Συμβολική βία...

...με αφορμή την επιλογή (επιβολή) της κυρίας επικεφαλής της επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821... 
στις εγγραφές: 1. Η Γιάννα, η σάλα και τα έπιπλα…2. Μπέρδεψαν παλιγγενεσία και…ντόπα... γίνονται δυο ενδιαφέροντα σχόλια για την επιλογή αλλά νομίζω ότι η επιλογή αποκτά τις πραγματικές της διαστάσεις αν τη δούμε μέσα από την εξής προσέγγιση.  
  • Το παιχνίδι της εξουσίας και της επιβολής της γίνεται κατά βάση μέσα από τη διαχείριση των εικόνων (της TV).  Πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια κρίσης  αλλά όλως τυχαίως τα πρόσωπα και ονόματα που κυριαχούν στην ΤV και στον τύπο είναι ακριβώς τα ίδια. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, σαν να μην χρειάζεται να αλλάξει τίποτα. Τα ίδια πρόσωπα έρχονται - αποσύρρονται προς στιγμήν και μετά επιστρέφουν, άτρωτα από σκάνδαλα, από ευθύνες, από τα ...βάρη του παρελθόντος. 
Το είχαμε περιγράψει από τις πρώτες εγγραφές - 28-Ιουνίου 2008- και ούτε υποπευτόμασταν το μέγεθος της  παρατήρησης: 
  • " Για όσους δεν έχουν καταλάβει ήδη έχουμε μπεί πλησίστιοι στην μετά την πολιτική εποχή! Μια εποχή που όλα επιτρέπονται, χωρίς κανένα κανόνα, ή αλλιώς με μόνο ένα κανόνα. "Είμαστε εδώ για να σας κυβερνάμε, είτε το θέλετε είτε όχι. Αν δεν μας αρέσουν τ' αποτελέσματα θα κάνουμε εκλογές μέχρις ότου πεισθείτε για την αξία των επιχειρημάτων μας!" 


Aυτό είναι βία. 
Η χώρα χρεοκόπησε, παρέδωσε την κυριαρχία της στους ξένους, έδωσε όλη την περιουσία του κράτους για τα επόμενα 100 χρόνια στους ξένους και δεν έχει ανοίξει μύτη. Η πραγματική εξουσία είναι ίδια και απαράλλακτη ισχυρή και πάντα παρούσα. Με την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων  - των ίδιων πολιτικών ζόμπι -  δηλώνει απερίφραστα στον "χοντρό λαό" ότι: "Ότι και να κάνετε, ότι και να ψηφίσετε  εμείς θα κάνουμε ότι γουστάρουμε, αφού εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας"
"Η συμβολική βία είναι εμφανής και συγχρόνως υποδόρια. Απλώνεται σαν τη μελάνι στο λευκό χαρτί. Καλύπτει γρήγορα το δημιουργούμενο κενό καταλαμβάνοντας δραστικά τα κύτταρα του εγγεφάλου, ανατινάζοντας τη λογική, διαλύοντας το συναίσθημα. Είναι σχεδόν ανίκητη.  
  • Σου επιβάλλεται, μέσω της επαναπρογραμμάτισης  του νου, στο επαναλαμβανόμενο ξανά και ξανά, με έμφαση, το ίδιο αηδιαστικό μύνυμα. 
 Όποιος ελέγχει τον κόσμο των σημασιών, των ψυθιριστών  μυστικών, όλες τις τις μισές αλήθειες της κοινωνίας που βγαίνουν στην επιφάνεια μόνο τη νύχτα- αυτός κρατάει τη μάζα από τ' αρχίδια της".
Εδώ δυστυχώς βρισκόματε.
---------------

Σχόλια