Δημοκρατία, κράτος δικαίου και δικαιώματα

 

Άρθρο της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η σχέση δημοκρατίας και δικαιωμάτων έχει μεγάλο βάθος, θεωρητικό και ιστορικό. Στη μεταπολεμική ανάδυση και εμπέδωση του κράτους δικαίου, μετά την τραυματική εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων και ιδίως τη ναζιστική θηριωδία, ο νομοθέτης δεσμεύεται από κανόνες αυξημένης τυπικής ισχύος και τα δικαιώματα συγκροτούν τους πιο ισχυρούς λόγους που μπορούμε να αντιτάξουμε σε κάθε καταπίεση.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σε αυτή την περιεκτική αντίληψη για τη δημοκρατία οι μειοψηφίες θωρακίζονται απέναντι στην τυραννία της πλειοψηφίας, ενώ τα θεσμικά αντίβαρα, η διάκριση των εξουσιών και ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, θέτουν όρια στη λαϊκή κυριαρχία και την κρατική εξουσία.

Τα δικαιώματα δεν εξαντλούνται σε εφήμερες νομικές κατασκευές, αντιθέτως φέρουν καθολικές ηθικές και πολιτικές αξιώσεις. Είναι σημεία του σύγχρονου ανθρωπισμού που δεν καθορίζουν μόνο τον νομικό μας πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο της ζωής μας.

  • Γνωρίζουμε ωστόσο καλά, ήδη από τις νεωτερικές τους καταβολές, ότι το υψηλό ιδανικό των δικαιωμάτων δύσκολα εκπληρώνεται. Η τυπική κατοχύρωσή τους κρύβει ουσιαστικές ανισότητες και η διεκδίκησή τους αποδεικνύεται μια συνεχής πρόκληση. Τα δικαιώματα αναπνέουν και ζουν μέσα στις εντάσεις και τις συνθήκες του πραγματικού. Η Ευρώπη σήμερα μοιάζει να βρίσκεται μακριά από την αισιοδοξία και την ευμάρεια των αρχών του αιώνα μας. Η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας έπληξε τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τα παροχικά δικαιώματα, τις υλικές προϋποθέσεις της αυτονομίας μας.
  • Στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα δοκιμάστηκε η αλληλεγγύη της Ενωσης και στο προσκήνιο εμφανίστηκαν διαιρέσεις και διαλυτικές τάσεις μεταξύ των μελών της.
  • H αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και όχι πολυτέλειας. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και την Αυστρία κυοφορούν βίαιες πολιτισμικές συγκρούσεις, οι οποίες απειλούν ανοιχτά την ελευθερία και την πολιτική μας συγκρότηση. Η πανδημία του κορονοϊού όξυνε τις αντιθέσεις και επέφερε μια σειρά περιορισμών στις ατομικές μας ελευθερίες.

Στην αλληλουχία αυτών των επάλληλων κρίσεων βρήκαν πολλοί την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο όνομα ενός νέου εθνοκεντρικού προστατευτισμού.  

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωσή μας στη δήθεν εθνική ασφάλεια (b*). Σε αυτό το κλίμα της διάχυτης καχυποψίας αναδεικνύεται η οξύμωρη έννοια της «ανελεύθερης δημοκρατίας» (illiberal democracy), ειδικά σε χώρες με αδύναμη δικαιοκρατική παράδοση. Στη λαϊκιστική στρέβλωση της δημοκρατίας η λαϊκή βούληση συγχέεται με τη βούληση της πλειοψηφίας. Οι κυβερνώντες υπονομεύουν, άμεσα ή έμμεσα, τις μείζονες εγγυήσεις του κράτους δικαίου: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη έκφραση. Ομως δημοκρατία χωρίς κράτος δικαίου δεν νοείται. Και η Ευρώπη είναι πάνω από όλα μια Ενωση δικαίου.

Η χρονιά που έφυγε έφερε πολλές αντιξοότητες. Τα δικαιώματά μας, στην εξαιρετική συνθήκη της πανδημίας, τελούν σε καθεστώς διακινδύνευσης και χάνουν την αυταξία τους. Εχουμε πια εισέλθει σε περίοδο επώδυνων πλην αναγκαίων συμβιβασμών και σταθμίσεων. Η προτεραιότητα στην προστασία της υγείας και της ζωής μας είναι μια αυτονόητη, νομικά και ηθικά, επιλογή. Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί στην ελευθερία μας παραμένουν έκτακτοι και προσωρινοί.

