Ελληνική......μαγκιά!


Κι αυτοί που τα «άρπαξαν»;

Tου Θανου Oικονομοπουλου
Με τις παράτολμες χωματερές το 'χαμε... πάρει απόφαση (ιδίως με την περιβόητη περίπτωση του Κουρουπητού) πως η Ε.Ε. θα μας ρίχνει πρόστιμα επειδή δεν τις κλείνουμε κι εμείς δεν θα τις κλείνουμε και θα πληρώνουμε τα πρόστιμα! Το κόλπο το συνεχίσαμε, για χρόνια, και με τις διάφορες επιδοτήσεις που εισπράτταμε, κι εμείς αντί να προωθούμε τα χρήματα εκεί που έπρεπε για να εκσυγχρονισθεί και να αναπτυχθεί η χώρα (από την εκπαίδευση μέχρι τις αλλαγές επαγγελματικής ιδιότητας...), τα «σπρώχναμε» σε ημετέρους και «δικά μας παιδιά», τα μοιράζαμε δεξιά κι αριστερά χωρίς πολλά ψαξίματα ως προς το αν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.


Σιγά μη μας έκαναν ό,τι ήθελαν οι «κουτόφραγκοι»! Το δοκιμάσαμε (και το πληρώσαμε σε επιστροφές κονδυλίων!) και με συγκεκριμένους τομείς των διάφορων «πακέτων» που ενέκρινε να πάρουμε η Ε.Ε., που... τα παίρναμε για δρόμους, λ.χ. και εμείς τα... διοχετεύαμε σε άλλες, πιο «πιεστικές» ανάγκες! Πιο πρόσφατη περίπτωση (κι αυτή την πληρώσαμε - όχι μόνο με επιστροφή κάμποσων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κυρίως σε καθυστέρηση και ταλαιπωρία του κόσμου!) αυτή του «Κτηματολογίου», που ενώ θα 'πρεπε να έχει γίνει (και με τα χρήματα της Ε.Ε.) σχεδόν μια δεκαετία πίσω, τα χρήματα τα... «βολέψαμε» σε φίλους και κολλητούς, μας τα πήραν πίσω, και φτου κι από την αρχή...


Γενικά, είμαστε «μάγκες»! Θεωρούμε, γιατί έτσι μας βολεύει (το σύστημα διαπλοκής, αδιαφάνειας, διαφθοράς, δηλαδή!) πως αφού μας εγκρίνουν λεφτά «δικά μας είναι, βρε αδερφέ, κι ό,τι θέλουμε τα κάνουμε!» Και, καλά, να πεις πως ξεγλιστρούσαμε στα πρώτα χρόνια της ένταξής μας στην ΕΟΚ, τότε που ακόμη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των Βρυξελλών και η μέριμνα για αποφυγή διασπάθισης του κοινοτικού χρήματος προς τις χώρες - μέλη ήταν σχετικά χαλαροί, αναποτελεσματικοί - αλλά εμείς το «κόλπο» και την εθνική «μαγκιά» τη συνεχίζουμε! Και τα πρόστιμα πέφτουν... «ράιτ θρου»!


Είναι απίστευτα τα πρόστιμα (απώλεια εισροών, δηλαδή) που έχουμε πληρώσει ως χώρα - κι ακόμη πιο απίστευτο το τι τεράστια ποσά από όλο αυτό το σύστημα των «πακέτων» και των επιδοτήσεων σε διάφορους τομείς, με στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δομών μας, πήγαν στράφι, σκορπώντας τα από δω κι από κει σε ημετέρους και «κολλητούς», στερώντας τα στην πραγματικότητα από την καθαυτό προσπάθεια να κάνουμε τον τόπο μας ανταγωνιστικό...


