Το τέλος των μνημονίων και η αρχή της νέας χρεοκοπίας της Ελλάδας

Τα οκταετή μνημόνια απέτυχαν να επαναφέρουν την Ελλάδα στην «κανονικότητα». Οταν εξαντληθεί το «μαξιλάρι», η Ελλάδα, βλέποντας τη χρεοκοπία κατάφατσα, θα εκλιπαρεί για νέο μνημόνιο.


Τ​​ο Eurogroup της Πέμπτης όρισε τις συνθήκες για το τέλος του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο.  
  • Παρότι δεν υπάρχει τέταρτο δάνειο, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει με την κυβέρνηση για νέες μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας: μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και την υποχρέωση η Ελλάδα να έχει 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα για χρόνια.
Για να καταφέρει αυτό η κυβέρνηση επέβαλε εξοντωτικούς προσωπικούς και εταιρικούς φόρους, τεράστιο ΦΠΑ και την αρχή φορολογίας ακόμα και για εισοδήματα 6.000 ευρώ. Οι φόροι αφαιρούν όλο το οξυγόνο από την ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις βρίσκονται στο ναδίρ, η κατανάλωση είναι μειωμένη 25% σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, και η ανεργία είναι στο 23%.
  • Με αστρονομικούς φόρους και εχθρική γραφειοκρατία προς τις επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι απίθανο να προσελκύσει επενδύσεις και να καταφέρει ταχεία ανάπτυξη. 
Χωρίς ταχεία ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της, πάρα τη δεκαετή επιμήκυνση της ωρίμανσης του 1/3 των χρεών της που της δόθηκε από την Ε.Ε. την Πέμπτη, υλοποιώντας την υπόσχεση του 2012.
Η απόφαση του Eurogroup έχει σκοπό να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» χρημάτων που θα βοηθήσει την Ελλάδα να πληρώσει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις για 2 χρόνια χωρίς να εκδώσει νέα ομόλογα.
  • Ετσι, το ευρωπαϊκό σχέδιο εγκαταλείπει τον στόχο της επιστροφής της Ελλάδας στις χρηματαγορές στο τέλος του προγράμματος που ήταν βασικός στόχος των μνημονίων. Φυσικά δεν βοηθάει ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι το Ελληνικό χρέος είναι μόνο μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, και δεν γνωρίζει αν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Μόλις ξοδευτεί ή μειωθεί το «μαξιλάρι», θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για την Ελλάδα να βγει στις χρηματαγορές με λογικά επιτόκια.
Τα οκταετή μνημόνια απέτυχαν να επαναφέρουν την Ελλάδα στην «κανονικότητα».
Όταν εξαντληθεί το «μαξιλάρι», η Ελλάδα, βλέποντας  τη  χρεοκοπία  κατάφατσα, θα εκλιπαρεί για νέο μνημόνιο.
Υπάρχει επιτέλους λύση για την Ελλάδα;
Ναι, αλλά είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τα σχέδια/προγράμματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα χρειάζεται να καταφέρει ταχεία ανάπτυξη 4-5% τον χρόνο για 5 χρόνια, και να αποπληρώσει το χρέος μετά.
Για να καταφέρει την ταχεία ανάπτυξη, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τον στόχο του 3,5% πλεονάσματος και να βάλει στόχο πλεονάσματος το πολύ πιο λογικό στο 1,5-2%.
Με λιγότερο πλεόνασμα, λιγότερους φόρους και μικρότερη γραφειοκρατία, η Ελλάδα θα καταφέρει να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς.
Αφού έχει καταφέρει την ταχεία ανάπτυξη για μία πενταετία και με 25% μεγαλύτερη οικονομία (περίπου όσο το 2008), η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της.
Αντίθετα, το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να πληρώνει η Ελλάδα όταν η οικονομία της είναι πληγωμένη.
  • Η επιβολή μεγάλων πλεονασμάτων τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση είναι καταστροφική και θα εξαναγκάσει τη χώρα σε μια τροχιά μιζέριας και φτώχειας, που τελικά δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της.
Η σωστή λύση για την Ελλάδα δεν χρειάζεται μπλεγμένα οικονομικά μοντέλα. Χρειάζεται Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς με μακροχρόνιους ορίζοντες. Και ασφαλώς χρειάζεται ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το μοντέλο που ακολουθούν όχι μόνο φτωχαίνει την Ελλάδα αλλά και της στερεί τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος, ακόμα και μακροχρόνια. Και φυσικά δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματά τους.