Εναποθέσαμε ξανά τις ελπίδες μας στο κράτος, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους ανθρώπους που το υπηρετούν με αυταπάρνηση. Αντιληφθήκαμε, στην υγειονομική κρίση, τη μεγάλη αξία και της άλλης όψης των δικαιωμάτων, που είναι τα καθήκοντά μας προς τον άλλο, το χρέος της αλληλεγγύης και της φροντίδας. Τα όρια όμως ανάμεσα στη διαφύλαξη του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και στην αναίρεση των δικαιωμάτων μας είναι κάποιες φορές λεπτά. Την επόμενη μέρα προέχει η αμέριστη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στην εποχή της πανδημίας δεν κρίνεται μόνο η ατομική και η δημόσια υγεία, αλλά και η εμπιστοσύνη μας στην πολιτεία και τους θεσμούς της.

============================


Βlogger:

* "ευρωσκεπτικισμός"  η πολυχρονεμένη μας ήδη έχει βγάλει το συμπέρασμα. Όποιος είναι ευρωσκεπτικιστής είναι  αντιδραστικός, εναντίον της παγκοσμιοποίησης, ένας ιδεοληπτικός αχταρμάς.

Λες και δεν ζει στην χώρα, με έναν λαό που πρέπει να εκφράσει. Να να μη θέλει να αναφερθεί σ' αυτόν. Ντρέπεται γι' αυτόν, λυπάται που άρχει ενός λαού που δεν λέει να εκσυχρονισθεί (όπου εκσυχρονισμός είναι όπως τον ορίζει ο Σημίτης και η ομάδα του: δουλοποίηση...είναι τμήμα μιας ελιτ που έχει αποκολληθεί από το κοινωνικό σώμα)

Σαν να ακούω τον Ροζάκη στο θηλυκό του...λες βγαίνουν όλοι από το ίδιο καλούπι (ή μήπως;)

αντί άλλων σχολίων... 

Από εδώ:..

η επανάσταση λοιπόν του 1821 προδώθηκε. Κέρδισαν οι κοτζαμπάσηδες. Το 2010 η χώρα, χάρις στις "άοκνες προσπάθειες" των κοτζαμπάσηδων έχασε και τυπικά την κάποια αυτονομία - ελευθερία της. 'Ετσι για να επιβεβαιωθεί η πρόταση που οι Γερμανοί ιστορικοί χρησιμοποιούν όταν μιλάνε για την κολοβή ανεξαρτησία του προτεκτοράτου η "Ελλάς": "Κρατογέννεση εν εξαρτήσει", μια κρατογέννεση που περιέχει το σπέρμα της εξάρτησης "εκ κατασκευής", με τα "πολιτικά κόμματα" πλήρως εξαρτημένα από τη δημιουργία τους- διαχρονικά - και τους πολιτικούς στην πραγματικότητα κατασκευασμένες μαριονέτες για τις ανάγκες του "θεάτρου σκιών" που οφείλει συνεχώς να "παίζει" για να αποκοιμίζει το πόπολο.

Έτσι λοιπόν φάνουμε στον πυρήνα του προβλήματος. Αν υπήρχαν θεσμοί, δεν θα επέτρεπαν στον όποιο Ροζάκη να παριστάνει τον  έναν και μοναδικό και να κατευθύνει την πολιτική της χώρας για 30 και πλέον χρόνια! Αν υπήρχε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - ΘΕΣΜΟΣ θα είχαμε προλάβει πολλές τρικλοποδιές της ομάδας Ροζάκη.

Κρίση Θεσμών λοιπόν: 

Δεν "δούλεψε" - δεν στάθηκε στο ύψος του - ο Θεσμός της Δικαιοσύνης και η χώρα αλυσοδέθηκε με τα μνημόνια σε Αγγλικό Δίκαιο με τους πολίτες να μετατρέπονται σε ανδράποδα!

Δεν στάθηκε στο ύψος του ο Θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας - αφού ο Παπούλιας επέτρεψε  τον ΓΑΠ να ...μαγειρέψει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσω του δοτού προέδρου της - Γεωργίου - και να σύρει τη χώρα στο σφαγείο του ΔΝΤ.

