Ο Χατζηδάκης και οι πυρκαγιές στην Αυστραλία

Ο Χατζηδάκης και οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, Σωτήρης Καμενόπουλος
Καμενόπουλος Σωτήρης Πρόσφατα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία συνεστήθη με βάση τον Νόμο 4638/2019. Σκοπός της Επιτροπής είναι η εισήγηση για τη διαμόρφωση πολιτικών αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και ο συνδυασμός τους με μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, η επιστημονική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα των προτεινόμενων πολιτικών και η γνωμοδότηση για κάθε θέμα σχετικό με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε ως παράδειγμα την Αυστραλία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Το έχει ζήσει όλος ο πλανήτης με το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, με τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, αλλά και με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Το έχουμε ζήσει δυστυχώς και στην πατρίδα μας με ακραία καιρικά φαινόμενα και αντίστοιχες φυσικές καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών κ.λπ, κ.λπ». Αλήθεια, από πού τεκμηριώνονται αυτά που υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης; Όλα αυτά είναι παντελώς ατεκμηρίωτα.
Ας απομυθοποιηθούν όσα ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης λοιπόν. Το λιώσιμο των πάγων είχε ανακοινωθεί εδώ και δεκαετίες και αυτό δεν συνέβη μέχρι σήμερα. Ο Αλ Γκορ προέβλεψε ότι ο Αρκτικός κύκλος θα είναι χωρίς πάγους μέχρι το 2013. Το 2009 ο Αλ Γκορ μετατόπισε την πρόβλεψή του για λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού κύκλου το έτος 2014.
Το 2013 δόθηκε νέα πρόβλεψη για λιώσιμο των πάγων του Αρκτικού κύκλου: το έτος 2015. Το ενδιαφέρον δεν είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης ζήλεψε τις αποτυχημένες προβλέψεις του κ. Αλ Γκορ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης υιοθετεί τις αποτυχημένες ιδεοληψίες του κ. Αλ Γκορ ο οποίος δεν εκλεγόταν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά με το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Από πότε η ΝΔ υιοθετεί τις αρχές του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος;
Επίσης, από τη δεκαετία του 1970 οι τότε κλιματικοί καταστροφολόγοι υποστήριζαν ότι φέτος, δηλαδή το 2020, θα έχει ήδη ανέβει η στάθμη των υδάτων κατά 6 μέτρα. Δηλαδή, φέτος, το λιμάνι του Ρεθύμνου, τόπος καταγωγής του κ. Χατζηδάκη, θα ήταν ήδη... βυθισμένο.

Η Γροιλανδία είναι ακόμα "εκεί"

Η εικόνα 1 προέρχεται από το Ινστιτούτο Μετεωρολογίας της Δανίας και δείχνει τις εποχιακές μεταβολές στο πάχος του Αρκτικού πάγου τα τελευταία 12 χρόνια, από τις 3 Μαΐου 2007 μέχρι και τις 2 Μαΐου 2019. Το Δανέζικο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο δεν δίνει μονάδες στα δεδομένα του (π.χ. κυβικά χιλιόμετρα), οπότε το διάγραμμα δεν έχει μονάδες. Αυτό ωστόσο καμιά σημασία δεν έχει, σημασία έχουν οι μεταβολές του πάχους και η γραμμή τάσης είναι σαφώς ανοδική!
Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς. Μόνο την τελευταία 3ετία, διαφαίνεται μια καθαρά έντονα ανοδική τάση, το πάχος των πάγων αυξάνεται. Αυτό ωστόσο από μόνο του δεν σημαίνει κάτι, καθώς αν δει τις 3ετίες 2010-12, 2013-15, 2015-18 μπορεί να διακρίνει είτε καθοδική είτε ανοδική τάση.


Εικόνα 1. Η εποχική (κυκλική) αλλαγή των πάγων του Αρκτικού κύκλου

Παρόμοια εικόνα μπορεί να δει κανείς και στην επίσημη ιστοσελίδα του DMI όπου αναφέρονται ξεκάθαρα οι εποχικοί κύκλοι των πάγων (seasonal cycles). (Εικόνα 2).