* Ο κ. Νίκος Οικονομίδης είναι καθηγητής Stern School of Business, New York University.
 ΠΗΓΗ
blogger: 
1. 
"Ο τραπεζίτης μοιάζει με εκείνον τον μεθυσμένο οδηγό που πέφτει με το αυτοκίνητό του πάνω σε έναν γάμο και σκοτώνει όλους τους καλεσμένους. Κι όταν καταφθάνουν οι αρχές, του λένε: “Κανένα πρόβλημα, παιδί μου. Μη σε νοιάζει για τα πτώματα. Πάρε αυτά να αγοράσεις καινούργιο αυτοκίνητο και να συνεχίσεις τη δουλειά σου”».  Τόνι Στάρκα: Αν ήταν... ... να ξαναγεννηθεί κανείς...


2. "Μας συγχωρείτε που σας δολοφονήσαμε...."
και μετά στα παρακάτω άρθρα του κ. Κόλμερ για να δείτε για πιο λόγο στην περίπτωση της Ελλάδας διαπράχθηκαν εγκλήματα (που φυσικά μπορούν να προσωποποιηθούν. Έχουν ονοματεπώνυμο οι εντός της χώρας και εκτός οικονομικοί δολοφόνοι.

  1. Αποζημίωση αντί Περικοπής Χρέους. (21 Σεπτεμβρίου 2014)
  2. Εγκλημα κατά της Ελλάδος!
  3. Ευρώ ή Δραχμή και Προεδρική Δημοκρατία!

&
  • Η Ευρώπη και η Ελλάδα στην παγίδα του Ευρώ

  • Telegraph: Η Ευρώπη πρέπει να σώσει την Ελλάδα 

  • Πόρισμα ΔΝΤ: O Σόιμπλε να συλληφθεί και παραπεμφθεί για εγκλήματα;

    ======================

    1,5 τρις ευρώ η ζημιά των μνημονίων

    Ας μην απατώνται οι δήμιοι Ε.Ε.-ΔΝΤ και οι ντόπιοι 
    συνεργάτες τους: ο ελληνικός λαός, αργά ή γρήγορα, 
    θα επιδιώξει να πάρει πίσω με αγώνες όσα έχασε
    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάντσιο, παραδέχθηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι: «Η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα με τα μνημόνια ήταν υπερβολική, τα δύο πρώτα προγράμματα υποεκτίμησαν το κόστος της προσαρμογής και ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε η ΕΚΤ, ούτε το ΔΝΤ θεώρησαν ποτέ πιθανή μια πτώση 25% του ΑΕΠ της Ελλάδας!». Έτσι απλά, τόσο κυνικά και ξεδιάντροπα, επιβεβαίωσε την πρωτοφανή οικονομική καταστροφή, για χώρα που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, με ό,τι αυτή συνεπάγεται άμεσα και μακροπρόθεσμα για το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού.

    Με τα έως τώρα «προγράμματα διάσωσης» δεν είναι μόνο το ΑΕΠ που μειώθηκε 25%. Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, το χρέος εκτινάχθηκε στο 180% του ΑΕΠ, από 127% που ήταν πριν την κρίση, και χάθηκε συνολικά περί το 1,5 τρις ευρώ! Συγκεκριμένα, 700 δις είναι η αξία των ακινήτων που χάθηκε, 350 δις ο παραγόμενος πλούτος που καταστράφηκε από τις μνημονιακές πολιτικές, 230 δις τα χρέη των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορίες, ταμεία. Εάν συνυπολογίσουμε και τις ζημιές από το περιβόητο PSI του Βενιζέλου σε πολίτες και ταμεία, τη ζημιά στα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία από τη μετανάστευση 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό (χωρίς να υπολογίσουμε άλλες επιπτώσεις από την απώλεια αυτού του νεαρού, υψηλού επιπέδου εργατικού δυναμικού) και τα 47 δις μέτρα που αδίστακτα μας επέβαλαν, τότε η καταστροφή ξεπερνά το 1,5 τρις ευρώ! Και φυσικά γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα λεφτά των δανείων δεν διοχετεύθηκαν στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, αλλά στην πληρωμή και διάσωση των ξένων τραπεζών, κυρίως γερμανικών και γαλλικών.
    Τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν τα βάσανα που πέρασε και περνά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, που αν κάτι τον κράτησε όρθιο είναι η τεράστια αλληλεγγύη που έχει επιδείξει. Να είναι πάντως όλοι οι «εταίροι» μας και οι ντόπιοι συνεργάτες τους σίγουροι ότι δεν ξεχνάμε τι έχει συμβεί έως τώρα και ότι πάλι θα έρθει η στιγμή των μεγάλων κοινωνικών και εργατικών αγώνων για να πάρουμε πίσω αυτά που χάσαμε!
    Γιάννης Τριανταφύλλου

Σχόλια