Υπονομεύοντας δε συνεχώς  ακόμα και τώρα μη αφήνοντας να κάνει τη δουλειά του  ο ΘΕΣΜΟΣ του ΣΤΡΑΤΟΥ να υπερασπισθεί την χώρα - φοβάμαι ότι  οδηγούν τη χώρα σε διασυρμό και απώλεια εδαφών ήτοι ακρωτηριασμό

Με θεσμούς ακρωτιασμένους δεν μιλάμε για κράτος που  θέλει να επιβιώσει, αλλά για προτεκτοράτο που ψάχνει για λιμάνι - αγκαλιά (νταβαντζή). 

Υ.Γ.1. Ακούγοντας τον κ. Ροζάκη, (ή τον κ. Ντόκο) θα τους παίρνατε για δικηγόρους να υπερασπισθούν τα συμφέροντάς σας; Εκτός κι' αν οι τύποι αυτοί εκτελούν εντολάς άλλων δυνάμεων και ας μην εκτίθενται άλλο, κι' ας βγούν και να που ευθαρσώς: "Είμαστε  εδώ ως το μάτι και το αυτί άλλων συμφερόντων, που εσείς οι ιθαγενείς δεν  είσθε σε θέση να καταλάβετε".

Y.Γ.2.

Βλέποντας και ξαναβλέποντας την συζήτηση του Ροζάκη με τον Σαχίνη , με ένα Ροζάκη να ψελλίζει διάφορα ακατάληπτα, σκέφτηκα την κατάντια ενός κράτους που τις τύχες του τις έχει αφήσει στα χέρια ενός λαδοπόντικα. Η εμφάνισή του ήταν δικηγόρου που λέει στον εντολέα του: Θα χάσεις διότι πρέπει να χάσεις! "Απέκρυψα στοιχεία υπέρ σου και ακόμα χειρότερα έδωσα στοιχεία στον αντίδικο να τα χρησιμοποιήσει εναντίον σου". 

(Προσέξτε: Ο Ροζάκης έβγαλε ήδη την απόφαση! Δεν περιμένει να τη βγάλει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ή αλλιώς υπαγορεύει στο δικαστήριο την απόφαση!)

Τόσο απροκάλλυπτο μίσος για το Ελληνικό κράτος...(Δεν ξέρω αλλά όλη αυτή η σχολή Σημίτη πρέπει να ανήκει σε ειδική κατηγορία ψυχοπαθών που μισούν ότι Ελληνικό. Θέλουν τον έλληνα δούλο σαν και την αφεντιά τους. 

Τέτοιο μίσος !!

Μάλιστα Σημίτηδες και Ροζάκηδες βλέποντας να πετυχαίνουν το στόχο τους, δεν έχουν πρόβλημα να εκτίθενται - τι άλλο από έκθεση ήταν η παρουσία του Ροζάκη - κατά το:  "χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά".

Αν δεν αλλάξει όλη η ομάδα διαπραγμάτευσης με τους Ντόκους και τους Ροζάκηδες -ο Κυριάκος μας πάει ολοταχώς στον γκρεμό. Αν πράγματι έχει διάθεση να  διαπραγματευτεί για τα ελάχιστα η Κυβέρνηση πρέπει να εξωπετάξει χθες όλον αυτόν το εσμό, που το μόνο που κάνει είναι να αδυνατίζει τη χώρα επί χρόνια και τώρα την καλεί να  ακρωτηριασθεί αφού είναι ...αδύναμη! Αυτό πως λέγεται; Υπονομευτική δράση ή προδοσία;

