.σιγά το καλτσόν!......

Ψηφοφορία για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η Σοσιαλιστική Τάση του Χρυσόγονου

Με καταγγελίες για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013» οι εκπρόσωποι της Σοσιαλιστικής Τάσης, υπό τον ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονο, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη διεξαγωγή ψηφοφορίας με αποκλειστικό ζήτημα της αποχώρησης της τάσης από το κυβερνών κόμμα.

Ουσιαστικά αυτή η προαναγγελθείσα απόσχιση της Σοσιαλιστικής Τάσης αποτελεί προάγγελο της αποχώρησης του κ. Χρυσόγονου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ παρουσία του ευρωβουλευτή, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση επικύρωσης της απόφασης από τα μέλη της τάσης, θα ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή.

Αφού επισημοποιηθεί η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Σοσιαλιστική Τάση θα διαμορφωθεί σε αυτόνομο κόμμα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα συμμετάσχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.

Και μόνο από τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι σαφές ότι οι δρόμοι της κίνησης του κ. Χρυσόγονου και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίζουν, αν και εδώ υπάρχει ένα «εσωτερικό» ζήτημα: τυπικά μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αντώνης Κοτσακάς, με τον πρώτο να είναι υπουργός της κυβέρνησης και τον δεύτερο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ…

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε λόγος για την αναβλητικότητα στις επενδύσεις, την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την υπερφορολόγηση, ενώ παράλληλα υπήρξαν νύξεις για διαφθορά. Χαρακτηριστικά δε είναι τρία αποσπάσματα:

– «Ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική για την ελληνική κοινωνία».

– «Δεν μπορεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς να εκτελεί στην ουσία όλες τις εντολές των ξένων δανειστών».

– «Οι κομματικές παθογένειες έχουν δημιουργήσει πλήθος πολιτικών θεμάτων για τα οποία είμαστε υπόλογοι απέναντι στο λαό»

Η ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης

«Η Σοσιαλιστική Τάση συμμετείχε, το καλοκαίρι του 2013, στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος και συγκροτήθηκε ως εσωκομματική τάση. Βάση της συμμετοχής της Σοσιαλιστικής Τάσης ήταν η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός θα είναι ένα “πραγματικά νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό” και ειδικότερα “ένα νέο κόμμα σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας”. Στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών του κόμματος αποσκοπούσε η συμμετοχή μας σε αυτό. Στην πορεία αυτές οι διακηρύξεις όμως διαψεύσθηκαν.

» Πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά και θέλησαν να εγγραφούν ως μέλη συμβάλλοντας στην υλοποίηση της πολιτικής θέσης που μιλούσε «για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία», αντιμετωπίζονταν, αλλά και αντιμετωπίζονται, με σταθερή καχυποψία και συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη άρνηση από τις κομματικές οργανώσεις, που λειτουργούν ως σήμερα με λογικές κλειστής λέσχης.

» Η υφιστάμενη στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013 εσωτερική πολυφωνία και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων σταδιακά αναιρέθηκε. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013. Οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα. Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να στηρίζονται σε αρχές και κανόνες, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση των κομματικών ισορροπιών. Με αυτό τον τρόπο φτιάχτηκαν οι λίστες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου τοποθετήθηκαν πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις οι οποίοι δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης τον Ιανουάριο του 2015. Ακόμα και η κορυφαία – θεωρητικά – διαδικασία του συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε σε απλή ανάδειξη Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς να ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα.

