Ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα Κύριε Πρωθυπουργέ: Να γίνει αμέσως με Προεδρικό Διάταγμα

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Οι Τούρκοι μας έκλεψαν ένα μεγάλο κομμάτι της ΑΟΖ μας και εμείς φωνάζουμε ότι μας κλέβουν την υφαλοκρηπίδα μας! Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 139 παράκτια κράτη που έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ και δεν βρέθηκε ούτε ένα άλλο κράτος να τους κηρύξει τον πόλεμο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Η Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) αναφέρει:
ΤΜΗΜΑ V ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Άρθρο 55 Ειδικό νομικό καθεστώς της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης
Ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο παρόν μέρος, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της παρούσας σύμβασης.
Άρθρο 56 Δικαιώματα, δικαιοδοσίες και υποχρεώσεις του παράκτιου κράτους στην αποκλειστική οικονομική ζώνη
  1. Στην αποκλειστική οικονομική ζώνη το παράκτιο κράτος έχει:
α) κυριαρχικά δικαιώματα που αποσκοπούν στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, ζωντανών ή μη, των υπερκειμένων του βυθού της θάλασσας υδάτων, του βυθού της θάλασσας και του υπεδάφους αυτού, ως επίσης και με άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από τα ύδατα, τα ρεύματα και τους ανέμους.
β) δικαιοδοσία, όπως προβλέπεται στα σχετικά άρθρα της παρούσας σύμβασης, σχετικά με:
  1. i) την εγκατάσταση και χρησιμοποίηση τεχνητών νήσων, εγκαταστάσεων και κατασκευών,
  2. ii) τη θαλάσσια επιστημονική έρευνα,
iii) την προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος
γ) άλλα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται από την παρούσα σύμβαση.
Το Άρθρο 121 της UNCLOS είναι το άρθρο που μίσησε η Τουρκία:
Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων
  1. Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημμυρίδα.
  2. Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.
  3. Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.
Κύριε πρωθυπουργέ, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει ανακήρυξη και την συγχέουν με την οριοθέτηση. Η ανακήρυξη ΑΟΖ, είναι μια μονομερής πράξη και δεν σημαίνει ότι κάνεις, ταυτόχρονα, και οριοθετήσεις. Δεν σημαίνει ότι στέλνεις γεωγραφικές συντεταγμένες. Δεν σημαίνει ότι δημοσιεύεις χάρτες. Οι Κύπριοι αποτελούν ένα παράδειγμα προς μίμηση όταν ανακήρυξαν την δική τους ΑΟΖ το 2004.
Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα η ανακήρυξη ΑΟΖ με προεδρικό διάταγμα, όπως έκαναν οι Αμερικανοί το 1983, χωρίς να περιμένουμε την έγκριση του Αμερικανού πρέσβη.
Η Τουρκία έχει ανακηρύξει και οριοθετήσει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και για να δείξει πόσο μεγάλη είναι η ΑΟΖ της καταβροχθίζει ελληνικά νησιά. Όπως κινείται, σύντομα, θα ισχυριστεί ότι και η Πελοπόννησος είναι νησί και διαθέτει μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα. Έτσι, μη παραξενευτείτε όταν ο Ερντογάν υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία. Η απάντησή σας δεν πρέπει να είναι ότι δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία. Η απάντησή σας πρέπει να είναι οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, για δεκαετίες τώρα, με εξαίρεση την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ακολουθούν μια παθητική στάση απέναντι στην Τουρκία. Ακόμα και χθες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κινήθηκε σωστά. Έπρεπε να απελάσει και τον Τούρκο πρέσβη μαζί με τον Λίβυο πρέσβη. Επειδή η Ελλάδα, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούσε να απελάσει τον Τούρκο δεν έπρεπε να απελάσει μόνο τον Λίβυο. Προσπαθήσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά δεν τα καταφέραμε.
Αυτό που γίνεται αυτή την στιγμή δεν είναι τίποτε άλλο από μια μάχη για τους υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης. Όπως έγραψε, πρόσφατα, ο Ηλίας Κονοφάγος:
  • Είναι γνωστό ότι παγκόσμιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως ExxonMobil, Total, ENI και ΒP, οι οποίες προσήλθαν πρόσφατα στην περιοχή μας και βρίσκονται πλέον όλοι μαζί ταυτόχρονα νοτιοδυτικά της Κρήτης, φρόντισαν να δηλώσουν πρόσφατα σε διεθνές συνέδριο: “Δεν προσερχόμεθα εδώ στην περιοχή (Λιβύη) για να ανακαλύψουμε κάτι μικρό σε μέγεθος… δεν μας ενδιαφέρει κάτι μικρό σε μέγεθος… είμαστε εδώ διότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνολογία και τα αναγκαία κεφάλαια, ώστε να ανακαλύψουμε κάτι πολύ σημαντικό σε μέγεθος”.
Με την αυθαίρετη οριοθέτηση ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, η Τουρκία θέλει να σφετεριστεί και να οικειοποιηθεί το νότιο τμήμα ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος.
Εδώ όμως, για πρώτη φορά, διαφαίνεται μια αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι αντίθετες στην οριοθέτηση Τουρκία-Λιβύης διότι έχουν αποδεχτεί την μονομερή οριοθέτηση που πραγματοποίησε ο τότε υπουργός Γιάννης Μανιάτης το 2011. Με βάση τον χάρτη Μανιάτη, στην ExxonMobil μαζί με την TOTAL και τα ΕΛΠΕ παραχωρήθηκαν για έρευνα δυο ελληνικά οικόπεδα στα σύνορα με την Λιβύη.
Βέβαια, πρέπει να αντιληφθούμε ότι εδώ στην Ουάσιγκτον, τα τελευταία τρία χρόνια, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα γιατί άλλα λέει ο Πρόεδρος Τραμπ για τον φίλο του Ερντογάν και άλλα δηλώνουν το State Department και το Υπουργείο Άμυνας.
Και ξαφνικά ήλθε και μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  • “Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ “
Κύριε Μητσοτάκη επαναλάβατε, προχθές, ότι πυξίδα της κυβέρνησής σας είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες, αλλά και η απόλυτη προσήλωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Κύριε πρωθυπουργέ, η Τουρκία δεν έχει εξασφαλίσει ούτε έναν σύμμαχο σε αυτή την παράνομη οριοθέτηση με την Λιβύη. Πιάστε τους στον ύπνο ανακηρύσσοντας ΑΟΖ τώρα, και παραχωρώντας οικόπεδα σε ξένες εταιρείες νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η πατρίδα θα σας ευγνωμονεί.


----------------------------------------
======================

 

 

Σχόλια