Η τελευταία «ραμπατσίνα» (ακολουθεί κι άλλη από 1/1/2009, πολύ... ακριβή, για κάθε παράνομη χωματερή -από τις περίπου 2.000!- που θα παραμένει εν ενεργεία) μας ήρθε προχθές κι αφορά την περικοπή κατά 10% (που πάει να πει κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ!) των αγροτικών επιδοτήσεων προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας (ήδη 27 χρόνια πλήρες μέλος της Ε.Ε.!) δεν έχει δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου και σωστής διάθεσης, που να διασφαλίζει δηλαδή πως τα κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, πηγαίνουν... σε πραγματικούς γεωργούς! Χρόνια πολλά τώρα η «φάμπρικα» - και αν καμιά φορά μας «τσίμπαγαν», πληρώναμε το πρόστιμο, δεν βγάζαμε τσιμουδιά, και... συνεχίζαμε να μοιράζουμε λεφτά όχι (όχι μόνο, τουλάχιστον...) σε αγρότες, αλλά σε διάφορες κατηγορίες Νεοελλήνων, που μια χαρά βολεύονταν και εξαργύρωναν το «βόλεμα» με ψηφουλάκια στις εκλογές!


Δείτε τώρα: Βγήκε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κοντός, και «απλώς»... επανέλαβε το γνωστό και χιλιοειπωμένο πια (και γι' αυτό και όχι μόνο δεν πείθει, αλλά προκαλεί γέλια - και οργή!) πως και για αυτό το σκάνδαλο... φταίει το ΠΑΣΟΚ, που «όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε ένα άναρχο σύστημα, χωρίς κανόνες, δίχως να καταβάλλει καμιά προσπάθεια βελτίωσης...»! Να συμφωνήσουμε απολύτως πως η «φάμπρικα» ανθούσε επί ΠΑΣΟΚ, που άλλωστε και κυβέρνησε τη χώρα κοντά μια 20ετία. Αλλά, για όνομα του Θεού, και τούτοι οι σημερινοί βρίσκονται στο πηδάλιο της εξουσίας πέντε χρόνια, σχεδόν δύο... «νέες διακυβερνήσεις», που έχουν δεσμευθεί για την επανίδρυση του κράτους, κιόλας!


Πέντε χρόνια δεν στάθηκαν αρκετά να κάνουν κάτι - να αρχίσουν έστω να κάνουν κάτι; Πώς θα πείσουν τον δικαιολογημένα... κακόπιστο πολίτη πως (και αυτοί...) «απλώς δεν θέλησαν να φτιάξουν ένα τίμιο και αξιόπιστο σύστημα, γιατί αυτό θα τους έφερνε απέναντι σε συντεχνίες και κυκλώματα που ωφελούνται από αυτό το διάτρητο σύστημα επιδοτήσεων, ιδίως στον ευαίσθητο αγροτικό τομέα, και... φοβούνται το έρμο πολιτικό κόστος! Λένε πως κάτι έχουν αρχίσει και ΘΑ αρχίσει να αποδίδει - να δούμε.


Αλλά, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε σε ποιο σύστημα διαφάνειας θα καταλήξουμε, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα η στάση της πολιτείας, που... αρμοδίως διαβεβαίωσε τους δικαιούχους (ποιους, τους... κανονικούς ή «όλους»!) πως παρά την περικοπή των επιδοτήσεων, αυτοί θα συνεχίσουν να τις εισπράττουν κανονικά, μέσω δηλαδή του προϋπολογισμού (του... ήδη προβληματικού!) δηλαδή από τις τσέπες όλων των φορολογουμένων!


Για να έχουμε καλό ρώτημα -πέρα και άσχετα με το αν οι ευθύνες για τη «φάμπρικα» είναι πράσινες ή γαλάζιες οι περισσότερες- γιατί το κράτος δεν κάνει έναν αναδρομικό έλεγχο για το πού πήγαν οι (παράνομες!) επιδοτήσεις, να καλέσει αυτούς που τις εισέπραξαν και να απαιτήσει να επιστραφούν (με δόσεις, με κάποιο τρόπο!), ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες»; Οσοι, δηλαδή, έκλεψαν και παρανόμησαν (με τις ευλογίες κάποιων «αρμοδίων» - και αυτοί να αναζητηθούν!) καλά έκαναν, και ας τους συγχωρήσει ο Θεός;
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_18/07/2008_278088

Σχόλια