 -------------------------------

=========================

Η όλη συμπεριφορά της ΠτΔ και το άρθρο της στην Εφημερίδα του Κουφοντίνα, συνιστούν ένα μανιφέστο της δικτατοριας του "δικαιωματισμού" και των Αποστόλων του μαρασμού, επίθεση στο Έθνος και πληρης αποσιώπηση των κινδυνων για το λαό μας, όπως από την λαθροεισβολή. Οι αξιαγάπητες γάτες της κ. Προέδρου, έχουν περισσότερη ελληνοπρέπεια από τις σκέψεις της. Αν δεν ταιριάζανε, δεν θα συμπεθεριάζανε, γι' αυτό ο Μητσοτάκης μας φόρεσε καπέλο μια εκπρόσωπο του μηδενισμού α λα Σόρος, που δεν ενστερνίζεται το αξιακό σύστημα του Ελληνικού Εθνισμού, γιατί σκοπεύει να φέρει νομοθετικα τέρατα που προωθεί η αντιευρωπαίϊκή Ε.Ε., που θα ικανοποιουν ανύπαρκτα δικαιώματα και θα στοχοποιουν την κανονικοτητα και την εθνική ταυτότητα. Ο φασισμός της δικτατορίας των μειονοτήτων, των σαλών, των εχόντων χρεία ψυχιάτρου αντί για ειδικά " δικαιώματα", των παράνομων ξένων και ισλαμιστών, που οργανωμένα στέλνει το κράτος - συμμορία του Ερντογάν, εκπροσωπείται. Εμείς όχι.
Όχι, δεν είναι πρόβλημα του Ελληνισμού πως ο Μπαμπης θα γίνει μάνα. Όχι, δεν είναι πρόβλημα του Ελληνισμού πως θα μπουν άνετα, θα απλώσουν την αρίδα τους και θα πάρουν σπίτι, επιδόματα, πολιτικά δικαιώματα, Σομαλοί, Αφγανοί και λοιποί συγγενείς και ψυχοπαίδια του Ερντογάν.
Δεν έχουμε έλλειμα δικαιωμάτων, κυρία Σακελαροπουλου. Έχουμε περίσσευμα ασυδοσίας.
Πρόβλημα επιβίωσης του Έθνους μας είναι η υπογεννητικότητα. Χρειαζόμαστε θετικά κίνητρα, προβολή παραδοσιακού προτύπου οικογένειας, φορολογικές απαλλαγές, ολοημερα σχολεία, ενίσχυση της Μάνας, η μητρότητα να είναι κέντρο της κρατικής μέριμνας, και όχι παιδιά ως δώρα - αξουσεάρ για να παραβιαζονται τα δικαιώματα των ορφανών παιδιών, που θα υιοθετουνται από μη οικογένειες, στερούμενα ή το πατρικό η το μητρικό πρότυπο, στερούμενα κανονικούς γονείς, κατά παραβάση του Χάρτη Δικαιωματων του Παιδιου στον ΟΗΕ.
Πρόβλημα για τον Ελληνισμό είναι η Τουρκική απειλή, η Τουρκία που κατεχει την Κύπρο, απειλεί στην Θράκη και σε όλο το Αιγαίο και οργανώνει και προωθεί την εισβολή μουσουλμάνων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η απάντηση στην εισβολή των παράνομων ξένων, δεν είναι να τους διευκολυνουμε να μπουν και να ριζώσουν, να τους δώσουμε περισσότερα δικαιώματα, αλλά να αμυνθούμε, να μην μπουν άλλοι και να απελάσουμε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
Πρόβλημα για το Έθνος είναι η συνεχιζομενη Κατοχή της Κύπρου, όχι οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες μειονότητες και τα δικαιώματα τους.
Πρόβλημα για το Έθνος είναι η ανθελληνική στάση της γερμσνοκρατουμενης γραφειοκρατίας της ΕΕ, που παραβιάζοντας την συμβατική υποχρέωση αλληλεγγύης, αρνείται να επιβαλλει σοβαρές κυρώσεις σε έναν τραμπούκο, μη μέλος, που απειλεί κράτη μέλη, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Γαλλία.
Πρόβλημα για την χώρα που σας τίμησε και σας πληρώνει, είναι πως υποτιθέμενοι εταίροι και σύμμαχοι, η Γερμανία και η Ισπανία, πουλάνε υποβρύχια και φτιάχνουν αεροπλανοφόρο για τον Χίτλερ του 21ου Αιώνα και ζητούν από μας να πάμε στο δικό μας Μοναχο στην Κορσική, για να συζητήσουμε τι θα δώσουμε στον ληστή και γενοκτόνο.
Και τελικά, δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, κ. Πρόεδρε, άλλο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα είσαστε κι εσείς...

 =======================

Τα θαύματα του εμβολίου...

Η κυρία Κατίνα, του πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσωτερικού, κατόπιν υπάλληλος της τρόικας που έκρινε Συνταγματικά τα μνημόνια εξαθλίωσης... επιλογή των μνημονιακών τροϊκανών υπαλλήλων (Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά), τώρα με θέσεις ΚΚΕ και μάλιστα αρθρογράφος στην "αριστερή" εφημερίδα του Τελ Αβίβ στην...

Αθήνα: «Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωσή μας στη δήθεν εθνική ασφάλεια»...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 20ού ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ:  « Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό - αντιλαϊκό, που στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις και άλλα αστικά κόμματα»...

 =============

 

ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ η Δοξολογία της Πρωτοχρονιάς...

Σχόλια