Διεθνές Δίκαιο και προστασία των συνόρων – Οι εκ του πονηρού μύθοι

Γρίβας Κώστας
Πολύς λόγος γίνεται για θέματα Διεθνούς Δικαίου και διεθνών συμφωνιών της χώρας μας, που υποτίθεται ότι την εμποδίζουν να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορά της με οποιονδήποτε τρόπο κρίνει πρόσφορο.
Γι' αυτό θα πρέπει να θυμηθούμε τα βασικά του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να μην υποκύπτουμε σε αυτές τις παραπλανητικές απόψεις, οι οποίες –κατά την άποψη του γράφοντος– είναι εκ του πονηρού και αποτελούν μέρος της ιδιόρρυθμης ολοκληρωτικής επίθεσης που δέχεται η Ελλάδα(b*). ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Πριν και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το βασικό υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και το βασικό δομικό του στοιχείο είναι τα κράτη. Οι χώρες είναι αυτές που δίνουν υπόσταση και έννοια στο Διεθνές Δίκαιο. Χωρίς τα κράτη αυτό δεν υφίσταται καν. Επίσης, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι το διεθνές σύστημα αποτελείται από χώρες και δεν υπάρχει κάποια ανώτερη υπερεθνική αρχή πάνω από αυτές.
Ο ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών), όπως λέει και το όνομά του, αποτελεί απλώς μια γραφειοκρατική δομή που επιτρέπει στις χώρες να αλληλεπιδρούν και να συνεννοούνται. Δεν λειτουργεί υπεράνω αυτών και οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν του δίνουν την όποια υπόσταση έχει. Και για να του δίνουν υπόσταση πρέπει και οι ίδιες να έχουν υπόσταση.
Ο έλεγχος των συνόρων είναι αναγκαίος για την υπόσταση των χωρών και η υπόσταση των χωρών είναι αναγκαία για το Διεθνές Δίκαιο. Συνακόλουθα, για να υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να υπάρχουν κράτη. Και για να υπάρχουν τα κράτη θα πρέπει να μπορούν να προστατεύουν την υπόστασή τους. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να έχουν υπόσταση.

Τι σημαίνει υπόσταση μιας χώρας

Υπόσταση μιας χώρας σημαίνει, μεταξύ των άλλων, έλεγχος του εδάφους της από τις νόμιμες κρατικές αρχές. Και για να υπάρχει έλεγχος του εδάφους θα πρέπει να υπάρχουν σύνορα.
Και σύνορο, εξ ορισμού, σημαίνει γραμμή, από την οποία δεν μπορεί να διέρχεται όποιος θέλει, χωρίς την άδεια των νόμιμων αρχών. Δηλαδή, αν δεν υπάρχει έλεγχος δεν υπάρχουν σύνορα και αν δεν υπάρχουν σύνορα δεν υπάρχει κράτος. Και αν δεν υπάρχουν κράτη δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και ό,τι απορρέει από αυτό, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόσο απλά.
  • Άρα, οι χώρες δεν δικαιούνται απλώς, αλλά υποχρεούνται να προστατεύουν τα σύνορά τους για να προστατεύουν την υπόστασή τους και με βάση την υπόσταση αυτή να προστατεύουν και το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην αυτοπροστασία των χωρών είναι ο θεμέλιος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και σε αυτό βασίζεται ολόκληρο το διεθνές σύστημα.
  • Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν έχει απλώς το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση να ασκήσει όποιο μέσον κρίνει αναγκαίο, ώστε να προστατεύσει τα σύνορά της. Ιδιαίτερα όταν δέχεται τόσο μεγάλους αριθμούς παρανόμως εισερχομένων μεταναστών, οι οποίοι απειλούν, όχι απλώς την εθνική ασφάλεια, αλλά την ίδια την επιβίωση της χώρας σε βάθος χρόνου.

Βρισκόμαστε στο παρά ένα

Άρα, όλες οι απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται από «διεθνείς συμβάσεις», «διεθνείς συμφωνίες», ή οτιδήποτε άλλο και δεν μπορεί να λάβει τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για να προστατεύσει τα σύνορά της, είναι εκτός πραγματικότητας και προωθούνται εκ του πονηρού. Αποτελούν μέρος του μηχανισμού του "επαυξημένου πολέμου" που έχει εξαπολυθεί αυτήν τη στιγμή ενάντια στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό.
Όμως, δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αβλεψίες, ατολμίες και διαστρεβλωμένες αναγνώσεις της πραγματικότητας. Η Ελλάδα ως γεωπολιτική οντότητα έχει δεχθεί συντριπτικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια στην εθνική της ανεξαρτησία και υπόσταση και δεν αντέχει ένα ακόμη. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στο παρά ένα και παλεύουμε για την ίδια την επιβίωση της χώρας. Και στον αγώνα του αυτόν ο ελληνικός λαός έχει στο πλάι του και το Διεθνές Δίκαιο, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να τον πείσουν για το αντίθετο. 
=================
*Blogger:
Πολύ παραμύθι πούλησε και πουλάει η κατ' όνομα διεθνιστική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ και άλλλοι).  Μια απόδειξη του γεγονότος ότι οι τύποι ήταν  και είναι εκτελεστές ενός σχεδίου με μεγάλους χορηγούς. {Στο οποίο σχέδιο οι ίδιοι ανέλαβαν να χειραγωγήσουν τους "ηλίθιους ιθαγενείς" που δεν γνωρίζουν από ... υψηλή πολιτική βρε αδερφέ! (Εδώ πιάνετε τ'αχαμνά σας)}

