Οι "πράσινες" αλχημείες - Έφτασαν να εξισώσουν το CO2 με το χημικό όπλο Σαρίν!

Αντώνης Φώσκολος Δεν μπορώ να καταλάβω πως κατόρθωσαν τα καρτέλ των περιβαλλοντολόγων να εξισώσουν το CO2 (διοξείδιο του άνθρακος), το μόριο της ζωής επάνω στον πλανήτη, με το δηλητηριώδες αέριο Σαρίν που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο; Μπορεί να υπάρχει ζωή στον πλανήτη χωρίς CO2; Μα η ζωή στον πλανήτη μας δημιουργήθηκε από την αντίδραση του CO2 με το Η2Ο (νερό), ώστε να μας δώσει τη βιομάζα και το οξυγόνο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Όπως είναι γνωστό οι περιβαλλοντολόγοι παίρνουν στις εκλογές ένα αμελητέο ποσοστό. Παρόλα αυτά, οι ιδέες τους έχουν κυριαρχήσει και στο πολιτικό σύστημα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Έχουμε τελικά πολιτικούς, ή μήπως έχουμε μία ιδιότυπη περιβαλλοντολογική δικτατορία; Όσους φόρους και να επιβάλουν οι ελληνικές και οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών-μελών κατ’ εντολήν της ΕΕ, η κλιματική αλλαγή θα ακολουθήσει τη διαδρομή της.
Μήπως να επιβάλουμε "πράσινο φόρο" στους ανθρώπους, επειδή αναπνέουμε; Δεν θα ήταν παράλογο για τους περιβαλλοντολόγους, αφού είναι γεγονός ότι το ανθρώπινο γένος εκπέμπει ετησίως στην ατμόσφαιρα πάνω από 24 δισ. τόνους CO2. Αν συνεκτιμήσουμε τα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν η κτηνοτροφία και τα οικόσιτα ζώα, μιλάμε για δυσθεώρητα μεγέθη. Η καύση των υδρογονανθράκων εκλύει 19 δισ. τόνους CO2 ετησίως. Αυτή την έκλυση την φορολογούμε. Όχι, όμως, το τι παράγουν οι ζωντανοί οργανισμοί. Έχουμε μπει στον ευρωπαϊκό μαύρο μεσαίωνα.
Άλλη μια παράμετρο που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, καθώς έχουμε πάθει πολλές ζημιές από τους οικονομολόγους. Οι μπαταρίες λιθίου που χρειάζονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα βασίζονται στην ύπαρξη ορυκτών που περιέχουν λίθιο. Δυστυχώς, τρία είναι τα κύρια ορυκτά στην γη που έχουν λίθιο, ο πεταλίτης, ο σποδούμενος και ο λεπιδόλιθος.
Αυτά τα ορυκτά σπανίζουν και βρίσκονται κυρίως στην οροσειρά των Άνδεων στην Νότια Αμερική. Πρέπει να γίνουν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές σε Χιλή, Αργεντινή, Βολιβία και Βραζιλία για να πάρουμε το σπάνιο μέταλλο λίθιο. Όταν λέμε για καταστροφές εννοούμε "επενδύσεις" τύπου Χαλκιδικής, όπου βγαίνει ο ελληνικός χρυσός, με αποψίλωση δασών και υπόγειες εκμεταλλεύσεις. Διερωτώμαι, πόσο θα κοστίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Τι ποσοστά καρκίνου θα έχουμε;

Άλλο ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ελληνικό πρόβλημα θα είναι τα τοξικά απόβλητα. Μετά το πέρας της λειτουργίας των ανεμογεννητριών, πού θα θάψουμε άραγε τα τοξικά απόβλητα των σπανίων γαιών και των συμπαρομαρτούντων ραδιενεργών στοιχείων; Διότι η ταφή τους θα δημιουργήσει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα, ιδιαίτερα αν οι βροχές ή και τα χιόνια (Λευκά όρη, ανεμογεννήτριες στην Κάνδανο) συμπαρασύρουν και μολύνουν τα υπόγεια νερά. Τι ποσοστά καρκίνου θα έχουμε; Αυτή η περίπτωση σημειώνεται στο νομό Δράμας, όπου ο Αγγίτης ποταμός που πηγάζει από την Ροδόπη, μολύνει το πόσιμο νερό των κατοίκων του νομού Δράμας, διότι περιέχει σπάνιες γαίες και ραδιενεργά στοιχεία, ουράνιο και θόριο.
Στην Δράμα εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από όλη την Ελλάδα. Η κάθε ανεμογεννήτρια των 2 MW θα παράγει μετά το πέρας της λειτουργίας της (περίπου 22 χρόνια) έναν τόνο τοξικά απόβλητα (σπάνιες γαίες και ραδιενεργά στοιχεία). Οι 1000 ανεμογεννήτριες θα παράγουν σε 22 χρόνια 1000 τόνους τοξικά απόβλητα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρέπει να απαντήσει τι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν γίνει πριν εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Που θα πάνε τα τοξικά απόβλητα και αν υπάρχει φόβος να μπούνε στην τροφική αλυσίδα, γεωργία-κτηνοτροφία. Το ατμοσφαιρικό CO2 μας μάρανε;


Εικόνα 2. Συμμετοχή των ΑΠΕ στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας το 2017.

