Κάνουν το άσπρο, μαύρο ...


Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ Κάνουν το άσπρο, μαύρο
Του Δημήτρη Πεφάνη


Του Δημήτρη Πεφάνη
ΠΕΡΥΣΙ το καλοκαίρι, λίγο πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, στο Λονδίνο μια στρατιά αναλυτών επαινούσε τις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις για το άνοιγμά τους στα Βαλκάνια, δημοσιεύοντας προτάσεις με δυσθεώρητες τιμές-στόχους για τις μετοχές τους.

Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι προτείνουν μαζική φυγή από το ελληνικό χρηματιστήριο επειδή οι εταιρείες του είναι... εκτεθειμένες στη βαλκανική αγορά. Αυτοί που- έμμεσα ή άμεσα- έδωσαν τροφή στον Γενικό Δείκτη, ανεβάζοντάς τον ακόμα και στις 5.300 μονάδες, σήμερα τον καταβαραθρώνουν ρίχνοντάς τον 2.000 μονάδες χαμηλότερα.

Και θα είναι οι ίδιοι που- όταν το αποφασίσουν- θα αλλάξουν ρότα, μιλώντας για υποτιμημένες μετοχές, βαλκανικές προοπτικές και νέες ημέρες δόξας για τις εγχώριες εισηγμένες.

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει δηλαδή- για να μη χρησιμοποιήσουμε τον όρο «χειραγώγηση»- με χαμένους τους ιδιώτες μικροεπενδυτές που γυρίζουν μαζικά την πλάτη στον θεσμό, μη μπορώντας να ανταγωνιστούν τα «μεγάλα παιδιά», τα οποία παίζουν με σημαδεμένα χαρτιά.

Αν λοιπόν οι εγχώριες εποπτικές αρχές, αλλά και οι ίδιες οι εισηγμένες δεν βάλουν φρένο στους ανεξέλεγκτους αναλυτές που ανερυθρίαστα σήμερα λένε άσπρο και αύριο μαύρο δεν πρόκειται το ελληνικό χρηματιστήριο να ορθοποδήσει και οι μικροεπενδυτές να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό.

Μια εξέλιξη που είναι μονόδρομος, αν θέλουμε την (πρώην) Σοφοκλέους να πρωταγωνιστήσει στις χρηματαγορές των Βαλκανίων και όχι να αποτελεί άθυρμα στα χέρια λίγων θεσμικών κερδοσκόπων.
TΑ ΝΕΑ (7/7/2008)
http://ta-nea.dolnet.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080707&nid=9122565&sn=&spid=631

Σχόλιο blogger.

  • ΤΑ ΝΕΑ νέα μόλις θυμήθηκαν το παιχνίδι που παίζεται γύρω από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. (Όχι μόνο το Ελληνικό, αλλά στο Ελληνικό, φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, αφού οι παίκτες είναι λίγοι, ή αλλιώς είναι ρηχό χρηματιστήριο).
  • ΤΑ ΝΕΑ μαζί με άλλα μέσα του συγκροτήματος, και όλο σχεδόν τον τύπο, είχαν μπει στο παιχνίδι από τον Σημίτη, να υλοποιήσει τον λαϊκό καπιταλισμό (χα!, χα!), (άσχετα αν τελικά αποδείχθηκε ότι με το κόλπο αυτό έγινε η μεγαλύτερη μετατόπιση πλούτου - έτσι λέμε την κλοπή τώρα - στην ιστορία της Ελλάδας).
  • ΤΑ ΝΕΑ δεν δικαιούνται να ομιλούν, αφού ξέρουν πολύ καλά πως στήνεται το παιχνίδι στο Χρηματιστήριο, για τα ανέβασμα ή κατέβασμα των μετοχών. Είναι σίγουρο ότι είδαν πως χειραγωγούνται οι μετχοχές, από άλλες εφημερίδες, αλλά δεν βρήκαν το κουράγιο να το καταγγείλουν εκείνη την εποχή...!
  • Τώρα που το παιχνίδι παίζεται σε κλίμακα που δεν χρειάζεται η παρέμβαση των ΝΕΩΝ, αυτά "αποκαλύπτουν" τους κερδοσκόπους και την χειραγώγηση πίσω από την πτώση του χρηματιστηρίου... ωρέ τι μας λες... μπας και αναγνώρισες τον ευατό σου και τρόμαξες...
  • ΤΑ ΝΕΑ γράφουν αυτά που θέλει ν' ακούσει ο κόσμος, τώρα. Αύριο μπορεί να μιλάει για δυναμικότητα του Χρηματιστηρίου .... και πάει λέγοντας...
  • Γιατί αγαπητοί μου κύριοι δεν γράφεται ο το παιχνίδι αποδείχθηκε σικέ;
  • Αφού οι ελεγκτές πληρώνονται από τους υπό έλεγχο,
  • Αφού οι βαθμολογητές είναι εταιρείες θυγατρικές των υπό έλεγχο εταιρειών!
  • Γιατί δεν μας λέτε την αλήθεια. Ότι: Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει!
  • Ο μόνος κίνδυνος για το κόλπο που έχει στηθεί είναι μήπως καταρεύσει εξ΄αιτίας της απληστείας του, αλλά και τότε σ' αυτή την κατάρευση κάποιοι θα βρεθούν να κερδίζουν!
  • Ένας καπιταλισμός καζίνο, που κανείς δε τολμάει να τον περιγράψει!
  • Μια παρανοϊκή εποχή, που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα τις λέξεις και τις λεπτομέρειες. Ποιός αλήθεια τόλμησε να αντιτάξει στην Βασούλα (μια είναι η Βασούλα) ότι λέει μαλακίες, όταν προσπαθούσε να μας πείσει ότι η δημιουργία καζίνων είναι παραγωγική επένδυση... αλλοίμονό μας. Ήταν η εποχή που οι άνθρωποι ήθελαν να μας εξοικοιώσουν με τον τζόγο, ήξεραν - τους είχαν πει - τι θας μας έρθει...

Σχόλια