Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Ολοκληρώθηκε σήμερα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Deutsche Telekom AG, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Το ύψος της συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 284.051.959,81 ευρώ. 
Υπενθυμίζεται ότι στις 20/03/2018 η Deutsche Telekom άσκησε το δικαίωμα πρώτης άρνησης για την απόκτηση 24.507.520 κοινών ονομαστικών μετοχών του ΟΤΕ, όπως προβλέπεται σχετικά στην συμφωνία μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telekom AG, στην οποία προσχώρησε και το ΤΑΙΠΕΔ.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Credit Suisse International ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και η Δικηγορική Εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες ως νομικός σύμβουλος. ΠΗΓΗ
--------------------------
ΚΩΝ. ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ (διευθυντής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος»)
-------------------------------------------------
Blogger: 
Κλείνει ένας κύκλος (μπορεί και να ανοίγει κάποιος άλλος..) Δυο μόνο λόγια για την Ιστορία του ΟΤΕ.
Αντιγράφω:
1. 
"1946
Το 75% των μετοχών της γερμανικής Α.Ε.Τ.Ε περνάει στο Δημόσιο

1949
ΟΤΕ, Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ

23 Οκτωβρίου 1949

 Ιδρύεται ο ΟΤΕ (Ν.Δ.1049/49). Ο ενιαίος πλέον Εθνικός Τηλεπικοινωνιακός Φορέας περιλαμβάνει στη δικαιοδοσία του την εκμετάλλευση όλων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που μέχρι τότε ανήκαν στο υπουργείο Τ.Τ.Τ, στην Ανώνυμο Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (Α.Ε.Τ.Ε) και την Ανώνυμη Ηλεκτρική Εταιρεία Ρόδου" ΠΗΓΗ

-----------------------------------
2. 
"Στις 10 Νοεμβρίου 1949 ξεκινούσε επίσημα τη λειτουργία του ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ). Η Ανώνυμη Εταιρεία που δημιουργήθηκε με τον νόμο 1049/49, ήταν κάτω από τον έλεγχο του κράτους, -που είχε και τη μοναδική, μη μεταβιβάσιμη μετοχή- αλλά διέθετε οικονομική και διοικητική αυτονομία. Στον ΟΤΕ πέρασαν όλοι οι τομείς της τηλεγραφίας και της τηλεφωνίας με το εσωτερικό και το εξωτερικό, με εξαίρεση εκείνους που αφορούσαν το στρατό, τη ΔΕΗ -που ιδρύθηκε εννέα μήνες αργότερα- τα αεροδρόμια και την επικοινωνία των σιδηροδρομικών σταθμών.
Μ’ αυτό τον τρόπο, το προσωρινό “διαζύγιο” των δύο βασικών τηλεπικοινωνιακών μέσων είχε τελειώσει. Το προσωπικό της ΑΕΤΕ (blogger: γερμανικών συμφερόντων), η οποία πέρασε ολοκληρωτικά στο δημόσιο με αποζημίωση των μετόχων της - συνολικά 1.700 εργαζόμενοι- μετατάχθηκε στον ΟΤΕ. Το ίδιο έγινε με τους 3.300 εργαζομένους στις δημόσιες τηλεφωνικές και τηλεγραφικές υπηρεσίες (Τ.Τ.Τ.), καθώς και με το προσωπικό της μικρής Ανώνυμης Ηλεκτρικής Εταιρείας Ρόδου και του Αγγλικού Τηλεγραφείου, δηλαδή της αγγλικής Cable and Wireless, που όμως - με μια παράταση λόγω του πολέμου, που είχε μεσολαβήσει - διατήρησε το προνόμιο των τηλεγραφικών συνδέσεων με το εξωτερικό ως το 1957......" ΠΗΓΗ

Συμπερασματικά: 
Υπό μίαν ένοιαν, με την σημερινή πράξη, η Deutsche Telekom- δηλαδή  το Γερμανικό Δημόσιο  - μετά από 69 χρόνια ...ξανάρχεται και αποκαθιστά μια ...αδικία που διεπράχθη το 1949 εις βάρος του και ...ξαναπαίρνει το περιουσιακό του στοιχείο ..λιγάκι μεγαλωμένο για την ακρίβεια. Εν τέλει πρόκειται για ληστεία, ούτε φυσικά ήταν ύποπτη η μεθόδευση για εισαγωγή του ΟΤΕ και άλλων εταιρειών του Δημοσίου (π.χ. ΔΕΗ) στο χρηματιστήριο.  (Που αποδεικνύεται ότι  ήταν σχέδιο εκποίησης).

