνα «Οι Επιπτώσεις της Εγκατάστασης και Απασχόλησης του Ξένου Εργατικού Δυναμικού στην Ελληνική Υπαιθρο» του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπου Κασίμη, ένας γέροντας στο χωριό Πληκάτη Ιωαννίνων έλεγε: «...δεν μπορείς να φαντασθείς πώς είναι να ακούς το κλάμα ενός μωρού στο χωριό μετά από τόσα χρόνια... Αισθανόμαστε κι εμείς νεότεροι».

Τον Μάρτιο 2007 στην ανάλογη έρευνα του ίδιου καθηγητή ένας επιχειρηματίας στον αγροτικό τομέα στον δήμο Βουπρασίας Ν. Ηλείας έλεγε: «Υπάρχει μια διαδικασία που φέρνει συνεχώς νέο κόσμο... Εχω αντιληφθεί ότι υπάρχουν κάποιοι που κάνουν διακίνηση ανθρώπων και όλη αυτή τη διαδικασία»...

Η μετάβαση, από την αγάπη των γερόντων προς τους μετανάστες που έσωσαν τα χωριά, στον κυνισμό είναι τέτοια ώστε στον δήμο Βουπρασίας οι τοπικές αρχές να παρεμποδίζουν με τεχνάσματα την έκδοση ή ανανέωση των αδειών παραμονής των νομίμως εργαζομένων στις εντατικές καλλιέργειες Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών. Η αυθαίρετη άρνηση στη νομιμότητα είναι η «εκδίκηση» για την καταγγελία του δουλεμπορίου στην περιοχή, που καλύπτεται από εγκληματική συνωμοσία σιωπής.

Τι άλλο, όμως, έχει αλλάξει από το 2001 μέχρι σήμερα; Οπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Κασίμης, η νομιμοποίηση των παλαιών μεταναστών συνέβαλε στην αύξηση του κόστους εργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε άλλες περιπτώσεις την επιστροφή (σε μικρές καλλιέργειες) στη γεωργική απασχόληση μελών της οικογένειας και σε άλλες την αναπροσαρμογή της στρατηγικής απασχόλησης (παράνομοι μετανάστες που διακινούν τα κυκλώματα). Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ο διεθνής ανταγωνισμός οδήγησαν στην εγκατάλειψη ορισμένων καλλιεργειών (καπνός, βαμβάκι) με αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης μεταναστών σε ορισμένες περιοχές. Παράλληλα αναπτύχθηκαν εντατικές καλλιέργειες με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η σουλτανίνα στην Κορινθία, τα σπαράγγια στην Καβάλα, τα θερμοκήπια στην Κρήτη, τα λουλούδια στην Τροιζήνα, οι φράουλες στην Ηλεία, τα κηπευτικά στο Μαραθώνα και άλλες στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιέσεις στους μισθούς των αρχαιότερων μεταναστών ασκούνται από τις συνεχιζόμενες αφίξεις παράνομων μεταναστών από την Ασία, την υποσαχάρια Αφρική (εδώ και ένα χρόνο) και τη μαζική νόμιμη είσοδο -αλλά όχι νόμιμη απασχόληση- μειονοτήτων από Ρουμανία και Βουλγαρία (κυρίως Ρομ, Πομάκοι κ.ά.).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100012_30/07/2008_279483
ΑΝΑΛΥΣΗ Η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών
Του Νικου Νικολαου


Ολιγοήμερες διακοπές στο «γυναικοχώρι» (Σαλμώνη Ηλείας) μου έδωσαν την ευκαιρία να διαπιστώσω με θλίψη ότι τα μεγάλα προβλήματα της αγροτικής μας οικονομίας παραμένουν άλυτα και οι ελάχιστοι πλέον υπερήλικες αγρότες που εξακολουθούν να δουλεύουν στα χωράφια, απογοητευμένοι βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται αφού τα λιπάσματα κοστίζουν τώρα τρεις φορές περισσότερο από πέρυσι, ενώ τα προϊόντα τους τα αγοράζουν οι μεγαλέμποροι –όταν καταδέχονται να έλθουν– σε τιμές εξευτελιστικές.

Αλλά κι αυτοί οι υπερήλικες αγρότες δεν θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους αν δεν βοηθούσαν οι ξένοι εργάτες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα στον νομό Ηλείας είναι Αλβανοί μετανάστες.

