Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δέσμια των Μεγάλων η Τουρκία, προς τον γκρεμό η Ελλάδα

Δέσμια των Μεγάλων η Τουρκία, προς στον γκρεμό η Ελλάδα, Απόστολος Αποστολόπουλος
Απόστολος Αποστολόπουλος Η προπαγάνδα των ΜΜΕ στην Ελλάδα εμφανίζει την Τουρκία ανίκητη. Ο Ερντογάν ως φόβητρο εξυπηρετεί ασφαλώς κάθε υποχώρηση της Αθήνας, αλλά το ερώτημα παραμένει: Τι πράγματι είναι η Τουρκία σήμερα; Μια ένδοξη αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή ένα ψευδεπίγραφο ομοίωμά της, σκιάχτρο για σπουργίτια; Στον ευρύτερο δυτικό χώρο, περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, ο Ερντογάν μαζί με τον Πούτιν είναι οι δυο δεσπόζουσες πολιτικές προσωπικότητες. Χαρακτηριστικό και των δυο είναι ότι μετέτρεψαν τις χώρες τους από ασθενείς παίκτες, παίγνια των ισχυρών της Δύσης, σε πρωταγωνιστές των εξελίξεων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Με τη διαφορά ότι η Ρωσία ανακτά τη θέση και το κύρος της Μεγάλης Δύναμης που ήδη κατείχε, ενώ η Τουρκία κινείται σε έναν στρόβιλο αντιτιθέμενων ροπών με άγνωστο τέλος. Ο Πούτιν ξανάδωσε στη Ρωσία την εθνική της περηφάνια. Ο Ερντογάν πήρε μια αφανή, αλλά φιλόδοξη, αστική τάξη της Ανατολής και την ανέβασε στο βάθρο της ιθύνουσας αστικής τάξης.
Οι αντιστάσεις του κοσμικού κεμαλισμού στόμωσαν την αρχική ορμή των ισλαμιστών αστών της Ανατολής. Τα μετέπειτα γεγονότα, ως σήμερα, με την ήττα των τζιχαντιστών, υποχρέωσαν τον Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στην εθνική και όχι στην θρησκευτική πλευρά της τουρκικής δυναμικής. Ο διχασμός της τουρκικής κοινωνίας καθιστά ασταθή την εξουσία του Ερντογάν αν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες, όπως προμηνύεται.
  • Για να φτάσει να διεκδικεί σήμερα ο Ερντογάν όσα θεωρεί τουρκική ιδιοκτησία, χρειάστηκαν δυο δεκαετίες προετοιμασίας, ώστε το κράτος και ο κόσμος να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τις αντιδράσεις του διεθνούς περίγυρου στις τουρκικές απαιτήσεις. Την ακριβώς αντίθετη πορεία ακολούθησε η Ελλάδα.

Η "παγίδα" Τραμπ στην Τουρκία

Το άμεσο πρόβλημα του Ερντογάν είναι να ξεφύγει από την "παγίδα" του Τραμπ. Η εξαγγελία του Τραμπ ότι φεύγει από τη Συρία έφερε τον Ερντογάν αντιμέτωπο με τον Πούτιν.
  • Είναι περίπου σαν να ξέφυγε από τη Σκύλα για να πέσει στη Χάρυβδη. 
  • Και τώρα ο Ερντογάν, ό,τι του πουν οι Ρώσοι σπεύδει να το κάνει. 
  • Το κακό για τον Ερντογάν, είναι ότι Πούτιν και Τραμπ βρίσκονται προφανώς σε διαρκή συνεννόηση. 
Για το μέλλον της περιοχής και για τη μοίρα του.
Ο Ερντογάν κινδυνεύει να φύγει από τη Συρία με την ουρά στα σκέλια, σαν βρεγμένη γάτα. Κι αυτό αν όλα πάνε καλά, γιατί υπάρχουν και τα πολύ χειρότερα.
  • Ο Ερντογάν έχει προσβάλει ασύμμετρα τους Αμερικανούς και οι Ρώσοι μπορεί να "κατάπιαν" ότι έριξε το αεροπλάνο τους, αλλά δεν το ξέχασαν. 
  • Αν έρθει η ώρα της τιμωρίας η Τουρκία θα αποδειχθεί πολύ μικρή για να κρυφτεί. 
  • Πάντως, με ή χωρίς Ερντογάν, δεν θα υπάρξει "τελεία και παύλα" στην περιοχή. 
Θα μείνουν σοβαρές εκκρεμότητες για αργότερα.
Η εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας έχει μια καθοριστική ομοιότητα με την εισβολή στην Κύπρο. Το καθεστώς στην Τουρκία ήταν άλλο τότε, οι συνθήκες ανόμοιες και οι σκοποί διαφορετικοί. Αλλά το καθοριστικό γεγονός είναι ένα: Ο Ετσεβίτ τότε και ο Ερντογάν σήμερα χρειάστηκαν και πήραν ρητή άδεια (αν όχι εντολή) για να αποφασίσουν την εισβολή στην Κύπρο και στη Συρία.
  • Από αυτή την καθοριστική άποψη η Τουρκία παραμένει από τότε ως τώρα στο ίδιο καθεστώς αιχμαλωσίας, ως προς την αυτονομία δράσης, που είχε πριν από περίπου μισό αιώνα.
Τα λόγια και οι απαιτήσεις του Ερντογάν πρέπει να ζυγιστούν με αυτό το κριτήριο. Πρόκειται για μεγαλοστομίες και όχι για λόγια ενός ισχυρού άνδρα, ικανού να δράσει αυτόνομα. Είναι ξεχωριστό ζήτημα ότι οι κοινωνικές δυνάμεις που κινητοποιούνται στην Τουρκία θα απαιτούν --με ή χωρίς Ερντογάν-- όλο και περισσότερα, ή θα καταστραφούν από τις υπέρτερες δυνάμεις των επικυρίαρχων. Όπως καταστράφηκε το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας το 1922.