Εικόνα 2. To πάχος των πάγων του Αρκτικού κύκλου και οι εποχικοί κύκλοι των πάγων (seasonal cycles).

Όσο αφορά τους πάγους της Γροιλανδίας, η Εικόνα 3 δείχνει τις θερμοκρασίες ρεκόρ (-86ο F = -65,5ο C) που καταγράφηκαν στις 2 Ιανουαρίου 2020 στο σταθμό Summit Camp της Γροιλανδίας. Λέτε να λιώσουν οι πάγοι;


Εικόνα 3. Τιμές θερμοκρασίας ρεκόρ στη Γροιλανδία.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον Αμαζόνιο χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τί εννοεί. Εννοεί ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο προκλήθηκαν εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής; Πώς; Με αυτανέφλεξη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών; Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί από πουθενά. Αντιθέτως, αυτό που έχει αναφερθεί πολλάκις από τα διεθνή ΜΜΕ είναι ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο προκλήθηκαν από αγρότες οι οποίοι εδώ και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια, έκαιγαν τις περιοχές για να τις μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Με λίγα λόγια, η γενεσιουργός αιτία των πυρκαγιών αυτών δεν σχετίζεται με το κλίμα αλλά με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κάτι τέτοιο άλλωστε συνέβη και στο Μάτι της Αττικής όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 100 συμπολίτες μας. Συνδέει άραγε ο κ. Χατζηδάκης αυτή την τραγωδία με την κλιματική αλλαγή;

Τι συμβαίνει στην Αυστραλία

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις πυρκαγιές της Αυστραλίας. Ο κ. Χατζηδάκης δεν άκουσε τίποτε για τους εμπρησμούς στην Αυστραλία; Ας του θυμίσουμε ακόμη μία φορά τη σχετική ειδησεογραφία από το Down Under:
Ο κ. Χατζηδάκης δεν άκουσε το βουλευτή του φιλελεύθερου κόμματος της Αυστραλίας ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την αντίστοιχη ΕΜΥ της Αυστραλίας για χειραγώγηση επιστημονικών δεδομένων ώστε αυτά να ταιριάζουν στην ατζέντα της Κλιματικής Αλλαγής; Αυτή είναι σοβαρότατη καταγγελία και αν αποδειχθεί τότε θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.

Από την Αυστραλία στο Μάτι

O κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές που βιώσαμε στη χώρα μας αλλά δεν διευκρίνισε ποιες ακριβώς εννοεί. Μήπως το Μάτι; Αυτή η φυσική καταστροφή προκλήθηκε από ένα κάτοικο της περιοχής ο οποίος ήθελε εν μέσω σφοδρού αέρα να κάψει ξερόκλαδα. Έπειτα, ακολούθησε η παντελώς αποτυχημένη διαχείριση της κρίσης από την τότε Κυβέρνηση.
Μήπως ο κ. Χατζηδάκης εννοεί τις πλημμύρες στη Μάνδρα; Μα εκεί έχουν καταπατηθεί ρέματα εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό θα ξανασυμβεί αν δεν υπάρξουν τεχνικές παρεμβάσεις. Ποια σχέση έχει λοιπόν η Κλιματική Αλλαγή; Ή μήπως εννοεί τις καταστροφές στον ποταμό Κερίτη στο νομό Χανίων; Μα στο νομό Χανίων καταγράφονται 12 ρέματα και ποταμοί: Σπηλιανός, Ματρίνα, Ταυρωνίτης, παραλία Μάλεμε, Σφακόρρυακο, Σπήλιος, Κερίτης, Λινάρδος, παραλία Αγ. Μαρίνας, παραλία κάτω Σταλού και Κλαδισός.
Ο Κερίτης έχει τη μεγαλύτερη έκταση λεκάνης απορροής νερού (130 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Τέτοιες πλημμύρες στον Κερίτη συμβαίνουν με περιοδικότητα κάθε 50, 100 και 1000 χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι γνωρίζει τη σχετική μελέτη ο κ. Χατζηδάκης καθώς ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ποιους προσπαθεί να παραπλανήσει λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης;
===================

Σχόλια