Χωρίς υπερβολή και κατά την ομολογία των ίδιων των αγροτών οι δύο κύριες καλλιέργειες στον νομό, τα πορτοκάλια και οι ελιές, θα είχαν εξαφανισθεί αν δεν προσφέρονταν τα χέρια των Αλβανών, που όμως τώρα πια κοστίζουν. Και κοστίζουν διότι δυστυχώς αυτοί οι φιλόπονοι μετανάστες (που έχουν φέρει και τις οικογένειές τους) είναι θύματα άγριας εκμετάλλευσης από το κράτος που μέσα από τους δαιδάλους της γραφειοκρατίας έχει επιτρέψει τη δημιουργία δύο κυκλωμάτων, που στην ουσία ρουφούν το αίμα των Αλβανών.



  • Το πρώτο κύκλωμα το αποτελούν ορισμένοι υπάλληλοι της Νομαρχίας, του δήμου, του ΟΑΕΔ, της Αστυνομίας κ.λπ. και το
  • δεύτερο οι δικηγόροι στους οποίους προσφεύγουν οι μετανάστες για να ξεπεράσουν τα σκόπιμα εμπόδια που ορθώνει η γραφειοκρατία για να τους ανανεώσει την άδεια παραμονής και εργασίας κ.λπ.

Μίλησα με πολλούς Αλβανούς εργάτες (έντιμους και δουλευτάρηδες) που μου είπαν ότι κάθε χρόνο για να ανανεώσουν τις άδειες χάνουν ακόμη και 10 και 15 μεροκάματα, τρέχοντας στις κρατικές υπηρεσίες του Πύργου και πληρώνουν συνολικά σε μπαξίσια στους κρατικούς υπαλλήλους και σε αμοιβές σε δικηγόρους ακόμη και 1.000 ευρώ. Δηλαδή ο Αλβανός που δουλεύει στα χωράφια και παίρνει για 12-15 ώρες εργασίας γύρω στα 500 ευρώ καθαρά πρέπει να πληρώσει δύο μηνιάτικα στα κυκλώματα εκμετάλλευσης!

Αν δεν τα πλήρωνε ίσως θα ήταν πιο φθηνός εργάτης για τους υπερήλικες αγρότες που τους απασχολούν, με αποτέλεσμα και το αγροτικό εισόδημα να ήταν αυξημένο και περισσότεροι Αλβανοί να είχαν έλθει στην Ελλάδα αντί να πηγαίνουν στην Ιταλία.
Και όπως μου έλεγαν οι Αλβανοί, εκείνο που τους απογοητεύει δεν είναι μόνο τα λεφτά που τους κλέβουν οι υπάλληλοι όσο η κακή συμπεριφορά τους. Περιμένουν ώρες ατέλειωτες στην ουρά και όταν φθάνει η σειρά τους η υπάλληλος του ΟΓΑ ή της Νομαρχίας τους βρίζει σκαιότατα όταν π.χ. δεν έχουν κάποιο χαρτί συμπληρωμένο κ.λπ. ή τους διώχνει για να έρθουν αύριο, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσουν κι άλλο μεροκάματο.

Οι Αλβανοί μετανάστες, όπως ήδη σημείωσα, είναι εδώ μια δεκαετία και πλέον, τα παιδιά τους πάνε στο σχολείο και μιλάνε άψογα τα ελληνικά, αγαπούν τη χώρα μας και θα μείνουν εδώ για πάντα για να ανανεώσουν για δεύτερη φορά μετά τον Μεσαίωνα τον Ελληνισμό! Και όμως, αυτό το διεφθαρμένο ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται απέναντί τους με μια ρατσιστική σκληρότητα που εκπλήττει! Χωρίς τους Αλβανούς δεν θα είχαμε λάδι, πορτοκάλια, βαμβάκι κ.λπ. Κι όμως, παρ’ ότι δουλεύουν ακούραστα, πληρώνοντας εισφορές στον ΟΓΑ και το ΙΚΑ και κρατούν ζωντανή την ελληνική γεωργία και τον τουρισμό, εμείς δεν φθάνει που τους πληρώνουμε με το μισό μεροκάματο του Ελληνα εργάτη, τους εκμεταλλευόμαστε κι από πάνω για να εισπράττουν μαύρο χρήμα οι εργατολόγοι δικηγόροι και οι κρατικοί υπάλληλοι. Είναι όνειδος για τη χώρα η κατάσταση αυτή.

Ο γράφων έχει κάνει στα χρόνια της χούντας μετανάστης εργάτης στο Μόναχο. Πήρα άδεια εργασίας όταν εισήλθα στη χώρα και ποτέ πια δεν με ταλαιπώρησαν με νέες άδειες.

Εδώ οι Αλβανοί είναι 10-15 χρόνια στη χώρα μας και αντί να τους δώσει υπηκοότητα το κράτος, τους βρίζει, τους ταλαιπωρεί και τους ληστεύει! Εκανε άριστα ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Α. Τσίπρας που πήγε στη δεξίωση στο Προεδρικό με μια μαύρη, κόρη μεταναστών!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_29/07/2008_279341

Σχόλια