Schutter (ΟΗΕ): Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί υπεύθυνοι για τις βλάβες από τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα - Αποτελεί αιτία αποζημίωσης

Schutter (ΟΗΕ): Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ευθύνονται για τις βλάβες από τα προγράμματα λιτότητας στην Ελλάδα
Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας θα μπορούσαν να εγείρουν ζήτημα νομικών ευθυνών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πιθανών αποζημιώσεων, σύμφωνα με τον Olivier De Schutter, πρώην ειδικό εισηγητή  του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Euractiv.
O Olivier De Schutter, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες τόνισε ότι το άρθρο 340 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ «δηλώνει σαφώς ότι η ζημιά που προκαλείται ως αποτέλεσμα λάθους των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί αιτία αποζημίωσης».
«Γνωρίζω ανθρώπους που το σκέφτονται και μου έχει ζητηθεί να προσφέρω συμβουλές προς αυτήν την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Olivier De Schutter, που υπηρέτησε στον ΟΗΕ ως Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στην τροφή από το 2008 ως το 2014, σχολίασε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (20/11), σύμφωνα με την οποία «τα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν κατά την ελληνική κρίση οδήγησαν σε παραβιάσεις του δικαιώματος στην τροφή».
«Το δικαίωμα στην τροφή απλώς αγνοήθηκε όταν σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα» τόνισε ο Olivier De Schutter.
Σύμφωνα με την έκθεση «Η Δημοκρατία δεν είναι προς Πώληση: ο Αγώνας για Τροφική Αυτάρκεια την Εποχή της Λιτότητας στην Ελλάδα», η οποία εκπονήθηκε από το  Transnational Institute, FIAN International and Agroecopolis, τα προγράμματα διάσωσης έπληξαν σοβαρότατα την αγροτική οικονομία της Ελλάδας.
Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση χειροτέρευσε στο διάστημα 2010-2013, όταν οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ενώ το εισόδημα μειώθηκε σημαντικά.
Σχεδόν το 40% των πολιτών σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδα αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, ενώ η ανεργία στις αγροτικές περιοχές ανήλθε από 7% το 2008 σε 25% το 2013.
Το αγροτικό κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 23,5% κατά την περίοδο 2008-13.
Επιπροσθέτως, διπλασιάστηκε η επισιτιστική ανασφάλεια κατά την κρίση, από 7% το 2008 σε άνω του 14% το 2016 ενώ 40% των παιδιών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υλικές και κοινωνικές στερήσεις.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο Χάρης Κωνσταντινίδης από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, που συμμετείχε στην εκπόνησή της,  είπε ότι ένας ήδη ευάλωτος αγροτοδιατροφικός  τομέας συμπιέστηκε περαιτέρω κατά την διάρκεια υλοποίησης των πολιτικών λιτότητας.
Η Silvia Kei, πολιτικός επιστήμονας και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αναλήφθηκαν πάντως πολλές πρωτοβουλίες που βασίζονται από τους πολίτες και υπογράμμισε το ρόλο διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων που επέδειξαν αλληλεγγύη προς όσους είχαν ανάγκη.


www.bankignews.gr 
============

&

  •   blogger: και τώρα αξιολογήστε όλο το ντόπιο προσωπικό (πολιτικό, δημοσιογραφικό) που υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων λιτότητας- διάλυσης της χώρας. Τώρα γιατί δεν βγαίνουν να μας πουν την άποψή τους;

    =========

     
    «Οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τα προγράμματα λιτότητας θα μπορούσαν να εγείρουν ζήτημα νομικών ευθυνών των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και πιθανών αποζημιώσεων. Το άρθρο 340 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ* δηλώνει σαφώς ότι η ζημιά που προκαλείται ως αποτέλεσμα λάθους των Ευρωπαϊκών θεσμών αποτελεί αιτία αποζημίωσης» (Olivier de Shutter, πηγή).