Νους και σθένος για την Ελλάδα

  • Ωστόσο, κάθε χώρα (και η Ελλάδα) μπορεί να υπερασπίζεται την ακεραιότητά της με σύνεση αν έχει επίγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος. 
  • Ούτε οι Αμερικάνοι ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε κανείς μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε γιουσουφάκι της Τουρκίας, αν εμείς οι ίδιοι δεν αποδεχθούμε αυτό τον ρόλο. Η Ελλάδα είναι χρήσιμη (στη Δύση) ως αντίβαρο ή συμπλήρωμα της Τουρκίας, όχι ως δουλικό.
  • Αλλά χρειάζεται λίγος νους και ελάχιστο σθένος. Π.χ. όταν ο Πομπέο ήρθε εδώ κανείς δεν προσπάθησε για το ελάχιστο: να μας δοθεί η άδεια να πουλάμε τα αγροτικά μας προϊόντα χωρίς περιορισμούς. Άλλο να μένουν αδρανείς οι S-300, άλλο να διώχνουμε την COSCO από την Αλεξανδρούπολη κι άλλο να μην μπορούμε να πουλήσουμε ροδάκινα στη Ρωσία. Δεν θα πάθαινε κάτι η αμερικανική στρατηγική αν οι Ρώσοι έτρωγαν ελληνικά ροδάκινα.
Η Τουρκία παραμένει εξαρτημένη από τους ισχυρούς, ΗΠΑ και Ρωσία. Αν ο Ερντογάν καταστραφεί δεν θα είναι επειδή πήρε ψηλά τον αμανέ, αλλά επειδή η Τουρκία εντάσσεται σε κάποιο σενάριο των ΗΠΑ, μακροπρόθεσμου γεωπολιτικού συμφέροντος, που προβλέπει τον τεμαχισμό της. 
  • Με ανοιχτό το ερώτημα αν οι ΗΠΑ μας βλέπουν πακέτο ως μια ενιαία περιοχή με κοινή μοίρα, όπως όταν μας ενέταξαν μαζί στο ΝΑΤΟ. {blogger:** βλέπε σχετικά: κάποιος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2010, όταν για χρόνια είμασταν στον αστερισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ με τον Ντόκο και λοιπούς να παπαραλογούν...αμειβόμενοι (από ποιούς;)}
Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, προφανώς κατόπιν εντολής, προειδοποίησε σχετικώς, για τα χειρότερα. Τέτοιοι σχεδιασμοί αναβάλλονται, αλλά δεν ματαιώνονται. 
  • Όλα αυτά, όμως, δεν δικαιολογούν ότι η πατρίδα μας σέρνεται στον γκρεμό χωρίς καμία αντίσταση. 
  • Κρίμα.
===================

Δήλωση-βόμβα από τον Ρώσο πρέσβη στην ΕΕ: Ο Tραμπ θα εγκαταλείψει τους Έλληνες, όπως έκανε με τους Κούρδους