Στην εικόνα 2 παρατηρώ ότι το 2017 η συμμετοχή των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στον παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο ανήρχετο στο 4,3%. Άρα, οι εκπομπές του CO2 από τις μη ανανεώσιμες πηγές θα έπρεπε να οδηγήσουν στην τήξη των παγετώνων και στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Εδώ και 40 χρόνια κολυμπώ στο Μαράθι του νομού Χανίων και δεν έχω δει άνοδο της θαλάσσιας στάθμης. Ή μήπως κάνω λάθος;
Και βεβαίως με βασανίζει το εξής ερώτημα: εάν οι ΑΠΕ καλύψουν το 35% των παγκοσμίων ενεργειακών αναγκών, όπως θέλει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εάν αντικατασταθούν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με ηλεκτρικά, όπως θέλει η γενική γραμματέας του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις; Μήπως --λέω μήπως-- δημιουργήσουμε μια άλλη μέσο-παγετώδη περίοδο, όπως αυτή που διήρκεσε από το 1350 μ.Χ. έως περίπου το 1800 μ.Χ.;
Τότε, η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του CO2 ήταν 280 ppm, χαράς ευαγγέλια για τους περιβαλλοντολόγους, αλλά πέθαναν 40.000.000 άνθρωποι στην Ευρώπη από την πανώλη και ένας Θεός ξέρει πόσοι λεπροί. Δείτε, τι συνέβη στην Ελλάδα με τη Σπιναλόγκα στην Κρήτη, επειδή δεν υπήρχε τρεχούμενο νερό.

Μελλοντικές προβλέψεις για τις ΑΠΕ

Το πρόβλημα στην προ-βιομηχανική περίοδο ήταν η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά όχι οι θάνατοι από τις αρρώστιες; Ο κόσμος ζούσε στην κατάψυξη. Βεβαίως, επειδή δεν έχω σχέση με κατασκευαστικές εταιρείες ΑΠΕ, ούτε τις πουλώ για να τις επιβάλλω, γνωρίζω πολύ καλά ότι η κλιματική αλλαγή είναι φυσικό φαινόμενο, διότι η Γη ανήκει στο ηλιοκεντρικό σύστημα και όχι στο ανθρωποκεντρικό σύστημα. Όσοι κατασκευάζουν και πουλάνε ΑΠΕ φαίνεται να πιστεύουν το αντίθετο.

Εικόνα 3. Η συμμετοχή των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 1850 μέχρι το 2040, World per Capita Annual Primary Consumption by Fuel (IEA New Policies Scenario).

Για να δούμε όμως ποιες είναι μελλοντικές προβλέψεις για τις ΑΠΕ. Με άλλα λόγια, τι ποσοστό των παγκόσμιων ενεργειακών θα καλύψουν μέχρι το 2040; Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (International Energy Administration, ΔΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι, οι ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο το 20%, εικόνα 3. Το υπόλοιπο 80% θα το καλύψουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες. Το ελληνικό Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας. Ας καλέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του τον γραμματέα του Ινστιτούτου για να μάθει λεπτομέρειες.
Στην εικόνα 4 βλέπουμε ποιες μορφές ενέργειας θα απαιτηθούν-χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μέχρι το 2040. Άξιον παρατηρήσεως είναι ότι οι ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο το 20% των παγκοσμίων αναγκών, τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στο ίδιο παγκόσμιο ενεργειακό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το αργό πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση για το φυσικό αέριο θα αυξάνεται. Το ερώτημα εδώ είναι γιατί εμείς στην Ελλάδα θέλουμε οι ΑΠΕ να καλύψουν το 35% των ενεργειακών αναγκών μας στην ηλεκτροδότηση. Ποίοι θα κερδίσουν;

Εικόνα 4. Διαχρονική εξέλιξη των ενεργειακών αναγκών από τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας).

Η Ελλάδα είναι μια πολύ μικρή χώρα συγκριτικά μα μεγάλα κράτη που εκπέμπουν CO2. Η Κίνα παράγει ετησίως 2,8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκατ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκατ. τόνους, η Ινδία 320 εκατ. τόνους κοκ. Η μικρή Ελλάδα, δηλαδή, αν κόψει την παραγωγή 45 εκατ. τόνων λιγνίτη ετησίως θα σώσει τον πλανήτη; Την ίδια στιγμή η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκατ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου, ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί όλης της Ευρώπης. Όπως βλέπουμε και στην εικόνα 4 ότι τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στην παγκόσμια ενεργειακή εικόνα.
Με απλά λόγια, οι ετήσιες εκπομπές του CO2 ανέρχονται στα 37 δισ. τόνοι. Αν λοιπόν σταματήσει η Ευρώπη να εκπέμπει το μερίδιο της, που είναι 0,8 δισ. τόνοι ετησίως, ήτοι 2,2%, θα σωθεί ο πλανήτης; Φανταστείτε πόσο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Πτολεμαΐδας που σχεδιάζουν. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το επιτελείο τους έχουν συνείδηση τι σχεδιάζουν να κάνουν.
==================
  1. Κλιματική Αλλαγή: Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη

  2. Ρούσβελτ, Χίτλερ, Θάτσερ και Κλιματική Αλλαγή - Η εργαλειοποίηση της φύσης από την πολιτική

  3. Γιατί η Κλιματική Αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο (;,!)

  4. ΑΠΕ: Αναδιανομή εισοδήματος και φτωχοποίηση (χωρίς ενεργειακό όφελος 

    και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ο Κυριάκος επιμένει!

Σχόλια