     

    Άποψη

    Υπενθυμίζω πως δεν υπάρχει σημαντικότερος πολιτικός σκοπός από την ανεξαρτησία ενός Έθνους – ενώ μόνο η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου κράτους μπορεί να εγγυηθεί πως οι Πολίτες του έχουν και μπορούν να έχουν δικαιώματα και ελευθερίες. Εκτός αυτού, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το διεθνή εξευτελισμό που υφιστάμεθα, λόγω της πολιτικής της υποτέλειας και των υποκλίσεων των κυβερνήσεων μας – ενώ η κομματική σήψη και η θηριώδης διαφθορά συνεχίζονται, καταρρακώνοντας την εθνική μας αξιοπρέπεια.
    Στα πλαίσια αυτά, επιγραμματικά, η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με τις αξιολογήσεις, να καταθέσει αμέσως αγωγή εναντίον των παράνομων δανειακών συμβάσεων στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να προβεί σε αναβολή πληρωμών έως ότου αποφασίσει – καταργώντας φυσικά τα μνημόνια, αλλά επιταχύνοντας τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία της. Έτσι θα αποδειχθεί εάν έχουν δίκιο όλοι όσοι νομικοί τις θεωρούν παράνομες, τεκμηριώνοντας σωστά την άποψη τους – ενώ ασφαλώς δεν είναι πια βιώσιμο ούτε το δημόσιο χρέος, ούτε το ιδιωτικό, ούτε οι τράπεζες, ούτε η Ελλάδα γενικότερα, ούτε τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές – δημεύοντας μέσω της φορολογίας και της πολιτικής λιτότητας τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων.
    Ταυτόχρονα η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης εναντίον των «θεσμών» ύψους 1 τρις €, όσο δηλαδή η ζημία που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς, μία δεύτερη εναντίον της ΕΚΤ για την παράνομη διακοπή της ρευστότητας το 2015 και το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς επίσης μία τρίτη εναντίον της Γερμανίας – για τις πολεμικές επανορθώσεις που ασφαλώς δικαιούται. Παράλληλα πρέπει να κατατεθούν αγωγές εναντίον όλων των βουλευτών και των ελληνικών κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια και το PSI, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν – καθώς επίσης να ζητηθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ενδεχομένως επίσης από τον Ο.Η.Ε., να αναιρεθούν οι δεσμεύσεις από το PSI, ως παράνομες και καταχρηστικές.
    Εάν χαθεί το ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσον αφορά τις δανειακές συμβάσεις κλπ., τότε θα πρέπει να προβεί σε αναβολή πληρωμών εντός του ευρώ, με την επίκληση της εθνικής της κυριαρχίας – ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του δημοσίου χρέους της, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή μία αντίστοιχη του ιδιωτικού. Την ίδια στιγμή οφείλει να καταθέσει προληπτικά ένα αίτημα εξόδου της από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, εθνικοποιώντας τις τράπεζες και προετοιμάζοντας ένα παράλληλο νόμισμα – για να αποφευχθούν οι συνήθεις εκβιασμοί της ΕΚΤ στο διετές χρονικό διάστημα που έχει θεσμοθετηθεί, για τις διαπραγματεύσεις εξόδου μίας χώρας από την ΕΕ.
    Φυσικά όλα αυτά θα κόστιζαν στην Ελλάδα «αίμα, ιδρώτα και δάκρυα», αλλά η χώρα μας είναι πάμπλουτη από πολλές διαφορετικές πλευρές και μπορεί να τα καταφέρει, εάν λειτουργήσει συλλογικά – ενώ οι Έλληνες το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα τους και στις επόμενες γενιές, από τις οποίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τους στερήσουν την ελευθερία, ξεπουλώντας ότι έχουν και δεν έχουν σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς επίσης καταδικάζοντας τους σε σκλάβους χρέους, σε μία αποικία χρέους στο διηνεκές.
    .
    *Άρθρο 340 του Μάαστριχτ [πρώην άρθρο 288 ΣΕΚ]
    ….Η συμβατική ευθύνη της Ένωσης διέπεται από το εφαρμοστέο Δίκαιο στην εν λόγω σύμβαση. Σε περίπτωση εξωσυμβατικής ευθύνης, η Ένωση αποζημιώνει, σύμφωνα με τις γενικές αρχές που είναι κοινές στα νομικά συστήματα των κρατών μελών, για τις ζημίες που προξενούν τα όργανα ή το προσωπικό της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. …….Σύμφωνα με τις γενικές αρχές του Δικαίου που είναι κοινές στα νομικά συστήματα των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την άσκηση των καθηκόντων της, αποζημιώνει για τις ζημίες που προκλήθηκαν από αυτήν ή τους υπαλλήλους της (πηγή).

Σχόλια