» Οι κομματικές παθογένειες έχουν δημιουργήσει πλήθος πολιτικών θεμάτων για τα οποία είμαστε υπόλογοι απέναντι στο λαό. Η αναβλητικότητα σε ότι αφορά τις επενδύσεις που τηρούν τις αρχές της νομιμότητας, τα σκληρά μέτρα που αφορούν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας και τα αναπηρικά επιδόματα (που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ισορροπημένα με περιορισμό δημοσίων δαπανών και με την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι φυσικά με απολύσεις), οι βαρύτατες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που έχουν συνέπεια τον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών, η καθυστέρηση της διαμόρφωσης και φυσικά της υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι καθυστερήσεις, αλλά και οι ατέλειες, σε ότι αφορά τη νομοθετική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα δάνεια και τις δημοσιονομικές οφειλές, και πολλά άλλα οδηγούν σε παραπέρα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

» Εάν η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί να μετουσιώσει σε πολιτικό έργο τα προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να μεταλλαχθεί σε πελατειακή πυραμίδα με μόνη συγκολλητική ύλη τις κάθε είδους προσωπικές εξυπηρετήσεις. Είναι νομοτελειακό τότε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος το 2013, ότι αν η διαφαινόμενη από τότε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδευθεί από μαζική λαϊκή συμμετοχή στις διαδικασίες άσκησης εξουσίας, αλλά πάρει τη μορφή ανάθεσης εν λευκώ, τότε θα ακολουθήσουν τα χειρότερα: “Εχουμε πλέον μάθει ότι ‘αναθέσεις’ τέτοιου είδους οδηγούν αργά η γρήγορα στην στασιμότητα και στην οπισθοχώρηση, αν όχι στην καταστροφή: εκείνοι που ‘αναθέτουν’ μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες μιας πολιτικής που εναντιώνεται στα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους, ενώ εκείνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη μίας τέτοιας ‘ανάθεσης’ μεταλλάσσονται και διαφθείρονται”.

» Κάτω από αυτές τις συνθήκες φοβούμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική για την ελληνική κοινωνία. Επιτρέποντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οδηγώντας σε κατασχέσεις ακόμα και μικροποσών για φορολογικές οφειλές η αριστερά χάνει το κοινωνικό της πλεονέκτημα και δυστυχώς ανοίγει το δρόμο σε αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση της αριστεράς να εκτελεί στην ουσία όλες τις εντολές των ξένων δανειστών, αποδεχόμενη πλήρως ακόμα και τις πιο παράλογες απαιτήσεις που καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα. Απαιτείται η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις παραγωγικές τάξεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες που σωρεύθηκαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες εξαιτίας του γνωστού πελατειακού συστήματος και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

» Τις παθογένειες αυτές τις έχουμε επισημάνει επανειλημμένα με δημόσιες παρεμβάσεις μας και έχουμε ζητήσει αλλαγή πορείας. Από την εκλογή της η νέα Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης, τον περασμένο Ιούνιο, έθεσε το ζήτημα τόσο αφενός της δημοκρατίας στο κόμμα, αλλά και αφετέρου της δημιουργικής κυβερνητικής λειτουργίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών. Δεν υπήρξε όμως έκτοτε καμιά θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας και τούτο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Τάσης με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

» Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι οι αρχές και οι στόχοι πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να συμβάλλει ενωτικά, δημιουργικά και αλληλέγγυα στον αγώνα που κάνει ο λαός μας για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιούργησε το παλιό πολιτικό σύστημα, πρέπει να επαναξιολογηθούν.

»Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης να λάβουμε με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 2 έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, την απόφαση για αποχώρηση (ή μη) από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμό μας σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

» Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας μας sosialistiki.gr και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/όσες θα έχουν εγγραφεί ως μέλη έως ώρα 18.00 της Πέμπτης, 28.09.2017. Η πρόταση της Γραμματείας θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε μόνο εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης».
Πηγή:  protagon.gr
ΠΗΓΗ
================

