Κατακαημένη ισχυρή


Κατακαημένη ισχυρή


Eάν κατάλαβα καλά, το γόητρο της ισχυρής, πλουσίας, διαρκώς αναπτυσσόμενης, αλλά και περιβαλλοντικώς υπερήφανης Ελλάδας υπέστη σοβαρό πλήγμα: τέσσερα στελέχη ισάριθμων ισπανικών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας άσκησαν καταιγιστική κριτική στην πατρίδα μας, καθώς η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά εμποδίζουν την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο κόλαφος εδόθη την Πέμπτη, από τους απελπισμένους μάνατζερ, παρουσία του Ισπανού πρωθυπουργού κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στην ισπανική πρεσβεία κατά τη διάρκεια ημερίδας για την ενέργεια.

Οι επενδύσεις των ισπανικών εταιρειών αφορούν αιολικά πάρκα, δηλαδή εναλλακτικές μορφές ενέργειας στις οποίες έχουμε δραματική καθυστέρηση και τις οποίες έχουμε επείγουσα ανάγκη. Στην αίθουσα της ισπανικής πρεσβείας, όπου συνέβαιναν αυτά τα ολίγον εξευτελιστικά για μια χώρα, ήταν παρών και ο υπουργός ανάπτυξης, κ. Χ. Φώλιας.

Ο κύριος υπουργός δεν ξέφυγε του κανόνα: όταν βρέθηκε στα ζόρια, διαπίστωσε ως ρεπόρτερ και κατήγγειλε ως αγανακτισμένος πολίτης «κι εμάς τους Ελληνες μας πνίγει η γραφειοκρατία». Από πρόσωπο της εξουσίας, που εξηγεί τι έπραξε και τι δεν μπόρεσε η κυβέρνησή του, διολίσθησε στον ρόλο του παρατηρητή. Καμιά ελπίδα.

Αλλά η ισχυρή, διαρκώς αναπτυσσόμενη και πλουσία Ελλάς, η Ελλάς που σύμφωνα με την κυβέρνηση μεταρρυθμίζεται και αλλάζει σε όλους τους προγραμματισμένους τομείς, υπέστη ακόμη μια ήττα αυτές τις ημέρες: το οικονομικό επιτελείο της χώρας, με οδύνη ελπίζω, διαπίστωσε και ανακοίνωσε ότι τα δημόσια έσοδα παρέμειναν καθηλωμένα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού σ’ αυτόν τον τομέα έφτασε στα 1,53 δισεκατομμύρια από 1,34 δισεκατομμύρια τον Μάιο.

Μέσα στην παγκόσμια οικονομική δίνη, μια χώρα που παράγει κυρίως μίζες και μαύρο χρήμα και ζει κυρίως από την κατασπατάλησή του, απειλείται με καταστροφή. Εκτός εάν αρθούν στο ύψος των περιστάσεων πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα, μάχιμοι αλλά και εξ εφέδρων. Εάν συστοιχηθούν, χωρίς κομματικά καραγκιοζιλίκια, σε κάτι ολοκαίνουριο. Οι πολίτες, στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, με έναν τρόπο το έχουν απαιτήσει.
Tου Σωκρατη Τσιχλια
11/7/2008
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_12/07/2008_277398

Σχόλια