 ------------

Αποκάλυψη: Απορρίφθηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για την αναστολή ασύλου

Πρώτη νίκη, με εξαιρετικά υψηλή σημασία για νομικούς αλλά κυρίως πολιτικούς λόγους, πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το θέμα της απόφασης του ΚΥΣΕΑ που αφορά στην αναστολή της διαδικασίας ασύλου γα ένα μήνα για όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας για το θέμα της αναστολής ασύλου για έναν μήνα, θεωρώντας προφανώς πως οι λόγοι που το επιβάλλουν βάζουν τα θεμέλια της νομιμότητας μιας τέτοιας απόφασης.
Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη διαδικασία των προσωρινών μέτρων (ασφαλιστικά μέτρα) στα οποία κατέφυγαν 3 Σύροι υπήκοοι, οι οποίοι με Τουρκο δικηγόρο κατέφυγαν σε αυτή την προσφυγή, ζητώντας προστασία από την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για λόγους εθνικής ασφάλειας να αναστείλει για όλους τη διαδικασία ασύλου.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν από το δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά της Ελλάδας θεωρώντας παράνομη την απόφασή της. Παράλληλα το δικαστήριο θα εξετάσει την κύρια αιτηση των προσφευγόντων κατά προτεραιότητα.
Τι υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση
Για το θέμα έχει ασκηθεί σκληρή κριτική κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχη του οποίου μιλούσαν για παράνομη απόφαση. Ανάλογη θέση έχει πάρει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία σε ανακοίνωσή της, επισήμανε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτή την ενέργεια. Όπως και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πήρε ανάλογη θέση. Ωστόσο η βούληση του διεθνούς δικαίου εκφράζεται δικαιοδοτικά από το Ευρωπαικό Δικαστηριο το οποίο πήρε θέση υπέρ της απόφασης της χώρας.
Μάλιστα εξ αρχής η ελληνική πλευρά είχε διευκρινίσει ότι «από τις 27 Φεβρουαρίου η χώρα δέχεται αιφνίδια, μαζική και διογκούμενη μετακίνηση πληθυσμών υπηκόων τρίτων χωρών που συγκεντρώνονται στα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η μετακίνηση αυτή, όπως προκύπτει απ’ όλες τις ενδείξεις, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία, που χρησιμοποιεί τα συγκεντρωμένα άτομα ως πιόνια για να ασκήσει διπλωματική πίεση.
  • Οι συνθήκες αυτές συνιστούν ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας, την ώρα μάλιστα που ενώ έχει καταστεί σαφές από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση στη χώρα από μη νόμιμες πύλες εισόδου, συνεχίζεται η απόπειρα συγκεντρωμένων πληθυσμών να εισέλθουν με τη βία σε ελληνικό έδαφος.
Σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο
  • Η χώρα έχει τη συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει τα σύνορά της και να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, χρησιμοποιώντας όποιο μέτρο χρειαστεί. Τα ελληνικά σύνορα είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προστασία τους διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στα σύνορα, καθιστούν ούτως ή άλλως αδύνατη την εξέταση αιτήσεων ασύλου, διαδικασία αυστηρά εξατομικευμένη».
Κληθείσα να σχολιάσει αν η απόφαση που πάρθηκε είναι σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, η ελληνική πλευρά επισημαίνει:
«Προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις παρούσες συνθήκες έχουμε τελείως βγει από το πλαίσιο της διεθνούς προστασίας των προσφύγων, που στηρίζεται σε μεμονωμένες και εξατομικευμένες αιτήσεις.»
Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συλλογική και οργανωμένη από ξένο κράτος μετακίνηση πληθυσμών για την εξυπηρέτηση διπλωματικών στόχων κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.
«Είναι προφανές ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προστατέψει την ακεραιότητά του και η κυβέρνηση θα το τηρήσει απολύτως έως ότου αποκατασταθεί η συνήθης κατάσταση στα σύνορα της χώρας. Για τον λόγο αυτό η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι μέτρο απολύτως αναγκαίο και εύλογο και ερείδεται στο διεθνές δίκαιο».
=======================

Σχόλια