Η ελληνική «αποθήκη» για πρόσφυγες και μετανάστες



Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το μέγεθος του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος. Ήταν άλλωστε «εύκολο» και μικροπολιτικά επικερδές για τη Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση να αποδίδει από το 2015 στην «ανικανότητα» ή στις «ιδεοληψίες» της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την προφανή αδυναμία διαχείρισης του προβλήματος. Τώρα, από τη θέση της κυβέρνησης, η Ν.Δ. διαπιστώνει ότι δεν έχει και πολλές διαφορετικές επιλογές απ’ όσες είχαν απομείνει στα χέρια και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Είναι γνωστό (έστω κι αν σπανίως το επισημαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν, κυβερνούν και φιλοδοξούν να ξανακυβερνήσουν) πως οι όροι διαχείρισης του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος έχουν καθοριστεί με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια στο πλαίσιο της Ε.Ε. Το εν λόγω πλαίσιο είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλίζει ότι οι ροές των ανθρώπων, μεταναστών ή προσφύγων, θα σταματήσουν στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής που επέβαλαν οι Βορειοευρωπαίοι ήταν τα αναμενόμενα:
● Στα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο έχουν δημιουργηθεί μικρές πόλεις - φαβέλες μεταναστών και προσφύγων.
● Ο πληθυσμός σε αυτές τις φαβέλες δεν είναι δυνατόν να μειωθεί, ούτε οι συνθήκες διαβίωσής τους να βελτιωθούν, καθώς οι ροές εισόδου (200 άνθρωποι καθημερινά το τελευταίο διάστημα) είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τη μετεγκατάστασή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα που προωθεί η κυβέρνηση.
● Γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα υποχρεώνεται να οργανώσει δομές για τη φιλοξενία ενός πληθυσμού μεταναστών - προσφύγων που είναι πιθανότερο να αυξηθεί από το να μειωθεί ή να παραμένει στάσιμος.
Δεν απαιτούνται μαντικές ικανότητες για να «δει» κάποιος πού θα οδηγηθεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια. Οι αντιδράσεις των κατοίκων περιοχών στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου μετ-εγκαθίστανται πρόσφυγες και μετανάστες περιγράφουν την πραγματικότητα και ένα ζοφερό μέλλον που ανατέλλει.
Η γεωγραφία έχει ορίσει την Ελλάδα ως έναν από τους «διαδρόμους» που πρόσφυγες και μετανάστες θα ακολουθούν προκειμένου να φτάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας».
  • Δυστυχώς η πολιτική αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων επέτρεψε τη μετατροπή της χώρας σε «υγειονομική ζώνη» προστασίας του ευρωπαϊκού Βορρά και σε αποθήκη ανθρώπων. Ένας ρόλος ο οποίος πολύ δύσκολα θα αλλάξει...

ΠΗΓΗ
-------------------------- 
Λύση στο μεταναστευτικό: Τα πρώτα 5 μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα

Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης όχι μόνο δε λύνεται, αλλά στο υπόβαθρο φουντώνει: οι εικόνες των ανυπεράσπιστων ακτών που φτάνουν βάρκες, των ξενοδοχείων «φιλοξενίας» τεσσάρων αστέρων και των προπληρωμένων τραπεζικών καρτών που διαφημίζουν οι έμποροι του ανθρωπισμού προετοιμάζουν ένα τεράστιο τσουνάμι!


Πρέπει άμεσα να γίνουν τουλάχιστον τα εξής:

  • 1. Τα χρήματα που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να διατίθενται απ’ ευθείας στην Ελλάδα και όχι στους λαθρομετανάστες.
  • 2. Να σταματήσουν τα προγράμματα εγκατάστασης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και όσοι μπαίνουν παράνομα στη χώρα να μπαίνουν απ’ ευθείας σε κλειστές δομές, με διαχωρισμό οικογενειών και μονήρων ατόμων.
  • 3. Η κυβέρνηση να επικαλεσθεί το άρθρο 78-3 της Συνθήκης για την Ένωση της Ευρώπης και να κηρύξει τα νησιά σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης κλείνοντας τα σύνορα και στον Έβρο. Κλείσιμο συνόρων για λόγους εθνικής ασφαλείας σημαίνει ότι οποίος εισέρχεται παράνομα στη χώρα τίθεται σε κράτηση.
  • 4. Να σταματήσουν οι μεταφορές λαθρομεταναστών στην ενδοχώρα. Να μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας σε μη κατοικημένα νησιά, υπό ελληνική διοίκηση και διεθνή χρηματοδότηση.
  • 5. Να απαγορευτεί η λειτουργία των ΜΚΟ που δεν παράγουν αποκλειστικά ανθρωπιστικό έργο και τα χρήματα τους να πάνε στο ελληνικό κράτος.

Στ. Λυγερός : Εθνικό θέμα το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Σώτη Τριανταφύλλου: Τους όρους της φιλοξενίας τους θέτουν οι οικοδεσπότες

----------------------------- 


Σχόλια