Τα πλοία βουλιάζουν, τα ποντίκια πηδούν…

Γιώργος Καρελιάς 1 Οκτωβριου 2017, 00:15
Γιώργος ΚαρελιάςΠοια είναι η ασφαλέστερη ένδειξη ότι κάποια κόμματα δεν πάνε καλά και άλλα μπορεί να εξαφανιστούν από τη Βουλή; Η εγκατάλειψή τους από στελέχη, τα οποία άλλοτε -σχετικά πρόσφατα- ανέπεμπαν ύμνους στον αρχηγό και την πολιτική του, ενώ τώρα τρέχουν να βρουν άλλο κόμμα για να χωθούν.
Εσχάτως έχουμε δύο τέτοια παραδείγματα. Και τα δύο από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ:
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από -πού αλλού;- το ΠΑΣΟΚ. Οταν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να γίνεται ορατή έσπευσε, όπως και τόσοι άλλοι, να προσχωρήσουν. Μάλιστα, τότε έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τις σοσιαλιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, ότι στο κόμμα λειτουργούσε η δημοκρατία σε αντίθεση με τα άλλα που είχαν «ηγεμονικές πυραμίδες», ότι ο ίδιος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έβλεπε την ανθρωπιστική κρίση που επέφεραν τα Μνημόνια και άλλα παρόμοια (εδώ).Οι νομικοί μύδροι του εναντίον των Μνημονίων (εδώ) τού εξασφάλισαν πολιτική καριέρα στον ανερχόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Χρυσόγονος ανακοινώνει ότι αποχωρεί επειδή είναι «αρχηγοκεντρικό και συγκεντρωτικό κόμμα». Και δεν παραιτείται από ευρωβουλευτής, ενώ το 2015 έλεγε (ότι πρέπει να γίνει) το ακριβώς αντίθετο (εδώ).
Στη ΝΔ επέστρεψε ο πρώην βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χάρης Κάτανας. Τον υποδέχτηκαν
οι τοπικοί σύντροφοί του. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση καιροσκόπου και μάλιστα νεαρής ηλικίας. Οσα έλεγε πριν από μερικά χρόνια για το «όχι» στο δημοψήφισμα( θα είναι «όχι στη λιτότητα» και τα παρόμοια) και για τα λεφτά που θα μπορούσε να βρει η Ελλάδα από Ρώσους, Κινέζους και λοιπούς εξωγήινους, τα πετάει τώρα στον κάλαθο της λήθης και σπεύδει να ασπαστεί το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (εδώ). Περασμένα ξεχασμένα, λοιπόν; Βεβαίως. Ακόμα και ο Αδωνις φαίνεται ότι έχει ξεχάσει αυτό το ωραίο στιγμιότυπο που είχαν στη Βουλή την εποχή που μεσουρανούσε το «στα τέσσερα εσείς».
Τα δύο αυτά παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι για πολλούς η πολιτική ασκείται χωρίς αρχές, αλλά με βασικό αξίωμα την επιβίωση δια του καιροσκοπισμού. Χτες καβάλησαν το άρμα του αντι-Μνημονίου, ο ένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος στους ΑΝΕΛ. Σήμερα βλέπουν ότι εκεί δεν έχουν μέλλον. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ, αν ηττηθεί, δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει την καριέρα όλων. Το δε κόμμα του Καμμένου το πιθανότερο είναι να μην ξαναδεί τη Βουλή. Οι περί ων ο λόγος πολιτικοί το βλέπουν και παίρνουν τα μέτρα τους. Ο ένας «τρούπωσε» ήδη στη ΝΔ, ο άλλος θα δει. Υπάρχει και ο χώρος από τον οποίο προέρχεται (ΠΑΣΟΚ), αν μεγαλώσει μπορεί να τον χωρέσει.
Στην πολιτική ισχύουν και οι εξής δύο κανόνες:
Πρώτον, πολλοί εμπλεκόμενοι κάνουν λάθη και έχουν δικαίωμα να τα διορθώσουν.
Δεύτερον, τα μεγάλα κόμματα ή όσα θέλουν να (ξανα)γίνουν μεγάλα είναι υποχρεωμένα να δέχονται και «αμαρτωλούς».
Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα: εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με αναγνώριση του λάθους και μετάνοια ή με καθαρό καιροσκοπισμό; Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κατηγορία των πολιτικών ποντάρει σ’ αυτό που λέει ο Μακιαβέλι:  
«Ολοι βλέπουν αυτό που φαίνεσαι. Λίγοι καταλαβαίνουν αυτό που είσαι».

 

 

Σχόλια