Διαβάστε τώρα τι έγραφε ο κ. Καθηγητής κ. Μακρόπουλος το ..μακρινό 2010 (Κυριακή 16 ΜΑΙΟΥ 2010) Μια εποχή που ακόμα στο λεξιλόγιο πολλών υπήρχε μια έκφραση που έχει εξοβελιστεί  από το δημόσιο λόγο: Δημόσιο Συμφέρον. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα Δημόσιο Συμφέρον. Το Γερμανικό!
Υ.Γ1. 
Αυτήν την αγοραπωλησία την ονομάζουμε ιδιωτικοποίηση ή κρατικοποίηση; 
Υ.Γ2.
To blogg φυσικά δεν δίνει συγχωροχάρτι στις διοικήσεις του ΟΤΕ - επιλογές πριν απ' όλα πολιτικές - από τη δημιουργία του μέχρι τη σημερινή  εκποίησή του. Έχουν ευθύνη - μαζί με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που άσκησαν εξουσία - για την ακρίβεια είναι υπεύθυνες για τη σημερινή κατάληξη.  Χρησιμοποίησαν τον ΟΤΕ σαν δικό του μαγαζάκι για την άγρα ψήφων, για τον πλουτισμό διαφόρων ομάδων. Ουδέποτε  ενδιαφέρθηκαν πραγματικά για το αγαθό  που λέγονται επικοινωνίες και άρα για τον ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ ήταν το εργαλείο στα χέρια μιας νομεκλατούρας που πλούτισε σε βάρος του λαού. Στο διάστημα αυτό πλούτιζαν και οι Γερμανικές Εταιρείες  που  σήμερα αποφάσισαν να βγάλουν από τη μέση τους ντόπιους ενδιάμεσους. Βγήκαν από τη μέση ο Κοτζαμπάσηδες στον τομέα αυτό, αλλά τούτο δεν με κάνει χαρούμενο, αφού εν τέλει  χάθηκε - εκποιήθηκε (παράνομα) ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο των Ελλήνων. 
-------------------------------------------

«Ολέθριο λάθος η πώληση του ΟΤΕ»

ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ οι υπόλοιπες μετοχές του ΟΤΕ, που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, στην Deutsche Telekom, γιατί η χώρα θα χάσει σημαντικό στοιχείο αναπτυξιακής πολιτικής, που δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
Αυτό υποστηρίζει στην «Κ.Ε.» ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, διευθυντής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος». Ο ίδιος επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν αναπαράγεται τεχνολογία στη χώρα και υπογραμμίζει ότι χωρίς καινοτόμο παραγωγή, θα παραμείνουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης, μιζέριας, μεταπρατισμού, με ανείπωτες επιπτώσεις.
*Κύριε καθηγητά, τεχνολογία ακούμε, αλλά τεχνολογία δεν βλέπουμε. Τις πταίει;
*Τεχνολογία αναπτύσσεται και ποιοτικά και ποσοτικά. Ομως πρωταρχικός στόχος της έρευνας και τεχνολογίας πρέπει να είναι η σύνδεση με την οικονομία. Αυτός ο δίαυλος λείπει και πρέπει να δημιουργηθεί ώστε η παραγόμενη τεχνολογία να διοχετευθεί και να είναι αξιοποιήσιμη στην οικονομία, η οποία με τη σειρά της θα επανεπενδύει στην έρευνα.
*Πώς μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
*Υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Το βασικό είναι να δοθούν προτεραιότητα και πόροι σε συγκεκριμένους τομείς και να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα στο χώρο της έρευνας. Δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ομάδες που κάνουν τα ίδια πράγματα. Πρέπει να θεσμοθετηθούν δίκτυα συνεργασίας, που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο, για να υπάρξει αποτελεσματικότητα ώστε να αναπτυχθεί ελληνική καινοτόμος παραγωγή.
*Τι εννοείται όταν μιλάτε για δίκτυα συνεργασίας:
*Αναφέρομαι σε μία σειρά από ομοειδείς τομείς ερευνητικών κέντρων /ΑΕΙ ή συμπληρωματικών τομέων, που θεσμοθετημένα θα συνεργάζονται για να λύνουν προβλήματα και να προωθούν την καινοτομία. Τώρα, το ένα κέντρο κάνει τα δικά του προγράμματα, και το άλλο επίσης κάνει πιθανώς τα ίδια πράγματα. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα κεντρικό διοικητικό όργανο που να παίρνει αποφάσεις και να επιλέγει τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τους πόρους. Στη συνέχεια το ίδιο το συμβούλιο θα αξιολογεί την πρόοδο κάθε ερευνητικού κέντρου, ή κάθε τομέα που συμμετέχει στο δίκτυο.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η πράσινη ενέργεια χρειάζεται τεχνολογία. Διατείνομαι ότι πρέπει να παραγάγουμε τεχνολογία στον τομέα αυτόν και είναι εφικτό. Αλλιώς τι θα κάνουμε; Θα εισάγουμε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και θα επιδοτούμε το παραγόμενο ρεύμα;
Επίσης όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, θεωρώ ότι η χώρα είναι ευλογημένη που έχει λιγνίτη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τον αξιοποιήσουμε με νέες τεχνολογίες που είναι αντιρρυπαντικές.
Αλλο δείγμα αναποτελεσματικότητας είναι η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων, που έγινε πριν μετρηθεί η υφή και η ένταση του αιολικού δυναμικού. Επρεπε να γίνει το αντίθετο.
*Ποια είναι η δική σας πρόταση;
*Να υπάρχει συντονιστής σε κάθε παραγωγικό υπουργείο που θα ασχολείται με τις ανάγκες του δημόσιου τομέα σε καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα και να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη των προϊόντων αυτών. Να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη καινοτομίας στον τομέα ηλιακής - αιολικής ενέργειας.
Δεν εξαιρώ και τονίζω ιδιαίτερα την αναγκαιότητα συνεργασίας της εθνικής άμυνας με την έρευνα. Εκεί τα ερευνητικά κέντρα και τα ΑΕΙ πρέπει να δημιουργήσουν θεματικά δίκτυα αριστείας.
Πρέπει να επανατοποθετηθούν τα ΚΕΤΑ (Κέντρα Τεχνολογίας Ανταγωνιστικότητας). Να καταστούν κέντρα προώθησης της καινοτομίας και να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να δημιουργήσουν clustering, να βελτιώσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες. Αλλιώς θα σκορπίζουμε πόρους χωρίς αποτέλεσμα, θα μιλάμε για «μαργαριτάρια πεταμένα στα γουρούνια».
*Δεν υπάρχει κάτι που να έχει λειτουργήσει σωστά στην Ελλάδα;
*Στις τηλεπικοινωνίες έγιναν μεγαλύτερα βήματα. Ενα από τα καλύτερα δίκτυα στον ευρωπαϊκό χώρο είναι το ΕΔΕΤ. Αυτό το έργο χτίστηκε με μεθοδικότητα, επιμονή και με ανθρώπους με μεράκι και εμπειρία. Αν δεν υπήρχε συνεργασία με τον ΟΤΕ δεν θα υπήρχε και το ΕΔΕΤ στη μορφή αυτή.
*Εκανε καλό η μετοχοποίηση στον ΟΤΕ και η εκχώρηση του management;