Από τη Ρόδο όπου παρευρέθη στο Διεθνές Φόρουμ "Διάλογος Πολιτισμών" ο Ρώσος πρέσβης Βλαντίμιρ Τσίζχοβ απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να την εγκαταλείψουν όπως ακριβώς συνέβη με τους Κούρδους.
Στη συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Τσίζχοβ δήλωσε συγκεκριμένα σχετικά με την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία και την απόφαση των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους: "Πρέπει το πρόβλημα να επιλυθεί με τον διάλογο. Επίσης, η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στους εταίρους των διαπραγματεύσεων και εμείς φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε. Είμαι έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων και μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού. Εμείς προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικανοί θα τους εγκαταλείψουν. Και εδώ, στη Ρόδο, μπορώ προσωπικά να προειδοποιήσω τους Έλληνες σχετικά με αυτό, ότι θα έχουν την ίδια μοίρα με τους Κούρδους".
Σχετικά με τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τις ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ απάντησε:Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος, αλλά αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Φυσικά, θα πρέπει να ρωτήσετε την ελληνική πλευρά για τους λόγους για τους οποίους έλαβε μια τέτοια απόφαση. Αλλά δεν αποκλείω την πιθανότητα ότι το έκαναν εν μέσω εντάσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η απόφαση είναι καλά ζυγισμένη για το μέλλον.
----------------------------------
**
"....Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα Βαλκάνια βρίσκονταν στο επίκεντρο μιας γεωστρατηγικής μεταμόρφωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Η σημερινή ελληνική κατάσταση μπορεί να ερμηνευθεί ως ωρίμανση των «μεγάλων σχεδίων» που καταστρώθηκαν στη δεκαετία του '90. Οι διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής και τα διανοητικά κουταβάκια που ενστερνίστηκαν τότε την ιδέα υποβίβασης της εθνικής κυριαρχίας και την αντικατάστασή της με νόμους της παγκοσμιοποίησης, αγνόησαν ή δεν αντιλήφθηκαν καθόλου τα σχέδια διάσπασης συμπαγών κοινωνιών....
  1. Το 1993, ο Σάμιουελ Χάντινγκτον παρουσίασε τη μεγάλη του στρατηγική στο δοκίμιό του «Η σύγκρουση των πολιτισμών» (Foreign Affairs, καλοκαίρι 1993) στο οποίο περιέγραψε την Ελλάδα ως μια «ανωμαλία» σε δυτικούς πολιτισμούς και συλλογικές οργανώσεις. Το 1995 πήγε ένα βήμα πιο πέρα συνιστώντας την αποβολή της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά την άποψή του, «η Ελλάδα είναι μια ανωμαλία, ο Ορθόδοξος παρείσακτος στους δυτικούς πολιτισμούς... (και) δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις αρχές και τα ήθη και των δύο» (Η σύγκρουση των πολιτισμών και η αναδόμηση της παγκόσμιας τάξης, σελ. 162-63).
  2. Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, «θεωρητικός» θαυμαστής ισοπεδωμένης υφηλίου (πιθανόν για εύκολη διέλευση του χρήματος) και συγγραφέας του έργου «Τα Βαλκανικά Φαντάσματα», «συμπλήρωσε» την ιδεολογία του Χάντινγκτον ανακηρύσσοντας την Ελλάδα μέρος της Μέσης Ανατολής! Γράφοντας στην επιθεώρηση «New Republic» (2 Αυγ. 1993), ο Κάπλαν χρησιμοποίησε το γεωγραφικό του νυστέρι για να παραχωρήσει τα Βαλκάνια εκεί όπου ανήκαν πριν από το 1912. «...η περιοχή των Βαλκανίων», δήλωσε, «εκτός από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, είναι η Μέση Ανατολή».... 
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
 
========================
  • Μιχάλης Ράπτης (Πάμπλο): Η απειλή κατά της Ελλάδας. 

    • blogger: Αν διαβάσετε το προφητικό άρθρο του Πάμπλο -αφού γράφτηκε το 1994! - θα διαπιστώσετε ότι μάλλον πρόβλεψε σωστά!  κάπου το 2010 γράφαμε: ...

    Βlogger: H επίθεση στη Σερβία και η τιμωρία της - ο τεμαχισμός κυριολεκτικά -  και  ο αποκλεισμός της από τη θάλασσα - ήταν το πρώτο δείγμα της γερμανικής ισχύος στην Ευρώπη. Το δεύτερο θύμα - με άλλα μέσα είμαστε εμείς για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα...(Μεταγεννέστερη εγγραφή: δείτε εδώ!!!!)  Αξίζει να διαβάσετε την προσέγγιση του Γάλλου στρατηγού Γκαλουά στο έγκλημα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας. Προσωπικά το βρήκα πολύ διδακτικό. Μα θα μου πεις κανείς είναι πολύ τραβηγμένο να μιλάμε για τέτοιες αντιστοιχίες... Η απάντηση είναι στη στάση των Σέρβων. Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι δεν θα πίστευαν ότι οι Γερμανοί θα τους τη φύλαγαν μετά από 50 χρόνια για τη στάση τους στο 2ο Πόλεμο...Βέβαια το πιο σημαντικό στοιχείο του άρθρο είναι η παραδοχή ενός Γάλλου Στρατηγού - του Γκαλουά - του γεγονότος ότι αποκαλύπτει στοιχεία ρεβανσισμού  στη συμπεριφορά των Γερμανών...(των κατεχόντων την εξουσία και φυσικά όχι των απλών πολιτών...)

    ....και μετά εδώ

Σχόλια