Το υψηλότερο κόστος παραγωγής ρεύματος έχει η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, και μάλιστα με απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παράγει το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν στη διαμόρφωση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που καταρτίζεται αυτό το διάστημα. Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 22,2 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ σε σχέση με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, κατά 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Ελλειμμα ανταγωνιστικότητας εμφανίζει η εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και σε σχέση με γειτονικές χώρες, με τις οποίες λειτουργούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.
Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται κατά 24,3 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Βουλγαρίας και 14,5 ευρώ η μεγαβατώρα υψηλότερα από της Ιταλίας. Τα στοιχεία προκύπτουν από την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το β΄ τρίμηνο του 2019 και πιστοποιούν αφενός το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και αφετέρου το πλήγμα που δέχεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναδεικνύουν ταυτόχρονα τη βαρύτητα του παράγοντα ενεργειακό κόστος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και το μείγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η μέση τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά της Ελλάδας στο β΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 65,5 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών κυμάνθηκε στα 43,3 ευρώ η μεγαβατώρα. Η πιο κοντινή τιμή με αυτή της Ελλάδας είναι της Μάλτας στα 63,9 ευρώ η μεγαβατώρα και η αμέσως επόμενη της Πολωνίας στα 56,4 ευρώ η μεγαβατώρα. Η σύγκλιση με τις δύο αυτές αγορές δεν είναι τυχαία. Η ηλεκτρική αγορά της Ελλάδας προσομοιάζει σε αυτήν της Μάλτας σε ό,τι αφορά το θέμα των διασυνδέσεων, καθώς μπορεί να μην είναι νησί, διαθέτει όμως περιορισμένες διασυνδέσεις με τις γειτονικές της χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εισαγωγές που θα ήταν δυνατό να μειώσουν τις τιμές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των διασυνδέσεων είναι κομβικός για την εφαρμογή του target model ( ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχος) και το ζητούμενο αυτού, που είναι η σύγκλιση τιμών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Ο λιγνίτης και οι ρύποι
Το κοινό χαρακτηριστικό με την αγορά της Πολωνίας είναι τα υψηλά, για τα δεδομένα σήμερα, ποσοστά συμμετοχής του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Ο λιγνίτης εκπέμπει μεγάλες ποσότητες ρύπων και το αυξημένο κόστος των CO2 είναι ο βασικός παράγων που την τελευταία διετία πιέζει ανοδικά τη χονδρική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα και βασική αιτία επίσης της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ. Με την αύξηση της τιμής των CO2 και τη μείωση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών συνδέεται και ο ρυθμός αύξησης της χονδρικής τιμής του ρεύματος στην Ελλάδα στο β΄ τρίμηνο του έτους κατά 17% σε σχέση με πέρυσι. Το ίδιο διάστημα η μέση ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος υποχώρησε σε ποσοστό 1% 

ΠΗΓΗ

blogger: 
Καλά δεν περιμέναμε την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ να μας πει ότι έχουμε το πιο ακριβό ηλ. ρεύμα στην Ευρώπη που αποκτά μεγαλύτερη ..αξία αν συμπληρώσει την πρόταση "και τους μικρότερους μισθούς!" Τόσα χρόνια ούτε κουβέντα! είναι βλέπετε η μπίζνα των ΑΠΕ που σιτίζει πολλά παπαγαλάκια!
Από σχόλιο  σε παλιότερη εγγραφή.
Να μια απάντηση ...κλεμένη από  το τμήμα δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ με ημερομηνία 27-1-2031 όταν δεν θα χρειάζεται να κρατούν ούτε τα προσχήματα (Η εξουσία θα έχει γίνει απόλυτη, διαυγής, καθόλου προσχηματική. Σε αντίθεση με την σημερινή, όπου τα πάντα είναι θολά και ο λόγος δεν φέρει καμία αξιοπιστία, αφού τη στιγμή που κάνει εισήγηση για την αριστερά με το άλλο χέρι κάνει χειραψία - επικροτεί το φασιστοειδές του δεξιού τομέα στην Ουκρανία. Αν αυτό δεν είναι οργουελική γλώσσα τότε τι είναι;) "Το ηλ. ρεύμα κύριοι είναι υψηλής ποιότητας ενέργεια για να το χαραμίζουμε στους αγρότες, οι οποίοι έχουν γύρω τους τόσους ενεργειακούς πόρους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να δράσουν έτσι στην ουσία οικολογικά. (Έχετε άχυρα, τσάκνα, σβουνιές, κ.ά.) Και που σας δίνουμε ρεύμα πολύ σας πάει. Άντε να τελειώνουμε με σας. Δεν λέτε να πεθάνετε! Ζείτε και πολλά χρόνια! Ζώα!)

 

 

Σχόλια