*Θεωρώ κατ' αρχήν ότι είναι μύθος ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διοικήσει με αυτονομία και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οργανισμούς σε στρατηγικούς τομείς. Η Μέρκελ δεν βρήκε managers να διοικήσουν τον δικό της «ΟΤΕ», την DT; Αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να λειτουργούν κερδοφόρα και να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης σε μία χώρα.
Ο ΟΤΕ σήμερα αποτελεί, με βάση τις υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, τη διείσδυση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών αλλά ταυτόχρονα όχημα για επέκταση και ενδυνάμωση και άλλων δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια. Επρεπε να είναι αναπτυξιακός μοχλός για την ελληνική οικονομία.
Θεωρώ ότι αρχικά η μετοχοποίηση βοήθησε τον ΟΤΕ στο να βρει τότε τα κεφάλαια για επενδύσεις, και αυτό θα μπορούσε να είναι αποδοτικότερο εάν το αποτέλεσμα της μετοχοποίησης στη συνέχεια δεν πήγαινε να κλείσει τρύπες του Δημοσίου.
*Θεωρείτε λάθος την εκχώρηση του management;
*Να πουληθεί ο ΟΤΕ και το management ήταν ολέθριο λάθος.
*Γιατί;
*Στρέφεται προς μια εμπορική καθαρά εταιρεία παροχής υπηρεσιών, δίχως να υπάρχει δέσμευση απέναντι στη ελληνική πολιτεία για αναπτυξιακή πορεία με συγκεκριμένους στόχους. Επρεπε η ελληνική πολιτεία να επιμείνει και να διαμορφώσει ακόμη και στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης, έναν «οδικό αναπτυξιακό χάρτη», καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών πολλαπλασιάζουν το όφελος της εθνικής ανάπτυξης. Το 1 ευρώ επένδυσης στις τηλεπικοινωνίες φέρνει 8 ευρώ στην εθνική οικονομία.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι ο ΟΤΕ απεμπολεί την τεχνολογική ανάπτυξη και προβαίνει σε συνεχή αγορά τεχνολογίας από το εξωτερικό. Αυτό μειώνει τις δυνατότητές του, που θα μπορούσε να είναι κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και σύνδεσμος με τα ερευνητικά κέντρα, π.χ. στην ανάπτυξη λογισμικού που αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο δομικό στοιχείο των συγκλινουσών ΤΠΕ. Το γεγονός αυτό οδηγεί και στην τεχνολογική απαξίωση του προσωπικού.
  • Το μόνο που φαίνεται να ενδιαφέρει είναι η διατήρηση υψηλού συντελεστή εσόδων ανά εργαζόμενο, κάτι που συνεπάγεται συνεχή μείωση του προσωπικού. 
  • Αυτό το 'χω πει εδώ και χρόνια, και σας κάνω μια πρόβλεψη: σύντομα ο ΟΤΕ θα προβεί σε απολύσεις προσωπικού.
  • Συνεπώς η Ελλάδα δεν πούλησε μόνο τον ΟΤΕ και το management αλλά και τη δυνατότητα που υπήρχε για ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα ειδικά τώρα, αλλά και την πρόσβαση στα Βαλκάνια.
*Δηλαδή, δεν πρέπει να πουλήσει το υπόλοιπο 20%;
*Σαφώς και όχι. Αντίθετα, πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η ανεκδιήγητη σύμβαση και να συμβάλει σε μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πορεία του με νέες υπηρεσίες, με αναδιάρθρωση και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.
*Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ανθρώπους που «αποφασίζουν» και «ακούνε»;
*Τελικά στις δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα και ο λαός, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι ανάγκη η διανόηση του τόπου μαζί με τις παραγωγικές δυνάμεις να βγει μπροστά, να ιχνηλατήσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία και στρατηγική σε κάθε τομέα, έναν οδικό χάρτη ανάπτυξης - καινοτομίας - (καινοτόμου παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών) - εκπαίδευσης και κατάρτισης παντού, που θα δώσει διέξοδο στην κρίση και θα αναβιώσει την ελπίδα στον λαό.
  • Φοβάμαι ότι χωρίς μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική με πρώτο στόχο την καινοτόμο παραγωγή, θα παραμείνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, μιζέριας, μεταπρατισμού, με ανείπωτες επιπτώσεις.
WHO is who?
Ο Κωνσταντίνος Μακρόπουλος σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πολυτεχνείο του Aachen, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Οικονομία Επιχειρήσεων και έλαβε διδακτορικό (Dr. - Ing.) στις Βιομηχανικές Εφαρμογές Θεωρίας του Maxwell. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, διευθυντής Τεχνολογικής Ανάπτυξης γερμανικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας (Leybold Heraeus), διοικητής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Δημοσίου Συμφέροντος ΕΛΣΥΠ (Ελληνικά Συστήματα Πληροφορικής). Εχει περισσότερες από 80 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Σχόλια